Hello December!

December 09, 2011

Achoomm!! *tebas sawang*

Eh dah masuk bulan Disember rupanya, sekejap je kan? Lagi 3 minggu masuklah tahun 2012...phew~

Nampaknya dah 10 hari aku tak update blog sejak daripada last entry. Sebenarnya aku ada je tapi lepas balik dari short holiday baru-baru ni aku terus sibuk sampailah sekarang. Nak update blog pun tak sempat tapi nanti ada masa aku akan sambung cerita Trans Java. Harap-harap sempatlah habis sebelum masuk tahun baru. 

Dalam 2-3 hari ni aku tengok ramai orang bercerita pasal promo di website AA bersempena dengan ulang tahunnya yang ke-10. Aku pasti ramai yang berjaya dengan hasil tangkapan masing-masing dan mula menyusun jadual percutian untuk tahun depan. Kalau dulu aku memang teruja setiap kali ada sale tapi selepas mengkaji trick dan strategi AA, aku perhatikan :

1. AA suka buat "mega sale" yang tarikh perjalanan 6 bulan ke atas
2. Beberapa bulan selepas "mega sale" ada lagi sale yang harganya jauh lebih murah daripada sale sebelumnya
3. Dalam 2-3 bulan sebelum tarikh perjalanan akan ada lagi sale yang harganya jauh lebih murah daripada 2-3 sale sebelumnya (sebab nak habiskan seat-seat yang tak laku)

Kesimpulannya :

1. Setiap minggu MESTI ada sale
2. Menunggu trip yang tarikh perjalannya 6 bulan ke atas adalah lamaaaaaaaaaaaaaa! (penantian itu penyeksaan!)
3. Lazimnya sale untuk trip yang 2-3 bulan sebelum tarikh perjalanan jauh lebih murah daripada opening sale
4. Dahla beli seat promo, bila tak dapat pegi, nak tukar tarikh kena tambah duit. Bukannya sikit, banyakkkk pulak tu. Lastly kena beli tiket baru, takpun burn. Nak transfer nama pun tak boleh, kan rugi?

HAHAHAHA. So aku memang tak termakan dengan trick AA, sume dalam poket! Strategi marketing AA memang bijak sebab dorang jual advance seat. Aku tak kata salah untuk beli advance seat dan plan holiday dari awal, cuma pada aku menunggu trip yang setahun kemudian adalah seperti perjudian sedangkan duit dah keluar walhal status pegi/kansel belum tau.

Apapun ini hak individu, terpulang nak beli advance seat sebab korang punya duit. Tapi bagi aku zaman advance ticket dah berakhir dan aku lebih rela menunggu 3 bulan daripada 6 bulan atau setahun kemudian sebab yang penting sekali plan dulu route, itinerary dan allocate budget secara advance. Nanti bila ada sale boleh terus grab and off you go within 3 months!

Sebelum mengakhiri entry ni aku nak ucapkan terima kasih buat Kemang dan John sebab tolong menambah koleksi Lonely Planet dan poskad aku. Arigatou gozaimas!!

kirim 7 tapi dapat free satu, makasih Kemang!


Kalau nak tau, inilah saja buku yang aku baca. Kalau buku lain baca 5 minit mesti ngantuk. Aku kumpul LP sejak daripada mula travel sampailah sekarang dan koleksi aku dah 17 buah, masih sikit kalau diikutkan (gua tengah hint hadiah besday untuk tahun depan ni...ehemm). Walaupun koleksi ni outdated sebab beli masa promo MPH (1 buku = RM12) tapi info dalam ni lengkap. Yang berubah cuma harga publish untuk penginapan, transportation dan entrance fee ke mana-mana manakala selebihnya takde beza. Sesetengah orang mungkin rasa benda ni membazir tapi bagi aku LP ada keistimewaanya yang tersendiri sebab tak semua info di dalamnya ada di internet. Dalam koleksi yang masih hot ni aku paling tertarik dengan Nepal sebab di sinilah terletaknya Mt. Everest. Mungkinkah EBC selepas ni?!!


cantik tulisan John, macam tulisan makwe...hehehe


Poskad dalam bahasa Korea ialah 우편엽서 (upyeon-yeopseo). Nanti ada masa aku keluarkan sume koleksi poskad dan share kat sini. Koleksi aku agak banyak sampai dah lost count dan kebanyakannya adalah self-written manakala bakinya daripada kengkawan.
.

64 comments:

tNa December 9, 2011 at 2:41 PM  

nak pinjam LP itu...!!!-nurul

bdk2 @ John December 9, 2011 at 2:49 PM  

hahaha....aku pun duk tggu2 bilaaa entry ko nk kuar ni fatt. rindu sama kamu. hahaha. ;p

btw, kagum giler siot tgk koleksi LP ko ni. mcm2 negara ada. aku suka tgk...kalo nk baca pun mmg layan. tp takde masa laaaa nk baca2 ni. prinsip aku bila dh xde masa, terus hujung jari yang menekan. salin2 yg mana ptut. then, amend balik later.

tulisan aku mmg cantik...thank you. dah diiktiraf oleh ramai orang. hahaha...

pasal AA tu, mmg aku sokong. skung ni dah tak payah nk tggu mega sales ke ape. dorang ni kdg2 suka bwt sales like senyap2. aritu tu utk ke NZ, travel period dalam masa sebulan je lagi dh boleh dpt dalam range rm600+ return! gilerrr!!! dah tak payah tggu setahun ke ape. yang penting kene slalu pantau website AA ni. just kelik2 je date mana nk pegi. then, bila dah ade tu, terus kelik button proceed. ngeh ngeh ngeh.

YanTie AhMad December 9, 2011 at 3:20 PM  

fatt,

kalo beli online mahal eh??..sbb skang ni ada promotion buy 2 free 1..shipping dia cas USD 40..

aku tgk kat Popular buku2 LP ni mahal giler...ada yang sampai >MYR200..so kalo aku beli online ngan promo tu, 3 buku <USD 100..

MPH tak skodeng pulak..aku dok cari LP korea..kat JB ni dah byk book store aku kuar masuk, pun dah sold out..huhuhu..

any segestion??

AKO @ retna December 9, 2011 at 3:29 PM  

mahal ek LP ni??
nanti ako nk try survey la.. coz skrg ni opis ako tgh wat promo diskaun utk staff, beli barang2 kat MPH/BOrders...

Nak try arr nnt survey.. ;-)
Ako excited nk tgk koleksi poskad ko.. heheh dl ako suka gak kumpul poskad tp x kirm la cuma beli n simpan... pastu dah pindah2, ntah mana ako letak sumer poskad2 tu/..

so, next story entry, bila nak hapdet? :p

Janggel December 9, 2011 at 3:32 PM  

hi Fatt..lama tak nampak?

Biqque December 9, 2011 at 3:33 PM  

u r back! (saiko tak?)

sepanjang aku beli tiket, alhamdulillah tak penah burn sbb plan baekkkkkk punya...hahaha!

BlueEwoke December 9, 2011 at 4:43 PM  

Welkam back, hmmmm memang AA nye marketing team hebat2 belaka! Satu Malaysia tak tidur malam tunggu tiket... tapi point2 ko diatas tu memang betul. Ada pros & cons kalau beli tiket murah advanced2 nih, cume kite je le kene pandai2 adjust, sb kalau burn memang nangis la..

gadisBunga December 9, 2011 at 5:07 PM  

aku pulak tgk gini~ kalau rege yg aku tgk jauh lebih mahal dari rege yang pernah diorg offer tapi murah, aku tak beli. lagipun kene dok dalam waiting room itu adala satu pembaziran masa. huhu~

aku nak gi spore 23/12 ni. nak pesan pape? *mcm la jauh pun. huhu~

fatt December 9, 2011 at 5:08 PM  

tNa,
buleh. tp kena cagar rm100 sebijik. hahaha




john,
aku pun rindu kat ko...bila ko nak jumpa aku ni weii?? :P

na kata ko lemah lembut gentleman, pakej lengkap ni aku dah tak sabar nak jumpa ni. hahahaha :P

aku mmg suka kumpul buku ni..dah jadi mcm komik aku baca punya kusyuk..itu yg bahaya sbnrnya sbb pastu mula la aku mereka2 route..hehehe

aku dulu zmn belajar mmg cantik tulisan aku, tapi skrg..huh! ko tgk poskad aku nanti ko jgn pitam ye..hahaha

aku dah start terbako psl tiket nz & india tula..gile bapok murah. pasni mmg aku takmo dah beli gap lama2...ada duit jek aku click terus jalan..malas nak tunggu




yantie,
promo buy 2 free 1 tu lama dah sbnrnya. aku rasa untung jgk klu beli situ sbb ikutkan harga sebiji LP slalunya lebih RM100 sebuah. slalu aku jumpa LP kat MPH, Borders, Kinokuniya...yg aku beli ni masa promo MPH jualan gudang aritu...klu tak sorila nak dapat sebuah RM12..tp bukan latest batch, dia jual yg previous batch...content sama jek, cuma cover lelain..pastu ada upgrade skit.

aritu masa gi HCM nape ko tak beli? dorg byk buat imitate copy yg sebijik ori jual kat tepi2 jalan. sebuah dlm USD5-8 je..rugi ko tak cari...belambak2 kat sana. aku ada beli 1 masa gi SR dulu

fatt December 9, 2011 at 5:31 PM  

ako,
mahal la jugak. kalau market price sebijik over rm100 sebuah. kalau beli aku pejam mata jelah tapi sbb benda ni boleh pakai long term so aku tak kisah. kalau dpt diskaun lebih 10% mmg berbaloi la beli. klu takmo pakai dah ko jual je kat mudah

haaa...poskad aku mmg byk. nti ada masa aku korek sbb aku simpan dlm setor. pastu aku pick la mana2 dari setiap tempat dan negara utk featured kat sini...tungguu~

next entry mebi wiken ni..sbb byk masa, Insya Allah :)




janggel,
aah..lama tak nampak ko. ko rindu aku ke? hihihihi :P




biqque,
yeap im back...eceh...ko mcm dah lama ye tak jumpa aku, walhal....kih kih kih :P

aku ada burn 2-3 kali je kot, itupun sbb hal2 yg tak dpt dielakkan...tp so far sume aku pegi. tahun depan ni mcm ada yg cerah masa depan nak kena burn...hahaha




Na,
oiii...lama tak nampak!! hahaha

aah, aku rasa dorg punye bonus mesti gedebuk sbb asik buat promo jek...bleh bikin heart attack setiap kali nak tunggu dorg reveal. kalau below rm200 okla nak burn, tp kalau lebih dari tu aku pikir la jgk...tp kalau apa pun tak boleh, mmg kena redha jela gayanya




gb,
point ko tu aku setuju. kalau sblm ni ada lagi murah mmg aku takkan beli...aku sanggup tunggu. takpun tgk flight lain sbb kdg2 selisih sikit jek

pegi cuti krismas ye! waaa...best tu. sesuai la ko pegi menembak time ni sbb sepanjang orchard road tu byk benda yg menarik. aku takde nak pesan apa, cuma nti amik gmbr2 lawa2 pastu share, dan yg penting sekali semoga selamat pegi & balik :)

Lily Riani December 9, 2011 at 6:03 PM  

sama kiteeee! i book beli buku travel byk waima tak gi pun, but so far, 50% or my trip in EU is after i beli the book, dok terliuq baca kan... i nye excuse kat my bestie is, "wahidah, kite kene pegi, reconfirm facts from the book, ntah2 diarang tipu?!?!" yeah right... egehhehe nama pun excuse!

i suka baca buku DK sbb dia ler visual whereas LP more text. collection easily more then 25pieces.

http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/2011/01/travelholic-bookwprm-travelworm.html

other then that, buku places pun suka gak....cam intrigue jek.

http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/2010/11/sick-am-i-it-may-be-contagious.html

masMZ December 9, 2011 at 6:18 PM  

takat ni aku sorangkah masih bertahan nk bukak AA tu??? hahahaha...

zahra December 9, 2011 at 6:55 PM  

setujuk!! wa pun xder aa nak tangkap leleh ngan offer AA tu.. sbb beli hari ni, bulu ketiak dah panjang sampai lutut baru leh travel.. so org lain sesibuk duk waiting room AA, wa plan lam kepala mana mau pergi 2012 nanti.. yg pasti.. 1st & 2nd quarter of 2012 dah ada program.. so takde la tapak kaki wa merenyam2 gatal nak berjalan.

Emy Tak Kecik December 9, 2011 at 7:07 PM  

fatt,
kite pon x grab promo AA pasal dah beli 3 trip utk 2012 sebelum ni.mmg seksa kene tunggu setahun tp nk murah nye pasal beli je...hehehe

malunye la fatt tinggal komen kat blog tu.tq visit :D

shah_rule December 9, 2011 at 7:26 PM  

aku nampak buku Nepal~ jom2!!! bile nak pi? haha

dzuchan December 9, 2011 at 7:39 PM  

hi beb..ko dah kembali setelah hibernate a few days kan....miss ur bebelan..

kali ni aku pon x rase nak beli ape2, travel time bulan posa, raya and sangat lambat...tak bole huhu..aku da x nak jd mcm kes tahun ni harga tiket RM 400 burn je sbb x bole nak commit..almaklomla, aku kan keja makan gaji..

beb...bila nk kuar result pemenang 26 fakta tu..heee

fatt December 9, 2011 at 8:17 PM  

lily,
HAHAHAHA...excuse u memang terbaik!! tp siyes, guide book mcm ni mmg menambah rencah jadi berkobar2 tak tentu hala pas baca..ekekeke...

i tak penah lagi browse through DK so maybe lepas ni i cuba jenguk. i suka LP sbb info dia tiptop..pastu senang nak faham & padat

i rasa mcm nak gile kalau pegi book store sebab i akan korek satu2 buku travel...spend masa berjam2 kat section travel pun i sanggup..hehehe




masMZ,
ko terbabas beli apa kali ni? HAHAHAHA




zahra,
siot! HAHAHAHA...bukan takat bulu tiak je, kalau boleh berjanggut, agaknya dah bersambung2 jadi rambut. HAHAHAHA...aku pun dah malas nak melayan sale AA...kalau nak beli, beli terus jalan...tak larat nak menunggu lagi..lotih!




emy,
hahaha..toksah malu2, buat biasa je :)

itulah, promo AA ni takkan berenti, sampai kiamat nanti agaknya..mmg merbahaya kalau dilayan. hehehe




shahrul,
nepal mgkin 2013. ko nak buat EBC? hehehe...tahun depan tak boleh sebab aku nak amik lesen diving. ko tanak amik ke?

bdk2 @ John December 9, 2011 at 8:19 PM  

wahhh...na dh duk bercerita tentang aku dah??? wallaweyyy...lemah lembut gentlemen. harapannye smpai situ jela ye. hihii. takde yg buruk2. amin...

masMZ December 9, 2011 at 8:48 PM  

belomssss lagi terjebak (leh caya tak??? muahahaha).... jauh naw travelling time nyerrr.... nanti dapat mimpi baru aku beli.... ingat sasaran tahun depan nak back to nature balik semula larrr masuk hutan n layan pulau balik :)

Ely Hasrul December 9, 2011 at 8:55 PM  

aku mmg tak semangat nk beli ape2.. alih2 papi ckp bln 5 blk KK lagik so aku dh tbyg Manukan yg aku missed aritu and aku direct ckp nk lompat g mabul baru blk KL. blum ape2 papi smbung bln 6 nk g USS.. bln 7 before pose kang aku isi la ape2 haha..

fatt December 9, 2011 at 9:15 PM  

dzuchan,
tula...dah nak masuk seken week baru terhegeh2 aku nak update blog.

itulah, sbnrnya date tu tak brp sesuai..kalau boleh pun lepas raya. klu nak beli tiket balik kg bole la kot..eh jap, tiket apa yg ko burn tu? mahal jgk tu smpai rm400...phew~

pemenang aku akan umum dlm seminggu lagi..malas aku nak umumkan lagi..hahaha..sengal :P




john,
kami gosip2 aje, tapi Na cakap janggel lagi lemah lembut...aku pun tataula apa yg lemah lembut tu...hahaha...jgn risaula takde mende la, aku jeles tak dpt join gathering tu..iskk...




masMZ,
yelah aku picaya..hahaha...ko nak back to nature tu roger2 la aku sekali. aku tak penah lagi merasa camping2 ni, teringin jgk nak duduk kat puncak gunung waktu pagi..dah tua2 ni la baru teringin, time muda2 dulu tak penah buat, tu yg jadi kempunan...ko jgn lupe aku tau!




ely,
manukan tu ada mende? aku dah pi..boring la tak cantek pun. klu mabul mmg ko wajib pegi sbb tu mmg superb habis. air laut dia clear gile sampaikan dari atas boat lagi ko boleh nampak sampai ke bawah. klu manukan tu sume coral dah mati..mmg tak best!

dzuchan December 9, 2011 at 9:40 PM  

fatt, tiket utk 2 org ke 2 destinasi,
kuching ngn kk..smpai time tu prjk tgh nk handover, nk cuti pon x smpai hati..kesian colleagues..

Lily Riani December 9, 2011 at 10:08 PM  

next week i bawak japan and india tunjuk kat diarang kot nak pinjam, u can check it out lar. if you ada specific ctry yg u nak check out from DK, you ckp then i tgk i ada dak, i can bring that too. give few options incase the one you wanted i tak da. hehhehe...

~uG0giRL~ December 9, 2011 at 10:22 PM  

teori teorem pitagoras AA ko tu mmg leh pecaya lah. nnt sye nak test. promo ni pun sye mmg xbeli apa2. tapi konsep beli terus jalan adalah konsep org banyak duit mcm ko. huhuhu. kalo sye selagi boleh dpt murah rembats dulu. bagus jugak plan awal2 nih. bleh belajar simpan duit. setakat ni tiket sye xpenah burn. cuma tukar tarikh sekali je.

ckp psl lesen diving ni, kawan sye skarang kat sipadan ke kat mana ntah. tengah amik lesen. diskaun utk budak U RM150 je! normal price dengarnya >1k ke/kan? tapi yg budak U tu bukan kawan sye tapi adik dia. dia hanya menumpang sekaki dua.

Lily Riani December 9, 2011 at 11:57 PM  

teori teorem pitagoras!! hahhahaha... lama tak dengar... ahhahah

azam December 10, 2011 at 2:57 AM  

bako tiket baru sekali je..pergi Kuching..Ada dalam RM250.00..tukar tempat keje baru..tak dapat cuti...huhuhuhu...

Azizan Zolkipli December 10, 2011 at 2:59 AM  

Sept 2010 beli tiket ke Kolkata, India untuk trip July 2011, kemudian 'clash' dengan trip basikal 'touring' ke Thailand juga pada tarikh yang lebih kurang sama. penaja tarik penajaan, melepas dua2 trip tak dapat pergi huhuhu ...

tahun ni pulak, Sept beli tiket AA ke Chengdu, China konon2 plan ke Lhasa, Tibet pada Sept. 2012. minta2 tak mensedekahkan wang ringgit ke poket AA lagi ...

Ely Hasrul December 10, 2011 at 8:07 AM  

fatt, ekceli aku lebeh excited g manukan dari mabul sbbnye aku bwk anak, mmg sonok la naik boat & main pasir tepi pantai.. kalu mabul tu..aku dh la xswim apetahlagik nk dive, amik gambo? john reject aku nye skill awal2.. hahahaha

nadiakamal2 December 10, 2011 at 8:17 AM  

Wah...I pun tak berjaya menangkap apa2 sewaktu Megasale AA ni...harap boleh dpt seat yang lebih murah sewaktu sale2 yang tidak mega memandangkan nk beli skrg tak dapat nk confirm tarikh...

Nowwa Fitri December 10, 2011 at 8:35 AM  

Uikk...baru nampak!

Mmmm...aku suka teori kau.Sangat betul pasal trick AA ni.Tapi ikut suka masing-masing la.Sebab aku dah banyak kali..diulang banyak kali burn sebab encik laki selalu ada course time2 aku nak pergi tu. Dah lepas ni sebulan nak pergi baru beli.MAleh nak sakit ati!

Alaa....jealous nengok buku LP tu..aku baru ada 2-3 ketoi.

masMZ December 10, 2011 at 9:39 AM  

HAhaha.... baekkk....

Nak target Lata Berembun kat Terengganu tahun depan, dah lama tertangguh-tangguh nih.... ;)

fatt December 10, 2011 at 12:09 PM  

dzuchan,
owh..kuching & kk ke..takpe, tu anytime boleh...yoyo je aku ni! hahaha..tp klu luar dr mesia aku rasa rugi jgk klu diburn




lily,
im interested dgn japan tp kasik Na & Biq dulu la sbb trip dorg dah dekat. nti pas dorg dah habis guna i nak pinjam boleh? hehehe...utk yg lain i takde kot tp klu u ada more on Japan jgn lupa bwk tau. TQ!!




ugogirl,
mana la aku ada byk duit...aku budget traveller je beb. klu aku byk duit dah lama aku sampai ke europe tu ha. mksd aku psl entry ni sbb aku dah takmo tunggu buang masa beli tiket advance smpai setahun..lama tu. so aku rasa elok lagi kalau aku buat dulu itin, plan route & allocate some budget so bila ada promo utk tarikh yg terdekat aku just grab dan pegi. nak tunggu setahun tu mmg lamaaa...gila punya lama aku dah tak sanggup dah

oi..ko biar betik amik lesen RM150? aku rasa dia buat DSD la..discover scuba diving. klu yg tu aku percaya sbb aku tak penah lg dgr ada spesel price utk student. DSD ni mcm amik lesen OW tapi just nak bagi experience utk ko rasa sblm decide nak proceed amik lesen atau tak




azam,
haa..slalu baru tukar job pun mmg faktor besar jgk tu. nape tak cuba amik unpaid leave? tp mahal jgk dpt rm250 utk kuching. jgn kecewa sbb skrg jalan2 dlm mesia dah murah tak mcm dulu




azizan,
pegi Tibet??? bestnya. nak pegi touring lagi ke? menarik tu. jgnla burn, rugi. kalau tak camne nak dgr pglman wakjan kat sana...

nak tanya, masuk Tibet kena ada visa ke camne? totally clueless. ada dengar org ckp visa hanya bleh apply kat pintu masuk negara tu..betul ke? kalau tak dapat visa kena balik..ye eh? bleh citer tak? TQ

fatt December 10, 2011 at 12:16 PM  

ely,
mabul ni lain skit, aku rasa somi ko mesti takmo..hehe..sbb kat mabul byk cheapies accom..kalau yg mahal ada..aku dgr cecah 100-200USD jgk semalam..tak silap aku le..entah, tp klu ko nak lepak2 kat mabul mmg cantik. sana snorkeling pakai life jacket le..cuma nti dia humban tengah2 laut le, kalau takut mmg goyang jgk la. tp siyes mabul mmg lawa




nadiakamal,
kita tgk pasni mesti ada sale lain..hehe...tiap2 minggu ada sale cuma poket yg tak berapa nak tebal nak hadap sale2 ni...adui. tarikh dia pun tak brp ok, cuma kalau nak beli tiket balik raya mgkin sesuai la




nowwa,
aku baru kuar dari gua. hai!

agaknya la, brp dah total burn ko sbnrnya? ada cecah ribu? aku tak byk lagi tp retime dah byk la..sampai aku rasa hangin dah. burn baru 2x kot..tu mmg takleh nak elak sbb masa tu aku gi mekah.

ko tak borong LP ke masa gi HCM aritu? bersepah2 kat tpi jalan katanya, murah2 plak tu




masMZ,
korang takmo pegi Tasik Chini ke? takpun Tasik Bera ke? aku teringin nak ke situ...yg Lata Berembun tu apa yg menarik? ada air terjun ke apa?

YanTie AhMad December 10, 2011 at 1:31 PM  

errkk..aku tak tau kat HCMC ada jual buku LP>.mata tak cukup melilau tgk kot..hisshhh!!!..nnt akan memesan kat kawan2 yg nk ke obesi lagi..:)

~uG0giRL~ December 10, 2011 at 1:46 PM  

ala..xkira... nak cakap ko banyak duit gak. ko aminkan je yer hehehe.

ha xtau la pulak pasal tu, tapi kwn sye tu mmg p amik lesen katanya. nnt sye selidik. kalo betul sye hapdet ko, biar kasi tebakar jiwa hahahahah

azam December 10, 2011 at 2:53 PM  

fatt: baru tukar keje nak mintak leave tu berat sikitlah walaupun unpaid. kena manage perception..
bagi aku local travel masih lagi oklah rege dia..tapi rindulah nak dapat tiket kl-kk rm58 4 org..hahaha..

fatt December 10, 2011 at 2:56 PM  

yantie,
org ckp kat aku dekat2 area Ben Thant Market tu ada. kalau kwn ko ada pi dlm masa terdekat ni elok benor le ko kirim sbb mmg murah




ugogirl,
yelah aku aminkan. mana tau esok lusa ada ada cek kosong masuk peti surat bleh la aku tulis 10juta USD, takpun Pound ke...bukan RM dah..hahaha

ha bagus gak tu, nti ko update sama aku. tanya jgk, dia kena campak tgh laut ke tak? kena swim 200m tanpa life jacket ke tak? dulu kwn aku buat kat sana dorg kena camtu. ko takmo buat ke?

NITA December 10, 2011 at 5:03 PM  

Waiting for the postcards collection -- mana tau i also have them :)

Owwh masa sale bigbadwolf baru ni dapat rembat buku Fommer's "500 Places to Take Your Kids Before They Grow Up" @ RM5 only :)

*p/s aku ingat gambar iklan yuna kat bawah tu gambar kau fatt.

~uG0giRL~ December 10, 2011 at 5:53 PM  

amin...lepas dapat cek tu ko jgn lupa org yg doakan ko nih kikiki.

alahai...soklan ko menusuk jiwa la weh. sye xreti berenang la...T_T

Nowwa Fitri December 10, 2011 at 6:40 PM  

Fatt..mmg banyak aku jumpa org jual LP kat HCMC.Dia main paksa2 aku beli lagi kat tepi2 jalan.Sumpah takut kena tipu.Huish kalau aku tau, aku beli bebanyak.hahahahah

fatt December 10, 2011 at 8:45 PM  

azam,
ada betulnya tu. klu blum confirm lagila tak elok nak amik unpaid nti bos nmpk kita mcm tak bersungguh2 nak kerja.

yg tiket rm58 tu per person ke utk 4 org? klu 4 org gila murah..aku penah dapat tawau rm55 sorang...gile gak tu..mcm tiket bas. hahaha




nita,
me = yuna? haha..jauh panggang dr api! dia tinggi tp i rendah. lol!

poskad tu nti i akan tunjuk sbb kena korek2 stor, merata2 i simpan :P

ala i tak pegi pun sale BBW tu..ruginya. tp buku travel frommers tu mmg ada ye? i dgr LP tak jual so i tot frommers takde..huhu




ugogirl,
lepas dpt cek aku kasikla ko 10%. hehehe...rezeki kena share2 weh baru berkat

ala tak semestinya kena tau berenang le, sbb time diving ko kena tenggelam, bkn terapung! hehehe




nadh,
mungkin jgk, melihat pd past rekod. hehe




nowwa,
hahaha...tipu mende siot??!! benda tu sama la, dorg buat potostat copy tp jenis grade bagus punye. cover pun sebijik ori...ko bleh pilih2 tgk dulu sblm beli. tp mmg murah, USD5 dah bleh dapat. klu convert pun still untung sbb harga asal dia over rm100 sebuah.

bila lagi ko nak ngulang HCMC? kat SR & PP pun ada. Hanoi aku tak pasti

azraiasari December 10, 2011 at 8:55 PM  

stakat hari ni belum MAMPU beli tiket AA >RM100 (return) so senarai BURN list agak panjang

2007 KK
2008 Jakarta
2009 Yogyakarta, Surabaya
2010 Solo, Yogyakarta, KK, Tawau, Penang, Phuket, Krabi
2011 KK, Padang, Phnom Penh, Bangkok, Penang, Tawau, Sandakan, Miri, Kuching

SEMUAnya adalah disebabkan pembelian 6 hingga 12 bulan awal. TAUBAT!!

fatt December 10, 2011 at 9:13 PM  

arai,
ko lah juara burn setakat ini. hahahaha...wlpun tiket ko tak lebih RM100, tapi klu di total kesemuanya agak2???

tapi burn yg ni berbaloi...sbb dpt tiket free ke EU, klu aku pun sanggup. hehehe :P

thn 2012 ni agak2 burn lagi tak? apa kata ko pegi balik sume tmpt2 yg ko burn tu...bwk balik cerita yg best2 pastu share dgn kitaorg :)

MULAN December 10, 2011 at 10:11 PM  

everest tu rasa takleh la sbb umor dah hanyot.. tapi kalo nepal tu ada jgk dlm list ni..

azraiasari December 11, 2011 at 12:10 AM  

rep: lost count of it n NEVER thought of counting it at all. some of the places is pairing with another in that list. not all of them is return tickets. eg for 2011, KK (return), Padang (one way), KL-Phnom Penh-Bangkok-Penang-KL, KL-Tawau-Sandakan-KL, KL-Miri-Kuching-KL..

bout the EUroad Trip things, i take it as a 'winning prizes' for 'contest' that i've participated. alhamdulillah

repeat, YES. buy 6-12 months in advance, NO. btw, im applying FOC traveling now, insyaAllah. HOW?? stay tuned for the next posting ;p

fatt December 11, 2011 at 9:39 AM  

mulan,
tgk dari jauh pun buleh wlpun tak dpt buat EBC :)




arai,
ya lah! u dun want to count it bcoz it kind of suicide. hehe. ah nvm, damage has been done, no point talking about it.

i think i know what ure talking about, the FOC travel. we can TALK about it then..!

AieSha December 11, 2011 at 10:09 AM  

pasni nak beli LP bagitau sha, kalau ada sale mmg dpt murah. hari tu satu LP jatuh sampai RM30 je..

Ely Hasrul December 11, 2011 at 10:12 AM  

fatt,
walaubagaimanapon (tetiba aje ade ayat cam sambungan hahaha), laki aku suka laut, dia yg ajar aku swim dia suka dive even dulu dia cite2 nk jadik marine biologist bleh tak?? kalu tgk tv kat umah, cite psl ikan2 dia paling suka! haha.. ala.. psl accomodation tuh, kalu dia ade duit dia go la yg ok sket.. kalu dia xdek budget dia o for budget. laki aku satu aje, kalu dia takde duit dia takkan spend. so ape yg dia spend tuh mmg dh budget dia and dia tau dia mampu..tak mcm aku, boros tak tentu hala.. hahahha

tapi aku mmg takut air.. huwaaa aku phobia lah bila dh masuk dlm air.. takat ceplos2 tepi pool or pantai okeh la... nk terjun tiruk gaya mermaid mintak maappp.. huishhhh

Ely Hasrul December 11, 2011 at 10:13 AM  

p/s - fatt, aku tunggu nih entry ko nih.. bilenye? ngeh ngeh ngeh tak sabo aku nk mngomennye...

Nowwa Fitri December 11, 2011 at 10:31 AM  

Owh..aku repeat lagi HCMC bulan 2 ni.Biz purpose.Wah...bolehlah aku borong ni!!

AieSha December 11, 2011 at 10:36 AM  

minta tolong...

http://travelog-aiesha.blogspot.com/2011/12/kaji-selidik-tentang-corak-pengembara.html

fatt December 11, 2011 at 1:19 PM  

aiesha,
nti ko emel aku set soalan ye. lg 1 aku nak sha tlg tgkkan LP Japan berapa bleh dpt. TQ




ely,
abihtu kalau ko cuak dgn air camne ni? hahaha...ok takpe ada life jacket, so ko takyah risau. aku dok memana pun no hal...takdelah aku kisah sangat mcm sesetengah org yg dok komplen psl SELESA alih2 jilat ludah balik..kui kui kui...

aku tgh mengarang le ni..tp satu ayat pun tak taip lagi...hahaha...hrp bertabah!




nowwa,
biz purpose!! bisnes ape plak ni? bisnes cekelat ke? sana brg2 baking sume murah2 ke?

Nowwa Fitri December 11, 2011 at 1:34 PM  

Kalau baking, aku beli kat Jakarta je murah...kat HCMC lom jumpa lagi.Aku nak jadik tokey baju la plak...

Kain..kain..kain..(tengah bayang bukak gerai kat uptown).hahhaha...

Harap2 untung jual kain boleh cover expenses trip tempat lain lak lepas ni, sebab laki aku dah tak jadik further kat Sydney, frust habis.Kena jadik tokey baju + kain la nak carik duit nak travel.Hhahahahahah...

azraiasari December 11, 2011 at 5:05 PM  

reply: da publish da bersama tajuk, Perlu Percutian PERCUMA??. if ada penambahan, jgn malu2 utk berkongsi =)

http://utanujanway.blogspot.com/2011/12/perlu-percutian-percuma.html

Ely Hasrul December 12, 2011 at 11:01 AM  

fatt, hahha nk selesa cemana lagik? mcm tido kt reban ayam plak. kalu nk selesa duk umah atau duk hotel mahal patu jgn keluar2. laki biqque ckp kalu dia duk hotel mahal dia bukak paip air xtutup2 ahahhahahaha

cpt sket entry tuuuu.. aku xsabo nk mengkomennye eh silap.. membacanyeeee

by.ya @ Traveller's Anatomy December 12, 2011 at 1:16 PM  

teringat lagi Back To December Taylor Swift. I go back to December, turn around and make it alright lala~~

Oh yes, I pon xbeli ape2 promo this time coz semua yg plan mahal. Skarang ni mmg I xbeli jugak kalau tau sblm ni diorang boleh promo lg murah sbb menyesal sgt. Sejak AA dh reintroduce fuel surcharge ni geram je, lg pulak airport tax dh naik. Now, just prepare itinerary siap2, lps tu if price ok terus beli.

The thing about LP is mmg comprehensive gile info dia, haritu punye book fair pon mmg borong psl travel tp satu bende je I xsuke, nak bwk buku time travel sikit la punye tebal, malas!

fatt December 12, 2011 at 3:22 PM  

nowwa,
tokei kain la pulak!! gile kencang bisnes ko...murah rezeki tu, baguslah. beb, jgn suh laki ko further kat Sydney, tak best. aku dah pegi 2x boring la..alang2 sambung la kat europe, panjang skit langkah ko, bleh jejak byk2 negara..untung tu!




arai,
aku dah tengok. sengal la ko. pfftt!




ely,
nak selesa cam ada dayang gundik tolong kipaskan ko istead of ekon, agaknya. pastu bila nak makan ada orang tolong suapkan. hahaha...eh lain mcm plak servis selesa yg ni. hehehe




byya,
lagu taylor swift mmg sedap!! dia pun in person mmg sopan skit berbanding artis hollywood so i suka skit character dia..down to earth some more

ye buku LP sgt tebal mcm yellow pages! arghh!! kalau bwk India punya lagila tak sanggup! sometimes rasa mcm nak koyak2 je page buku tapi tak sanggup T__T

ure right! skrg ni lepas ada fuel surcharge lagi la mahal...though sale tu cakap jek 10sen tapi lepas masuk fuel surcharge harga dia jadi triple! tax surcharge ok lagi sbb benda tu mmg takleh elak, buat fuel surcharge??!! @__@

Ely Hasrul December 12, 2011 at 4:14 PM  

hahahha fatt, gile ko ade dayang tlg kipas, suapkan mkn.. kt umah sdr pon xdpt tau!.. kalu gitu la makna selesa.. pi la kat urut kaki kt jln imbi tu.. kompom selesa... hahahaha

fatt December 12, 2011 at 8:30 PM  

ely,
aku tak penah lagi try urut kaki kat jln imbi tu...best ke? sejam brp?

aku ni ely, jenis tak kisah selesa ke tak sebab aku takmo latih diri aku ni jadi too comfortable. sbb kalau selalu comfortable nanti jadi mengada...itu takmo, ini takmo...buh penampo mau? hahaha

nadh December 12, 2011 at 8:59 PM  

fatt .saya nak tanya apa risiko yang bakal saya akan lalui jika saya nak backpack seorang diri di Indonesia. Saya pernah ke jakarta (tapi yang ni sbb ada kawan di sana tolong bawakkan berjalan segala).setiap kali baca blog pasal indon mesti dengar yang buruk bruk sikit pasal indon and make me scary sometimes.hehe tapi jiwa kata boleh boleh. nak tanya pendapat anda dulu.
terima kasih fatt.

nadhirah

fatt December 13, 2011 at 10:05 AM  

nadh,
sy pun tak penah lagi travel solo di indon sbb tak berpeluang. sblm2 ni sy cuma penah bertrip dgn kwn2. sy faham apa yg awk runsingkan, sy pun ada terfikir benda yg sama. pd pendapat sy mana2 tmpt pun sama, cuma awk kena lebih berhati2 dgn environment sekeliling terutama sekali bila waktu mlm. sy cdgkan awk join couch surfing sbb dr situ awk boleh jumpa local couch surfer dan mintak bantuan kalau ada masalah, i mean ada contact yg terdekat kalau jadi apa2 kat awk.

dress mcm local pun boleh membantu supaya awk tak nmpk mcm tourist. lg 1, sy slalu observe yg org2 sana lebih genuine dan friendly dari org2 indon di sini. kebanyakan mereka mmg ikhlas dan sy blum lagi jumpa org2 yg cuba nak harass...cuma mgkin mulut dorg sedikit manis so awk kena pandai buat penilaian. sy rasa kalau awk dah study tempat2 yg awk nak pegi rasanya lagi selamat sbb org tak boleh nak tipu awk. Insya Allah kalau awk yakin sy rasa takde masalah. all the best!

klu awk nak tau, dulu sy mcm panik jgk nak travel solo ke cambodia, tapi bila saya dah sampai rasanya mcm takde apa yg merisaukan dan alhamdulillah sumenya selamat

Azizan Zolkipli December 21, 2011 at 7:30 PM  

@Fatt: yup, gi Tibet dr Chengdu. tak, bukan touring tapi travel je. survey2 tempat dulu, nanti ada rezeki baru kembara basikal ke sana. memanglah kalau boleh tak nak burn, tapi apakan daya kadang2 kita manusia ni cuma mampu merancang. Tengok pada list si Azrai tu, banyak benor amaun dia 'zakat'kan pada Air Asia huhuhu ...

Wakjan pun belum buat study lagi sebenarnya pasal visa Tibet sebenarnya, dok fokus bikin wang dulu lagi beberapa bulan nak kesana baru study apa yang patut.

Ada sebarang info nanti, saya kongsikan ekk ...

<< azizan, pegi Tibet??? bestnya. nak pegi touring lagi ke? menarik tu. jgnla burn, rugi. kalau tak camne nak dgr pglman wakjan kat sana...>>

<< nak tanya, masuk Tibet kena ada visa ke camne? totally clueless. ada dengar org ckp visa hanya bleh apply kat pintu masuk negara tu..betul ke? kalau tak dapat visa kena balik..ye eh? bleh citer tak? TQ>>

fatt January 5, 2012 at 5:57 PM  

wakjan,
wait...wakjan dgn azrai ni buddy ek? wah keciknya dunia..hehehe :)


haaahaaa...itulah, dah byk dia zakat tiket ke AA...tapi sy rasa rezeki dia mmg murah sbb wlpun burn ke situ, dia dpt peluang ke Europe.

sy ada baca psl Tibet dlm Lonely Planet guidebook..mmg mcm scary sbb dia citer psl AMS...sy risau jgk memandangkan sy ni bknlah penah mendaki mana2 tmpt tinggi & sy pun tak tau setakat mana sy boleh tahan kat altitud yg tinggi...hajat nak mencuba ke Tibet mula ada lepas baca guide tu...cuma jadi risau bila pikir psl AMS. nti kalau jadi ke sana jgn lupa kongsi cerita ye!

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP