Christchurch : Now and then

February 25, 2011


Setakat entry ni ditulis jumlah mangsa terkorban adalah seramai 113 orang (dijangka jumlah akan bertambah) dalam earthquake yang melanda Christchurch pada 23 February 2011 baru-baru ni. Ini merupakan gegaran susulan dari yang berlaku pada bulan September tahun lepas tapi waktu tu tiada satu nyawa pun terkorban sebab kejadian berlaku lewat tengah malam, tapi kali ni berlaku pada waktu siang dan kebetulan orang ramai sedang berada dalam bangunan dan di luar. Takziah.

Aku flashback balik gambar-gambar Cathedral Square bersempena dengan pembukaan route ke Christchurch bulan April ni. Jangan sedih ye, banyak lagi tempat lain yang cantik kat NZ. Tapi aku percaya dorang akan restore balik bangunan ni secepat yang mungkin. Kita tengoklah nanti macam mana....


Spring 2009
dorang tengah repair ape tah kat cermin tu


menjenguk dalam Cathedral

First time aku masuk dalam church...lain macam rasanya, nervous wreck skit


open untuk visitor

Mungkin sesetengah orang agak skeptical bila masuk bab ni, tapi pada aku takde apa, it just part of experience. Kalau asik skeptical pasal orang lain baik takyah travel coz you'll judge everything and you'll never learn. Baik duduk je rumah jadi couch potato tengok Channel 707. Heh!


stone yang Queen letak dalam church ni


Winter 2010

Aku kureng skit langit time winter...gloomy je, walhal dah tengahari


Summer 2010

Baru pas aftershock masa Krismas. Patah dah tanda cross kat bangunan rendah tu


Masih teguh walau dah patah skit


Christmas, Summer 2010


[gambar

Terkini....second earthquake. Hancur, Ranap, Musnah


Kepada sesiapa yang akan landing ke NZ seawal bulan April ni, just go and bring back some photos ok, pastu kita share. Insya Allah aku pun akan kembali lagi dan pastinya singgah ke Christchurch dan mungkin ni kali yang terakhir sebab aku ada projek mega untuk tempat lain tahun 2013 nanti. Yay!

Read more...

Ape aku grab untuk tahun depan

February 24, 2011


Lately aku sangat sibuk sampai takde masa nak hadap blog sebab sekarang ni aku tengah busy dengan kerja. Banyak benda dah berubah dalam life aku kecuali 1, timing tido masih sama dan benda ni memang jadi masalah sebab aku tak dapat nak tido waktu malam. Ni dah pukul 3am tapi mata aku masih segar, adoi mata...tolonglah kasihankan aku....esok ni nak keje le!!

By the way, ada sesape dapat rembat tiket murah bersempena dengan Big Sale 1,000,000 seat yang tengah happening kat website Air Asia sekarang?

Ke mana destinasi pilihan korang?

Untuk tahun depan aku plan nak cuti-cuti Malaysia dan bekukan cuti-cuti oversea sebab konon nak simpan duit untuk tabung ayam Europe 2013. Aku terpaksa bekukan plan ke India dan China BUT kalau ada tiket murah why not kan?

Berbalik pada Big Sale 1,000,000, aku dah beli untuk route KL-Kuching-Miri-KL. Total untuk 3 flights termasuk convinience fee dalam RM88 je. Aku plan nak explore habis apa yang menarik di Kuching dan Miri, pastu nak masuk Brunei. Tema trip kali ni ialah Back To Nature sebab aku nak pegi Bako National Park, Gua Niah, Gua Mulu dan tengok monyet proboscis. Monyet ni agak popular di kalangan pelancong sebab rupanya yang unik. Tapi, ada ke proboscis ni kat Sarawak? Errr....nanti aku buat homework..heh!


[gambar] trademark hidung tu mahal


[gambar] aku suka tengok map dan cari idea untuk plan sesuatu trip


Until then.....

Read more...

25 fakta rambang tentang....

February 11, 2011


Thanks to blogger Aswahida atas tag ni. Susahnye nak jawab tag ni sebab aku tak pasti apa fakta tentang diri aku yang menarik untuk di share. Sebenarnya aku malu nak cerita pasal diri aku tapi aku just cuba la ok.

Task :

Once you've been tagged, you're supposed to write about 25 random things, fact, habit or goal about you. At the end choose 25 people to be tagged.

Ready! One...Two...Three....
  1. Pertama kali keluar dari Malaysia pada Ogos 2008. Pegi Phuket follow company trip
  2. Pengalaman backpacking pertama ialah ke Singapore waktu Krismas 2008
  3. Rasa gayat bila duduk kat tempat tinggi tapi still nak cuba skydive dan bungy jump
  4. Backpack pertama ialah Deuter Air Comfort 45L. Sekarang dah ada 3 termasuk Deuter Futura 60L dan Kathmandu 32L
  5. Pernah tertinggal kasut kesayangan dalam keretapi dari Bangkok ke Koh Samui tahun 2009. Ralat sangat sebab sedar kasut tu takde bila keretapi dah jalan
  6. Tak boleh travel tanpa laptop, mesti bawak tak kira dapat line internet atau tak
  7. Tak suka tengok tv, lebih berminat pada kompiter which explain kenapa aku takleh berenggang dengan laptop
  8. Kumpul Lonely Planet dan sekarang dah ada 8 buah (New Zealand, Australia, China, Bali, Perth, Hong Kong, Korea & Southeast Asia)
  9. Suka kumpul pamplet tempat yang penah pegi dan sekarang dah cukup 1 beg. Mak aku nak buang tapi aku tak kasi (konon nak buat harta pusaka)
  10. Bermasalah bila packing barang sebab aku suka bawak benda yang tak penting
  11. Berhajat nak pakai dslr tapi masih confuse antara Canon dan Nikon
  12. Poskad pertama yang dihantar kepada diri sendiri ialah masa travel ke Jogja pada August 2009. Sejak dari tu dah jadi rutin setiap kali travel
  13. Suka kumpul fridge magnet setiap negara yang dilawati
  14. Dalam family aku, hanya aku sorang je yang suka jalan. Tak tau menurun perangai sape
  15. Dah 3 kali pegi NZ dan kalau takde aral mungkin nak genapkan jadi 4. It will be the last trip, pastu bungkus!
  16. Negara yang selalu membuatkan aku kecut tali perut ialah Australia. Walaupun dah banyak kali pegi tapi level cuak menghadap pihak imigresen masih di tahap yang sama. Tak taulah kenapa *sigh*
  17. Trip paling best setakat ni ialah trans Java (Jakarta-Bandung-Jogja) pada August 2009. Itulah pertama kali aku merasa naik keretapi kelas kodi dari Bandung ke Jogja dan kene duduk tegak selama 8jam. Kenangan sungguh!
  18. Pertama kali main ski dekat Mt Hutt, NZ tahun 2010. Tu pun antara kenangan yang takleh di lupakan sebab banyak kali jatuh tergolek
  19. Bercita-cita nak pusing Jepun dan Europe. Insya Allah nak cuba tunaikan dalam masa 3 tahun lagi
  20. Teringin nak involve dengan aktiviti outdoor seperti mendaki gunung dan aktiviti-aktiviti lasak yang lain
  21. Berangan nak amik lesen diving tahun depan, insya Allah
  22. Kena sengat dengan obor-obor masa snorkeling kat Mabul. Rasa macam terkena renjatan letrik, terus rasa fobia nak terjun dalam laut lepas tu
  23. Masih mengharap poskad yang dikirim dari airport Jakarta pada tahun 2009 sampai ke peti surat walaupun tahu ia sangatlah mustahil  (rasa ralat sebab poskad tu cantik sangat, cis!)
  24. Tak reti kopek kulit udang pakai garfu dan sudu
  25. Hantu laksa. Cakap je katne aku sanggup redah
  26. Pakai jam kat tangan kanan, tapi aku bukan kidal
  27. Tak suka makan kari/gulai tapi akan makan kalau takde pilihan
  28. Dulu masa sekolah cikgu selalu puji tulisan aku cantik. Tapi sekarang kalau cikgu tu tengok mesti dia bagi markah -F sebab hodoh sangat (dah asik tekan kibod kompiter je camne?)
  29. Zaman sekolah dulu aku adalah ahli koir sekolah dan pernah bertanding sampai peringkat negeri
  30. Susah tido malam/insomnia. Boleh tak share dengan aku camne nak cure penyakit ni? Sengsara weh hilang nikmat tido malam ni

Ok dah habis! Aku rajin sikit genapkan terus 30. Sekarang aku nak mengetag sume yang baca entry ni...kalau korang nak buat silakan. Bebasssss!

Read more...

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP