Trans Java : Jogja - Final

December 30, 2011

Sambungan dari Part 16


Hari Kesepuluh : 31 Mac 2011

Wah! Bukan main sakan aku biarkan blog ni berlumut. Penyakit M aku semakin menjadi-jadi sejak dua menjak ni...sori!

Sebenarnya takde apa sangat yang aku nak cerita pasal ending cuma pagi tu kami suruh reception panggilkan teksi untuk pick-up seawal jam 6.30am. Sebelum sampai ke airport kami mintak teksi berenti kat salah satu kedai bakpia di tepi jalan.


Bagi sesiapa yang penah ke Jogja mungkin biasa dengar nama kuih ni tapi bagi yang tak penah maka bolehlah refer gambar dibawah. Kat Malaysia kuih ni dipanggil kuih inti kacang hijau. Yeke? Memandai je aku ni. Hehehe. Tapi sekarang inti bakpia dah pun di variasikan kepada coklat, keju, durian dan sebagainya.

Kuih bakpia ada banyak nombor, contohnya 25, 39, 33 dan segala macam nombor dan aku difahamkan nombor-nombor ni digunakan sebagai trademark pengeluar memandangkan ada banyaaaaakkkkk pengeluar bakpia di sekitar Jogja. Tapi di antara berpuluh-puluh (mungkin ratusan) pengeluar bakpia ni hanya nombor tertentu saja yang sedap. Nombor berapa? Aku dah lupa. Ermm.... *garu kepala*


Harga sekotak bakpia bermula dari Rp15,000 ke Rp25,000 dan bergantung kepada jenis inti. Kalau ikut tekak aku rasa bakpia ni bolehla tahan dan lebih sedap dimakan ketika panas tapi kalau tak dapat bakpia yang panas boleh je makan sambil minum kopi atau teh O panas.

Selesai membeli bakpia kami terus ke airport dan tambang teksi yang dikenakan cuma Rp55,000 (guna meter).


Maka dengan ini tamatlah travelog Trans Java. Kesabaran anda semasa menunggu cerita ni habis amatlah dihargai. Kih kih kih....

Senarai lengkap travelog Trans Java :
1. Bandung : Part 1
2. Bandung : Part 2
3. Bandung (Tangkuban Perahu, Ciater Hot Spring, Kebun Strawberry & Rumah Makan Kampung Daun) : Part 3
4. Bandung : Part 4
5. Bandung - Surabaya : Part 5

Aku pun tak caye rupanya citer ni panjang berjelaaaaaa. Hahaha.....


ps : pasni nak aku sambung cerita apa?
.

44 comments:

Ely Hasrul December 30, 2011 at 9:46 AM  

aku blum baca pon entry nih tp aku nk komplen!

hahah smlm aku nk komen bila nye ko nk update, seb beik pepagi tgk dh update cuma lappy aku lembab tahap gaban seminggu nih.. hishhhh nk loading satu2 laammaaaaaa

Ely Hasrul December 30, 2011 at 9:47 AM  

bakpia nih bernombor? wow itu aku xtau.. kt sini aku pon xtau namanye.. tp aku dh tbyg dh harum dan merekah isinye.. hahaha

fatt December 30, 2011 at 9:50 AM  

ely,
tahniah anda pengkomen no.1. nah amik hadiah bakpia sekotak :D

ko tau, aku punyeeeela malas gile nak update blog tapi klu blogwalking laju le pulakkk. fuh nasib baik aku dah update klu tak mau kena baling selipar. hahaha

bakpia ni ada nombor tp yg aku beli ni takde nombor sebab beli kat supermarket. kata org paling sedap no.25...ntohle. aku ngap jek sume..tolak batu dgn kayu!

Iqah Razak December 30, 2011 at 10:06 AM  

sedap ke kuih nie cik fatt??

BlueEwoke December 30, 2011 at 10:22 AM  

Boleh try kuih bakpia tu nanti hahaha..tgk rupe mcm sedap!

Bukan ko je ada penyakit M, aku pun sama nih, nk tutup akaun cam orang lain pun tak terdaya.. :p

Biqque December 30, 2011 at 10:42 AM  

tu dia tu dia tuuuuu diaaaaa! gile panjang trip ni! syabbasss! (seb beik aku takde cite panjang2...kalo gi sebulan dua, mampos nak cover hahaha!)

pasni? ha phuket! phuket! phuket! *terkinja2*

Fird December 30, 2011 at 11:06 AM  

wow sangat mengujakan. berapa hari ko abiskan pengambaraan trans java ni fatt? :D

Cah Ayu December 30, 2011 at 11:09 AM  

tahniah tahniah! *clapclap* hehehe
aku sendri tak pernah2 habis tulis pasal Jogja :))

Janggel December 30, 2011 at 12:27 PM  

laaaaaa dah habes????? pendeknyaaaaaa.

norh December 30, 2011 at 1:39 PM  

mana da lumutnya..
saya baru nak start jengah cerita terdahulu ni..

Ely Hasrul December 30, 2011 at 2:29 PM  

iye.. aku pon TAK SABAR nk tunggu entry PHUHHHHKYYY EETTT.. hahahaha

fatt December 30, 2011 at 2:35 PM  

iqah,
boleh la tahan tapi nk kata sedap tu rasanya kuih karipap lagi sedap. hehehe




na,
ko beli yg baru masak...sedap lagi. kalau dah sejuk tu kureng skit. aku ni sbb dah berjanji aritu nak habiskan sblm new year...wakakakaka...klu tak mmg tak koser aku nak habiskan :P

ada lagi 1 entry penutup dari aku. nantikannn!




biq,
haip!!! tu cerita baru, mksd aku citer yg kena mula dari A...aku nak sambung citer yang dah tengah2...byk ni pending work aku...hahaha..gatai lagi tulis panjang2..rasakan!




fird,
nasib baik ko tanya sbb aku terlupa nak letak tarik kat entry ni. roughly dalam 11hari...lama dok?




cah,
haaaaaaaaaa....cepat habiskan! aku ada baca blog ko aritu..wah kemain ko posing background merapi..cantik gmbr :)




janggel,
*backhand*

ni baru mukhadimah...ko tunggu citer lain. ekekeke




norh,
awk pun sama. sy baca cerita krabi awak pun tak habis lagi, citer hatyai pun sama. bile awk nak habiskan tuuuu...hehehe :)




ely,
bek ko pilih antara entry abe germ dgn phuket. hah!

gadisBunga December 30, 2011 at 3:04 PM  

yey!!!! tamat dah!!!!

*

fatt, email aku alamat ko. ade buah hati eh buah tgn sikit nak pass nih!

Liz Rohaizat December 30, 2011 at 3:15 PM  

tak sempat aku nak telan air liur, tau2 je dah tamat. haha. pendek giler.

aku tlg ely jwbkan la. KAMI NAK ENTRY ABE GERM. aku yakin ely setuju.

Ainul Arina Madhiah December 30, 2011 at 3:22 PM  

mak aih, pendek sangat ni akak...! haha. ingatkan jogja je rupanya ada bandung dgn surabaya skali. peh..~

p/s: akak makan tolak batu kayu je eh? abis plastik makan gak ke? hahaha...!

BlueEwoke December 30, 2011 at 3:52 PM  

Aku nantikan entry Phuket dan closing ko jugak..hahaha cepat2!!

Apa plan new year? Aku balik Ipoh je huhuhuh

fatt December 30, 2011 at 3:55 PM  

gb,
perli aku ye? *gedebush! gedebush!*
hahahaha

nak pos buah tangan? weee~ *lompat bintang* ada clue tak? nti aku emel :D

makasih gb!! ailepyu :P




liz,
ni namanya pesen update laju2 sebab nak tido...hahaha...ni kira dah habis rajin le klu ikut pd skala malas aku...ops, entry abg germ...aku pasrah :/




ainul,
ni kira paling rajin dalam malas. hehehe....ha itu pasal travelog ni berjela2 sbb pegi byk tmpat sekaligus. dik, akak bkn kambing mkn plastik...hahahaha....*cubit*

Fird December 30, 2011 at 3:56 PM  

uih lama! tapi puas hati kan :D

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil December 30, 2011 at 4:18 PM  

walopon agak fenin tggu enty update.ko mmg d best la fatt

fatt December 30, 2011 at 5:00 PM  

na,
argh...takleh jadi ni. nanti aku baling dadu. tahun ni aku tak gi memana, duk umah berlingkor aje..pastu kul 12 bukak tv tgk bunga api. le hang org ipoh kewwww? aku ingtkan orang tepen cam si biq tu. sekampong la kite :)




fird,
boleh le. aku tak puas ati lg sbnrnya sbb tak gi kawah ijen (jogja). yang tu aku tapau lain tahun...uit kemana lama tak nampak?




syahidah,
aisemen nasib baikle habis klu tak makin fenin la ko..hahaha

Emy Tak Kecik December 30, 2011 at 5:01 PM  

aku akan khatam kan balik trans java dr bandung-surabaya tu...aku follow jogja pasal rasa mcm nak g jogja la...not bad gak...

next...next...ermmm BALI ekekekee

Fird December 30, 2011 at 5:47 PM  

ada jer ni. skrg mengabiskan sisa2 2011 kat kg hehe.

kalo nak mengembara ke indo lagi nak join lah fatt :D

Pijah Pelangi December 30, 2011 at 8:22 PM  

tu dia akhirnya abes gak travelog trans java ni, bravo2,haha. Leh aku wat refernce nanti, next year bln 10 ak nk backpack g sini. =]

fatt December 30, 2011 at 8:44 PM  

emy,
jogja siyes best!! ko mesti suka punyelah. bila tu ko nak turun indon? entry Bali kendian dulu, aku nak habiskan yg dah separuh. so any idea?




fird,
sama la kita. new year kat kg sambil tgk tv...hehehe. aku ada jgk merancang ke sana tapi bkn tahun depan. ko dah pegi kawah ijen?




pijah,
tuuu diaaaa lama tak timbul. hehe...aku pun rasa lega fuh fuh sbb dah habis travelog ni. bleh la goyang kaki. nti ko pusing tanah jawa jgk ke?

dzuchan December 30, 2011 at 10:47 PM  

16 episod, ni ending dia? cam erma fatima la ko ni hehehe..
cerita korea pleasee..(oder nampak..)

Fird December 30, 2011 at 11:02 PM  

lom pernah lagi. in fact jogja pun tak jejak lagi :P
anything just count me in okeh

Lily Riani December 31, 2011 at 12:43 AM  

finally... penat tunggu. rasa cam na buat this coming feb but since nak buat uss and reccee trip... terkubur again ler nampak nye.

Pijah Pelangi December 31, 2011 at 10:36 AM  

tu la pasal, lama xjenguk blog wei, internet kat ofis kena block,hahaha. Ak x cover tanah jawa, just jogja n surabaya je kot, by train. 1st timer, try yg senang2 je dl,kiki.

Inah December 31, 2011 at 11:55 AM  

just wondering..what's ur new year resolution fatt?

dakS December 31, 2011 at 1:04 PM  

hahaha aku ingat gerabak ketapi aku dah tebabas jauh dah... ropanye kau pun dah lama x hapdet entry...ehek2..

pasni entry phuket ngan NZ deh... aku nak gi hanimung kat phuket dgn tiket AA 4 posen aku dapat aritu... new zealand tu kau lom citer pasal kau terjun tiruk beb...

-selamat tahun baru beb dan semoga ALLAH memberi rejeki yg lebih2 buat kita and boleh le kita jenjalan lagik....-

fatt December 31, 2011 at 3:51 PM  

dzuchan,
HAHAHAHAHA...erma patimah ko kata aku? HAHAHAHA...aku ngantuk la masa taip benda ni. thats why aku taip laju2 sebab nak tido :P

korea? bulehhh...




fird,
i tot ko singgah Jogja masa ke Bromo...tak ghupenye. aku nak gi Kawah Ijen la...ko dah pegi?




lily,
mcm grandma punya story laaa...pjg berjela2, but i like it :P

eh uss jadi eh? i tot u guys hold the trip?




pijah,
patutla. aku ingt ko dah bersara dr dunia blog. ko nak panjat Bromo ke nanti?




inah,
thanks for wondering. hahaha. aku tgh siapkan entry penutup ni, tunggu ye. sume persoalan akan terungkai di situ..eceh...




dakS,
aku tak hapdet 1 minggu wei...malas gile.

uitt, dapat tiket 4posen??? biar betikkk...tapi aku cdg ko duduk le Krabi, aku pening tgk Phuket tu. rasa cam chances nak kena tsunami tu tinggi sebab "hot" area...yg terjun tiruk kat NZ tu ada dlm perancangan...hahaha...tunggu...ceh aku ni tunggu2...kang sekali dah hujung 2012 :P

utk ko jgk, selamat tahun baru & semoga kita diberi kesihatan yg baik dan rezeki yg halal dan berkah selagi hayat di kandung badan. teruskan menjelajah ye! :)

MasZuber December 31, 2011 at 4:52 PM  

waduh...

aku teringat2 bakpia perisa cheese.. serious, paling sedap di antara semua jenis fatt....


siapla..bulan 2 nanti..aku borong bakpia!!!

Pijah Pelangi January 1, 2012 at 12:27 AM  

Mmg ade plan nk panjat Bromo pun, nanti kalo ak nk info pape ak tanye ko, boleh ek,hehe.

Baca entri new year ko, sayu la plak (part insan-insan tu) . Xpe chill beb, semoga terus kuat & tabah menghadapi 2012. Btw Selamat Tahun Baru, thanks blog ko buka mata ak pasal dunia backpacking ni. =]

fatt January 1, 2012 at 4:11 AM  

masZuber,
arghh rugi aku tak beli cheese..aku bkn apa, takut tekak ni takleh terima but siyesly mmg sedap ke??

kalau sedap aku nak kirim buleh? erk muke tak malu lalala :P



pijah,
panjat jgn tak panjat! sebab masa aku pegi tu dia meletus, nampak asap hitam je lebey...

jgn nanes, nanti aku pun nanes...dahla aku tgh sedeh ni...huhu..yup, selamat tahun baru jgk utk ko. aku hrp ko dpt jejak lagi byk tempat daripada aku. oh ye, ko jadi tak nak amik lesen diving thn depan? aku dah usha pakej yg sesuai ni..

alifah@along January 1, 2012 at 9:20 PM  

ok, siap dah...??good...baru blh baca..kalau tak, aku ternanti2 mcm cerita pakcik german aritu...mcm buku cerita la, bila dah siap buku, baru kita baca ....hehheee...(ala2 telenovela la ni)

Pijah Pelangi January 1, 2012 at 10:27 PM  

Hopefully dpt tgk dunia yg luas ni, ak pegang ko nye quote ni ' worrying gets you nowhere ' hehe.

Diving tetap dihati wei, 2012 nye resolution tu, ak pun ade usha pakej ak, skang ni paling murah ak jumpe 790, teori class 5 jam kat seremban, pastu exam kat Tioman 3H2M, tp ni x masuk penginapan time kat Tioman. aku rase mcm nk g Discover class dl, dlm mase terdekat ni ak g discover class dl kot. Pakej ko jumpe cm mane plak?

fatt January 2, 2012 at 4:12 AM  

alifah,
klu ko nak tau...inilah travelog kedua yg siap. yg dulu tu melben punye tapi takla berjela2 camni. aku tgh pikir nak sambung cerita apa pasni sbb ada 3-4 yg dah taip separuh, so mgkin aku nak habiskan yg separuh2 dulu sblm mula yg baru.




pijah,
aku aminkan. ameeen~

wah bleh tahan murah gak tu. mana ko dapat pakej tu? emel kat aku bleh? yg aku jumpa ni 950 tapi buat kat perhentian. pun tak termasuk pginapan. nti ko emel ek, kita compare. tapi ko plan nak buat bln brp?

Pijah Pelangi January 3, 2012 at 10:21 PM  

Ok Fatt ak da email info sal diving. Erm, paling cepat pun Mac la kot ak nk buat pun.

Nowwa Fitri January 3, 2012 at 11:25 PM  

Mana aku pergi 2-3 hari ni sampai boleh missed baca blog nko ni?Heheheheh...alahai sedapnya Bakpia.Yer aku pun dengar no 25-bakpia pathok.:)

fatt January 5, 2012 at 5:41 PM  

pijah,
yup, aku dah tgk. aritu pun akak si adik bagi aku quote yg sama. klu korang nak buat bln 3 rasanya aku takleh join la kot sbb awal sgt, aku takut laut choppy & vision tak brp baik. aku mebi nak buat bln 5 or paling lambat bln 8




nowwa,
boleh la tahan tapi aku suka mkn keropok lekor lagi...

missSenget January 7, 2012 at 4:20 PM  

pelik je kuih bakpia tu..

takpe2..

nnti gi jogja try gak..

tapi ntah bila..muahaha..

aremin February 23, 2012 at 12:43 PM  

fat...total expenses spnajng ko kat sane bape?

Fatt February 23, 2012 at 2:02 PM  

aremin,
aku pegi 3 tmpt (bandung, mt.bromo & jogja), aku spend dlm rm700 je tak tmsuk tiket flight

azim~ June 7, 2012 at 4:01 PM  

cool..
xsangka ak setia membaca dari part 1..hahah..
18th july ak turun bandung..tengok cik fat nya laporan lengkap mmg syok..tahniah kerana meningkatkan tahap ketidak sabaran ak kesana..thanks

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP