Trans Java : Jogja - Part 14

December 12, 2011

Sambungan dari Part 13



Hari Kelapan : 29 Mac 2011

Suasana di tepi pantai pada waktu ini masih hidup cuma tak semeriah tadi. Oleh kerana hari semakin gelap maka kami amik keputusan untuk balik ke Jogja. Menaiki motor pada waktu malam di kawasan kampung yang sunyi bukanlah idea yang bijak sebab di kiri dan kanan semuanya hutan. Tapi mujurlah takde apa-apa yang berlaku dan motor pun tak meragam. Selepas melepasi pintu gerbang ber"tol" barulah kami bertembung dengan kenderaan lain dan sejam kemudian kami sampai di pekan Jogja dan terus Jalan Malioboro untuk makan malam.

Terdapat banyak lesehan di sepanjang kaki lima dan boleh dikatakan kesemuanya menyediakan masakan yang sama. Mereka yang tak cerewet mungkin tak berhadapan dengan masalah tapi bagi mereka yang cerewet anda dinasihatkan supaya menjenguk sendiri dapur-dapur dan kawasan sekitar lesehan sebelum membuat keputusan. Alah, kalau kat Malaysia tu makan tepi longkang, tepi loji kumbahan pun ko sanggup. Roti canai mamak yang peluh mencurah-curah, masuk toilet tak cuci tangan pun ko sanggup. So apalah sangat makan kat kaki lima? Kah kah kah....

Setelah tawaf 2-3 kali akhirnya kami amik keputusan untuk makan di satu lesehan sebab tertarik dengan persembahan sekumpulan ngamen di situ. Selepas memilih meja dan menjulur kaki, kami mula memesan makanan. Menu kat sini pelbagai, ada nasi putih, ayam bakar/goreng, burung bakar/goreng, nasi gudeg dan sebagainya. Pendek kata semua ada dan dijamin halal!


Pada pendapat aku, konsep makan cara bersila di tempat terbuka sebegini memang unik sebab takde lagi kat Malaysia (kalau ada sila inform!). Bagi aku pengalaman ini rugi kalau dilepaskan sebab selain daripada mencuba masakan tempatan kita boleh menyelami cara hidup dan budaya masyarakat setempat.



Aku teringat kenangan di sini pada tahun 2009. Masa tu kami order burung goreng instead of ayam goreng. Sekali masa tengah khusyuk mencarik-carik isinya tiba-tiba ternampak kepala burung. Apa lagi, tangan pun laju amik salad tutup kepala burung. Hahaha. Kalau diingatkan memang ngeri sebab tak bajet dia goreng sekali dengan kepala. Aku rasa memang stail orang sini makan dengan kepala kot, sedap meratah....erkk!

 

Dua minuman ni wajib dicuba. Teh botol ni aku bajet mesti ramai yang penah rasa terutama sekali bila makan di restoran ayam penyet. Pada pendapat aku rasanya lebih sedap minum di dalam botol berbanding di dalam kotak.

Air mizone ni aku tak penah miss setiap kali ke Indo. Rasanya macam light carbonated drink tapi ditambah dengan perisa buah-buahan. Sebotol cuma Rp5000, itu harga yang maksimum dan paling murah cuma Rp3500 (perisa mangga kweni). Pada aku mizone memang sedap, infact lebih sedap daripada 100 Plus dan Sweet Pocari. Selain dijual di Indo, aku penah nampak air yang sama kat NZ tapi botolnya lain sikit.

Berbalik pada cerita, masa kami tengah makan tiba-tiba kumpulan ngamen tu datang dan mereka mintak izin untuk perform. Sebenarnya aku rasa bersalah sebab biarkan dorang tengok kami melantak sedangkan dorang mungkin menelan air liur sambil perform (ini cuma teori sebab aku tak pasti dorang dah makan ke belum). Akhirnya dalam pada rasa bersalah silih berganti tau-tau lauk dah habis. Hehe

Selepas habis satu lagu melarat pulak ke lagu yang lain dan akhirnya terbabas sampai 5-6 buah. Mana taknya, kita boleh request apa-apa je lagu dan kalau tau, dorang akan nyanyi. Wah feeling sungguh masa tu sebab bajet ada personal band! Tapi dah habis perform tu ko pandai-pandai la hulur, jangan blah camtu jek. Kejam gile!

Cuma malang sikit sebab aku dah tak ingat nama kumpulannya. Tapi yang pasti alat muzik mereka lengkap dan aku rasa itu yang menjadikan kumpulan ni "hebat" sebab rata-rata ngamen hanya ada sebijik gitar.



Tapi yang pastinya member aku dah tangkap lentok dengan ngamen-ngamen ni. Kah kah kah. Aku pelik camne dorang boleh tangkap lentok sebab aku tak nampak pun X factor kat ngamen-ngamen ni. Korang nampak ke? Takkan main dua tiga lagu, sengih sikit dah jatuh cinta? Oh aku lupa yang cinta itu buta. Kih kih kih...


bersambung....
.

48 comments:

dzuchan December 12, 2011 at 3:02 PM  

1st comment...

teh botol tu sedap gak, betul la banyak kat restoren ayam penyek..

eh jogja majoriti muslim eh?

by.ya @ Traveller's Anatomy December 12, 2011 at 3:10 PM  

pergh, i salute ngan ngamen ni siap ade violin lg! I absolutely suke kalau lagu yg include violin sound. Mmg akan jadi sgt sedap lagu tu.

Bab mkn kat tepi jalan ni kene pandai2 pilih la kan. Im ok with all that as long as nampak bersih dan meyakinkan sbb the last thing u want during travel is sick/food poisoning. Tp so far alhamdulillah, xde ape2.

bdk2 @ John December 12, 2011 at 3:25 PM  

"Alah, kalau kat Malaysia tu makan tepi longkang, tepi loji kumbahan pun ko sanggup. Roti canai mamak yang peluh mencurah-curah, masuk toilet tak cuci tangan pun ko sanggup. So apalah sangat makan kat kaki lima? Kah kah kah...."

yg ayat kat atas tu mmg aku sokong! kah kah kah...tersgt laaa btol! aku xtau samada ko penah pegi makan kat william ke x kat KJ tu. kat situ ade org ckp siap nmpk tikus duk berkeliaran lagi. tp tetap ramai orang!!! hahaha.

lauk yg terhidang tu mmg aku suka! ikan goreng dan ayam goreng. enough for me alrdy. ade kuah x? kicap pun jadik laaaa...

Janggel December 12, 2011 at 3:31 PM  

Aku tak penah rasa teh botol........

tapi aku suka makan tepi2 longkang.

fatt December 12, 2011 at 3:34 PM  

dzuchan,
tahniah! anda telah memenangi hadiah penginapan 3H2M di rumah sendiri. hahaha

ayam penYET le, bkn penYEK! hahaha :D

yup, majoriti jogja ialah muslim..so tak susah nak cari makanan halal unlike Bali




byya,
ure right. some more susah rasanya nak main violin sebab kene senget2 pale, silap haribulan bleh jadi teleng..hehehe

me too!! so far alhamdulillah i tak penah lagi kena food poisoning. tapi kena take some precaution jgk mcm u ckp kena tgk2 bersih ke tak kedai tu dan harap2 pasni tak terkena...takut jgk bila memikirkan medical expenses klu terjadi benda ni masa bercuti...it's a bomb! $$$$$




john,
ko dah baca buku belum ni wei? hahaha...

ko ni memang hantu ayam goreng eh? aku teringt cerita ko aritu yg tak balik beraya haji ke ape tah yg ko masak ayam goreng kunyit sorang2 kat umah..alahai..sedih tul aku mendengarnya..hihi.

aku penah mkn kat william. portion dia mmg banyak, tapi makan dalam gelap. ala2 samar bayangan gitu. stok kalau ada lalat dlm makanan ko pun ko tatau...taktik sebenarnya tu. ko tak rasa ke? hahaha

william tu bapok mahal, walhal serabai gila kedainya. aku syak dia bawak X6 la...kan?

fatt December 12, 2011 at 3:37 PM  

janggel,
HAHAHAHA...cam haram aku gelak. kuangasam! apapun terima kasih kerana jujur...aku pun suka makan tepi longkang. HAHAHAHA. AAK? bukan makan dalam longkang pun!




eh?



teh botol tu siyes ko tak penah rasa? ok aku nak pengsan. ko pegi Indon aritu ko tak cuba ke? hehe...klu nak rasa ko pegi restoran ayam penyet kat mana2 dlm kl ni sbb mmg ada. rasa dia payau+kelat...klu minum time sejuk okla...pd aku biasa je..takla sedap mana

Janggel December 12, 2011 at 3:43 PM  

Hahahaha... Aku bersikap jujur tau. *sambil mengetuk2 meja.

Haah aku tak penah rasa the botol tu, kat indo haritu tak jupa satu pon...cam pelik jugak kan???? Hnmmm teringinnnnn banget nak rasa.

*lapar melihat lauk yg terhidang itu.

Pstt; salam ziarah, jemput ke blog saya untuk membaca kisah hutan banat dan gunung ganang yang tak seberapa.

AKO @ retna December 12, 2011 at 3:46 PM  

te botol bagi ako , ok la masih bole minum.. tapi jgn la soh ako telan air avocado atau apokat...konpom mmmg x TERtelan dek anak tekak ! haha..

standar ar, klu g jogja x sah kan klu makan kat tempat2 cenggitu..
klu nak cr tempat yang 'bersih', alamat nya mmg kelaparan la...

Niza Zainal December 12, 2011 at 3:59 PM  

Hi Fatt,
I pun akan carik mizone tu kalau ke Indon heheh.. kenapa ek takde kat Mesia... rasa mcm laici sikit2.. hehee

Ely Hasrul December 12, 2011 at 4:12 PM  

ko bior beno Janggel xjumpa, xpenah rasa ok lagik tp xpenah jumpak teh botol kat indon mmg pelik haha

makanan tepi jalan la aku rasa paling SE skalik! kalu kt Bangkok tu telan liur aku.. tapi mmber indon aku ckp, dia xsuggest mkn kt tepi time kitorg kt bandung sbbnye selain tikus2 beso kt longkang, bebola daging itu juga dtgnye dr tikus2 berkenaan. kendian dorg suka mkn satay arnab dgn beer and kenkadang beer berkenaan dituang semasa satay dibakar. memandangkan dorg xdek wajib letak halal, non-halal.. bg dorg selagi tulis no-pork sudah memadai..

ala time tu mmg aku kecur aje la sbb dah nmpak bakso yg sedap2 tepi jalan.. tapiii paling aku pelik mmg betollah dorg punye term halal. selagik no-pork sbb ade satu kedai mkn glamer nih ala aku lupe namanye .. tgh mkn aku tgk ayam goreng nih digoreng skalik dgn kepalanye.. kire cm burung ko mkn tu la.. aku dgn papi terus terberhenti sbb kitorg xpasti lehernye tuh ade bekas sembelih ke tidak sbb mmg bersmbung la dgn bdn ayam.. nk belek malas sbb selamba plak kawan indon aku nih dok MAKAN KEPALA AYAM TUH!! rangup katanye.. pala jadah!

mmg tak tau nk komen cemana hahahha

aku penah tnya Om Opi aku kt Bandung mmg dia mngiyakan lah part amik daging tikus tuh.. tp bg aku kalu kite rasa tmpt tu ok, bleh masuk tekak tanpa was2.. dan nmpak cam menakjubkan kesedapannye.. makan aje lah. cam kt KL nih, kalu kite dh tnya tuan kedai halal ke tak, kalu masih ragu xyah mkn..

part geli nk mkn tepi jalan kt tmpt luar? aku dr sekolah duk mkn tepi longkang. beli kt kantin beramai2 peknek kt longkang, gemok aje aku smpai skang kahkahkahkahkahkah

bdk2 @ John December 12, 2011 at 4:12 PM  

BLOMM!!! APELAHHH NAK JADIK NGN AKU NIH! EXAM LAK 14DEC NIH!

hantu ayam goreng tu takdelah. sbb tak slalu makan. tp kalo ade aku ngap jek! hahaha. owh..pasal raya tu xyah nk kesian. sbbnya..aku mmg mkn cmtu. x suka lauk2 banyak ni. kalo ikan kembong goreng + kicap cap kipas udang pn dh memadai dah. siap boleh tambah2 lagi tau! hahah. aku jenis makan simple.

aah..mmg kedai die style cam ala2 candle light dinner, tp xde candle je. haha. mmg portion byk. aku xtau samada ko penah pegi tak kat SS2 murni yang kat PJ tu. aku suka gak kat situ sbb agak murah la. plus sedap. memanjang je ramai orang! hampeh nk crik parking! tp dh ade cawangan kat sunwaymas dah. nama baru murni discovery. proper skit tempat dia.

kalo x silap aku, SS2 murni tu everymonth untung bersih rm20k++ gilos!

gadisBunga December 12, 2011 at 4:21 PM  

aku rasa member tangkap lentok dgn mamat violin tu lah!

bdk2 @ John December 12, 2011 at 4:48 PM  

btw, aku pun makan tepi longkang jugakkk!!! port terbaek utk menganyam ketupat bersama kepok lekor! hahaha

fatt December 12, 2011 at 5:04 PM  

janggel,
makan kek tak ajak!!!

teh botol tu kat mana2 kedai ala2 7e tu ada..tp klu beli kat situ dorg jual dlm kotak...

hoi perlukah yg psstt tu...dah lama sbnrnya aku nak cakap tp aku tahan! hahaha




ako,
jus alpukat tu sedap le jgk...tp klu dah selalu sgt jadi muak juge. tp aku bedal aje asalkan sedap..hahaha

nak bersih gila2 masak sendiri la jwbnya. aku klu tgk cam bersih aku ok je..asalkan mata aku tak nampak benda bukan2 tu aku ok lagi..huhuhu




niza,
dia ada byk flavour..tp yg paling sedap perisa passion fruit...mangga kweni pun sedap. i wonder jgk nape tak jual kat mesia sbb air ni sedap




ely,
ha itu la pasal...umpama pegi Msia tapi tak jumpa teh tarik. mmg pelik tu

kat bandung aku tak penah lagi makan tepi jalan...klu ada yg mcm warung tolak2 tu pun aku tak berani lagi nak cuba sbb takut keracunan.

pastu yg bakso2 warung tu aku tak berani cuba sbb katanya guna cik bab...ohmai...musykil aku. nasib baikla aku ni bkn penggemar bakso jadi takpela tak meliur pun. tapi yg bab burung kepala masih intact tu aku musykil jgk. aku cuba tgk kat leher tu mcm ada kesan torehan so aku assume dia semelih la tu, cuma tak tercabut habis kepala (janji urat merih habis potong).

ko penah dgr pasal sate anjing tak? errkkk...kesian la tak sanggup. tp dgr citer belah2 indon kat batak tu yg makan..err

ko mmg hantu peknek kan? hahaha...aku zmn skola rendah jela peknek tepi longkang. pas masuk skola menengah aku makan kat meja sbb senior..ceh...sape berani lawan meh! hahahahaha




john,
ko nak ripit paper ke??? brp paper yg ko nak amik ni? kalau SATU je pastu FAIL siap la ko!!! nti aku suh dorg rotan ko sorang sekali. HAHAHAHA

SS2 murni tu celah mana?? musni discovery tu pun aku tatau. tapi nanti bleh la ko usulkan utk next miting. sambil mengumpat, sambil mencekik..itu motipnya. hehehe

aku rasa klu ko ada wife senang la keje dia sbb ko tak byk songeh. ada sesetengah lelaki tu lauk semalam dah takmo makan. mengada lebih..buh penampor baru tau!

ps : menganyam ketupat aku tau le, kepok lekor tu singkatan bg apa?




gb,
ko memang handal bab meneka! 10 markah!!

Nowwa Fitri December 12, 2011 at 5:29 PM  

Fatt..dulu masa mula2 aku gi Indon..akulah yang KEJAM tu..lepas ngamen tu nyanyi kat aku, aku buat BANGANG jea..hahhahahah....

Tapi selepas itu, TIDAK LAGI!

Owh!Teh Botol?Nyaman sekali!

Violin?Arghhh kagum!

Biqque December 12, 2011 at 5:31 PM  

ok...AKU TAK MAKAN PUYUH sebab aku kesian dia kecik benor...tapi kalo ko kata siap ada kepala, AKU HARUS PENGSAN DISITU JUGAK hahahaha!

ye, aku tak kisah pun makan nampak tikus ke lipas ke...aku buat dek jer la...kadang tu ada la sekali lalu bau longkang hahaha! masa kat sana, aku ada makan bakmi tepi jalan, mmg terasa sungguh pak aji naik moto nyer hahaha!

huh? ada yg tangkap leleh ke tengok ngamen? meh aku nak teka yang mana satu...kalo aku la...KALO AKU...hmmmm...

tut tut tut *terputus talian*

Ely Hasrul December 12, 2011 at 5:47 PM  

aku ekceli tak heran pasal tangkap leleh dgn ngamen tu sbbnye dulu time kitorg groupies la konon tgk liveband nih.. ade new mmber dlm band, guitarist la.. muka mmg xbleh blah.. kitorg panggil kapal sbb hidung dia cam anchor kapal bleh tak????? aku direct sound kt keyboardist aka ketua band, aku ckp 'bang, kalu iye pon carik lead gitar.. hensem arr sket'... patu abg tu jwb.. 'haa.. mlm nih skin tgk dia hensem ke dak'.. bila mlmnye mmg la muka dia masih xhensem.. tapi skalik dia goreng gitar dia.. mmg sumpah hensem nak mampos!!!

err.. xcaya tanya biqque..
hahahahhahahhahahahha

Janggel December 12, 2011 at 5:50 PM  

ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ fatt siyess memang aku tak penah jupe the botol tu..tak tipu! *ayat John

Pssttt:fatt yg ko maksud apa eh??? Bolg aku ke atau sebaliknya?

bdk2 @ John December 12, 2011 at 6:30 PM  

bertabah jela..aku dh malas dah ngn belajar2 ni. xde mood. MALAS!!!

kepok lekor tu xde pape pun, makanan je. harus ada bila nk menganyam. boleh naik sehh.

Biqque December 12, 2011 at 6:45 PM  

gitaris hidung kapal??? perghhhhhhhhhhh goreng gitar mengancammmmmmmmm! kahkahkahkah! cam haram!

divasweet December 12, 2011 at 6:54 PM  

Fatt,

Sosro punjaan hati, Mizone tu sedap gak. Bila aku bawak 100plus pegi Indon.. berebut lak workers aku time tu.. pas tu siap pesan suruh bawak banyak2 sebab sedap katanya.

William tu mana ada samar-samar dah.. kedai da elok dah skang ni.. Murni tu tak pernah try.. direction pls. Apa yg best kat situ?

BlueEwoke December 12, 2011 at 7:18 PM  

Hehehe teh botol tu penah aku rase masa kat bali ari tu, first time minum terus jatuh chenta! patu asyik minum air tu jek masa kat sana.

Part makan tepi jalan/longkang, aku ni leceh sikit, tepi2 jalan aku tak kisah, tapi tepi longkang aku kisah sikit la, sb kadang2 kalau kuar bau ke lipas ke, aku dah kembang tengkuk, tapi kalau takde semua tu, aku balun jek..

Makan kopok lekor sambil cicah2 memang layan sambil2 menganyam, jgn ckp kt tepi longkang, tepi loji taik pun jadi gamaknya, hahahahahahah..kan John??????????

Aku dah tgk video ngamen tu, aku tak pay attention kat lagu diorg nyanyi, aku tengok muka sekor2, memang aku tak berapa kesior (kata org perak) huhuhu..agaknya kawan ko dah kene hembus kot sambil2 diorg duk goreng main lagu2 tu gamaknya huhuhuhu..

nadiakamal2 December 12, 2011 at 7:37 PM  

kenapa jalan bertol tu ada tanda " "? Mizone ni I mmg x penah cub instead rasanya x penah perasan pun... hmmm bilalah ke Indon lagi..mau cuba Mizone...

fatt December 12, 2011 at 8:14 PM  

nowwa,
hahahaha..ko mmg sengal! abistu pas ko blah dia kejar tak? ke dia pun terpinga2 tgk ko? hehehe...aku bleh bayang muka dia confuse waktu ko blah

nasib baik ko dah kawin, kalau tak aku rasa ko pun sangkut..ekekeke




biq,
HAHAHAHA...ok aku rasa mebi org tu kena operate mata. takpun aku rasa mata dia kero, takpun dah kena jampi. itu pasal asik nak pegi indon jek...kah kah kah. mcm takde tempat lain, walhal bumi ni punya la beso...pelik sungguh. kot2 NZ tu aku paham la jgk sbb cantik mcm lukisan




ely,
HAHAHAHA...aku rasa citer ko lawak. tp siyes aku rasa org2 camni dia dah pasang serapah siap2 so sume org yg tengok akan nampak dia segak hatta hidung macam kapal atau gigi macam bulldozer

abihtu ko pun tangkap cintan la dgn mamat hidung kapal tu? HAHAHAHA




janggel,
aku mksdkan blog dia la. tp dialog ko tu mmg cam hare....bukit bukau gunung ganang??? HAHAHAHA

nanti kalau jumpa teh botol sosro ni aku hadiah kat ko ok!!




fid,
100plus mmg sedap, tidak syak lagi. tapi ko ada cuba sweet pocari? sedap gak tu, tapi light skit gas dia. tp aku mmg suka mizone, lelagi time masih sejuk...

yg murni tu nanti kita tunggu john kasik penjelasan sbb aku pun tak tau katne tempat tu




Na,
ko tak cuba ke mizone? sedap tu. klu ko dah cuba aku gerenti ko suke. aku kalau pegi memana mesti aku nak terai segala air yg takde jual kat mesia. pastu yg bestnya air2 kat sana murah lagi dr kat mesia. cuma aku susah nak jumpa vanilla coke kalau kat tempat lain, aku cuma nampak kat mesia je. nape eh?

errr, bab yg penelitian ko tu aku serahkan pd Biq utk pastikan. tapi aku macam syak benda yg sama je...hehehehe




nadiakamal,
owh, sbb jalan tu memang ada tol. klu refer previous entry, memang ada sebut psl tol ni tapi cam pelik skit tolnya. haritu promo AA sempat tak rembat tiket ke indon? sesak gile kan website AA sume berebut grab tiket. aku cuma tgk jaaa....hua hua hua~

fatt December 12, 2011 at 8:27 PM  

john,
bleh naik sehhh??? HAHAHAHA...ko tunggu, nanti pas ko abis exam, kita balun kek yg lily bawak...pastu memasing naik sehh dok menganyam ketupat. lol!

MULAN December 12, 2011 at 8:29 PM  

jalan2 kat indonesia ni best sbb makanan2 yg lazat2 kan...

Lily Riani December 12, 2011 at 8:31 PM  

na,

ko buat teh ais, lepas tuh letak dlm botol aqilah, lepas tuh kan... lepas tuh kan, lepas tuh bg kat janggel SURUH DIA MINAM. hahahahha...

janggel,

penTIPU, but tak pe, aku dah suruh na bawak nanti (as above comment - ceh wahhh).

john,

i almost puke on your first comment, i suka roti canai ok! now.... ARGHJWBKBDFWJK..... dang!

ss2 murni my fav too, i suka loh shi fan dia. nyum nyum! william nye antipasto sodap and air apantah special.

fatt,

aku tunggu gak kot2 kot masuk skali buat duet lagi bercanda di tepian pantei parangtritis ke apa ke.... ko delete ye portion tuh?!?! sampai ati tak bagai korang dengar.

masMZ December 12, 2011 at 10:38 PM  

salam ziarah.... (*penyakit berjangkit, ahakssss)

ss2 caner nak wat miting?! makan sedap tapi nak menconquer tempat besar untuk semua ahli mesorat adalah agak mencabar....

aku pun sama cam Janggel, walaopun dah dua kali ke indon tu, tapi asyik terlupa je nak cari/ beli teh botol tu!!! ada nampak jual tepi jalan, tapi dalam kereta pulak... Pastu lupa.... mizone, ni first time aku dengar..

Ely Hasrul December 12, 2011 at 10:54 PM  

fatt,
huishh aku tangkap hensem kt drummer hahaha.. aku xtau la peminat musik yg lein, tp aku xdek bakat dlm musik, so kalu aku suka tu mmg pasti bukan sbb paras rope. part serapah tu xpasti, sbb kalu pasang apesal tak jadik pemuzik yg berjaya cam lady gaga.. hahahaha

aku terus terang.. aku tak tgk video tuh sbb .. sbb.. sbb.. sbb tak klik play pon aku tgk muka tak berapa kesior bak kata Na hahahah

fatt December 12, 2011 at 11:37 PM  

mulan,
bukan saja lazat tapi murah. hehehe...tetiba baca perkataan "lazat" ni teringt citer 3 abdul.

lazat? lazatttt...hehehe




lily,
ko mmg ratu typo tau! aku cuba baca 2-3x barula aku paham. sabor jelah..hahaha

klu ada bideo klip bergolek2 di pantai parangtritis kompem aku bubuh...hahaha...talak tipu punya. sila picaya. hahaha




masMZ,
ate kome pon terkena sampuk dek John? kekeke...kome ni mmg nak kene sebat dengan rotan.

sbnrnya aku tak tau katne SS2 yg korg mksdkan. cer nanti klu ko turun ko tunjuk tempat tu kat aku. apa yg best kat ctu sbnrnya? sifud? western? air buah?

thn depan ko ada pegi indon? klu ada aku sarankan ko beli sebotol bawak balik. klu tak pun ko kirim kengkawan ko suh beli mizone sebotol sbb rasanya sumpah sedap!




ely,
ko sampai ati. kang ada yg sentap baca komen ko terus terjun lombong sebab terasa yg tastenya tahap longkang. hehehe....

aku dulu ramai le kwn2 main muzik ni...tp so far takde sekor pun yg aku berkenan. setakat berkawan je tak kisah le. tp kebanyakkannya educated, just main muzik utk hobi & isi masa lapang

Lily Riani December 12, 2011 at 11:52 PM  

HAHAHHAHA..... I reply komen selalunye via iphone, jenis tak leh patah balik and scroll up/down... I sampai malas dah nak revise. tambah2 reply sambil tgk amazing race finale... lagi ler .... sowwwy.

and also I selalu type/chat in english (bukan nak eksen), my main medium is malay, english, mandarin & cantonese. u bayang kan betapa mess up nye kepala otak I waktu berpikir. masa kecik dulu, I penah cite what happened in school to my mom in perfect detail, bila dah habis tuh; you know what she said? "ibu tak paham bahasa cina", then she smiled. i said "alaaaa... uni malas lah nak repeat!".

i ngingau pun sometimes in chinese. it's really bad! hahhaha.... u jumpa i nanti u tau ler. HAHAH...

Nowwa Fitri December 13, 2011 at 12:02 AM  

Aku yang blah...tapi kawan aku tak.Dia la sedekah..siap nyanyi lagu Kekasih Gelapku lagi masa tu.Phewwiit!

Btw..aku dah jawab dah soklan ko yang Top 10 Unusual Country to visit tu...hahhaha...list tu dah tinggal 9 dah kat aku...sebab satu aku dah pergi...

Next year Insha Allah plan nak repeat lagi Yemen...kok rasa nak ikut..mehla..Omak arab aku dok sana..accomodation FOC..sebab aku ada my own apartment kat sana.Muahahahahah

Giler suka sebab tetiba salah satu list unusual place to visit to, aku dah sampai.Tersenyum-senyum aku malam ni...muahahahah

iina December 13, 2011 at 12:19 AM  

Fatt.. biasalah cinta itu buta.. agaknya dia terjatuh cinta dengan ayat2 lagu jiwang kot ;)

bdk2 @ John December 13, 2011 at 12:56 AM  

Na,
boleh jekkkkkk.....hahahaha.


lily,
wahhh...jom laaa kita lepak kat ss2 pulak! kalo dtg awal ade je tempat lepak utk cover ramai2. lagi besttt woooo situ makan tepi kaki lima jalan. ngeh ngeh ngeh.


fatt,
next gathering bila??? wahhhh...tamakk nih!

Liz Rohaizat December 13, 2011 at 8:43 AM  

fuh, kering betul makanannya. tak tercekik ke makan? gurau je fatt.

aku pun tak nampak X factor kat ngamen2 tu. suara sedapkah? (kat office aku ni takde speaker. tak boleh dgr)

nadiakamal2 December 13, 2011 at 8:56 AM  

owh..... i tau i baca last entry u..ingatkan jalan bertol tu ada penunggu ke ape sbb ada tanda " ". Tak rembat2 lagi sbb utama nxt year nk berenti keje g blajo...aduiiiiii manalah nk cari onkos ni..

fatt December 13, 2011 at 9:23 AM  

lily,
patutla!! tp keypad iphone mmg sensitif, same goes to BB...dahla halus2 je keypad..jari cam i ni slalu typo..now dh tak pakai sbb susah

ohmai, byk gile language yg u reti...so envy! senang la nak tau klu2 org mengata esp in chinese kan? hahaha...eh btw susah ke nak belajar mandarin? i rasa mcm nak amik kelas la..dapat basic pun jadila




nowwa,
aku tau ko mesti suka punya sbb ko dah sampai Yemen. aku pun teringin nak buat 10 tmpt unusual tu...paling teringin nak sampai ke antartica, wlpun aku kurang pasti mampu ke tak aku bertahan dlm sub zero yg mencanak2 tu...tp klu dapat sampai, aku nak tangkap sekor penguin..comel gile cam soft toys..lalala~

peh tahun depan nk gi Yemen? tak dapek la cheq, klu habaq awal mgkin la bulih tp tahun depan aku ada 3 projek yg memerlukan $$$ yg besau. kalau 2013 mgkin boleh. currency sana lumayan ke? klu pegi 1 week kena bwk berapa?




iina,
sbb cinta itu buta maka ramai org buat kerja gila. sanggup lautan ku renangi, ombak badai pun sanggup diredahi..huhuhu..aih, ramai org jaid tak waras sbb cinta...hurm. tp itulah, jgn smpai cinta itu memakan diri dan membodohkan kita....apapun, cinta pd Yang Satu paling indah, hati tak pernah sakit sbb Dia tak penah kecewakan kita :)




john,
next gathering tunggu sume ada. aku nak baling tepung kat janggel...HAHAHAHA




liz,
memula aku risau gak tercekik, tp sebab nasik tu lembut, so takla terasa sgt. erm, suara biasa je, takdela mcm ahmad dhani yg boleh menjadikannya X factor. tp kan liz, slalu klu kita dgr org suara sedap dlm tepon ni realiti mesti ala2 jauh panggang dari api kan? slalunya suara yg lemak berkrim ni mesti opposite. kalau suara mcm itik, mcm doremon...slalunya mesti hensem/cun. ko penah kaji tak benda ni? hehehe. jadi, jgn terpedaya pd suara. lol!




nadiakamal,
betul jgk apa u ckp...eh tapi ctu takde hantu..cuma tol tu siang je ada...malam takde, so kalau nak skip tol, dtg waktu malam..hehe

bestnya sambung belajar...untung dpt peluang. klu jadi student lagi kaya, loan masuk setiap sem...tp klu pakai duit sendiri mmg tkleh nak joli jgkla..u cubala tgk MARA. mana tau boleh. i tak brp pasti psl ni tapi rasanya boleh apply

Janggel December 13, 2011 at 9:35 AM  

Huhuhu nak baling tepung????? Oh maiiii...hari ni je boleh...hari lain dah tak valid!!!!

*tepaksa cari alasan tamau dtg sesi ngumpat lepas ni. ;)

Iqah Razak December 13, 2011 at 10:46 AM  

best baca ur travel story n guide info utk yg baru nak travel backpack mcm u at 1st pon i tot u guy (tipah tertipu)hehehehe... Jogja penuh legend story kan...

Nowwa Fitri December 13, 2011 at 10:48 AM  

Fatt..ko jangan gelak...aku mimpi minum Mizone malam tadi.Arghh gara2 baca post kau ni sebelum tido.

Persoalan kau tentang Yemen aku dah jawab.(arghh ayat mcm ayat magazine dowh)Ooo nntla bila angin rajin aku datang aku nak buat post pasal Yemen, itu kau tengok baca + dengar(dengar?hahaha...ada video aku kat sana tau)

Kena banyak belajar menulis untuk info la lepas ni.Hehehehhe..asyik cerita syok sendiri aku je eh?

Eh blog aku, suka aku la kan?:)

Rayyan Haries Aaron Davis December 13, 2011 at 11:39 AM  

nanti nak cari lesehan gak lah! perlu ke camouflage untuk dpt harga local or memang the price is not mark up?hehehe

Cah Ayu December 13, 2011 at 1:10 PM  

Jogja, my 2nd home :P tulis banyak2 ye fatt pasal jogja.. rindu :P

fatt December 13, 2011 at 1:34 PM  

janggel,
ah tak kira la kan...ko elak lagi kitaorg nak buat. hahaha...




iqah razak,
ohmai, u pun! hahahaha...
guide dlm ni mmg tujuan dia nak encourage org pegi travel secara independent, mana yg baik harus dikongsi.

yup, me too like Jogja very much!




nowwa,
ko rasa apa? rasa mizone ke air liur basi? HEHEHEHE...sengal ko ni. nasib baik ni bkn blog masakan, klu tak aku rasa ko mimpi memasak dalam tu :P

aku ada baca post Yemen ko aritu, tp ko tak kupas habis apa yg spesel kat sana. yg aku ingt ko pegi kenduri kawin..tu jela. aku pun tatau apa yg menarik kat Yemen, mgkin ko boleh bongkarkan?

tp so far aku layan je baca blog ko sbb tak skema. klu skema mmg aku pangkah dah...hahaha. ala blog aku ni mcm la tak skema. tettt!!!




rayyan,
u should! layan ngamen pun best! takyah menyamar, sana rege dah fix...dorg takde ketuk2 pun, as for my experience la...i rasa org Jogja nicer dr org2 kat tmpt2 lain...as for my experience so far




cah ayu,
ko ada pakwe kat sini ke cah? hehehe. hati2 weh, jgn tersangkut. kang payah le naik belon je nak dating

BlueEwoke December 13, 2011 at 8:31 PM  

Salam ziarah, nanti saya cuba air Mizone tu tahun depan..saya mau ke bandung bersama ibu saya...

Jemput ziarah ke rumah saya, ada satay untuk anda..jemput makannnnnn..

(penyakit berjangkit traveler sejagat, maklum la everyone can fly)

Ninie Hanis December 13, 2011 at 8:34 PM  

poskad dah sampai..sorry komen takde kena mngena.kikiki..


btw,poskad ko sgt melankolik okay.meh la lepak UK barang sebulan dua,drp travel tempat jatuh lg dikenang tu watpe..haish.nak2 pulak ada yg wat tahik kat ko,lenkali shortlisted betul2 sape travel mate ko ok.

p/s ok aku ngarut,take care beb.n thanks again for the postcard,sampai on my anniversary smalam. :)

fatt December 13, 2011 at 9:19 PM  

Na,
aku lepuk ko dgn john nanti. hahahaha...nampaknya ko, john dan janggel sume dah kena penyakit berjangkit. hehehe...




ninie,
happy anniversary to both of u! :)
dah 3rd anniversary kan? klu tak silap aku la...tapi kali ni sambut bertiga! hehe

aku dah takmo pegi dah tempat jatuh lagi dikenang tu. tahun depan aku adhoc je...ko jgn terkejut klu tetiba aku landing kat sana. perancangan tu ada..lagi2 nak jenguk bakal baby boy yg comel tu..sekali besday hero ko sama dgn aku...fuh, haruslah aku jadi godmother dia..feeling aku ni..hehe

aku rasa poskad aku mesti dah berlonggok dlm koleksi ko kan? aku tak penah fail lagi anta poskad kat ko dari dulu...mesti lawak klu aku baca balik apa aku tulis..nti la klu aku sampai sana aku nak baca poskad2 tu...harus aku nyorok bawah meja pastu :P

jgn risau psl aku, aku dah ok ni, though sometimes aku up/down...btw ko tulis benda off topic pun takpe, aku layan saja~

take care ok!

Nowwa Fitri December 13, 2011 at 10:37 PM  

Fatt..fatt...berjaya buat Part 1 pasal Yemen..lompat bintang!!!

http://biniaskar.blogspot.com/2011/12/cerita-ceriti-tentang-yaman-part-1.html

Eh...eh...ampun semua.Menyahut cabaran si Fatt ni ha...

Ninie Hanis December 13, 2011 at 11:27 PM  

aku kena komen balik,

memang ko bleh merangkul anugerag pengantor poskad plg byk kat rumah aku ni.terharu bebs..nanti aku wat entry ttg poskad soon,u'll be surprised. :p

peh..teruje aku beb,tau2 nak dtg.mau aku wat kenduri nanti.takpe,niat ada pon bagus..dah dpt pahala.kehkeh..

Godmother tu..peh!

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP