Ruangan email pembaca

November 15, 2011

Wah, dah macam ruangan soal-jawab Sri Siantan lah pulak! Hahahahaha

Ok! Ok! Begini ceritanya. Memandangkan aku kerap terima email dari readers yang tanya pasal tips-tips berkaitan travel so aku rasa elok jugak kalau aku buat satu ruangan khas untuk jawab semua soalan-soalan tu. Kalau sebelum ni aku jawab secara one-to-one dengan pengirim tapi kali ni aku jawab secara general di blog sebab aku rasa dengan cara tu segala info dapat dikongsi dengan semua. 

Kadang-kadang ada jugak email yang lebih kepada borak-borak kosong tapi kalau kena pada limitnya, aku akan balas. Apapun aku puji sikap 2-3 orang readers yang sebelum ni pernah mintak tips tapi sampai sekarang masih keep in touch. Yang jadi kawan pun ada, boleh kamceng tetiba macam dah kenal lama. Ada jugak yang share pasal pengalaman travel masing-masing, pendek kata macam-macam email ada. Email yang kelakar pun tak terkecuali, selalunya email tu akan bermula dengan "Hello Bro!". Hehehe. Layan~

Tapi so far aku paling suka 1 email ni sebab dulu dia penah mintak tips dari aku. Tiba-tiba lepas balik dari trip dia email dan cerita pasal pengalaman ke situ berserta gambar! Aku tak expect dia akan go extra mile dan benda ni betul-betul buat aku rasa sangat-sangat terharu. Kalau boleh aku nak share email dan gambar-gambar tu tapi aku takut dia marah. Hehehe. Aku tak tau camne nak ucapkan terima kasih tapi aku harap dia baca entry ni. 

Sis Salina, in case ko baca entry ni aku nak ko tau sampai sekarang aku masih terkejut. Tiap kali aku baca email dan tengok gambar-gambar tu aku rasa terharu. Terima kasih & keep in touch! <3

Ok, itu cerita yang seronok dikongsi, cerita yang tak seronok pun ada. Hahaha. Contohnya ada readers yang email mintak tips itu ini tapi bila aku reply panjang berjela kasi macam-macam tips dia boleh balas "K" aje. Haih, memang sirap dibuatnya. Yang langsung tak ucap terima kasih, not even a single "K" pun ada, yang itu namanya pesen diam sampai ke sudah. Pesen gini aku tak tau sama ada dia dapat ke tak email tu atau dia dah sesat barat tak balik-balik. Hahahaha. Tak kisah apa pun tapi orang kata courtesy kena lah ada. Kita kan rakyat Malaysia, ada budi bahasa. Takpelah, yang penting aku dah jawab dengan ikhlas dan semoga dia selamat pegi dan balik.

Oklah, kalau sume setuju aku akan buat ruangan tu dalam masa terdekat tapi aku harap pasni takde orang yang takut atau serik nak email aku. Hehehe. Kalau email borak-borak kosong tu aku tak publish, so korang boleh email aku macam biasa. Aku just publish email yang berkaitan dengan content blog untuk tujuan sharing. Harap maklum.


Nota :
#1- kalau ada pengirim yang malu-malu kucing yang takmo identitinya diketahui maka aku akan bagi nama samaran. lagi satu, kalau boleh jangan le email tanya benda macam tips-tips mengempiskan perut, petua hilangkan jerawat, ilmu rumahtangga (eh?) atau resepi laksa. jangan gile-gile okeh!
#2- errr, kalau letak email yang kelakar ok tak? tapi nama pengirim aku tukar jadi nama samaran le. hehehe
.

29 comments:

Anonymous,  November 15, 2011 at 12:17 PM  

aku baru nak email petua nak kempiskan perut :P

peace fatt!

wess..kenapa ko buat ledge bungy jumping instead of kawarau eh?

inah adelaide

F A R Y N November 15, 2011 at 12:37 PM  

ruangan mengomel bersama Akak Fatt..
ekekekekkee

dzuchan November 15, 2011 at 12:43 PM  

maju...tapi aku suka sbb aku baru bercadang nak emel ko setelah aku usha website AA aritu hahaha

Travel&Food Lovers November 15, 2011 at 2:01 PM  

fatt...

penat aku anta pm kt fb ko, tp ko meng"activate" fb ko di saat2 aku perlukan ko...time critical pulak tu...or ko dh delete nama aku as list ko atas sbb2 tertentu...

fatt November 15, 2011 at 2:07 PM  

inah,
hahaha...aku takde petua kempiskan perut. tp mgkin ko bleh try push up!

kenapa ek? sbb aku rasa tu lagi extreme. sbb ko launch diri sendiri free style...klu kawarau kan kaki ko kena ikat...but kawarau tu kan fofuler sbb tu 1st jump...nape, ko tgh konpius eh?

tp klu aku ripit lagi mebi aku wat kawarau..reason: aku nak cuba semua. nti klu ripit lagi (tah bila), aku nak buat arc nevis yg 143m tu...tak silap aku la..tp ratus2 tu..yg palinggggg tinggi!




faryn,
ye dikkk...nape petua hape? :P




dzuchan,
jgn serik..email jek..nti aku jwab...anda tanya, saya jawab...ecece~




gb,
hai cik adik manissss~




sal,
aku tak dilit ko la. aku yg dilit fb aku..malas la fb sume ni. ko email le aku, cam biasa. aku jawab punya...hehehe :)

Travel&Food Lovers November 15, 2011 at 2:41 PM  

fatt...

penat aku type berjela kt fb hr tuh...xpelah...aku nk mntk permission excuse utk submit 26 fact tu pd 13 nov jam 8 pg...aku pm ko betul2 lps subuh 13 nov tu..

aku br hbs exam 11.11.11 n follow up check ultrasound aku...n 12.11.11 tu aku kene pg kelas cpr smp ptg..lps tu balik cabut pg subang nak masak macaroni utk kwn aku yg tggu masa nak meletup...mlm tu aku suruh kwn aku(pakar it) suruh setup hset aku jd modem kt laptop aku...xdpt2 jgk...byk driver dlm laptop aku dh hilang lps format...hset samsung ni bermasalah sgt nak connect as modem...

so dipg2 hr ahad, 13 hr bulan tu aku pm ko nak mntk excuse.aku bkn nak hadiah or wat...cuma suka2 nak join walaupun aku cuma backpackers gedik yg br nak gedik travel.

aku tau post aku xde kene mengena dgn post ko ni n aku tau ko xkan reveal post aku nih...mls nak masuk email..hahaha...

Janggel November 15, 2011 at 3:41 PM  

Hi Bro....hahah naseb bek bukan aku yg cakap cam tu eh.

Aku setuju ko bukak sesi cik seri siantan ni. Secara tak langsung pembaca (cewah) boleh la cari2 info - lebih kurang macam ruangan FAQ la. Waima dapat juga berkenal kenalan sesama insan.

nadiakamal2 November 15, 2011 at 3:44 PM  

bagus-bagus...usaha yang murni.... kalau mcm ni lagi byk org yg dpt manfaat

Anash November 15, 2011 at 4:47 PM  

fatt
akak ke jawab 'k' tuh dlm email?
jab eh...akak cek email..
almaklum..orang berjiwa 'muda' nih selalu terlupa...

heheh
akak sokong cadangan ko nih dek...

buat gB, nape dah tak leh baca blog? huhu....

Nowwa Fitri November 15, 2011 at 6:16 PM  

Fatt..aku dah lama jadik silent reader kau.Tapi sejak mak aku pencen mak aku pun join skali baca blog kau memalam.Mak aku suh komen,aku komenlah.Hahhahahaha....dia cakap dia setuju ko nak buat ruangan email pembaca, senang dia nak suh aku email kau nanti nak tanya apa2.Aku jugak kan.

By the way...all the best!

fatt November 15, 2011 at 7:16 PM  

sal,
gedik! aku dah publish ni ko bajet tak? hahaha...aku dah baca psl tu kat blog ko. sakit ape tu ada ultrasound bagai? ko ada cyst ke? acane skrg?

takpele klu ko bz, aku pun takmo push. sape nk jawab dia jwb...klu sempat ko submit le 17hb ni coz aku ingt nak kuar spesel entry utk sume yg jawab.

sorila beb, aku mmg officially no longer on fb. so klu pape sama ada kat twitter, emel or blog. aku tak suke la fb...makin lama makin mengarut. aku rasa ni mesti ko nk tanya psl trip oz tu kan? emel je nti aku jwb..ok!




janggel,
ada lagi 1 point...korang pun bleh tlg jawab sambil2 tu..lagi ramai org share info lagi bagus. kan? jwpan aku mgkin tak brp ok so org lain bleh tokok tambah..hehe




nadia kamal,
Insya Allah...sharing is caring




kak anash,
hahaha...tak..bkn akak. ada la yg sengal2 tu...jenis dah dpt apa dia nak dia pun blah le kan. pelik jgk org2 camni tp mmg wujud




nowwa fitri,
terima kasih sbb sudi bc blog aku. aku tkejut bila bile tau mak ko baca blog ni.

mcik..sy mtk maap ye kalau tatabahasa sy bersepah2. pastu selalu komen2 dlm ni melalut & daring merapik..kengkawan sy ni mmg gitu, tp dorg ni ok

smpaikan salam aku pd dia ye. tq :)

iina November 15, 2011 at 7:23 PM  

Aku tak nak email.. aku nak tanya kat comment box nie terus jelah.. resepi nasi ayam sila bgtau ok.. (kalau tak nak bagi.. camnielah bila aku balik mesia ko masak untuk aku boleh?? ahaks)

Bagus gak tuh buat ruangan pertanyaan senang kalau ada soalan2 tuh maybe senang lainkali kalau org nak jawab leh baca kat situ jek.. takyah ko nak menaip balik ;)

langkah kaki.. November 15, 2011 at 7:55 PM  

=). tu sgt bagus. nnti lei tumpang2 bace..sometimes kite nei x terpikir nak tanye..bile org lain dah tanye..baru la.."hak ah ka..cm ne eh?? hak lah..apenak buat eh? " hehe.. so, bile ade kat sini..lei share2..

"sharing is caring" wah gitu...=P

Biqque November 15, 2011 at 8:43 PM  

cik sri siantan??? i loikeeeee! sila teruskan niat murni anda itew ye, mak temah sokong dari blakang youuuuu!

anne November 15, 2011 at 9:19 PM  

baguslah fatt, sokong sgt2...

YanTie AhMad November 15, 2011 at 9:57 PM  

saya tengah angkat tangan kanan sesambil tangan kiri tutup ketiak belah kanan..

sesambil tu jugak mulut saya sebut
"saya sokong!"

Muhammad Ikhwan November 16, 2011 at 2:05 AM  

banyakan tips2 backpaking yer tuan tanah, saya budak baru belajar. thanks!

Lily Riani November 16, 2011 at 6:30 AM  

its a good idea, perhaps to add, for countries yang ko tak nak pegi, ko leh refer ke blog lain on that country entry. so, blog ko will be the source. else susah gak if orang nak g alaska and tanya ko tips naik beruang artik kan. hehehheh

NITA November 16, 2011 at 7:27 AM  

good move ---

mmg akan ada org yg kena spoonfeed bersudu2, pas tu tak show appreciation pun--

apa2pun niat fatt sungguh murni. Moga berjaya cik sri siantan :)

Ely Hasrul November 16, 2011 at 8:11 AM  

fatt, komen aku tak lepas piawaian ek? aku rasa byk aku komen tp xdek plak publish. memula aku ingt bahasa aku xapprove (bese la aku kalu ckp kaso bebeno) tp bila aku ckp cam pompan melayu terakhir pon ko tak publish.... huwaa tak aci...

cer tgk komen nih lepas tak, kalu idak aku email cik sri fatt nihhh

fatt November 16, 2011 at 5:03 PM  

iina,
resepi nasik ayam? hahaha..bole..ko punye pasal sume boleh. serius ke ni? tp takde la sedap mana tp okla nak makan2 tu...

soalan pertama akan menyusul minggu depan. skrg ni mcm bizi nak judge jwpn2 korang..so stay tuned!




jie,
ya betul..itulah tujuannya. pastu sambil2 tu bleh mengelat klu takde bahan nk update kat blog :P




biqque,
gigihkan aku ni. walhal entry tertunda punya la banyak....aku kena amik 2nd author le nmpknya utk blog ni. over!




anne,
hrp2 aku tak hangat2 tahik ayam...hahaha




yantie,
nape ko tutup ketiak ko?? hahaha...baik ko cpk!!




ikhwan,
akan diusahakan...insya Allah. terima kasih atas cadangan




lily,
aku cuba memahami apa yg ko ckp tp aku tak paham. hahaha. aku rasa klu aku tatau jwpn tu aku akan suh korang tlg kasik jwpn let say ko pun tak kurang jgk pengalaman ke tmpt2 lain mebi ko bleh share & aku bleh drive soalan tu ke blog ko ke...kan? hehehe




nita,
biasalah tu. kdg2 info bleh gugel cuma aku slalu dpt soalan about experience so tu yg lain skit. klu jwpn tu dah ada dlm blog aku akan suh dia cari, tu je




ely,
ape yg ko merapik ni nyah? mak tak paham lgsung bebelan ko. klu aku tak publish lagi komen tu kdg2 mgkin aku bizi, hape la. tp klu komen yg merapik meraban cth mcm yg 3 aku sebutkan kat atas ni mmg terus dirijek aje...ente paham?

Lily Riani November 16, 2011 at 8:26 PM  

betul... pandai ko interperet aku nye comment biaqpun aku sendri masa 3 kali tadi, masa bangun subuh tadi dok reply cam ok, bila baca balik aku sendri pun blur. ehhehe... but betul lar ko nye reply tuh... aku setuju (biaq pun masih dlm keadaan BLUUUUR).

fatt November 16, 2011 at 8:56 PM  

lily,
ko jgn pening2 ok..nti ko kena judge. btw aku rasa esok pas kul 8am dah boleh la kita start meronda. skrg ni dorg mgkin tgh betulkan kat blog memasing. klu soalan #21 dorg tak ikut spesifikasi, hebat guane pun gmbr tu otomatik disqualify. ok? deal?

iina November 16, 2011 at 10:16 PM  

Resepi nasi ayam tuh seriuslah.. ko ambik gbr cecantik sikit ada latar belakang hutan ke hahahaha... pastu letak resepi.. baru rasa best jek makan nasi ayam tuh ;)

dakS,  November 18, 2011 at 4:30 PM  

Fatt,

aku dah kasik tau jgn panggil aku sis!sebijik cam sis srisiantan munyik nye..bg le aku feeling2 cam muda lg..haha..

errr tokojut aku baca entry ni nama aku disebut2...malu aarr aku cengginih..citer aku tu general je not in detail except makcik yg pungut aku tu..pasal RWC aku x citer...tak menarik mn pun..

anyway klu ko nak publish email aku tu so that others could learn from my experience too, should be OK for me..no big deal..

klu ko nak tanya in detail citer2 tu beserta gambo, email jek kat aku...

aku pon masih tekejut lg ni nama ku disebut2..( blushing )ngee..

p/s: aku tau ko tengok gambo yg satu tu jek kan!!!

fatt November 25, 2011 at 2:47 AM  

iina,
thn depan ok la kot..bunyik cam lama lagi tp dah sebulan je nak tahun depan. hihi

thn depan rasanya aku tak byk trip so boleh nak buat psl foodies. insya Allah akan dipertimbangkan :)




dakS,
HAHAHA...okla2 aku tak panggil

entry ni dah berkarat la baru perasan ke? hehehe...aku terharu ok dpt email tu esp gmbr Moss (yup ure right), aku rindu gile kat dia smpai aku buh gmbr dia kat header blog ok...gile aku syg kat moss..huhu..

ok klu ko izinkan nti aku letak. ala takpe no need tambah2, aku rasa cerita ko tu dah menarik...everything in one. mgkin aku akan publish masa tulis travelog nz nanti. tp mebi lambat lagi kot aku tulis sbb byk citer yg pending. klu dah publish aku inform ko.

thanks a lot beb! appreciate so much :)

dengan chinta March 20, 2013 at 1:24 PM  

salam,
google2 pasal tips on travelling to vietnam, terjumpa blog awak.

thanks ya..so informative.

Fatt March 21, 2013 at 1:30 AM  

dengan chinta,
wasalam...sama2..hopefully selamat pergi & pulang dari vietnam :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP