Lost in Translation : Busan (Part 7)

November 04, 2011

Oleh kerana hampir seminggu tak blogging so aku rasa sedikit kekok nak mulakan entry ni. Tapi disebabkan korang dah tanya bila aku nak sambung so aku buang rasa malas dan taip journal ni. Amacam, best tak aku? 

Feeling lost? Ketik sini untuk entry sebelumnya.


Hari Kedua : 7 Oct 2011

Still hari yang sama.

Macam-macam perasaan bermain-main di fikiran aku pada waktu ni. Risau jugak nak buat surprise, takut nanti kami yang terkena surprise.

Setelah berjalan lebih kurang 20 minit akhirnya kami tiba di tempat yang dimaksudkan. Keadaan sekeliling pada waktu ni sunyi sepi sebab hari dah lewat malam. Sedang kami meninjau-ninjau tiba-tiba muncul seseorang. Alhamdulillah, nasib menyebelahi kami sebab individu yang menjaga tempat ni membenarkan kami untuk bermalam. Rasa syukur sangat-sangat sebab kalau tak aku pasti malam tu lagi sekali kami akan tido di subway.

Sebenarnya masa hari 1st tu kami tak plan nak tido di subway tapi disebabkan kami tersangat letih dan clueless nak ke mana so kami tibai jelah. Aku ni risau kalau apa yang aku share di sini jadi ikutan sebab haritu ada orang bagitau dia terinfluence dengan cerita tido di subway so dia pun nak buat benda yang sama. Jangan gelak ye, aku tau bunyiknye funny tapi aku rasa benda ni serius. Sama jugak dengan tido dalam stesen keretapi Hualompong. Aku memang tak suggest sebab kebetulan nasib menyebelahi aku walhal orang lain sume tido kat luar. Mungkin aku sedikit lucky dalam hal ni dan mungkin nasib kita tak sama. Aku tak berani guarantee apatah lagi responsible kalau apa yang korang rancangkan tak turn-out macam cerita aku. Ok?

Berbalik kepada cerita....

Kami dijemput masuk and to my surprise tempat ni tersangat-sangatlah comfortable, much like home. Sebab apa aku cakap macam rumah....sebab ada sofa, kompiter, mesin basuh, hot shower, dapur, heater dan lain-lain. Cuma tido kat lantai tapi tak kisah la kan sebab ada tilam, selimut dan bantal. Pendek kata semuanya cukup. Ermm, mesti ada yang tertanya-tanya kami duduk kat mana. Aku terpaksa rahsiakan lokasinya sebab aku taknak orang cuba take advantage, cuma aku boleh kata yang tempat ni bukan dalam jagaan orang Malaysia. Surprised? Yup, you should.


our sanctuary in Busan....way tooo comfortable!


Selepas bersihkan diri, solat dan makan kami pun tumbang. Sumpah penat gila waktu ni, badan terasa remuk macam kena langgar dengan lori bak kata Hanie. Hehehe. Gila mencabar, walhal baru hari kedua! Apapun, aku rasa mungkin ini hikmahnya kami tak dapat check-in kat hostel tu sebab rupa-rupanya ada tempat lain yang jauh lebih baik dan selesa untuk kami berteduh. Syukur.


bersambung.... 
.  

36 comments:

kemang~ November 2, 2011 at 6:29 AM  

peh..tido free je eh? ke guane?

fatt November 2, 2011 at 7:19 AM  

kemang,
kalau aku kata free agak2 ko pitam tak?

missSenget November 2, 2011 at 8:58 AM  

Dapat tido kt sofa tu pun da sgt best kot..!

gadisBunga November 2, 2011 at 8:59 AM  

free??? ok, aku pitam. sebab tempat yg kene mandi boleng2 tu pun kene bayo kan??? mmg bertuah badan la ko fatt!

NM02 November 2, 2011 at 9:29 AM  

salam kenal

singgah sini terus follow

kalu sudi, jom follow ai pulak

selamat berkenalan

^_"

F A R Y N November 2, 2011 at 9:47 AM  

aku dah abiskan entry korea aku...malas nak type dah.. kah kah kah

Janggel November 2, 2011 at 10:01 AM  

Alamak??? pendeknya???? baru nak panaskan enjin dah habes???? ini bukan fatt ni! hahahaha

bdk2 @ John November 2, 2011 at 10:13 AM  

selamat pagi! awal x aku dtg keje? hahaha

ni msti couch surfing. awesome! umah dorang ni, wlpn kecik tp mmg comfy. awat pendek sgt ni??? hahaha

masMZ November 2, 2011 at 10:19 AM  

Fatt,

Pantas sungguh ko Fatt... Hahahaha i loike!!!

Tuhan tu Maha Mengetahui bila hambanya dalam kesusahan... Mungkin kalau tido kat subway malam tu ada benda tak elok kat sana... Jadi, muncullah wonderpet (kami datang, membantu dalam kesusahan *ko layan tak citer tu??? harharhar)..

Biqque November 2, 2011 at 11:33 AM  

ha, mmg ramai dah mengikut ko ni...bg aku, amik cite orang sebagai panduan/teladan...nak ikut bleh, (nak2 si kemang tu hahaha!) tapi tanggung sendri la...jgn plak tetiba marah ko buat jadi diorang buat tak jadi ke hape kan hahaha! tak pasal2 je buat ajaran sesat...ayah pin kang jadinyer :D

Ely Hasrul November 2, 2011 at 11:40 AM  

aku baru nk tya bape kena bayo tp kemang dh tnya free ke ape hehe.. mmg rezeki kalu free tp kalu kena byr pon rezeki gak dari xdek tmpt tido lgsg. aku harap juga pembaca yg nk ikut style tdo kt subway tu pk 2-3 kali (kalu tak terdesak) sbb xtau keselamatan kite mcm mana, tuah ko xdek gangguan, kalu kena hari xbtuah kena rompak, tangkap oleh authorities or paling haram kena rape mahupon kena bunuh? nauzubillah.. mintak simpang.. teruskan pendek sgt entry nih. aku kasik 2bintang aje dari 5bintang (kalu sami dpt 2bintang nih marah dia haha)

AKO @ retna November 2, 2011 at 12:18 PM  

nice place...;-)

erkkk FREE kah???? :o

fatt November 2, 2011 at 2:15 PM  

miss senget,
mmg sedap pun sofa ni...sbnrnya seluruh tmpt ni kitaorg je yg conquer...caye tak? :)



gb,
aah, free. rasa cam segan pun ada sbb dahla kitaorg je yg conquer tmpt ni..free plak tu...mmg tak tau nak ckp apa. speechless. sbb at 1st aku ingt tmpt ni just small room or worst store room...tup2..peh!




nm02,
hai, salam pkenalan!




faryn,
pas ko bgtau terus aku lari ke blog ko...bru baca sekaligus tp blum sempat komen. laaa...awat dah malas? ceciter...




janggel,
ni kira pre-entry lepas balik cuti...mmg entry panas enjin. hehehe..ko tau je kan style aku. next entry aku buat pjg skit ;)




john,
slmt tengahari!
saja buat pendek sbb aku baru nk panas enjin. wah, mmg awal ko pegi keja tp aku rasa ko masih separa sedar sbb aku ada mention yg tmpt ni dlm jagaan...so maknanya bkn couch surfing...hahaha

fatt November 2, 2011 at 3:30 PM  

masMZ,
sengal! aku penah sekali je tgk pastu aku *tittt* tukau cenel lain. hahaha

aku pun rasa maybe la kan...mgkin ada something bad akan jadi...wallahualam




biqque,
tu yg bahaya sbb mostly dorg tak penah backpacking. nmpk cam fun tp aku tak penah lagi share benda sadis kat dlm ni..sume citer happy jek...behind the scene nya aku sendiri yg tau. tp aku tau si kemang mmg cpt terpengaruh (jgn terasa ek kemang, kami akak2 mu lebih mkn garam dr mu). aku jenis suka buat kelainan sbb aku tak suka follow org. klu org buat route A yg common, aku buat route B yg tak penah org buat. to be honest ramai bgtau aku dorg nak buat route hdayai-bkk-sr pas baca cerita tu. i didnt know i influence ppl.

pasni kalau aku buat route lain agak2 ada yg terinfluence tak?

apapun aku accept sume tu sbg compliment, means aku bjaya convince org that everything is possible. berani atau tak aje...sesuai dgn prinsip aku, worrying gets u nowhere ;)




ely,
nape sami marah dpt 2 bintang? hehehe...aku tgh cari rhythm lagi ni, sbb tu entry aku pendek. nti aku taip yg panjang skit...hehe...

betul la apa ko ckp...mgkin benda2 buruk bleh jadi mcm rape or kidnap..2 benda tu je aku takut..lelain ok lagi. klu kena samun bleh pegi embassy..yeke embassy nk tlg? hehe..no komen!

tulah, aku pun rasa awkward bila tau...ntahla ely, klu aku influence org utk copy route takpe la jgk...sbb tu aku tpksa rahsia itu ini skrg sbb takmo org abuse. tp klu let say aku rasa dia boleh dipercayai aku tak lokek nak share...




retna,
totally FREE & we have this place all by ourself...best kan? rezeki :)

Ely Hasrul November 2, 2011 at 5:09 PM  

fatt, sami tu dia bleh request tau dia nk 3 ke 5 bintang. so kalu aku tgk keje dia buat kt exercise book dia tu cth mengkaler kureng sket aku kasik la bintang sikit.. marah dia hahahahahhaha saja jek nk usik dia.. patu bila dia buat satu lagik lebeh kurg aje keje dia tp aku kasik 5bintang kembang2 hidung dia hahahahhaha


embassy tlg baru masuk utk buat komplen aje kot haha dengki. aku byk kali tercameaccross org yg stuck kt mana2 nk tompang tido or mintak embassy carikkn pn dorg xdpt tlg. ko imagine la kalu passport n duit ko hilang xdek tmpt nk tdo embassy xbleh tlg? tu selalu aku baca terjadik kt negara maju, bayanglah kalu stuck kt negara ketiga? la la la la la la

gadisBunga November 2, 2011 at 6:54 PM  

bebeh, detail pasal tempat aku tido kat kundasang tu ada kat entri ni http://sabahwomen.blogspot.com/2011/11/ww-mountain-resthouse-at-kundasang.html

dia ni la yang teman aku kat sana. :D

kemang~ November 2, 2011 at 9:53 PM  

fatt n biqque, thanx :)


safety first.. ehehehe

Aspen November 2, 2011 at 10:38 PM  

Kemas gila guest house dia...err...guest house kan?? kan?? kan???

iina November 2, 2011 at 10:42 PM  

Pengalaman org travel semua takkan sama walaupun pergi tempat dan lokasi yg sama..

bab2 nak tido subway.. atau tido masjid mcm kwn aku buat masa dia p norway.. (boleh kata kalau dia p trael mesti dia tido masjid jelah.. pompuan tau bkn lelaki) pun ada..

Apa pun kena plan awal2.. sebab klu jadi apa2 mmg kdg2 xselalunya nasib menyebelahi kita kan ;)

kemang~ November 3, 2011 at 12:11 AM  

beb.. kakak aku kate buat visa jepun senang jer...

cer cek

http://ladywa.blogspot.com/2011/11/mohon-visa-japan-semudah-abc.html

Anonymous,  November 3, 2011 at 5:02 PM  

perrghh mantop btoi fatt.... kalah bilik tido aku niii....

PENJEJAK AWAN

Ely Hasrul November 3, 2011 at 7:53 PM  

bila la Penjejak Awan nih nk buat blog. laki ka pompan? xtahan tiap kali tinggalkan komen, sure aku terbayang the original penjejak awan.. wahh hebatnye..

balik kampung minggu nih nk bukak komik lama2 lah..

fatt November 3, 2011 at 8:45 PM  

ely,
aku suka dgr citer org ada anak2 kecik ni..mcm2 kerenah...lelagi yg dah cerdik tu...mcm2 soalan sibuk nk tanya smpai tak larat nk jwb. anak buah aku blum petah lagi tp aku rasa kalau dia dah pandai ckp nti alamatnya pening la aku nk jwb itu ini...mesti killer question punye lah...hahaha..tp mmg seronok kan usik dorg...saja nk tgk akal dorg ;)

aku kdg2 kan tak faham apa function embassy. bajet nak seronok dok oversea je...for what?? patutnya kena la tlg...dah nama pun senegara..cam terbalik kot plak mtk tlg kat bdn2 kebajikan org lain...poyo arr sape2 yg keje embassy ni...lelagi klu yg belah2 europe tu...pffttt!!




janggel,
komen ko aku tak paham




gb,
nick blog dia sumandak kinabalu kan? something like that..ok aku mark info ni..tqvm gb..ailebiu!




kemang,
safety first! aku pun pasni kena extra careful..mgkin pasni turn aku tak bernasib baik...mana la tau

blog akak ko aku dah follow..tq for sharing!




aspen,
tettt!! bukan...




iina,
waahhh...aku terkesima bila tau dia pompuan. mesti backpacker tegar kan? kalau p europe pun aku teringin nak ke masjid2 yg ada...nak mengkaji sejarah kedatangan islam di sana...norway ada masjid eh? alhamdulillah :)

aku berencana ke europe lagi 2 thn...tp time tu mesti ko dah balik kan? tak dptla aku nak singgah ke scotland..tp ada rezeki nti sampailah aku..insya Allah

aku pun mula tpikir mebi this time zmn aku lucky..mana tau next time aku dah tak lucky..so aku kena prepare something utk protect diri




penjejak awan,
bilik aku pun tak rupa gini. jap, ada org tanya ko laki ke pompuan? mesti ko suka baca komik kan?

hanie November 3, 2011 at 10:03 PM  

"akhirnya....jamban yang bertamadun" - busan,2011


hahahahahahahaha!!

Janggel November 3, 2011 at 10:11 PM  

Jamban yg bertamadun???? Hahahhaa

Biqque November 4, 2011 at 10:47 AM  

kalo ada yang terinfluence, bleh la nominate ko nyer blog as most influenced kat nuffnang hahahaha!

mmg, kadang kita sonok buat lain dari lain and sonok if orang ikut kita, rasa cam best la orang lain buat...tapi tu la, orang tu kena pikir adakah sama situasi itu di kendian hari...watammattttt...

pape pun, marilah kita berkongsi cerita agar semua rakyat jelata dapat merasai apa yg kita rasai EWAHHHH!

Anash November 4, 2011 at 1:44 PM  

fatt,
Backpack nih mencabar bagi akak laa...dan akak suspeck..eh silap..respect fatt leh teruskan hobi nih..
kawan akak ade le sorang tuh belagak kata..."aku jenjalan style backpack aje"...tup-tup sekali tu yang akak dengar..kendian nak jenjalan lagi, guna travel agency...piraahh...bukan backpacker yang hardcore, ok?
pepepun...teruskan berkarya...(ayat skema tak larat baca...)

Liz Rohaizat November 4, 2011 at 2:59 PM  

fuh, memang macam rumah la! beruntung korang. cerita psl tidur kat subway eh. satu2 nye kisah tidur ko yg aku stil ingat ialah masa ko kat thailand. hehehe.. giler berani. kalau aku, eiii.. tak berani nak tidur. aku akan gagahkan diri sengkang mata

Anonymous,  November 4, 2011 at 7:57 PM  

fatt;ha22 aku ingat hg sorang sja org tanya laki kaa pompuan...jawapan soalan dia LELAKI
gila bca time sekolah dulu laa.msa muda2 dulu......

Ely ;aku xdak bakat nk tulis blog mcm hampa smua,tggl komen sja pndai laa..jgn hang sja yg terbayang pejejak awan,aku yg tgh taip kebod nii pun duk rasa dia punya aura nii......
cri komik lma2 ha222....komik2 aku dlu ingat mak aku dh bakar habis dh....

PENJEJAK AWAN

Ely Hasrul November 4, 2011 at 8:44 PM  

aku ade pakcik sedara keje kt france embassy. blk sini second kezen aku hampeh jgn ckp melayu ckp english pong xtau hahahhaha.. ade skalik aku jumpak direct aku ckp kt pakcik aku, xpayah blk mesia lah hahahhahaha

iina November 4, 2011 at 9:49 PM  

Fatt..

Ahah.. budak muda lagik.. umur baru awal 20an.. dia dulu buat degree architecture kat sini.. tapi dia bila travel.. memang dia suka gamble.. dia cite kat aku.. kalau jalan2 p europe mmg dia tido masjid jek.. selalunya dia kata dia tak end-up tido masjid tapi mesti jumpa kdg2 budak2 arab.. syria atau bangsa2 lain sesama muslim yang offer diorg duk umah.. baguskan..

Tapi nasihat aku tetap plan journey tuh gak.. yelah kalau nak tido masjid kena makesure juga.. sebab kdg2 kat sini ada masjid yg takde tempat solat utk perempuan mcm aku kena masa p barcelona dulu.. tapi syukur imam tuh baik dia bg kitaorg naik ruang kat atas masjid tuh khusus utk kitaorg solat tau (masjid tuh actually adalah deret kedai yg diorg convert jadi masjid).. so kena tgk2 gak lah..

Nak tanya sat.. protected entri tuh aku ye nama masuk list dak hahaha... curious ;)

Ely Hasrul November 8, 2011 at 9:11 AM  

penjejak awan,


mak ko dh abis bakar sume komik??? huwaaaa sadis tuhhhh.. tp aku byk folo tony wong punye komik sbb aku suka lukisan yg real xdek unsur2 kartun (eceh baca komik tp xmo muka katun nyiampah!). aku bukan saja baca time kecik2 (okek aku lagik olskool dari ko) malah baca time lepas U okeh. dh keje pon aku still beli juara2 kembar hahah tp tu lah last komik aku baca. pastu dh xlarat nk folo, dh la kuar every week. xdek budget makcik nk mbelinye. cuma satu terpesong. dragon ball first version dari dia kecik smpai dpt 7ball aku mmg katam la. pastu dh mengarut sket dragon ball tuh. lagik mengarut sbb berbalas komen kt blog org hahahhahaha

eKa January 9, 2012 at 6:06 PM  

wah byk betul tmpt yg dijelajahi kan...bila baca blog ni tetiba rasa cam nak repeat ke korea lagi...kitoang main area seoul je...pastu pingir seoul sket...huhuhu

fatt January 9, 2012 at 8:20 PM  

hanie,
nasib baik bkn jamban mcm citer slumdog millionaire. pitam




biq,
nuffnang pun kedekut nak kasi aku BE..chait!!




anash,
mgkin dia tak cukup kental lagi. boleh diasah tu bakatnya. kihkihkih




liz,
aku rasa mcm ada sesuatu le dlm stesen tu cuma aku je tak nampak. sekali dia kuar merangkak2 bawah kerusi..mampus aku lari tak cukup tanah. dahle thailand tu pemes dgn citer antoo




penjejak awan,
ko mana pigi?




ely,
heh pekata ko blaja ckp french dgn dia...tu antara language yg penting dlm dunia..nti ko bleh vrang~ vrang~ dgn dia..kikikiki




iina,
teringin nak jengah2 masjid2 tinggalan kat negara2 matsaleh & timur tengah ni...slalu tgk dlm jejak rasul je...




eka,
kitaorg aritu naik free bus ke sini. masa tu ada program visit korea yg tourism sana buat sbb tu jauh melangkah. tahun ni tak pasti dia buat lagi ke tak, tp mmg best jgk tmpt2 luar seoul. ripitla!

CIKU March 1, 2012 at 3:49 PM  

baru baca blog nih..best ..ciku dah g jagalchi market kat busan nih..mmg sedap..masak sendiri ..bahasa ayam itik la..haha

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP