Selera Korea : Tteokbokki

January 22, 2012

Masa pegi ke negara Kpop tahun lepas aku sempat mencuba salah satu makanan tradisi di sana iaitu Tteokbokki atau Topokki. 

Orang yang bertanggungjawab memperkenalkan aku kepada makanan ini tak lain tak bukan ialah Hanie. Masa tu kami tengah merayau-rayau kat Namdaemun dan nampak ramai orang berdiri keliling gerai tolak (push-cart) di kaki lima. Curious punya pasal kami pun pegilah mengintai dan pastu nampak dorang tengah makan sesuatu. Bila tengok dorang khuyuk menyuap makanan yang berasap-asap dalam kesejukan otomatik isyarat lapar dihantar ke perut. Kruk..kruk..krukkk~

Kami pun pegilah tanya makcik yang meniaga tu. Memandangkan aku tak gheti cakap Korea so aku serahkan semuanya pada Hanie sebab dia reti walaupun sikit. Aku? Annyeonghaseyo jela gheti. Kih kih kih. Selepas confirm itu tteokbokki maka kami bertiga collect 1000won setiap sorang. Err...dah macam citer P.Ramlee pulak kumpul duit singgit setiap sorang. Hahaha...pfftt!

Untuk cubaan pertama kami cuma beli 3000won sebab tak mau dituduh pelahap. Lagipun untuk nilai sebanyak tu kami dapat 12 keping tteokbokki, kira banyak la tu! Panjang sekeping tteokbokki lebih kurang jari kelingking aku je, roughly about 6cm. Masa bungkus tteokbokki makcik tu tersenyum-senyum, mungkin dia rasa bangga sebab ada foreigner yang sudi mencuba makanan tempatan. 

kat sini polisterin bungkus dengan plastik. aneh!

Aku pasti ramai yang tertanya-tanya apa ramuan tteokbokki kan? Sebenarnya bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan tteokbokki semuanya dari unsur tumbuhan-tumbuhan macam rice cake (tteok = nasi) dan sos gochujang. Boleh klik pada link yang ditepek untuk bacaan lanjut. Pada pengamatkan aku tteokbokki yang dijual di tepi jalan ni dari jenis basic/plain tapi kalau di restoran mungkin ramuan tambahan macam daging, telur dan sayur akan dicampur bersama.

Menurut sejarah tempatan, tteokbokki adalah sejenis makanan bangsawan pada kurun ke-17. Masa tu tteokbokki hanya eksklusif untuk golongan kerabat dan rakyat biasa tak boleh makan. Peh! Boleh gitu? Andai kata nasi lemak digazetkan hanya untuk golongan kerabat agak-agak ada tak orang nak berpiket?

Pada pendapat aku tteokbokki taklah marvelous sampai tahap menjilat jari sebab rasanya lebih kurang macam kue teow gulung yang disiram sos cili. Ada rasa liat-liat dan sedikit chewy tapi bila makan waktu panas rasanya agak kick. Aku rasa faktor environment, suhu sejuk dan perut lapar yang membuatkan tteokbokki menjadi lazat. Lain orang lain pendapatnya tapi so far tekak aku boleh terima makanan ni.

Jangan lupa mencuba tteobokki bila sampai di Korea!
.

34 comments:

bdk2 @ John January 22, 2012 at 12:33 AM  

hi fattt!!! aku first ke ni??? heheh..

aku ade try aritu kt korea! sedapppp tp liat skit. overall besttt! makan time cuaca sejukk makan panas2 marveles!

bdk2 @ John January 22, 2012 at 12:34 AM  

tpkan...apsal kuah ko lain kaler kuning? aku punye makan dulu merah tu pedas lak. hehehe

fatt January 22, 2012 at 12:43 AM  

john,
wei ko doplopatjam depan kompiter ke? sokmo no.1 ni. pasni buat undi terkumpul sape no.1 la amacam! hehehe

aah, benda ni liat skit cam chewy2 skit tapi okla sbb bila makan time panas mmg layan. aku syak kuah aku kaler kuning sbb dia buh kunyit. boleh??? hahaha...tohle weh aku blur gak..mgkin sbb aku punye cam sweet skit kot..tak brp nak pedas sgt

bdk2 @ John January 22, 2012 at 12:52 AM  

takdelah...kebtolan aku bru balik lepak, terus ngadap laptop ni haa...hahah. owhh ko punye tak pedas rupenye. that's why kaler lain. yg aku makan dulu kat myeongdong mmg pedas giler makan panas2 krw2000 utk semangkuk.

nuna January 22, 2012 at 12:56 AM  

Aku nak 'like' kerana memperkenalkan mknan ni.. Esk2 bila aku jejak korea (actually exactly x tahu bila).. Akan ku beli dan rasa mknan ni...:-)

Lily Riani January 22, 2012 at 12:57 AM  

always heard it in tv but nvr knew the test. if gi korea again kene try ler kan kot.

~uG0giRL~ January 22, 2012 at 1:09 AM  

time sye p korea dulu, roomate sye minah korea penah offer. bau dia adalah sedap, teliuq gak, tapi sye xberani weh. makan maggi je lah akhirnya. tp tula konfiden tu penting kalo nak makan kat tepi jalan ala2 cita korea tuh. syabas bete!

Mon Ashmy January 22, 2012 at 1:09 AM  

Kak,tak yh pi korea pun bley mkn mende ni..Kat USM ni,ada 1 kdai mknan korea halal..Penah gak la rasa bnd ni..Pedas ooo..mau pedih perut..Sdp la gak..Tapi nk makan2 hari2 tu tak la..

atun's January 22, 2012 at 1:09 AM  

Salam,

Fatt..info yg berguna..itu rupanyer teokbokki..heheh..pernah dengar jer slalu tapi tak penah la pulak tengok macam mana rupa dia..heheh

Mijoe January 22, 2012 at 1:13 AM  

sekali tengok ingatkan buah mangga cecah kicap pedas :p

tq for the info Fatt!

BlueEwoke January 22, 2012 at 1:18 AM  

Skali pandang nampak macam mangga cicah dengan kuah rojak hahhaha.. Sebabkan aku tak penah sampai korea, so tidak boleh la aku menerai..jadi lain tahun aku pegi, rasanya kena terai la makan benda alah nih heheheh

wah John, gigih ko, sokmo no 1..ingatkan dah terbungkang tidor dah heheheh

fatt January 22, 2012 at 1:19 AM  

john,
ko melepak dgn budak2 ni ke? rege 2000won tu meriah tak isinya? tetiba aku rasa cam nak keluarkan semua makanan korea yg penah aku cuba..aku lapo sbnrnya tu pasal aku buat post ni. hahahaah




nuna,
sila! sila! ni kira makanan plain & basic sgt tp klu ada peluang ke sana nanti cuba la weh. yang asli ok!




lily,
mesti cuba...okla..aku tak bagi high credit sbb aku rasa biasa. aku lebih tertarik pada takoyaki. ok i know takoyaki tu mknan jepun tp rasanya sgt mabeles




ugogirl,
aku rasa klu ko tau ingredient je mesti ko akan cuba waktu tu. benda ni tak campur daging pun...plain jane. tp klu ko was2 takyahle...tapi drpd pgamatan aku gerai makcik ni jual tteokbokki semata2, tu pasal aku beli




sarah,
pergh!! jauh tu USM dik oi! no lah, what i mean is kalau pegi ke korea..tp klu kat mesia ni ada jumpa lagi bagus. tapi sos gochujang tu mmg agak pedas..sape tak biasa mmg akan sakit perut..mahal tak kat sana?



atun,
ye, inilah tteokbokki. org korea ni suka ejaan terlebih...tteok le, walhal bleh je tulis teok...gatei! hahaha

klu suh aku compare tteokbokki dgn kuih badak berendam..aku akan pilih badak berendam...siyes! so-so la..takla sedap sgt benda ni..tapi tak salah mencuba :)

fatt January 22, 2012 at 1:24 AM  

mijoe,
jauhnya pegi! mangga kicap! @_@




na,
ko pun sama cam mijoe : mangga kicap! ngilu aku teringt mangga. nti klu sampai ke korea ni ko kena cuba ye, tapi sblm tu perut kena latih makanan korea sbb takut takleh telan

oi kome melepak ke tadi? sume turun ke?

atun's January 22, 2012 at 1:34 AM  

Fatt,

Hahaha..ejaan terlebih..heheh..
Fatt, apa kata hang (ko) buat tteokbokki ni..nti klu dah siap paggil la semua follower p rasa.. mesti lagi sedap..dan mesti meriah jer sbb ramai follower sanggup utk turun padang nak p rasa ayaq tangan Fatt..heheh..buat bagi pedas skit k..heheh..(saja jer gurau yek) :) ;)

jimmy January 22, 2012 at 2:34 AM  

agak2 laku tak kalau jual kat Malaysia cam goreng pisang...pepun, nice info fatt.

Iza Hyun J @ paE January 22, 2012 at 8:32 AM  

Fatt. Makanan ni selalu kuar kat drama2 korea. Macam jajan dorang. Siyes wonder rasenyer macam mane. Pernah terpk nak makan benda ni nanti mase gi saner tp wonder halal ker. tp disebabkan ko dah makan, aku akan heret Hakak Yantie makan benda ni.. yiieeehaaa ^_^

BlueEwoke January 22, 2012 at 8:45 AM  

Ha aa..keme melepak bincang pasal USS tu.. tak semua pun ada, ada la 5-6 org jek..

Janggel January 22, 2012 at 10:42 AM  

aku nampak macam kuewtiew gulung yang org makan dengan yong taufu tu cicah kuah rojak je. hehehe

Biqque January 22, 2012 at 10:50 AM  

teringat plak kat potato panggang panas before naik feri to nami tu...laparrrrrrrrrrr!

fatt January 22, 2012 at 11:38 AM  

atun,
HEH? air tgn aku? ayat ko takleh blah le geli aku baca. hehehe




jimmy,
kat mesia ni ramai antu Kpop...ko jual apa pun sure dorg beli. hehehe




iza hyun,
benda ni buat dari rice cake & sos gochujang aje, mmg basic. masak pun tak pakai minyak..jenis rebus2 aje sbb tu aku konfiden. nti ko terai la..makan time musim sejuk lagi menangkap..siyes!



na,
oic..patutla komen korang masuk serentak. baju tema dah ada blom?




janggel,
haaa! tepat sekali..tapi sos dia pedas weh




biq,
potato panggang? apsal aku tak jumpa? spring potato ke sebijik potato?

alifah@along January 22, 2012 at 11:49 AM  

owh...wowow...yg ni, aku tak rasa ni..rugi gak rasa sbb ko kata sedap...tp, takper, nanti p korea lagi pat puloh kali aku rasa...hehheee...

Ely Hasrul January 22, 2012 at 11:50 AM  

aku ingat pelam cicah dgn petis tadik.. slurpp sedapnyee...

Ely Hasrul January 22, 2012 at 11:51 AM  

aku suka makanan jual tepi jln nih.. penah tnya kt gerai kt penang, patu uncle tu halau dia ckp.. takde takde.. ini babi hahahaha buduh g tnya gerai cina wat pe.. hahahah

Ely Hasrul January 22, 2012 at 11:51 AM  

aku skang mmg nk komen smpai 3 kali hahahaha..

fatt January 22, 2012 at 12:50 PM  

alifah,
pulok! rasa dia okla beb takla best sgt, aku rasa kuih puteri mandi lagi yummeh..ko nak ripit korea lagi ke?




ely,
MOTIP KOMEN SAMPAI 3 KALI???

ko mmg sengal. nasib baik uncle tu bgtau benda tu tak halal..entah2 bak kut teh. err, camne eh rupe bak kut teh? mcm dim sum ye?

gadisBunga January 22, 2012 at 1:14 PM  

sekali tgk aku ingat buah mangga dalam kuah rojak takde kacang takde bijan. ternyata tekaan aku meleset sama sekali!

eKa January 22, 2012 at 3:50 PM  

oh tokbokki ke namanya...retu ada gak mkn masa kat hangang park...tp kuah dia pedas sket...disebabkan lapar ya amat, sapu bersih la juga.naknya mkn time pns2 suhu sejuk pulak...huhuhu, kalu letak kat mesia tak laku rasanya

AjlaA January 22, 2012 at 4:04 PM  

sedaaaaaaaaappppppp
nak2 mkn time lapar tmbh cuaca sejuk2
1st time mkn hr tuh dpt yg chewy sket jd mmg buat senaman mulut jelah

letak byk2 sket ye kak entri makanan. kehkeh

fatt January 22, 2012 at 5:51 PM  

gb,
kecur air liuk aku bila ko sebut mangga...my feveret tu!




eka,
ya benar! sape penah makan tteokbokki aje bleh describe camne. aku pun rasa benda ni biasa aje tapi drama2 korea berjaya mempopularkan makanan ni dgn jayanya. hehe. tapi bila dah cuba barulah tau, cuma kalau mkn time lapar mmg habis jgk rasanya




ajlaa,
kamu dpt kedai yg sedap agaknya itu pasal sodap. tp sbnrnya kitaorg mkn sampai licin jgk sebab dah lapar. kalau chewy sgt pun letih jgk mulut ni mengunyah..layan jgk la kan! klu dia buh fish flakes ke lagi sedap...

ckucin January 23, 2012 at 5:13 PM  

ayooo.. rasa nak leleh dah air liur.. yum yum yum... my favorite..

fatt January 23, 2012 at 7:02 PM  

ckucin,
penah try ke? tapi klu buh sayur & daging mgkin lagi sedap kan!

ckucin January 24, 2012 at 11:37 AM  

fatt, byk kali makan.. last mkn kat street korea di subang jaya SS15.. campur sekali ngan sausage.. masa kat korea, kitaorg order makan ngan sotong.. perghh seyes sedap lagi kat korea lagi.. taste yg kat sini byk dah adjust ikut taste lidah melayu.. hahahaha

Nowwa Fitri January 25, 2012 at 10:48 AM  

Mmmmm.....chewy yer..Suka aku..tq for the info Fatt :)

hanie January 26, 2012 at 8:56 AM  

sebenarnya ade satu lagi natam aku tak sempat nak kenal² kan dengan hang..hahahaha

natam tu nama tteok. mcm kuih koci sikit2..tapi ada macam² jenis.. hahahah

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP