Bukan Travelog : Shanghai

January 26, 2012

Dua hari yang lepas aku tengok siaran ulangan Amazing Race S16 dan lokasi dalam episod kali ini ialah Shanghai. Antara tempat yang ditunjukkan dalam episod ini ialah Yuyuan Garden, Longhua Temple, Waibaidu Bridge, Hongkou Football Stadium, Riverside Promenade dan sebagainya. Aku malas nak cerita banyak pasal Shanghai so layan jelah gambar-gambar ni.

pemandangan dari The Bund pada waktu tengahari
Pudong skyline pada waktu senja
Pudong skyline di waktu malam
fountain di viewing deck sepanjang The Bund
bangunan zaman kolonial berhadapan The Bund

Aku penah ke sini pada tahun 2010 waktu musim bunga tapi aku tak tulis travelog pasal Shanghai sebab masa tu blog ni belum wujud. First impression aku tentang Shanghai ialah tempat ni totally opposite dengan Beijing dan aku rasa Shanghai lebih moden dari sudut pembangunan dan orang-orang di sini ada taste dalam berfesyen. 

Shanghai juga lebih bersih berbanding dengan tempat-tempat lain di China. Pengaruh dari Perancis dan British boleh dilihat dengan ketara pada bangunan-bangunan lama di sepanjang The Bund dan French Consession. Bila berada di sini aku rasa macam bukan di China tapi kat negara lain.


bangunan di sekitar Yuyuan Garden
classic roof
Yuyuan Garden

Walaupun Shanghai sebuah bandar yang moden tapi masih ramai penduduknya yang tidak tahu berbahasa Inggeris. Benda ni tak pelik sebab orang-orang kat negara maju lain contohnya Jepun dan South Korea pun 2x5 jugak. Setiap kali masuk ke kedai dan bila nak bayar barang di kaunter, cashier akan greet dalam bahasa kebangsaan dorang sedangkan terang-terangan muka aku acuan lain. Sebenarnya seronok jugak bila orang greet camtu, takla diri ni terasa macam alien.
.

32 comments:

haini January 26, 2012 at 8:42 AM  

tempat yang menarik untuk dilawati dan gambar yang cantekkk...bestnyee.. =)

Ely Hasrul January 26, 2012 at 8:53 AM  

kalu lah KL punye sungai leh jadik santek cmgini.. bau tuh tolak tepi la kan.. hehe

Lily Riani January 26, 2012 at 8:53 AM  

I went to a couple og places here too, remembered ada satu chinese buildibg with Starbuck, authentic abis.. Hahaha.... One thing I finf it difficul is the Shanghainese language, it's like inbetween mandarin, hokkian and etc... Then it's very sing song, seksa nak paham. Did you go to the Venice of the East? Tempat cite Para Para Sakura tu.

Allaaa u disable log in via name/URL, if comment via iPhone leceh nak kene masuk blogspot dulu. Tak pa lah...

Ely Hasrul January 26, 2012 at 8:54 AM  

aku xpenah g negara China.. ala negara yg penduduk sume putih2 mata sepet xpenah pg la haha.. tp Bapak aku suka g tmpt2 gini.. kalu diajaknye kompom dia ikut.. baru2 nih aku ajak g soping before raya, dia kata 'kalu jakarta bapak takmau.. kalu bangkok bapak nak.. nnti bgtau teket bape bapak bayo' wow part bapak bayo tu besh banget haha

Ely Hasrul January 26, 2012 at 8:55 AM  

eh bleh plak lily terselit antara komen aku.. haha.. sonok tuh org greet dlm bahse dorg..

Fird January 26, 2012 at 9:17 AM  

Oh Fatt aku pun tertengok Amazing Race episode kat Shanghai ni. I always wondering why the oriental country mcm China & Japan bersih dan kurang berbau. Faktor cuaca kah?

nuna January 26, 2012 at 9:34 AM  

akunyer wishlist hujung tahun ni.. whether shanghai or korea.. hehehe..

Emy Tak Kecik January 26, 2012 at 9:36 AM  

sama la fatt...kite pon layan amazing race tu n tgk lokasi shanghai ni...mcm menarik :D

bdk2 @ John January 26, 2012 at 10:14 AM  

nampaknya kalo nk dtg shanghai kene pi musim bunga sbb takde kabus! selalunya aku tgk gmbr org pegi shanghai mesti kabus tebal..tak menarik!

uMi aishah January 26, 2012 at 11:14 AM  

lepas ni sila register ur name at amazing race website ok! anda L.A.Y.A.K

note: ahli-ahli dilarang snap pic ketika dlm pertandingan ekekkeke... fokus ok fokus!

Biqque January 26, 2012 at 11:15 AM  

ada la dua tiga kali aku meronta mintak nak gi shanghai tapi tak dapat2 lagi...hmmm...

kairulizwan January 26, 2012 at 12:57 PM  

cantiknya shang hai!!!!! aku suke.. hehe.. tak macam tipikal tempat2 negara China yang lain gayanya..

kairulizwan January 26, 2012 at 12:57 PM  

cantiknya shang hai!!!!! aku suke.. hehe.. tak macam tipikal tempat2 negara China yang lain gayanya..

Mijoe January 26, 2012 at 1:09 PM  

gambar kasut lain pulak Fatt? :p

Fatt January 26, 2012 at 1:57 PM  

haini,
china ada byk tmpt yg menarik, setiap satu sume lain2...bleh pi tengok. lai lai lai!!




ely,
klu cantik nti ramai plak kaki pancing dok pacak joran tepi jalan. ala weh, tiket gi shanghai dah murah skrg..tak mcm masa mula2 dulu. ko kena pandai tgk tarikh..boleh dpt 500 return ok..tak tipu




lily,
i tot i saw that building too cuma tak brp ingt kat area mana. tapi overall i rasa Shanghai ni mmg moden abis...beb, u reti ckp cina pun pening...i yg apa pun tatau ni lagi le...muka blur je bila tnya apa sume reply cina...

para para sakura? never watch the movie so i clueless abt venice of the east :P

sorila i mmg purposely disable anon mode sbb i taknak org misuse




fird,
soalan yg mencabar jgk ni, kenapa ye...hurm! kalau di jepun aku syak tak berbau sbb rakyat dia pembersih. tapi kalau di china, ada certain tempat yg rakyat dia pembersih (cth Shanghai)...tapi klu tmpt lain ada gak selekehnye. mgkin jgk cuaca bleh jadi faktor. aku tak penah travel masa musim panas so susah utk aku justify if cuaca jadi isu




nuna,
lain2 negara tu..tough decision. tp klu ikut pd currency maybe u shud go to Shanghai...sbb Korea is deng expensive




emy,
bkn macam..tapi memang menarik. hehehe




john,
boleh jadi. tapi klu ko nak tau, Shanghai & Beijing ni mcm berlumba2 sape lagi byk kabus...hahaha...tak paham aku nape negara ni byk kabus. nak kata pollution asap yg melampau rasanya KL tu lagi dasat




umi,
sape nak jadi geng i klu join amazing race ni? u sudi? :)




biq,
toksah gatai. hang dah ada tiket pi sydney..lagi syok ada ok! shanghai murah dahla biq, boleh dpt return 500




kairulizwan,
mmg totally lain..moden abis




mijoe,
ada lagi 2 keping gmbr...tunggu bosan pastu tukar lagi. hahaha. bkn nak tayang kasut tapi gmbr ni tunjuk kaki dan bumi ni ada mksdnya...

masMZ January 26, 2012 at 5:16 PM  

kalau tanya aku sohih tempat yang aku nak pergi nengok dan jenjalan mesti kat The Bund waktu malam... walla, cam romantik2 je! Hahahahaha

Mijoe January 26, 2012 at 5:20 PM  

kasut sebelum ni lagi cute la Fatt... :p

different place and different season, but the same Fatt!

ni masa kat NZ ke Fatt?

Ainul Arina Madhiah January 26, 2012 at 9:03 PM  

wa lawanya!

nampak beza dua budaya yang ketara. ini yang buat saya nak pergi nih kalau ada can.

BlueEwoke January 27, 2012 at 8:33 AM  

Insya Allah akan pegi gak ni. Tak silap aku Shanghai ni dah bertaraf metropolitan dah,dan mostly penduduk yg kt Shanghai ni semua dtg dari seluruh pelosok cina, utk bekerja, so time CNY, shanghai ni dengarnya kosong..(tgk kat Nat Geo dulu la) tp tak tau la betui ke tak..mebi kot..

Aku pun berminat nk kesini, ujung thn ni belom ada agenda lagi..so kite lihat mana yang kena hahahah

Aspen January 27, 2012 at 8:48 AM  

Dear Fatt,

Soalan lari topic sket, tapikan...budak kecik umur minimum bape agak2 leh travel naik kapal terbang ?

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA January 27, 2012 at 2:30 PM  

A very nice entry indeed... btw saya baru aje undi awak di Best Travel Blog!!! all the best..

sudilah kiranya vote saya kembali blog saya untuk kategory THE WORST BLOG OF THE YEAR @ http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=33 dan undi www.bicaramakdara.com

terima kasihhhh!! =)

Dan Arif January 27, 2012 at 3:13 PM  

Shanghai mmg pesat membangun.. Kalau naik salah satu bangunan tinggi dia tu bleh nampak yang bandaraya dia tu mcm takdak penghujung.. Last time aku try naik Oriental Pearl Tower tu, siap ada observation deck yg lantai dia buat dari cermin transparent.. Anyway nice blog ;)

norh January 27, 2012 at 9:43 PM  

semalam aku mimpikan hang la..kita pi jalan2 mana ntah..ha haha

gadisBunga January 27, 2012 at 11:17 PM  

erk.

terasa rugi la pulak aku rejek offer keje gi sana.

sebab mak aku bayangkan shanghai ni mcm dalam citer purba cina nun.

duh~

Nowwa Fitri January 29, 2012 at 8:05 PM  

Cantik!Teringin plak nak pergi...insha Allah satu hari nanti...

MasZuber January 30, 2012 at 9:50 AM  

musim bunga dia best tak kat sana fatt?

slalu ujan?

Biqque February 1, 2012 at 8:20 AM  

Tiket japan dah murah blk siallllllll sbb dorang tambah flight! Celaka tul!

Sydney ngan Shanghai sama kat hurup S je, tapi experience lain2 hahaha! Haih aku tingin Shenzen gak ko tau...

Weh, turun KL tak? Jom chat! Brg baek dilepas jgn hahaha!

Biqque February 1, 2012 at 8:25 AM  

Header baru! Ni nmpk cam kasut wanita, no more abam kacak hahaha! Aku suka la ada serpihan salji kat boots tu :D

d_yanz February 3, 2012 at 1:34 AM  

Shanghai pada aku bandar China yg termoden dan termahal. ni fact.
org2 shanghai agak pandai berbahasa inggeris kalau compare dgn province lain (rasanya la, sbb masa g shopping2 kira boleh la communicate).
kat shanghai bnyk imitation goods sbb org2 shanghai sgt suka branded items. harga, tak murah tapi mungkin murah banding dgn original.
jumpa bnyk ugg yg comel giler! tapi tak beli sbb ms tu rasa x guna kat mesia. huhu.

Azizan Zolkipli February 3, 2012 at 9:20 AM  

Wakjan suka Shanghai sebelah yang klasik tu. Malangnya tak sempat jenjalan lama2 sebab kapal kargo yang Wakjan naiki untuk bekerja cuma singgah di situ selama 2 malam. sekitar tahun 2001 atau 2002 kot berada di situ, end of winter & cuaca sejuk brrrrrrr ...

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP