Selera Korea : Takoyaki

January 22, 2012

Yeppp! Aku tau takoyaki bukan berasal dari Korea tapi ruangan "Selera Korea" ini spesifik untuk makanan yang penah aku cuba masa pegi ke negara Kpop tahun lepas. Kena letak disclaimer gini kang ramai plak protes...kakakaka. The reason being takoyaki popular di Korea mungkin sebab negara dorang berjiran.

Sape tak penah cuba takoyaki sila angkat tangan!

Aku pasti ramai yang penah mencuba takoyaki kan? Kalau di Kolumpo memang senang nak jumpa makanan ni terutama sekali bila masuk dalam Jusco tapi kalau di tempat lain mungkin chances agak tipis.

Takoyaki ialah sejenis makanan Jepun berupa seperti cekodok yang berintikan sotong. Tako bermaksud "sotong" dan Yaki bermaksud "panggang/goreng". Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat takoyaki ialah seperti bancuhan tepung, sotong, bawang dan halia. Cara memasaknya ialah dengan menggunakan acuan takoyaki seperti dalam gambar di bawah. 

takoyaki yang siap untuk dimakan

Seorang tukang masak takoyaki juga perlu cekap supaya tepung yang digulung akan menghasilkan bentuk seperti bebola. Err, aku rasa macam susah gile tapi bila tengok dia buat macam senang je. Hurm... *garu kepala*




Untuk menambahkan lagi rasa kick, sedikit sos takoyaki, mayonis, fish flakes dan seaweed akan diletakkan bersama sebagai topping.

for the love of food..yummeh~
Agak senang mencari penjual takoyaki terutama sekali di bandar-bandar besar dan kebanyakkannya beroperasi di tempat tumpuan orang ramai seperti di shopping street. 

Harga untuk 5 biji takoyaki di tengah-tengah bandar Seoul lebih kurang 2000won. Walaupun agak pricey tapi saiz untuk sebiji takoyaki yang dijual agak besar dan menyamai saiz bola pingpong (+/- 4cm). Setelah mencuba takoyaki di Malaysia dan Korea (Jepun yet to come), aku dapat bandingkan yang takoyaki di sini lebih fresh dan dari segi saiz dan filling pun menang kat sini. Err, apakah penjual takoyaki di Malaysia kedekut?
.

28 comments:

Biqque January 22, 2012 at 5:32 PM  

ha tu dia! aku first!

aku suka takoyaki WITHOUT fish flakes tu...

(dah tukar header baru sempena ko tukar header baru hahaha!)

Ninie Hanis January 22, 2012 at 5:55 PM  

aku pun penah mkn kat JJ (ingat tak kita sempat jumpa kt JJ Aeon Setiawangsa sebelum aku fly balik)?haa..masa tulah aku pestime try,peh sedap gila.terlior ok skrg..penah tgk youtube konon nk try buat,jadahnya bahan pun takde..NANGIS*

fatt January 22, 2012 at 6:01 PM  

biq,
aku rasa john & janggel tido so dptla ko merebut takhta no.1. hehehe

hui rugi!! aku gile2 suka kat fish flakes tu...siap mngharapkan dpt extra lagi tapi mulutku terkunci...malu kononnya...huhuhu

ps: pasni jom tukar header tiap2 bln :)




ninie,
alamak rasa bersalah plak aku kat ibu mengandung ni...sbnrnya senang je resepi dia..tepung+sotong+bawang+mayonis.

fish flakes tu takde pun boleh...

cuma acuan tu le kena cari..aku rasa dlm ebay byk kot. aku pun gigih mencari ni...gile punye pasal. beb, mesin espresso aku dah jumpa kat cni. most probably will buy it! *wink*

nuna January 22, 2012 at 6:08 PM  

Takoyaki ni actually makanan jepun kan.... kakak aku siap beli mould dan bahan2 lain kat jepun bwk balik msia sebab anak2 dia suka mkn... Sampai msia anak dia nak mkn diorg wat sendiri je.. Fish flakes tu kalu mkn ngan bubur or udon mee sedap gak...

Ely Hasrul January 22, 2012 at 6:29 PM  

aku angkat tgn sbb xpenah makan

Ely Hasrul January 22, 2012 at 6:30 PM  

header ko menariks kali nih.. selalu gak nmpak mende nih kat JJ tp agak pelik sbb aku malas nk cubak

Ely Hasrul January 22, 2012 at 6:30 PM  

kalu g JJ aku sukak beli sweet potato yg distim.. ermm se nye... eh lari topik..

dzuchan January 22, 2012 at 7:11 PM  

Aku pnh try kat sushi king ngan kat jusco, tapi aku x berapa suke la...hehe..

Janggel January 22, 2012 at 8:13 PM  

Aku salu nampak benda ni kat jusco tapi macam gli je nak makan hehehe

norh January 22, 2012 at 8:32 PM  

tak pernah makan..

sila practice buat sendiri macam kat dlm video tu..pastu jemput saya p makan na.. he he

fatt January 22, 2012 at 10:17 PM  

nuna,
yup! ni mknan jepun. aku gile mknan jepun sbnrnya dan tgh gigih mencari moulding takoyaki ni...bagusnya anak2 buah ko reti buat tokayaki sendiri. mesti dorg terer balikkan adunan jadi bulat :)




ely,
HOI KO NAPE KOMEN 3 KALI??

utk org2 yg suka mknan jepun mmg sesuai le..aku tak pasti ko camne, klu suka mencuba tryla beli sekali klu tak sedap ko salahkan tukang masak ye..mgkin dia tak cukup pandai buat. hehe

sweet potato? mcm mknan time perang jipun aje...sedap ke?




mijoe,
sila turunkan tangan. nanti cari kat JJ




dzuchan,
nape sume org tak suke ni!! arghh!! sbnrnya benda ni sedap beb. aku syak org yg bahan yg dorg guna tu tak fresh le...hurmm




janggel,
tak baik ckp mknan geli. nti lapor2 ko teringt kat takoyaki aku. kakakaka~




norh,
nti turun kl bleh cuba. sy nak buat sendiri tak reti lagi so elok beli je..kang terbalik habis dapur

princesslavender January 22, 2012 at 10:55 PM  

owh.. sungguh asyik.. ini makanan favourite aku... :-)

Aefa Aerisya January 22, 2012 at 11:16 PM  

wahh.. lame tak makan nih :(

atun's January 22, 2012 at 11:33 PM  

Fatt,

Wah..wah..wah..entri pasai makanan berturut-turut dh ni..so, aku kena angkat tangan la yek sbb aku pun x penah cuba takoyaki ni..

Ingatkan aku sorg jer yg request hg buat tteokbokki tp ada lg request dr norh suh buat takoyaki lak..heheh..dh nmpak dh kebolehan d situ..dh leh jd chef dh ni..siap leh bg resepi lg..heheh..

Tp apapun entri2 pasai mkanan ni sgt menarik sbb boleh d kongsi bersama sesiapa yg belum pernah mencuba makanan2 yg berkenaan...

Ninie Hanis January 23, 2012 at 12:06 AM  

mmm..takpelah,dah cari pun mmg takde org jual periuk tu kt ebay.

weh,dh jumpa dah espresso machine?bape ko dapat sana?sorry aku lupa ke nk bgtau De'Longhi harga kat sini dlm £70 (x termasuk shipping).Kalau beli kt msia senang la takyah nk shipping,lambat plak tu sampai nnti..

nanti aku balik ko buat kopi kat aku eh?kita mkn kapkek minum petang..ceh feeling perancis konon.. :p

gadisBunga January 23, 2012 at 12:24 AM  

menjawab persoalan engkau....

aku rasa sebab penjual takoyaki kt malaysia ni tak penah pegi korea lagi kot?

tasekM January 23, 2012 at 12:30 AM  

selalu nampak kt jusco tapi aku takut nk mkn.


.

fatt January 23, 2012 at 4:54 AM  

p.lavender,
me too!




aefa,
pun jugak..lama dah




atun,
klu blum cuba kenala cuba. peh! tak koser aku nak buat. ko beria2 ko buatle..amacam? ada brann??

ada byk lagi mknan akan menyusul...soon!




ninie,
takde ke! duh..tapi aku ada terbaca tadi masa gugel ada kedai jual kat mesia..somewhere la..nti aku tgk klu ko betol2 nak beli

aku rasa mesin espresso kat tmpt ko lagi murah (lepas convert ke RM). yg aku jumpa tu less 2 model, between 400-600 each. aku blum decide lg nak amik mana satu sbb dua2 model sold out, kena tunggu restock. jenama delonghi..tp bkn solid la..yg ko tgk tu solid metal ke?

beb, bkn takat kapkek je..ape jenis kek pun bleh. jgn pastu overdose sampai mata terkebil2. hahaha




gb,
bkn korea la gb...jepun!




kak tas,
memula mmg begitu, tp lepas berkenalan mesti jatuh cinta. hehe

Ely Hasrul January 23, 2012 at 8:19 AM  

ala fatt ko wat bodo aje la.. aku kan dh terlebih sgt hormon nih hahahhaa

ala sweet potato tu aka keledek stim dorg jual tuh.. hahaha walaupon aku nih berangin tp aku suka.. kalu rajin aku beli la mentah then stim sdr kt umah.. beli agak mahal tp ntah aku suka plak.. hehe

Anna January 23, 2012 at 9:20 AM  

penah makan takoyaki masa keja jd tukang wat sushi kat sushi king..

ingat lagi masa tu baru je masuk keje jadi kitchen crew.. ddk kitchen mmg best, semua yg customer order kami pun blh makan sekali.. (time manager takde la)..hahaha

rindu nak jadi tukang masak balik.. sobsobsob.. :(

ok, lari tajuk lak....
kat jusco pon ade jual takoyaki ni kan, tapi x penah beli walaupun tukang buat dia hensem..

kesimpulan nye, saye akan makan takoyaki ni kalau free je..hahah

*tak suke sangat sotong purple 2.. =..=

atun's January 23, 2012 at 10:05 AM  

Salam,

Fatt, InsyaAllah klu ada depan mata aku cuba..aku beria-ria yek..hehehe..klu aku yg buat rasanyer x jd la takoyaki tu..jd tempura plak kot.. :) ;)

Mijoe January 23, 2012 at 11:32 AM  

oo benda ni ke kat JJ tuh Fatt? x penah cuba lagi... nanti la buleh try JJwangsemaju's version of Takoyaki.. :)

ckucin January 23, 2012 at 5:12 PM  

Pernah makan masa gi korea last year.. kesedapan.. siap dapat free sebiji.. order sampai 2 kali..

Nowwa Fitri January 25, 2012 at 10:44 AM  

Aku cuba kat Mesia ni..tapi entah..makan tanpa perasaan...takdelah sedap giler, tapi bolehlah!

cik izars January 26, 2012 at 12:29 AM  

yang ak perasan takoyaki ni x sm,ad byk jenis ke ap ak pn x sure .. pernah gk bli kt jusco cm ala bertepung sket kecik comey smcm ja tp yg sll jgk ak bli kt masalam mmg rs kentang je n ad ecc. sotong n etc tp bit pricey 4 ketul kt 5 rm x slh ak tp saiz bley thn la..

hanie January 26, 2012 at 8:58 AM  

aku teringat time kita makan lepas balik dari nami island. hahahaha.. macam lintah lapar memasing... tp yg mahal sket..dekat gwangju kan..tp filling dia..amboii.. besau2...

alifah@along February 16, 2012 at 10:01 PM  

alaaaa....tak mkn lagi ni...nmpknya, kena repeat lagi skali korea nih...agak2, kalau buat sendiri, jadik ke eh?heheee

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP