Sydney in Sight!

January 18, 2012

Semalam AA launch route ke Sydney dan tak lain tak bukan ia untuk mengalihkan tumpuan orang ramai berkenaan isu pembatalan 4 route ke Eropah dan India. Tahniah kepada semua kaki jalan yang berjaya merembat return ticket RM199 sebab memang murah gile!

Dulu cara termurah yang penah aku gunakan untuk ke Sydney adalah dengan menaiki flight "lompat" dari Perth dan Melbourne. Memandangkan direct flight agak mahal so option ini agak berbaloi sebab selain ke Sydney aku boleh singgah ke tempat-tempat lain. Tambang pun agak reasonable, antara AUD35-AUD55 dan option ini boleh dibuat sama ada dari Perth, Melbourne dan Gold Coast. Tapi sejak AA lancarkan penerbangan terus ke Sydney so tak perlulah lagi amik domestic flight untuk ke sini. 

Sebenarnya aku tak taip sangat pasal Sydney tapi boleh click sini untuk sedikit info.

[photo taken during Summer 2011]

Selain itu, kalau berminat nak travel dengan domestic flight dalam Australia dan to/fro dari Australia ke New Zealand, bolehlah create route sendiri, contohnya :

a) KL-Perth-Melbourne-Christhurch/Auckland
b) KL-Melbourne-Christchurch/Auckland
c) KL- Sydney-Christchurch/Auckland
d) KL-Gold Coast-Auckland/Christchurch

dan sebagainya.

Aku guna Webjet untuk tengok harga tiket domestic/international flight antara Australia dan New Zealand dan fungsi website ni lebih kurang macam Air Asia Plus cuma flight selection lebih variety dan kadang-kadang harga dalam website ni jauh lebih murah berbanding dalam website airline. Dig it!
.

30 comments:

bdk2 @ John January 18, 2012 at 11:15 PM  

aku first ke fatt??? hoyehhh!!! mana janggel nih! ;p

bdk2 @ John January 18, 2012 at 11:16 PM  

thank you for the info! aku dh beli tiket dr GC-SYD guna virgin blue sbb that time paling murah compare to jetstar. tp from sydney to melben i'll be using jetstar. hehehe...

tak sabar pulakkk!!!

fatt, bila nk smbung travelogue yg terbengkalai tu~ lol

AjlaA January 18, 2012 at 11:19 PM  

will dig it insyaALLAH~
thanks for the info

Travel&Food Lovers January 18, 2012 at 11:33 PM  

terbaekkkkkkkkkk fatt....

for mean time masih kurang bernafsu nk ke sydney...sbb br lps jengah hr tu...

next target nk ke blue mountain n 3 sisters pulak...

Janggel January 19, 2012 at 12:09 AM  

cehhhhh Johnnn motif?????

hahahah saje je aku bagi peluang ko komen dulu muahahaha*dengki.

Thanks for the info fatt.. aku tatau la bile lagi nak sampai sana.

azraiasari January 19, 2012 at 12:42 AM  

overrated city, route for me. I rather take KL-Semarang-KL (NEW underrated AA route) for;
1. Pasar Bunga Bandungan
2. Lawang Sewu (Pop Tourism, Dark Tourism)
3. Candi Gedong Songo
4. Pulau KARIMUNJAWA Island
5. Dataran Tinggi DIENG Highland (Caves Complex, Ancient Temples, Lakes, Hotsprings)

but RM199 (return) is way too CHEAP!! congrats to the ticks holder

Lily Riani January 19, 2012 at 12:44 AM  

am before janggel.

no oz for me, same exchange rate to US, baik g US terus. ehehheh

jimmy January 19, 2012 at 1:54 AM  

nice info fatt...blum penah kesana lagi...:)

MULAN January 19, 2012 at 10:25 AM  

tqs for sharing.. domestic flight depa ni murah jgk kan.. dah ter-kena sbb ter-paksa dulu & terkejot sbb murah..

Ely Hasrul January 19, 2012 at 11:38 AM  

apesal currency dorg mencanak naik skang. dh naik pandai plak AA buat route ke situ. dpt komisyen dr tourism sana ker? eh apesal aku nk jaki? padahal dulu pon conversion dlm 2.8 haha.. sblm aku pi memana.. aku nk pi berpantang dulu.. hihi.. xsabo nk tgk biqque kt bondi

Fird January 19, 2012 at 12:57 PM  

Ely, aku rasa currency naik sbb festive season kot skrg. Erk leh x camtu hehe

Anyway Fatt, aku like 40x \:D/

Biqque January 19, 2012 at 2:56 PM  

ye, sila blogkan cerita2 travel anda yg terbengkalai itew...hahaha!

aku takde la nak gi sgt...tapi dah ada, petik terus beli je la kan...kelmarin tgk bridget's sexiest beaches, dia gi sydney ngan gold coast, terus mood sudah mariiiii hahaha!

gadisBunga January 19, 2012 at 2:57 PM  

ceh.

time tu aku tak sempat ngadap komputer! rugi!

jay jamil January 19, 2012 at 3:54 PM  

fatt,

hang memang genius!

suka lompat-lompat tu... cara terbaek explore sekali harung...

and thanx a lot to ur previous post about sydney... byk tips nak travel ke sana... tix pun dah terbeli with AA.

keep on posting.

Nowwa Fitri January 19, 2012 at 4:55 PM  

Mmmmm...aku dah tak jadik gi sydney baru dia buat route ke sini...hehhe..

mana citer travel kau ni..rindulah!

fatt January 19, 2012 at 8:44 PM  

john,
virgin blue ok. aku penah naik dah. nti ko bleh compare le dia punye steward/ess dgn AA. aku rasa dorg lagi sempoi tade mekap horror2..bila ko pegi?

ntila aku taip, skrg ni mood kelaut




ajlaa,
welkam...




sal,
aku pun blom sampai lagi sbb tmpt tu jauhhh...takpe, aku ada 4thn lagi utk ripit...kakakaka




janggel,
komen ko masuk spam..nape ye...nti ko pegi perth terus le ke sini. bila lagi weh, alang2




azrai
HAHAHA...ure always diff from the rest & i like ur way of thinking..reverse!

in the meantime im excluding indonesia coz i want to go to other places first. are u going to semarang?




lily,
komen janggel masuk spam box rupanya..hehehe..

i agree with u, exchange rate for US much lower than OZ..maybe we should go to US but visa is the main issue here...*sigh*




jimmy,
i tot u did! tapi u duduk jauh dr cni yerp..so travel to down under mcm pricey, kan




mulan,
domestic flight dorg mmg muah..sbb ape tau, sbb distance jauh gile compared to naik kereta atau train...so sume org naik flight. tapi diaorg sempoi je naik flight, mcm pakai baju gi berkebun pun ada..hehehe

apa yg ter-kena sebab ter-paksa tu kak?





ely,
since 2010 currency dorg mencanak2 sbnrnya..never go down ever since! jgn mimpi la duit Oz nak turun..aku berdoa dari thn 2010 klu ko nak tau...kakakaka...

bondi beach overrated la! aku dah tgk cam takde pape je. pastu anjing byk la..besar2 lak tu. tp ko bleh la tgk org main surfing...klu memalam ko bleh nampak opera house dari jauh




fird,
ape yg ko like? ko beli eh?




biqque,
HAHAHA..ok baiklah. tunggu aku kuarkan result poll. btw poll tu aku dah set date tutup sbb tu takleh nak bukak dah beb. sori2

nok, bridget tu kdg2 tak senonoh. penah sekali tu aku tgk dia gi mandi bogel kat pantai. bodoh pompuan tu..dasar blonde. pastu ada lelaki skodeng2 dia dari pokok...cam harom je...hahaha




gb,
masih ada rasanya tiket murah..cuba la usha




jay,
tahniah weh! brp ko dpt utk return flight? lama tak pegi sana? klu lama singgahla Tasmania...teringin nak pi sana tapi mcm takde sgt info psl tmpt ni. myself tpksa lompat2 sbb nak save budget but overall mmg pueh hati




nowwa,
ni dah bukak ni terjah le beb! aku dah penah gi sbb tu kurang teruja skit...aku aim delhi sekali tutup plak..keciwa tau..*nanges*

aku nak sambung la ni..tapi tade idea cerita mana 1..hahaha

MasZuber January 19, 2012 at 9:11 PM  

amat berguna ko punye link cari ticket tue fatt.

aku berangan satu hari nanti aku dari sydney aku nak berroadtrip ke melben then lajak terus ke tasmania.....

fuh fuh ameeen!

syieda January 19, 2012 at 9:26 PM  

cik fatt.. cepat la buat entry oz ni.. tak sabar nyeee!

Fird January 19, 2012 at 9:51 PM  

owh tak lah fatt aku x rembat memana. tp aku suka idea lompat2 tu :)

Biqque January 20, 2012 at 2:32 PM  

ko tau, aritu dia saje jemput bikini meter maid kat GC gi selam2 snorkeling ngan sand boarding patu tayang boobies...saje je nak jual cite la tew hahahaha! aku tengok je kalo seksi2 ni hahahaha! buduh tul...patu paling kelakar bila dia jumpa orang, dia gelak2 konon lawak, tapi orang tak gelak sbb tak lawak hahahaha!

takpe, nanti aku gi bondi beach, kasi compare dengan surfer's paradise :D

amareka? jom! valid lagi visa ni hahahaha! (teringat naik flight tido tak bangun2 rasa cam nak terjun jer bila nak sampai...eiiii)

fatt January 20, 2012 at 3:24 PM  

mas,
siyes beb, website ni la yg byk membantu aku cari tiket flight dlm Oz dan between Oz & NZ (sblm AA buat direct flight ke sana)

ko punya angan2 sama mcm aku le. aku penah merancang route dr melben drive sampai ke gc...tapi melihat pada currency Oz yg mencanak2 ni nampaknya kena bungkus dulu planning tu




syieda
entry Oz! hehehe..nanti ye, tgh cari ilham lagi ni. nk ke sydney ke?




fird,
aku ingtkn ko rembat. weh tapi siyes idea melompat2 ni best. lagipun tambang flight sangatla murah compared dgn driving & naik bas




biq,
aku rasa sah le pompuan tu wayar cabut. bikini meter maid tu mende? org gaji? aku pelik camne dia punye rancangan bleh lepas astro...tajuk rancangan pun selenge..hahaha.

tapi siyes takleh blah weh aritu dia gi berenang togel dlm laut..siap tunjuk bukak baju sume..nasib baik aku tgk sorg2..kalau ada penonton lain malu ai! hahaha

surfer paradise aku tak penah lagi sampai. aritu aku gi bondi naik bas..siap tido2 lagi sbb jauh. tapi waktu mlm cantik le tmpt tu...

weh visa US susah ke nak dapat? aku berangan dah ni..konon nak tgk statue of liberty, patu gi NY..konon...hahaha. brp jam ek flight gi sana?

Biqque January 20, 2012 at 4:39 PM  

bikini meter maid ni pompuan pakai tupis kaler gold pakai topi koboi, tolong masukkan duit dalam meter parking kat surfer's paradise. ko bayangkan pakai camtu jalan satu town. tapi ko nak service tu, kena bayo diorang la. laki2 suka la tengok, termasuk la aku hahaha!

visa US ni nak kata mudah tak mudah, nak kata susah tak susah. kalo ada kes dlm dbase, sah2 mmg tak dapek la. kalo visa pasal keje, ada surat company, senang. tapi tgk company gak, tak sume dia lepas. if company tu penah ada kes, tak lepas gak. plg senang, visa utk holiday, cuma kena ada sume details la, alamat hotel, sape ada kat sana bagai. patu kena gak kasi surat company. dia tgk gaji lagi, siut tul. kira cam dia bleh terima la if ko ada family kat sini, keje ada, kira tak lari gi US la. mcm aku consider senang skit sbb mmg company US. terus dia kasi kad biru jer. kalo solo, banyak tanya skit sbb dia takut ada hidden agenda plak. so macam2 la ikut sukati diorang. masa interview kena jawab confident skit, gedik2 skit, hahaha! dpt laki senang, pompuan menyampah skit. patuuuuuuu tak leh question apa2 plak tu! nape tak dpt, bila nak dpt, cam sial. ada kawan laki aku, setahun tak dpt2! burn gitu jer. nak reapply kena tunggu.

so kalo ko dpt kad biru, kena tunggu seminggu, tahniah! if dia kasi blk passport jam2 tu, jgn gumbira, sebab itu tandanya anda tidak berjaya. hahaha!

aku naik qatar, transit doha. ya Allahhhhhhhh! 7 jam gi doha, transit 8 jam, sambung 15 jam gi houston. 22-23jam dalam flight, tak gile? tu baru texas tu, tak gi calif lagi! hahaha! nak gi tu best, nak duk dalam kapai terobang tuuuuuu haihhhhh...

syieda January 20, 2012 at 6:31 PM  

hehehehhee.. itu la.. tak sure lagi. ni ngah timbang pakai dacing nak g oz ker greece...

fatt January 21, 2012 at 1:26 AM  

biq,
BENARKAH?? waaa..malu ai! kalau aku rasa malu nak tgk weh..mgkin aku akan pandang ke tmpt lain sbb aku rasa geli. ko tau...ceh mcm joyah pule...aritu masa kat Phuket aku nampak pompuan topless...oh pitam seketika sbb buruk gilaaa..rupanya tek besar ni huduh..aku ingtkan seksi tapi huduh cam tepong gomak...geli. hampir muntah aku di situ. muka dia plak selenge je..patu yg ada 1 kapel omputih ni laki dia asik pandang je..aku rasa laki tu pun rasa pelik takpun garik...nasib baik tak kena pelengkung dgn gf dia..hahaha

aisey, visa utk holiday lg senang ye? klu aku ada lengkap return tix dgn proof accommodation booking dsbnya lagi senang le ni? dah mcm mintak visa jepun pun ada ni siap bank statement & company letter plak..kene bayar ke pree visa ni?

weh klu mintak visa dulu beli tiket kendian agak2 bleh ke? almaklumla tiket ke US kan mahal...kalau takleh refund mau aku guling2 kat situ jgk...

klu transit 8jam bleh jalan2 ape..okla tu. aku mmg nak amik yg transit lama2..leh aku mengular jap..nmpknya US ni dok dlm list terkebelakang le sbb byk cekadak..




syieda,
kalau Oz & greece takyah timbang2 lagi..pilih aje Greece sbb penah tgk gmbr2 dr blog org lain dan rasanya Greece lagi byk benda2 yg menarik. i vote for Greece! :)

muhamadakmalwahab January 21, 2012 at 3:06 AM  

Aku hari tu dapat RM571 return gi Sydney...terus rembat...tak banyak bunyik...lepas beli baru bagitau boss...boleh? hahaha...

fatt January 21, 2012 at 3:42 AM  

muhamadakmalwahab,
takpo! lantak pi bos kata apo sok lusa bodek dia tshirt selai, takpun boomerang seketul, nanti dia sengih la tu...hahahaha

rugi tak rembat sbb murah tu, dulu aku pegi pun mahal, siap lompat2 lagi tukar flight

Biqque January 21, 2012 at 9:05 AM  

Ya benerrrrrr...kalo cun xpe, kalo barai? Hahaha ayat bahase bohsia.

Visa dia 500. Tak lepas, BURN! Cam haremjadu...

Aku kuar gak kat Doha. Epot dia mati kutu. So dpt gak la tgk style org kaya lepak kat souk hisap shisha...

fatt January 21, 2012 at 3:57 PM  

biq,
ah makwe omputih tak lawa sgt pun..kulit tompok2 penuh freckles. cantek lagi pompuan asia..eceh menyedapkan hati. hahaha


wah cam siot mahal gila visa rm500. peh, tu mcm tak kasi pegi je...nmpknya aku simpan US ni sampai aku jumpa kawan kat sana le..klu rejek sia2 je wei..bek aku pi beli tiket ke tmpt lain. merata bleh pi dgn 500 tu...haramjadu sungguh!

Doha tu ape je best ek, rasa cam pemes sbb suka je aritu..pastu tenggelam. kita kena susun strategi ni, since tony dah amik alih Mas, dia suka suki je kansel route...aku takleh nak baca trend AA in future, mcm sume kelabu asap kan?

atun's January 22, 2012 at 11:46 PM  

Salam,

Fatt, aritu x sempat nk comment kt sini..sebenaqnyer nk ckp cantik gambar yg diambil dkt Sydney Harbour Bridge tu.. :) ;)

jimah January 26, 2012 at 3:51 PM  

ok fatt..thanks for the info..aku mmg nak cari tix ke NZ..sebelum dunia ni hancor, aku nak gak tgk tmpt pengambaran LOTR with my own eyes..cliche pon cliche lahh..kesah hapee...

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP