Bila selalunya idea nak travel muncul?

January 09, 2012

idea yang muncul waktu melipat kain [source : seat61]

Semalam, entah macam mana waktu tengah melipat kain tiba-tiba ilham pun datang. Lekas-lekas aku habiskan kain yang membukit, terus bukak laptop, amik kalkulator, kertas kosong dan sebatang pen. Aku terus kaji, kaji dan mengkaji peta di atas. Antara Trans Siberia vs Silk Route. Lepas siap buat route, calculation untuk penginapan, pengangkutan, perbelanjaan makan dan visa, aku mula menaip draft itinerary dan simpan dalam blog yang lagi satu. Benda macam ni takleh simpan dalam buku nota sebab kalau tercicir nanti sia-sia. Bila nak pegi? Insya Allah ada rezeki tak ke mana. Tungguuu.....

Korang pulak, bila selalunya idea mengarut tu datang? Waktu stuck dalam traffic jam? Time fedap dengan bos? Dalam bilik termenung? Waktu frust menonggeng?

Bila? Jom kongsi dan ceritakan ke mana.

71 comments:

gadisBunga January 9, 2012 at 4:26 PM  

ehem. menarik idea ko tuh.

*

biasanya otak aku mula cari pasal suruh fikir pasal travel tak kira masa. tapi selalunya masa tengah bosan gila atau masa tengah bizi gila.

atau bila terimejin atau tercome across gambar pemandangan yang cantik2.

Janggel January 9, 2012 at 4:28 PM  

Hahaha, aku pulak idea datang bile terasa nak pegi . boleh cenggitu?

bdk2 @ John January 9, 2012 at 4:30 PM  

idea ni memang dh lama aku pendamkan sbb aku pikir amek masa 5-10 tahun utk realisasikan yelakan...bnda2 mcm ni kene bwt btol2 research. unless naik ketapi trans-siberia which will cost you around 3500 euro = rm15k++ for a journey around 2-3weeks.

tapi sumpah idea ni mmg menarik...tapi aku nk cover tempat2 yg aku rse possible dulu la kot. kalo pnjg umur insyaALLAH...

Ely Hasrul January 9, 2012 at 4:30 PM  

aku selalu idea dtg bila tgh tgk tv.. huh mmg pengaruh tv betol lahhhh hahaha

bdk2 @ John January 9, 2012 at 4:36 PM  

owh ya, kalo btol nak naik trans-siberia ni ade org ckp kalo naik di Vladivostok adalah bahaya utk tourist. kalo x silap aku bc dalam blog travel aiesha tu. hehehe...

BlueEwoke January 9, 2012 at 4:39 PM  

Weh kalau ko ada jumpe website yang bukan Russia atau UK yang jual tiket trans tu, roger la ye.. aku cari ari tu semua dpt Russia dan dari UK je, kalau dapat yang dari China lagi bagus, aku dengar diorg nya price lagi murah, tp sokmo abis, sb agent byk rembat..Ari tu aku quote 2nd class jek, tapi rase cam sakit perut bila tgk amount tu dalam Pound hahahah

Ko nk pegi bila nih? Aku dan Shahrul (laki si Biqque) belum abis study lagi, ada rezeki sampai la kami huhuhuh

alifah@along January 9, 2012 at 4:45 PM  

mak iiiiii..panjang nyer cita2 ko fatt..tabik toing3 la....makin banyak ko lipat kain, makin byk idea ko, aku agakla..hahhahaa...aku plak, dtg idea tak kira masa..asik duk ingat nak g jejalan je..tp, masa paling nak g terfikir nak g jejalan ialah time aku tgh bosan nak mampus kerja, kerja dan kerja....aishhhhh..tp, berjalan pun, kena ada duit..itu masalah plak...

Anna January 9, 2012 at 4:54 PM  

teringin nak lalu ├śresund Bridge.. sobsosbsob...

fatt January 9, 2012 at 4:57 PM  

gb,
menarik. $$$$ pun menarik. nanges. paling merapik, mission impossible ko nak ke mana?

ps: email aku alamat ko ye!




janggel,
boleh. asal $$$$ ada sume gerenti beres




john,
aku dah lama mengusha route ni cuma semalam tetiba terfikir balik. tu yg gigih sengkang mata sampai kul 5 buat sume. klu ko ada 10k dah buleh..aku dah kira




ely,
ni mesti ko terinfluence dek otromen sammy...hahaha...aku pasti, betoi tak?




john,
russia tu pd aku sumenye meragukan..mcm north korea jgk. visa dia pun kedekut, punye payah nak dapat. sume agen kena uruskan tapi biasalah, bisnes under table just nak kaburkan mata kjaan, yg penting visa dapat




na,
ada. aku dah jumpa. nanti aku kasi. mmg harga totally lain. klu ko baca dlm website seat61 dia ada bgtau utk route ke westbound. harga utk hard sleeper antara RM2000-2500, depends sama ada lower berth atau upper berth. yang mahal tu soft sleeper RM3000. ko bleh pilih nak via Mangolia or Manchurian tp yg slalu sold out tu via Mangolia

aku nak pegi dlm 2thn lagi, Insya Allah. tapi aku plan nak combine dgn Europe terus..so bajet kena lebih sikit. ko nak pegi bila?




alifah,
berangan je weh, tak kena bayar pun. aku skrg ni buat route je, ada sen terus jalan. ko berangan2 pastu ko tulis la, simpan dlm blog ke, buku nota ke...nanti cukup tabung ayam ko bleh la proceed.

ni kira epic journey, klu aku dpat buat maka aku bleh lega




anna,
├śresund Bridge? katne tu?

Anna January 9, 2012 at 5:04 PM  

jambatan sweden ke denmark 2.. yg lalu bawah laut... cam seronok je.. hahaha

~uG0giRL~ January 9, 2012 at 5:06 PM  

wah melipat baju sambil bersimpuh ke weh, ayunye hehehhe. sye travel tempat utk buat apa yg sye teringin. contoh, nak amik gambar dengan panda, so kena pegi chengdu, nak amik gambar kat sunflower field, kena pegi bangkok, nak merasa salji dan main salji, kena pegi negara sejuk, nak experience petik buah yg xde kat mesia, pegi kat negara yg ada buah2tu. sambil2 mencapai impian, lawat lah tempat2 menarik kat negara tu jugak. owh dan juga bergantung kepada promo pak tony. haahahha i dlm budget uols

masMZ January 9, 2012 at 5:14 PM  

Bila terasa nak coti, terus 'pop' dan lampu pun menyala....

Kalau nak citer tempat nak pergi pulak, dari sekolah pun dah ada tempat2 yang teringin nak pi.. Jadi bila ada kesempatan baik dan ada rejekinya, maka tiba masanya bercuti larrrrr..... Malaih pikir panjang-panjang.

princesslavender January 9, 2012 at 5:24 PM  

Errmm.. Idea nak travel datang bile ketika tgh melayan Internet,... terbukak jer page pasal negara tu, terus teringin nak pergi.. tapi bile selak poket...diam je la jawabnyer,... huhu.. sedih kan??

norh January 9, 2012 at 5:44 PM  

1. bila baca blog fatt..ha ha

2. bila stress dgn keja..

F A R Y N January 9, 2012 at 5:50 PM  

bila aku tgh bizi keje la masa tu idea travel tu dtg mencurah.. ekekeke

fatt January 9, 2012 at 6:03 PM  

anna,
first time tau pasal ni. pasni bleh gugel. tapi tunnel tu transparent ke?

klu jambatan/tunnel yg lalu bawah laut ni kat hong kong pun ada. dahla panjang, bila lalu rasa cam pekak skit sbb pressure kuat..dlm pd masa yg sama doa2 byk biarlah selamat, jgn bocor sudah. siyes debor




ugogirl,
aku lipat baju sambil berdiri, haaa...boleh? canggih kan? hehehe. uitt yeke ada sunflower field kat bangkok??? kat mana tu??




masMZ,
canggih ko siap ada mentol lagi. hahaha...

selalunya bila planning sgt nanti keluat sudahnye. tp klu trip mega mmg kena planning, takleh crash sebarang




p.lavender,
kena buat tabung ayam 1, simpan byk2 nti lama2 jadi gunung. tp jgn korek plak tabung tu




norh,
alamak, rasa bersalah plak den! hahaha




faryn,
rata2 org suka berimaginasi nak bercuti bila tensen kerja. itu yg dpt aku simpulkan bila melihat jwpn korang. hehe. agak2 ko fedap ke ko ckp bos, kasi sy holiday jap klu tak prestasi kerja sy merosot!

Anash January 9, 2012 at 6:21 PM  

Fatt,
sambil melipat kain, apa salahnyer lipat sekali kain-pain akak sekali...
hehehe
idea mengarut tertakluk kepada nengok tv rancangan best2 tunjuk tempat orang..pastu berangan...
pun sama dgn jawapan ely...

Anna January 9, 2012 at 6:21 PM  

oo..kat HK pon ade eh.. tak tau pulak.. rasenye yg sweden ni lagi lama dr HK.. x sure lak transparent ke tak.. rase cam tak je sbb msti menakutkan kalau transparent..hehhehe

*study tak abis pasal jambatan ni..hahhaha, tgk jambatan ni dlm ultimate Builders 2-3 tahun lepas..sejak tu teringin nak gi...

aziahmk January 9, 2012 at 6:21 PM  

akak selalu dtg idea bila tgk tv especially citer hindustan...heheheehe voley??? pastu kdg2 bila baca blog org...bila tgk gambar cantik2...mula la verangan nk ke tempt tuh...skrg ni tiba2 mengidam nak ke the bora2...hehehehe

Anna January 9, 2012 at 6:30 PM  

eh salah, bukan ultimate builders..hahahah. ultimate builders 2 nama company lama dzuchan..kehkehekeh

megabuilders kot yg kat discovery channel 2...

Mijoe January 9, 2012 at 6:44 PM  

idea tuh datang bila wife cakap..

"abang, jom kite pergi sana/sinun nak?"

dan cik abang ni pun mengikut je la adanye..

:)

Azizan Zolkipli January 9, 2012 at 6:45 PM  

idea untuk travel ni kadang2 tak menentu. kadang2 lepas makan malam, melepak sambil nengok peta dunia. kadang2 lepas menonton dokumentari dalam siaran berbayar.

memang betul, kalau pasal travelling ni sampai dua pertiga malam pun boleh berjegil mata merancang perjalanan hehehe ...

Ely Hasrul January 9, 2012 at 6:47 PM  

tak fatt, bese cite yg aku tgk tu xkena ngena pon hahah..

fatt January 9, 2012 at 7:17 PM  

anash,
akak punya baju pun membukit ye? hehehe. gimme 5! kan bagus klu kuar2 mesin je dah berlipat..huh

pengaruh tv mmg kuat ye kak..lelagi pas tgk 3 idiots. erkk




anna,
ler..ni dzuliyana ke..ingt sape. oh nmpknya taste kamu berat kpd bangunan...myself lebih suka pd nature

yg kat hk tu metro/subway. dia crossing dari tanah besar ke pulau HK yg banyak bagunan pencakar langit & tmpt2 tinggal org kayo2. tapi kalau crossing ni lebih suka naik feri sebab best. tambang pun cuma 2HKD...feri dia l/kurang mcm feri penang tu




aziahmk,
ni mesti terpengaruh dgn 3 idiots..kan? yg part ending tu lawa..apa lagi kak, baik pegi cpt!

bora2 island tu mmg best ke? byk orang dok sebut tmpt ni




mijoe,
amboi bertuahnya cik puan, sebut je ke mana sume ok. nasib baik hobi sama..bleh share interest sekali :D




azizan,
bab tengok peta ni mmg merbahaya. lagi2 kalau sambil tgk peta sambil bukak google map. mula la mengira jarak sume2. hahaha

dah study pasal Tibet? sy baca psl syarat visa dia susah jgk ye..tp berbanding visa, sy lagi takut psl AMS...silap2 haribulan bleh babai

smlm ms sy cari info psl Tibet sy terjumpa blog ni. dia cerita ringkas je tapi pengalaman dia mmg kelakar. cuma rasa takut bila dia share psl AMS, sampai berdarah2 hidung, pastu muntah2..

http://www.travbuddy.com/travel-blogs/12910/DAY-2-enroute-Lhasa-Tibet-China-9




ely,
kau memang!! slalu pelik2 je..nti pegi USS, doc suh jalan lebih skit, ok!

Nowwa Fitri January 9, 2012 at 7:21 PM  

Bila aku tension mengadap coklat aku, mulalah...mulalah..mulalah berangan.Nak jual coklat banyak2 nak kumpul duit dalam tabung ayam..nak jalan jauh2..boleh gitu?

Baju aku baru habis lipat..arghh kalaulah boleh pakai buang je baju kan best!

nadiyahisham January 9, 2012 at 7:53 PM  

Pergh, indahnya idea ~ silk route...unta, padang pasir, gunung bersalji, padang rumput hijau~ pakej complete. Idea travelllers nih datang pada tiap ketika, lagi2 bila tiket AA on sale. Hihi~

Biqque January 9, 2012 at 8:04 PM  

macam tau2 je aku ada sebakul kain tak lipat! laki aku baruuuuuuuuuuuu je menjuihkan molot dia "tuh, tuh, bila nak lipat?" cis!

uih plan ni dah tergendala beberapa tahun, kalo jadi, mmmmph! maveles!

aku plak slalu dpt idea bila tgk tv or layan internet. ada hati mau pigi, tapi duit tada mari. amacam?

AjlaA January 9, 2012 at 8:10 PM  

idea kdg boleh datang bile2 je
tp bile tgk fulus yang ade
'pop'
lampu bercahaya td pun terpadam

bukan tutup suis dh
blackout trus~

pak tony, buat lah promo lagi~

zahra January 9, 2012 at 8:19 PM  

idea travel x dtg dan x pergi, mmg sentiasa ada lam kepala dohploh pat jam.. kalau salah klik laptop tetiba kuar coupon2 hawau tu yg konon2 cheap, lagi membuak nafsu berahi. pastu zuji lak pop up, tiger lak mengaum.. drpd nak buat kerja dah melencong nengok pakej2 yg ada.

time tu la perut rasa sebu.., kaki rasa tak jejak bumi, telinga berdengung2... ubatnyer mmg ada, bungkus beg..gi epot la... garenti sihat semua organ2 tu... :-))

JuStMe January 9, 2012 at 8:59 PM  

Like ur blog. sangat informative esp bahagian pport. erm merujuk kepada soalan bila? slalu ide tu datang bila-bila je. tengah drive or makan2 or nak tido...so, same la. kalo dah terdetik kat hati nak travel,cepat2 bangun and wat research. =)

~uG0giRL~ January 9, 2012 at 9:41 PM  

nah cer baca cni. came across tempat ni time nak cari sunflower field kat NZ. rope2nye kat kg sebelah pun hado.

http://www.thaifestivalblogs.com/festivals/sunflowers-festival.html

jimmy January 9, 2012 at 11:16 PM  

besh gak tu bro...tapi cost agak tinggi...kalau dah minat...on jer la bro...:)

iina January 9, 2012 at 11:17 PM  

Idea nak travel.. sebenarnya aku dah ada target places nak pergi.. so kalau nak cari idea travel aku akan letakkan priority pada target places yang aku dah set tuh..

Baru nie terlintas nak ke india.. masa tuh kebetulan tgh melayan cerita hindustan dan terus buka web side air asia... tgk tambang flight.. study google map.. dan terus search beberapa lokasi penting yang kena pergi.. hahahaha...

Plan yg itu simpan kat kepala jek.. belum nak buat detail itenary.. tapi lokasi nak pergi dah decide lepas study airport air asia dan google map india...

Hahaha balik pun belum dah berangan nak travel.. dah balik sok?? ahaks.. siaplah kot ;)

Mijoe January 9, 2012 at 11:43 PM  

dan jugak kenkadang bila tgk Lonely Planet ke, ataupun pape rencangan menarik kat Astro 703 & 707...

boleh jadi pemangkin dan motivator gak tu Fatt..he he

cuma masalah nak kumpul modal tu la yg buat slow sket..ha ha ha..

NITA January 10, 2012 at 12:54 AM  

Aku suka berangan b4 tido! Nanti macam2 idea datang --- Best woooo berangan!

Nak share link my friend hantar, yg ni beijing - Lhasa. Credit to her ofis mate, hope boleh buka:

http://xa.yimg.com/kq/groups/21914757/46708656/name/Qinghai-Tibet

the most expensive railway system in the world! Teruja tgk the roaming yaks and wild antelopes!

Ninie Hanis January 10, 2012 at 1:13 AM  

bila ada £££... haha! padahal lama dah tak travel.beb,aku br pas beli tiket utk parents dtg dr mid March-1st June.lega rasanya..tiket tgh murah,even emirates web sendiri £3k je.plg murah £2900 from travel supermarket.

p/s nanti dlm itinerary tu sila singgah umah ye. :)

kairulizwan January 10, 2012 at 1:19 AM  

sebab aku baru berjinak2 dalam dunia travel ni, jd mcm dalam kes aku, aku dpt idea lepas tgk movie. Haha. Mcm trip aku ke Bangkok baru-baru ni, puncanya sebab aku tgk cerita Suckseed kat Astro. Tu yang rasa nak pergi Thailand esp Chiang Mai dgn Bangkok. Sebab dalam filem tu ada dua-dua tempat tu.

Nak dijadikan cerita,dalam filem tu, aku tgk dia naik tren kelas ke-3 dari Chiang Mai ke Bangkok, dan ada jugak babak dia naik bas dari Chiang Mai ke Bangkok jugak. Jadi, dalam hati aku rasa macam nak pergi sana, nak rasa macam dalam filem tu. Hehe.

Lepas tu, masa aku buat research, start baca blog ko blk, tgk2 ko naik keretapi kelas 3! Aku pun lepas tu fkirkan soal bajet semua, ye! keretapi pilihan aku. hehe.

Jadi, masa naik tren tu, rasa macam best sgt. Walaupun ahzab duduk tegak macam bertapa, tapi aku suka. Sebab rasa mcm familiar. Dalam filem dan dari blog ko.

Lepas tu tiket tren balik full, aku kena balik naik bas, naik plak bas gomen Thai, sebijik mcm dlm filem tu! Aku pun lagilah, rasa macam tak percaya.

Eh, terpanjang plak aku kmen ni haaaaaaa! Dah lari topik ni. HAHAHAHA. kesimpulannya, aku dari filem. Haha.

Tapi trip bulan depan ke Singapore, aku dapat idea masa aku tengah buat kerja kat ofis, lepas tu idea tu dtg mcm tu je. hhehe.

Ok dah. Tu je perkongsian aku yg tak seberapa ni. Haha.

-khai

fatt January 10, 2012 at 1:27 AM  

nowwa,
klu aku tokey baju mmg aku buat pakai buang je...tapi aku ni beli baju pun liat, stok pakai 5thn baru tukar ape kes!! hahaha

ko jgn ralit berangan masa buat coklat..kang tetiba jadi bentuk globe ke, peta dunia ke...pengsan pastu




nadiyahisham,
silk route mmg best sbb masuk sekali negara "tan" kat belakang. tapi kalau ikut trans siberia bleh lalu gobi desert..haih, kalaulah RM setinggi nilai Pound kan bagus




biq,
aku rasa hasben ko baca post ni la. hehehe. ko suh kiki tolong..jgn dia dok baring atas longgok kain sudah!

uih, kalau journey ni menjadi..mmg epic la wei..tidak syak lagi!




ajlaa,
blackout takpe, jgn mentol tu meletop. hahaha. bab berangan mmg syok..klu tgk gmbr tmpt tu lagila rasa excited tak tentu pasal




zahra,
dan dan sihat bila sampai epot. hahaha. mmg sah dah kronik kalau camtu. mmg penyakit org kuat jalan camni sbnrnya..tu pasal poket semedang kempis sebab asik terbabas kelik website itu ini. hehehe :-))

fatt January 10, 2012 at 1:44 AM  

justme,
tqvm...sy sedang dlm usaha nak bykkan entry berkaitan info & tips, insya Allah. i tersenyum bila baca ayat terakhir tu sbb penah sekali dah letak kepala atas bantal, after 5mins bangun balik dan jot down the idea sebab takut terlupa..kronik sgt dah tu :)




ugogirl,
WOW!!!! mcm tak caye tapi ado! siyes cantik ladang sunflower ni..mcm kat negara 4 musim. ini sudah bagus. ko bile ye nak gi nz? ini tahun ke?




jimmy,
mmg mahal tapi byk tempat dia singgah..much better dr naik flight. scenic train la kiranya ni. epic journey!




iina,
ni sah cerita 3 idiots kan? hehehe...ramai org terpengaruh nak ke sana pas tgk citer tu. mmg pandai la pengarah dia pilih lokasi. tapi klu dlm citer2 lain pun mmg dorg tunjuk tmpt yg lawa masa nyanyi guling2 turun bukit tu..ekekeke

wow, kalau pas balik terus ke India mmg i salute la...buat trans india la iina..dari south ke north! :)




mijoe,
den mmg suka berangan, pastu tetiba siap route & kos segala. nak pegi bila tu entahla, tapi hajat tu mmg ada...klu nak buat trans siberia ni mmg den terpaksa puasa travel utk 2thn le...klu nak pegi pun just negara2 yg currency rendah cam india & the like

den ni sbnrnya hantu LP, klu masuk MPH ke, mmg situ la den bertukun. tengok kulit buku pun dah teruja...penyakit sungguh! hehehe




nita,
WOW!!!! AKU SAJA NAK TULIS PAKAI CAPS SEBAB AKU SUPER LIKE LINK NI. GAMBAR CANTIK GILA PASTU MAKIN JAUH LA ANGAN2 AKU!!!

ok, sebenarnya aku nak combine silk route (sampai urumqi), trans siberia & tibet...tamak ye aku..hehehe..tu klu buat mmg amik masa 3bln..bajet...err..aku rasa mau 20k..tahla kan..klu buat ni alamatnya aku tak gi memana utk 2thn tapi kalau dapat durian runtuh aku kemas beg terus jalan..takmo pikir dah

but seriously cantik gila gambar!!! tu sume dia shoot ke? siyes mcm NatGeo punya photo..lawa gile...dan JELES GILE!!! @__@

fatt January 10, 2012 at 1:54 AM  

ninie,
untung org pakai duit simbol £££..eh parents ko naik flight ape nanti?

ko tunggu ye, aku mmg akan sampai. haritu aku pikir nak naik flight, tapi pas aku amik kira Kos vs Experience, aku vote naik ketapi..klu aku sampai ke sana tu mgkin sebulan pas aku keluar dr Mesia..gila lama tapi nak wat camne sebab gigih nak naik ketapi. itu jam aku sampai ko kena masak sedap2 sebab almaklumlah musafir di jalanan lapar..hehehe :))




khairulizwan,
thumbs up!! aku suka cerita ko..pjg pun takpe sbb aku suka baca camne ko dpt inspirasi.

hahaha...now ko dah tau camne rasanya naik ketapi 3rd class. aku tak pasti ko naik dr mana ke mana tapi aku masih bleh recall vividly 3rd class train journey dari hadyai ke bangkok...perghh!! lebih dari 12jam aku dalam tu. kalau naik flight rasanya dah sampai UK.

tapi bila dpt duduk dgn local, eventho ada language barrier, aku still rasa seronok..

best kan naik ketapi?? aku gerenti ko mesti nak naik ketapi lagi pasni. aku cadangkan ko cuba naik ketapi china sbb siyes best. org akan excited bila tgk ko sbb ko mcm alien...local akan sibuk nak cakap dgn ko wlpun ko terang2 tak paham bahasa cina..experience dia thumbs up!

india aku blum sampai lagi. tp kalau dah ke sana mmg aku nak cuba naik ketapi

tulis cepat travelog ko..aku tak sabar nak baca :)

iina January 10, 2012 at 5:21 AM  

Fatt

Bukan cerita 3 idiot.. tapi cerita Delhi 6 dia buat pengambaran kat nepal dekat2 area himalaya rasanya.. view dlm tuh mengamit perasaan.. aku dulu nyaris p bentang paper kat katmandu nepal tapi tak dapat peergi masa tuh sebab ada hal.. idak memang dah sampai..

Aku dari dulu mmg teruja nak p belah2 nepal himalaya.. tapi buat masa nie target nak p india dulu.. itupun tgk tambg p new delhi semua mahal dekat rm600 800 giler mahal.. kalau p mumbai ada gak murah sikit.. kalau p belah2 south india kerala dan kolkata murah lagik.. belum decide lagik.. bergantung pada keadaan kerja aku.. lagipun tgklah camna nanti.. berangan jek dulu.. tapi angan2 pasti jadi kenyataan.. ahaks...

~uG0giRL~ January 10, 2012 at 6:40 AM  

aah taun ni bulan bulan 5 pegi NZ. tapi kejap sangt. dah berapa kali try start nak buat itinerary tapi xjadi je. nnt bila dh buat ingat nak kasi ko tengok. route dah ada dlm otak cuma xbuat lg.

Inah January 10, 2012 at 12:42 PM  

ohh..x sangka ada urumqi kat sini..aku ngan kawan aku mmg bercita2 nak g urumqi tapi nak g dr china :)

good luck fatt!

idea travel dtg biasa bila tgk dokumentari..aku siap berangan nak g infinity pool kat zambia..kalo ade duit lebih laa :)

Travel&Food Lovers January 10, 2012 at 1:13 PM  

fatt...

lambatnya aku nak komen...smlm bz tgh tulis entry yg xhbs2 lg...

aku slalu dtg idea nak travel ni ikut keadaan..kdg2 dlm bilik termenung pg2,then sambung mase mandi...lps tu masuk ofis, startlah check cik google, nak dpt kick start utk keje...

dlm kepala ni mmg berlegar2 mcm2 tmpt utk travel...tp bile pikior pitihnya, drop skit smgt tu..lps tu bt pk rasional lg..check2 balance pitih, start rangka2..

jay jamil January 10, 2012 at 1:20 PM  

wow fatt.. ala ala citer james bond sebab cover europe (not only russia) plus the chances to experience tundra areas (siberia).

A friend from Uzbekistan ada bagitau kalu train siberia ni elok ada sorang dua male traveler to accompany untuk keselamatan.The passengers can be friendly tapi friendly macam mana tatau la, bermaksud ke tak...maybe just a word of cautious since my friend pun pesan kat i kalau ada trip macam ni.

Anyhow i wish you all the good time membuat itinerary an planning .This is so a dream come true! Take Care :)

sheilazrien January 10, 2012 at 5:08 PM  

saya teringin nak pegi jalan2 after bacek blog kak fatt.. HAHAHA..


btw,ape blog lagik satu tue ?!
:)

Lily Riani January 10, 2012 at 6:04 PM  

> i hv few friends that did silk road china portion, dia kata tak best tara mana.

> chengdu - lhasa (betul ke spelling nih), not easy to get tibet visa (try via agent, lagi sng kot). my fren dpt first level, sampai border, kene reject. he did DIY with friends. interesting sbb 4x4 all the way up, turun naik train tuh which similar to my plan. but mahai, but he say it's worth it...

> teringin nak buat trans siberian - but i wont hope so much. sbb if i go, i nak max experience, i tak nak shoestring sgt then tak try byk bende, nih personal preference ler.

> i want ghan train whole trip or at least half, but mahai with current exchange rate. thats my plan with wahidah but rasa sure sampai ngr lain dulu. greece pun on backburner 3-4 thn. ehheheh....

> the nearest will be shinkansen honshu-hokaiddo. tgk ler cam na...

MasZuber January 10, 2012 at 10:14 PM  

aku rase apa yang mendorong aku utk travel nie adalah bagi menyisihkan rasa tak sedap dalam hati, the other word- frust tertonggek.

heheee, bile pikir pasal traveling, secara x langsung kita fokus pikir benda lain yang sememangnya best kalo benda tue adalah pasal travel. sebab aku bukan org yang berduit sangat, so kena pikir macammana nak kurangkan bajet tp boleh pegi sumer tempat yang best. Jadinya memang sukses la kekdahnye.

:-)

fatt January 11, 2012 at 5:20 AM  

iina,
cerita Delhi 6? movie baru ke? aku ni klu bab movie mmg agak ketinggalan skit tapi kalau cerita best aku sanggup cari..sape heronya?

iina, kalau hg nak pi nepal mmg den tunggu2 la cerita dari sana sbb sure liputan yg ko buat tiptop. hehehe..ni ikhlas ni aku puji sbb tgk cara ko explain masa jwb 26 soalan tu mmg puas hati baca :)

aku pun ada usha tiket pi delhi but so far mmg mahal. aritu ada ura2 AA nak terminate route Delhi so better hold dlu la. kwn aku yg keje AA ada confirm benda ni, its not a gossip, cuma bln berapa nak terminate aku tak pasti. aku tak pasti. well hopefully AA kansel la the idea sbb mcm takde budget airlines dah ke sana...err ada ke? aku tak pasti

aku pun teringin nak buat route ke india, cuma bkn tahun ni...thn depan kot..tgkla camne klu rezeki dtg bergolek :)

syok plak berangan ni..tak jadi keje. hehehe




ugogirl,
hujung autumn la ni...cantik tau..cuaca pun sejuk2 skit just nice. ko pegi kejap tu brp lama? grouping ye? ok nanti dah siap roger le aku..no problem




inah,
Urumqi ada..atas dari Lanzhou. dah nak masuk negara tan, tan dah. tapi aku tatau apa yg menarik kat sana. any idea? yg aku tau tmpt tu terkenal sbb dulunya dipgil Laluan Sutera

infinity pool? apa tu? anti-gravity pool ke?




sal,
bab pitih ni mmg melemahkan..hahaha...tahun ni aku nak kumpoi je pitih sambil menahan nafsu sebab aku pikir psl projek mega. bagus jgk bila ada benda yg kita aim, kurang2nya kita lebih berdisiplin. ikut hati mmg nak pegi byk tmpt thn ni, tapi sebab matlamat jangka pjg aku tu lebih mengatasi segala2nya

doakan semoga aku berjaya :)




jay jamil,
sbrnya lama dah aku berhajat nak buat route ni cuma kali ni baru kesungguhan tu datang. mgkin masanya dah sampai....and thanks for the tip. i know danger can be anywhere but we'll see...future is hard to predict. plan terlalu sgt pun susah, berjanji sgt pun susah, so aku rasa lebih selesa grak solo..no commintment, no string attach. tapi kalau Allah beri sesuatu yg lebih baik drpd apa yg aku rancang, aku akan terima dgn hati yg terbuka :)




sheilazrien,
yong! pekabar? since k.fatt deactivate fb ni mcm dah lost ctc. send my reg to mama & by ok! :)

blog lg satu tu personal journal le..hahaha..

take care :)




lily,
yup, correct spelling. Lhasa!

i pun ada dgr jgk psl susah nak dpt visa tp skrg ni route tu dah more commercialize so i bet more easier la kot, izit? i ada baca jgk blog2 mat saleh yg travel all the way up guna 4x4, memula tu dorg tak dpt masuk, sehari semalam duduk kat border and only permitted to go in bila agent datang amik...huh!

so i rasa as long as u deal with agent, then shud be no problem. despite that, i rasa keinginan i makin membuak2 sbb challenge yg mcm ni yg buat i makin teruja..i will go to Tibet somehow..Insya Allah

psl Trans Siberia tu, i ada jgk pikir nak hop off sana sini, tapi katanya mcm susah nak dpt connecting train once u drop somewhere..itu yg lotih tu...i hope sgt nak lepak Ulan Bator barang 3-4hari, pastu drop kat lain2 tmpt tapi mengenangkan masalah di Rusia, so mcm kena cari dulu alternatif lain..hurm..

Ghan train? kat mana tu?




maszuber,
come to think about it, bila seseorg dlm situasi tertekan, bila dia pandai salurkan pressure tu jadi benda yg +ve (cthnya travel) it will turn out jadi benda yg best. travel adalah salah satu bentuk therapy, cara paling mudah utk divert jiwa yg kacau. lagi best klu dpt minimize sume kos...it's like WOW!

i know how it feels :)

AieSha January 11, 2012 at 7:27 AM  

ilham datang bila terasa sunyi... walau kat mana saja, asalkan sunyi, dia pasti datang...

Fird January 11, 2012 at 11:34 AM  

walaupun mcm lambat nak try comment gak.

idea selalunya datang bila otak tepu. membawa diri ke pd pun jadilah kalau budget dah ala2 mintak nyawa :P

Liz Rohaizat January 11, 2012 at 12:33 PM  

aku tak abes dlm malaysia lagi. tgk gambar ko, ternganga aku.

selalunya idea dalam malaysia aku datang masa belek calendar. tgk ada cuti panjang ke, mulalah cari tempat yg tak pernah lawat. lps tu dok fikir tempat2 yg boleh singgah semasa dlm perjalanan

Lily Riani January 11, 2012 at 1:32 PM  

my fren photographer, mmg mencakung tunggu kat broder tuh. i rasa n dgr cite dia... cam agak bosan sbb temple memanjang. depa on dalai lama jek, mau mati kutu tuh. i target nepal dulu, bila - wallahuallam. then turkey. hehehhe... smua tak berdate. bila senang and berduit. kene recover from greece & japan trip dolu.

au - http://www.greatsouthernrail.com.au/site/the_ghan.jsp

dzuchan January 11, 2012 at 2:14 PM  

fatt..aku tertinggal ketapi lagi haha..(lmbat komen)..

aku terpikir nak travel bila aku ada duit lebih, boleh gitu..
or aku main2 website air asia jupe tiket murah

ataupon masa aku betul2 nak rilex...tu sajarr..dekat jauh x kisah (depend on duit la) asalkan berbaloi2 hehe

uMi aishah January 11, 2012 at 2:46 PM  
This comment has been removed by the author.
uMi aishah January 11, 2012 at 3:29 PM  

sista,sile ikot ai terkinja-kinja serta menggedik ke redang 31 mac - 1 april ni hoccay!!!!! titik.

kalau on yg ni,maka nye dah kali ke-4 ai ke Redang ok..ko ade??? hahaha

please ikot sbb u dah janji. dosa tau x tunai janji (erkk anggap je la kite penah berjanji psl ni ekekeke)

fatt January 12, 2012 at 12:14 AM  

aiesha,
jiwang pule...ekekeke...aku klu sunyi aku melamun




fird,
sesungguhnya kegigihan berjalan time semput dan berjaya umpama menang trofi tempat pertama...ekekeke




liz,
gmbar mana 1 ni?

dlm mesia ni byk tmpt yg aku blum teroka rupanya. contoh, kuala gandah..bleh pegang anak gajah & tengok dorg mandi. cubalah!




lily,
ur fren ada expereince AMS tak masa naik pakai 4x4 ke sana? i baca experince org kbykannya akan rasa altitude sickness...im worry and concern at the same time sbb myself pun tak tau my own limit takat mana..btw tak silap i ada baca somewhere yg kat sana ada community muslim, siap ada masjid lagi. sbb tu i eager nak pegi sbb nak tgk sume tu. temple tu i kurang skit sbb mostly sama je kat mana2.

u nak gi nepal for EBC ke?




dzuchan,
takpe, ketapi blum jalan lagi. hehe...

aku ni ada tiket tapi mcm kena burn. ralat tu mmg ada tapi rasanya benda yg aku nak fokus tu lagi penting. kdg2 x advantage jgk beli advance tix ni sbb plan & future ni suatu yg unpredictable. merepek lak komen aku ni..kakakaka




umi,
hamboi sakan noo pegi 4x. ai dah 3x merancang asik kansel memanjang..tak berjodoh gamaknye...

bajet berapa? email ai kita diskas sana :)

dzuchan January 12, 2012 at 12:19 AM  

azam aku, jupe tiket jakarta murah, aku beli..even aku kena korek tabung ayam..(lagi xde kena mengena) tapi gitulah..idea utk travel bila baca travelog ko dgn tgk qi dlm destinasi bajet hahahaha

fatt January 12, 2012 at 1:45 AM  

dzuchan,
ko nak pegi jakarta watpe? panas+macet gile kat sana. makin brtambah2 tensen ko klu gi sana. aku cdg ko pegi surabaya, layan mt.bromo, kawah ijen...huiii...best tu. aku rasa nak pegi lagi sbnrnya sbb aku tak dpt tgk bromo dekat2...kawah ijen pun aku blom pi lagi. moh kita!

kelmarin aku tgk rancangan jalan2 kat tv1/tv2, norkhiriah (pelakon) tu host...ya rabbi...fail! carikla org yg lebih cocok & funky mcm Qi utk rcgn camtu..barula org teruja nak tgk..ni tak, mendatar je...asik2 dialog dia "jom ikut saya!"..mcm bisa penah ku dgr dialog tu..ala2 rancangan Nona je...kakakakaka~

Ninie Hanis January 12, 2012 at 2:43 AM  

parents aku dtg nanti naik emirates transit dubai.arrive manchester airport. tak sabo nak rasa masakan omak.. :p

bila ko sampai je nanti kat teratak aku,aku masakkan apa yg ko tingin.cakap je.wa leh masak sedap2 kat lu! huhu

Liz Rohaizat January 12, 2012 at 9:13 AM  

gambar map ko tu la. hehehe

fatt January 12, 2012 at 6:49 PM  

ninie,
emirates bagus!! cuma dressing stewardess dia pelik sikit, songkok+selenda tu kombinasi yg aneh. ah tapi pedulik le..kakakaka~

wowiee sedapla mak ada...bleh ko makan sedap2. nti ada bertungku la ni..klu aku sampai sana mmg aku nak suh ko masak specialty yg ko terer...selama ni aku asik tgk dlm blog je kek2 ko yg mabeles tu...ko mmg hebat! :D

aku? kelaut...tapi aku tgh berangan nak masuk kelas baking...hehehe..ko jgn terkejut ye :P



liz,
owh, aku ingtkan gmbr ape. map ni aku copy dr website je. tp klu aku dpt buat route mcm dlm map ni mmg syok la :P

kairulizwan January 14, 2012 at 2:43 PM  

sanggup dan nak!! kalau ada peluang naik tren lagi memang aku nak. perasaan tu xleh nak gambar dengan kata2.. hehe

KNizam January 18, 2012 at 2:45 AM  

tahun lepas ada juga buat planning nak naik trans siberia ni. crossing 7 time zones, 14 hari. tapi lepas buat research, terus cancel. byk sangat masalah kot nanti. hehe :)

dah ada ke org msian yang naik transsiberia ni eh ?

knizam.com

fatt January 18, 2012 at 3:30 AM  

kairulizwan,
pasni agak2 ko nak buat route ke mana?




KNizam,
kenapa kansel? aih rugi...tapi bab masuk russia tu yg agak melemahkan sbnrnya..ke ada mslh lain yg tak diketahui? bleh kongsi tak?

sy tak pasti sama ada rakyat mesia dah berjaya buat..rasanya ada...mgkin kita je yg tak tau. wallahualam :)

kairulizwan January 19, 2012 at 11:26 AM  

depends dekat cuti [sbb dah stat keje, jadi cuti dah tak boleh sesuka hati mcm dulu.. haha], dan faktor kos sbb baru stat keje bebetul, aku plan lepas ni aku nak try route Bangkok-Nong Khai-Thanaleng utk ke Vientiane atau ke Siem Riep by train. Aku teringin giler nak ke Angkok Wat beb. Aku ni mmg histroy freak sket. Eh, Troy plak. History. Haha

YanTie AhMad January 19, 2012 at 3:15 PM  

Kalau local, aku selalu spontaneous..sorg2 pun aku bantai jek..

my ultimate dream : http://kienlam.net/around-the-world

meleleh bila tengok entry dia...

ilyani October 4, 2012 at 8:22 PM  

sory, baru nak belek entry lama2.. wajib komen sini sbb I'VE BEEN LOOKING AT THAT VERY MAP WAY TOO MANY TIMES too haha, betul2 ultimate dream nak naik trans siberian tapi sgt la mahal rega euro tu, lama kena kumpul duit, tp insyallah one day. like u, i have a thing in train traveling, kalau bukan sebab masa limited, harus prefer train than flight (kalu cheaper la) sbb it gives a totally different experience.

ive done silk road China part only, yup, once already in Urumqi or kashgar senang nak lompat to bordering countries yg tan tan tan(ada long distance bus in case takde railway pun). tapik urumqi has nothing much to see imho, just another chinese city. if i knew, i would have spent more time in kashgar. must revisit one day untuk lompat2 central asian countries tu :)

Fatt October 5, 2012 at 1:09 AM  

ilyani,
lol! :)
i sbnrnya sangat suka travel dgn train. did countless time in Indonesia & china..lepas tu beranikan diri buat solo overland trip from msia-thailand-siem reap...which is 70%-80% by train...suke gile. mmg betul experience naik train sgt ohsem possum....trans siberia tu mmg dlm wishlist..mebi in 2-3 yrs time lagi

yeke urumqi so-so je? i tot mcm "whoaaa"..but kashgar mmg i tertarik nk pegi lepas baca few blog incl. you..terasa nk buat solo trip lagi ke situ...safe tak agak2 esp around karakul lake? sbb tmpt tu nmpk mcm deserted sgt...

Bukan Nama Sebenar February 7, 2013 at 3:01 PM  

tumpang tanya >.< macam mana saya nk masok himalaya melalui china? teringin nk mengembara berbasikal :D

ade sesape leh bantu?

Bukan Nama Sebenar February 7, 2013 at 3:04 PM  

macam mana nak masok himalaya dari cina? terfikir nk travel dari china masok himalaya la plak~~ tp x da pengalaman ni mgkin pengalaman pertama mengembara luar malaysia~~~

mintx bantuan otai2 semua :D

brapa bajet klo travel pakai basikal?

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP