Hello Chengdu!

February 09, 2012

Aku baru saja lepas dinner di salah sebuah restoran muslim di Chengdu. Betul orang cakap, makanan di Sichuan ni pedas menggile. Kalau nak compare dengan tomyam Thailand tu rasanya tinggal beberapa tiang ke belakang.

Terima kasih di atas doa semua, kaki kiri aku dah tak sakit lagi macam kelmarin. Aku dah boleh berjalan macam biasa dan syukur sangat sebab doa kalian memudahkan perjalanan aku. Aku tiba di Chengdu selepas menempuh perjalanan selama 16jam dari Xian. Memandangkan sleepers train sold-out so aku takde option lain melainkan terpaksa membeli seat. Sekali lagi memori naik 3rd class train di Thailand berulang, tapi kali ni di China. It was memorable to be in the middle of Chinese people who speak not even an English word. Dengan aku yang hanya reti sebut XieXie (Terima Kasih) memang tak membantu langsung. But they all nice ^__^

Esok pagi aku akan ke Panda Breeding Centre dan inilah part yang paling aku tunggu-tunggu sekali. Kalau aku cerita macam mana aku dapat ilham ke Chengdu mesti ada yang kata aku ni gila tapi itulah hakikatnya. Kisah bermula waktu aku tengok cerita Kungfu Panda masa Chinese New Year haritu, pastu dalam 1-2 minggu channel 707 tayang dokumentari pasal panda di Chengdu dan sudahnya aku rasa tak boleh handle lagi keinginan nak tengok haiwan yang comel ni, so here i am!

Bagi peminat barangan outdoor dan berhajat ke Lhasa, Tibet bolehla memborong semuanya di sini. Aku dah masuk 2-3 kedai tadi dan harganya tersangatlah murah. Hopefully in future aku akan turun lagi ke Chengdu untuk ke Tibet. That's one of my golden dreams...Insya Allah.

Take care everyone, have a nice day!

Signing off~
.

29 comments:

Janggel February 9, 2012 at 10:20 PM  

la ko tak balik lg ke fatt??? ingatkan dah ada kat ghomah.. kim salam kat panda eh.

fatt February 9, 2012 at 10:21 PM  

janggel,
belom le...aku dah tangkap sorang pakwe Jepun...kakakaka~

sok aku culik sekor panda utk ko :D

Janggel February 9, 2012 at 10:22 PM  

Pakwe jepon???? Omai.... kelassss. heheheh.
Nak panda!!!

norh February 9, 2012 at 10:22 PM  

take care dear..
ada pakwe jepun lebih tak? ha ha

zany February 9, 2012 at 10:26 PM  

nak panda juga sekoq, sutera cina dua pasang.
lagi satu ais kepai dari snow tu. balik sini baru boh sirap.

bdk2 @ John February 9, 2012 at 10:30 PM  

comeyyynyaaaa!!!! jgn lupa post gmbr panda sekor nnt. hehehe

masMZ February 9, 2012 at 10:54 PM  

pakwe jepun tak mao.... kalao pakwe cam panda best sket.... peluk tak muat tangan!!!!! ahahahahhahaa.....

nak peluk panda! eeeehhihihi.... bestnya.....

Biqque February 9, 2012 at 10:56 PM  

owh godddd! aku ngan shahrul suka sgt ngan panda and ada plan nak ke sana...tak sabar nyer nak tgk gambar ko and baca cite pasal panda kat situ...sila amik gambar guling2 dgn panda tu k!

Leez M. Saaid February 9, 2012 at 11:35 PM  

aku salute giler kat ko ni fatt. Dalam diam2 boleh plak ke chengdu....perghhhhh respect sama lu hehehe. Solo adventure plak tu.
Anyway...aku tak sabar nak baca ko punya entry psl trip ni. Safe journey!!

Beb...bila nak sambung pasal umrah tu? Aku Insya Allah nak pi awal March ni. Tergantung citer ko hehehe.

Miss. Tina February 10, 2012 at 12:17 AM  

Best nyer dah sampai Chengdu....syukur kaki dah baik bole lah sambung jalan2 kan...ada jumpa Kungfu Panda tak atau ninja jepun yang hensem lagi gagah hehehe...

Ninie Hanis February 10, 2012 at 6:23 AM  

jangan lupe amik gambo dukung anak panda utk aku.hik..hik..seram le tu.aku pernah cakap aku teringin nk gi china nak gi tempat Panda ni lah.take care ya..jalan pelan2,kaki br nak baik..

BlueEwoke February 10, 2012 at 7:14 AM  

Aku pn nk panda 3 ekor hahahah..selamat berjaya dengan misi berjumpa panda itu..

azieazah February 10, 2012 at 7:20 AM  

Alhamdulillah... semoga segalanya mudah dan selamat.

Moga perjalanan lancar. Seronok baca catatan perjalanan seorang “kaki jalan” hehehehe

~uG0giRL~ February 10, 2012 at 10:03 AM  

owh, salah satu cita2 saya adalah nak amik gambar ngn panda! jeles weh! ko amik gambar lebih2 sket ya. comel nye.....

Ely Hasrul February 10, 2012 at 10:36 AM  

amik gambo panda bebyk and jgn lupe blk before sami's rainbow party! katanye nk kaler of rangoli kannn.. hihihi

princesslavender February 10, 2012 at 2:25 PM  

Fatt, ko jumpe tak kawan aku kat chengdu tu?? esok ko balik kan.. tak sabar nak jumpe ko ni.. nak kirim beli sleeping beg paling kecik leh tak? hari tu kat vietnam, kedai outdoor semua tutup.. huhu

langkah kaki.. February 10, 2012 at 3:08 PM  

wah..menarik! i love panda! nway..semoga terus sihat yer sis. so that boleh jalan-jalan byk..
pakwe jepun? wah wah..sakan. haha. all da best. eh? :P

kairulizwan February 10, 2012 at 3:37 PM  

bestnya jumpa panda.. hehe. bawak blk panda utk aku satu weyh.. ngeee

MasZuber February 10, 2012 at 6:15 PM  

panda comei macam koala, tp unpredictable.

safe journey!

jay jamil February 10, 2012 at 7:53 PM  

fatt the lucky gal,

I do envy you!

>>>tendangantanpabayang<<< February 11, 2012 at 8:23 AM  

poskad! poskad! poskad! as usual pleaseeee......hehehe

have a safe journey my lovely sis!

uMi aishah February 11, 2012 at 8:28 AM  

poskad! poskad! poskad! as usual pleaseeee......hehehe

have a safe journey my lovely sis!

P/S: SORRY SIS,ADE UMAT YG X SIGN OUT PLAK KAT PC NI. KAN DAH TERPOST KOMEN PAKAI ID UMAT NI...

bee February 12, 2012 at 4:17 PM  

lamanye xmsuk blog ko fatt..igt chendu, igt bapak aku. dia gtau aku tringin benor dia nk kesini. time tu perkataan chengu pn aku xprmh dgr.. tut2 ko smp sni..

MULAN February 12, 2012 at 11:37 PM  

tibet...????? dreaming ni...

take care fatt... and enjoy...!!

jo February 13, 2012 at 4:08 PM  

tlg carikan gua arcteryx punya baju sejuk weyyyy...saiz lu...

alifah@along February 14, 2012 at 2:10 PM  

wah fatt, ko sampai dulu nmpknya...best of luck girl...next destination?

eKa May 20, 2012 at 2:13 PM  

cepat la hapdet pasal chengdu...hehehe gi tak 5 flower lake ke apa tah yg air dia kaler turqoise tu

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP