Sneak Peak on China Travelogue

February 15, 2012

Aku dah balik dan aku amat sibuk sekarang sampai takde masa nak jenguk blog. Mintak maaf sangat-sangat sebab normally aku akan reply komen semua orang tapi kali ni aku slow gila...sori!

Anyway, Insya Allah aku akan keluarkan travelog China dalam masa yang tedekat. Stay tuned!

Great Wall of Badaling
walaupun sejuk gedi tapi gua tabahkan hati untuk pose ni
Terracotta Warriors - Xian
Pit No.1 of Terracotta Warriors
Kungfu Panda sedang bizi mencekik
baby pandas
can see maa?? cannot aaa??
.

55 comments:

MasZuber February 15, 2012 at 6:46 PM  

panda2 sangat cute!!!

geram okeh!

alifah@along February 15, 2012 at 6:58 PM  

omoh3...ko naik sampai hujung ke Great Wall tu?ciutnya panda...ko pun ciut gak..hehhhee...brp weather skrg ? take care...

alifah@along February 15, 2012 at 6:59 PM  

Gambar yg last sekali, ala2 pemburu plak tengok..dgn baju hitam plak tu..mmg blh jadi polis hutan pun ada daaaa..hehheee

lydiarahayumahmod February 15, 2012 at 7:32 PM  

GERAMnya tgk baju North Face tu...huhuhuhu....

AjlaA February 15, 2012 at 7:32 PM  

LOL at last pic. sape yg menyorok sebnanye

sumpah cute panda tuh
dpt tgk live lagik

Ely Hasrul February 15, 2012 at 7:48 PM  

kungfu panda mencekik hahah mmg cam jack black.. weh sabtu nih jgn lupeeee besday samii.. ko jgn xturunnn!!!!

MULAN February 15, 2012 at 8:10 PM  

panda..!!!! comey nya... take your time.. nanti taruk byk foto2 lagi ya..

zany February 15, 2012 at 8:12 PM  

baby panda yang mata kuyu tu sangat comey, pasal tak kidnap sekoq?

shah_rule February 15, 2012 at 8:15 PM  

fatt, macam bertahun rasanya tak dengar berita selepas pemergian ko ke negara berkod+08 tuh.. haha

plis la x sabar nak dengar citer, xian tuh memang menarik, tp nak skip setahun dua lagi baru aku nak masuk china balek, haha skang ni mmg aku pass nak masuk sane, malas..!! tp nak dgr citer gak!!

Biqque February 15, 2012 at 8:22 PM  

omg! tak bleh ke turun bawah tu touching2 dengan terracotta army tu??? isk! tu misi aku tu hahaha! skittttt touch pun tak leh ke?

panda sanctuary tu ada pagar tak? kira leh tak touching2 gak?

aku ni nak touching2 sajer hahaha!

Mijoe February 15, 2012 at 8:32 PM  

salam Fatt,

welcome home! den pun baru touch down kul 1540hrs tadi...:p

jeles gue tengok gambar dgn panda tuh... :p

niL February 15, 2012 at 8:34 PM  

mmg sejuk eh? kalau tengok gambar macam tengah panas je!

bestnya bleh tentang mata dgn panda!!!

dzuchan February 15, 2012 at 9:12 PM  

panda itu cute... i wait for your travellogue..aku amat jeles bila aku tgk ko ngan panda tuuuuu

BlueEwoke February 15, 2012 at 9:31 PM  

Sejuk2 sedap peluk panda tu hehehehe

bdk2 @ John February 16, 2012 at 12:27 AM  

kekeke....comel panda tu. kalo beli sekor buat peluk mlm2 mmg best! gebuuuuuuuu....

jgn lupa update! heheh. waiting for it!

Janggel February 16, 2012 at 1:05 AM  

macam aku je aku rasa panda tu huh. :)

Ninie Hanis February 16, 2012 at 2:58 AM  

haaah tu dia panda aku..baby panda tak dukung seko?ate gambo last tu ko men agah2 ke ngan dia? :D

muffler/shawl ko i loikee..polka dot do in nowadays.btw,kalau aku mmg tak tahan beb pakai jaket mcm ko tu.nampak nipis sure sejuk gile.apesal tak pakai yg bulus2 (lenkali rembat je kt downtown danau kota sehelai). lol...

aziahmk February 16, 2012 at 8:02 AM  

itu baby panda...manyakkk comeyyy....

~mrs azmi~ February 16, 2012 at 9:27 AM  

jeles ok sebab ko dah dapat tgk penda secara live! huhu

wa February 16, 2012 at 9:54 AM  

belum salji lagi ke fatt kat Great Wall tu?

kairulizwan February 16, 2012 at 10:11 AM  

kiutnya kungfu panda tu. haha

cepat2 update fatt! can't wait!

pineapple February 16, 2012 at 10:25 AM  

pergh Fatt,gila smart berpakaian begitu.sangat nmpk hebat bila pose macam tu.hehe.panda tu memang cute.tak boleh peluk2 ke?kalau dapat kat saya,saya dah timang2.geram tengok..

Ely Hasrul February 16, 2012 at 11:16 AM  

geram nk peluk panda tapi bila tbayang uncle c terus poton ahhaha.. ko xtau ke laki biqque tuh kan cam panda hahahha

Fatt February 16, 2012 at 12:58 PM  

maszuber,
mmg kiut. ikut hati nak cubit2 je tapi apakan daya kena bayar 1000Yuan okeh!!!



alifah,
dah..ni kali ke-2 sbnrnya aku naik. skrg ni tgh winter so suhu below 10celcius, malam drop -ve..mmg sejuk.

polis hutan? ko penah tgk ke? hahaha



lydia,
me like it too...sbb ada chop TNF kat bahu :)



ajlaa,
yg nyorok tu Po (kungfu panda)...hahaha...beso gile..bleh peluk2 wat bantal guling :P



ely,
ya Allah ely, mmg geram je aku tgk dorg ni tapi apakan daya, nak pegang kena bayau...mahal gila...1000Yuan (about RM500)!!!!



mulan,
mmg comel kak...nti sy update travelog & buh byk2 gmbr :)



zany,
hajat di hati mmg nak kidnap tapi mana nak suap bamboo kat cni kak..kena cari pokok satu sbb dia suka bergayut atas pokok (mcm koala)



shahrule,
KAH KAH KAH..sumpah aku gelak. sabor jela..aku baru hilang 2 minggu...takde masa weh nak tulis blog.

nape ko nak skip lagi setahun? ada berita sedih ke masa trip ko?



biqque,
panda tu boleh..tapi 1minit=1000Yuan
yg terracotta warrior tu takleh sbb brg sejarah...tapi ko bleh la camwhore sampai meletop kamera kat cni..no hal! hehehe



mijoe,
wsalam..long time no see...bizi skit. uik teman baru touch down dari mana? melben ke?



nil,
sejuk beb! gile2...cuma tkde snow je. aku tak bwk baju yg tebal..itupun aku pakai 4layer..nampak mcm nipis tapi berlapis2! hahaha

panda ni mmg adorable..tapi bila tgk kuku dia aku takut jgk

Fatt February 16, 2012 at 1:10 PM  

dzuchan,
ko jeles aku dgn panda je ke? aku kat terracotta army ko tak jeles ke? hahahaha...gurau2 je beb...tapi aku rasa puas jgkla sbb selain dari pegi historical site aku dpt tgk haiwan2 comel



gb,
ko geram dgn aku ke panda? hehehe



na,
tapi panda ni siyes besar..tinggi kita ada tu



john,
kau pun gebu ape!!

larikkkk!!!



janggel,
ko rasa apa persamaan ko dgn panda? tapi siyes panda ni keje dia makan + guling2 je...jeles aku..



ninie,
cheq, aku mmg nak dukung tapi mahal gila...1minit=1000Yuan. mmg tu harga standard..sape2 nk pegang mmg itu regenye jadi aku tak pegang sbb almost RM500..amik gmbr pun jadila..

panda ni eksen beb, dia makan jela..ko suit2 pun dia buat bodo..aku rasa dia dah biasa tgk org so dia tak takut...

beb, ko jgn terpedaya...baju aku tu nmpk je cam nipis..kekdahnya aku terlupa bwk aku punye windbreaker, so tpksalah aku pakai 4layer baju...aku dah segan nak pakai bulu2...tak macho la nanti...jaket bulu aku sume aku simpan dlm gobok buat kumpul habuk..hehehe

Chengdu sejuk beb, mcm Beijing..sbb dia dah nak dekat2 Tibet...aku punya kulit dry habis...siap garu2 sampai berkesan...camnela aku nak tahan klu Europe lagi sejuk..iskk



kak azie,
mmg comey kak...mcm teddy bear



mrs.azmi,
kakakakaka.....alah takde apa la weh. bukan dpt pegang pun..tapi okla puas hati :)



wa,
tahun ni salji tak turun kat sini...belah2 utara kat Harbin tu ada la salji tapi katanya sikit



kairulizwan,
nti aku speedkan travelognya...hehehe



pineapple,
pose je lebeh walhal tgh menahan sejuk yg menggile...tu la padahnya tak check temperature berapa sblm pegi. main sumbat je baju2 yg ada...




ely,
uncle c tu sape? laki biq ke? HAHAHAHA
bek ko hati2 kang kena belasah dgn biq..tapi kan, aku sampai wonder ni panda real ke tipu sebab saiz dia sama besar mcm aku kalau berdiri

NITA February 16, 2012 at 1:38 PM  

fatt -- missed you la :P
badaling great wall kau naik dari mana?

Actually me went to beijing baru balik minggu lepas. Naik great wall kat juyongguan.. steep but smaller scale compared to badaling.

Mmg sejuk ya rabbiiii. My kids mengomel2 cakap malaysia lagi best tak sejuk.

Week yg aku pegi beijing average was -2 degrees. Masa kat summer palace -9, dgn angin kencang, nak bercakap pun mulut keras!

Anyway, so jeles of you sampai xi-an yg hebat tu! Gambar pun cantik2! Love your jacket!

Ehh tetiba je terasa musykil yg panda tu might be 'con'. Mana la tau kan, In china ANYTHING is possible, hehhee.

Cant wait for your travelogue!

dakS February 16, 2012 at 3:17 PM  

fatt,

JELES.....tu jek aku boleh describe kan perasaan aku sekarang nih... huhuhu....

Mijoe February 16, 2012 at 3:52 PM  

aa Fatt, melben darul kanggaroo tu..he he :p

tak puas rasanye.. missed the penguin, koalas, kangaroos, wallabies, emus oredi... :(

shah_rule February 16, 2012 at 4:09 PM  

xde lah cuma malas nak masuk china tuh, pendek kate btol kate ko dulu travel asia lagi susah dari travel negara yang well develop cm nz or europe... seksa jugak sbenonye experience die.. haha

Fatt February 16, 2012 at 6:33 PM  

nita,
miss you too memuahhh!

aku pegi Badaling..tu kali kedua aku panjat tmpt yg sama. ko pegi Juyongguan tu kena byr mahal tak? amik tour ke? tapi masa aku pegi aritu org tak ramai. eventho org ckp Badaling tu ramai dgn tourist tapi that time lengang. compared dgn masa aku pegi time spring 2010 mmg ramai..pack gila

tapi siyes aku pun tak tahan sejuknya..siap bersisik kulit sbb terlalu kering. menggaru2 memanjang aku sampai berparut..aku pun rasa cuaca kat mesia lagi syok..biarla panas dari sejuk membeku. aku tak pegi summer palace tp kwn aku ckp tasik keras, ada org main skating..kat tianamen square pun kolam2 sume keras...gile la!!

ko bila nak sampai Xian? best kat cni..aku puas hati sbb apa yg aku aim dari dulu dah tertunai..alhamdulillah...

u know wut, aku pun pkir benda yg sama...sbb saiz panda tu besar gila..tp sbb aku tgk dia ada taring..pastu kunyah2 bamboo so aku yakin tu panda asli..hehehe



daks,
HAHHAHAHA...leh aku tanya..ko jeles part Xian ke Panda ke Great Wall?



mijoe,
darul kangaroo? LOL!

but seriously, lepas tgk sume haiwan2 yg mike sebutkan tu, mike kena tgk PANDA! siyes!



shahrul,
ko ni mesti ada pglm pahit ni....tp mmg la dorg tu teknologi maju tapi minded 3rd class...sbb spit sana sini..tapi best apa experience kat sana. priceless!!

atun's February 16, 2012 at 9:09 PM  

Salam,

Fatt...Alhamdulillah selamat pergi dan balik, baru hari ini terasa kemeriahan dkt blog ni sebab tuan punyer blog dah kembali ke tanah air..Huiihh sejuk tuu klu smpai negative, klu aku..tak tau la tahan ke tak cuaca mcm tu..heheh...

Terracotta Army tu memang best tengok..upload gmbaq byk2 k..tmpat ni kot yang jackie chan berlakon tu...

Wow..wow..wow!!!..tengok panda real tu..best ooo..terbaek la...aku tunggu hang nyer travelog..ramai peminat tgh tunggu ni..heheh!!!!

atun's February 16, 2012 at 9:47 PM  

Ehhh..lupa satu lagi Great Wall of badaling tu..view sangat cantik..memang aku suka giler gmbaq tu..!!terbaek laaa

NITA February 16, 2012 at 10:36 PM  

ooo aku ingat kau gi GW kat xian. My son yg 10 tahun teringin nak ke great wall lepas tgk karate kid jaden smith kat GW ler. AKu tanya guide kami hari tu: Karate kid punya GW which gate, guide tu kata GW yg kat film tu shot di Xian..

aku gi juyong ikut pakej yg amek dr mesia je sebab bawak sebatalion anak2 dgn sejuk2 gedik lagi, takut asyik gaduh la pulak kalau sesat LOL. So aku tak tau how much entrance.

Winter org tak ramai, best kan :)
Semua sungai n tasik membeku.. aku rasa ni la cuaca tersejuk seumur hidupku... paling tak tahan hujung2 jari kaki dan tangan :(

Tak tau la bila leh sampai xian. Chengdu ke paling dekat. eh??

dakS February 16, 2012 at 11:18 PM  

fatt,

aku JELES part semua2 skali plus baju north face kau... sbb aritu aku dok usha kat nz tp xde oper...xian ni dah dlm wish list aku, agak beberapa thn dah kot tp part beli ticket tu yg masalah.... aku dok tekan punat gi tpt lain jek...hahaha

dekdaa February 16, 2012 at 11:43 PM  

Masa ko nak balik tu, teracotta warrios tu tak kejar ko ke muahaha.

dzuchan February 17, 2012 at 1:56 AM  

beb, tahap jeles kt panda lebih tinggi dr terracota army. sbb terracota army x cute hahaaaaaaaa

Fatt February 17, 2012 at 11:05 AM  

atun,
wsalam

alhamdulillah aku selamat balik. aku rasa itu paling sejuk yg penah aku rasa setakat ni. rasanya baju yg aku pakai tu blum cukup mampu nak halang sbb angin sejuk rasa mencucuk2 ke tulang

aku rasa dlm minggu depan aku publish new entry, we'll see..insya Allah



nita,
ada GW kat Xian ke? hahaha..aku pun tak tau..rasanya kat Beijing je...ampun kalau salah fakta. kat Xian dorg fokus pd Terracotta Army as tourist attraction. selain dari tu Muslim Quarter pun terkenal jgk kat cni disebabkan Silk Road?Laluan Sutera.

kalau naik GW dari Badaling tiketnya 45Yuan/RM22 per person. tapi masuk TW agak mahal, about 110Yuan, tapi tiket ni includes visit to Tomb Emperor Shih Huang Ti...berbaloi2 la ke sini, aku rasa ko patut datang tmpt in in future. turun dari Beijing pastu naik train ke Xian..worth it!

Chengdu jauh lagi ke South, Xian tu in between Beijing & Chengdu.

Juyong GW tu commercial sgt ke? i mean dorg jaga tmpt tu mcm Badaling ke? aku slalu dgr tourist omputih pegi GW lain yg tak dimaintain (sbb dorg nak tgk kesan2 sejarah). tapi tour ke GW lain2 tu kena amik agent sbb takde public transport ke situ

aku pun rasa itulah winter paling sejuk aku penah rasa..tak mcm winter kat NZ, mgkin sbb angin dr Siberia kot. wallahualam



dakS,
huiiii!! baju outdoor kat NZ mahal gile. aku pun tgk jela bleh. tapi kalau ko nak beli kat China murah, esp kat Chengdu sbb byk org nak gi EBC dari sini so brg2 outdoor mmg murah. promo kali ni ko terbabas ke mana plak? aku tak beli ke mana2 pun sbb thn ni aku dh ada projek lain..tahun depanla aku mula beli...



dekdaa,
ada sekor...so aku simpan jadi penyangkut baju kat umah.hhahaha



dzuchan,
aku rasa klu ko tgk panda ni depan mata mesti ko taknak balik...sbb dia pandai je buat aksi2 cute kat visitor

jo February 17, 2012 at 11:13 AM  

ada gambo ko dokong panda tak? cutenye wehhhhhh panda tu...

Fatt February 17, 2012 at 12:42 PM  

jo,
aritu ko suh tgk baju aku dah balik le. next time kalau aku turun lagi cni blehla kirim. kat cni nak dokong panda kena bayau..bkn sikit2, paling2 pun 1000Yuan/RM500. gilo kan?

Anash February 17, 2012 at 2:05 PM  

Fatt
yeah
welcome home
yes..
that baby panda memang comeyyy
siap teleng2 pala..
sooo adorable...

akak teleng2 pala tak plak comey?
huhu

fatt February 17, 2012 at 4:57 PM  

anash,
makaseyyy!!

klu akak teleng pale mcm baby panda ni sy takut org syak lain plak...hehehehe....gurau2 ye kak! its good to be home again...panas2 mesia ni lagi sedap dr duk negara 4 musim, kan?

masMZ February 17, 2012 at 5:13 PM  

yang lain aku tak nak tanya....

mana baby panda aku? mana? mana? MANA?????? Hahahahahahaha

NITA February 17, 2012 at 6:22 PM  

Aku pun tak pernah dgr pasal GW kat Xian, chinese guide aku yg cakap. ANyway, aku google tadi ada The Ancient City Wall of Xian...
Tak jumpa great wall lak.

Terracota Army of course la the main attraction -
sgt mengujakan.
Harus la masuk dlm list PLACES TO GO.

Juyong Pass yg aku pi tu mmg yg biasa agent bawak le. Yg turist omputih suka pi kat jinshaling/simatai sebab in ori structure.. budak2 tak sesuai kot. Aku kepingin nak ke mutianyu one day.

Ko tau tak boleh tidoq kat GW? tgk ni:
http://www.thechinaguide.com/sleeponthewall/
http://www.thechinaguide.com/index.php
Depa ni agent yg tak pi kedai kerajaan bagai.

Nowwa Fitri February 17, 2012 at 8:22 PM  

Waaahhh..dah balik!
Tak sabar tunggu citer kau ni :)

Mijoe February 18, 2012 at 3:55 AM  

memang pun Fatt, panda sangat comel. tgk kat Samantha Brown gi China; Panda Sanctuary tuh pun dah buat den berangan nak gi jumpa itu Panda..he he.

ada bagi panda makan epal x? :) amik gambar sambil dukung/peluk/riba panda? sila tunjuk kalau ada..he he kasi gue jeles tahap gaban Fatt! :p

Lavender February 20, 2012 at 1:23 AM  

Ade gak gambar yang aku ambik terpampang kat sini erk.. hehe

Fatt February 21, 2012 at 1:46 PM  

nita,
ancient city wall of xian?nanti aku gugel...kalau ada rezeki lagi ko ripitla cni. turun ikut beijing pastu amik night train ke Xian...takpun dari Chengdu. kalau dari Shanghai (Hanzhou) or Guilin a bit far skit...

aku pun purposely turun Beijing 2nd time..saja2 nak panjat GW lagi...gian!

aku ada dgr jgk psl camping kat GW tapi aku agak kesuntukan masa haritu. Summer Palace pun aku tak pi..malas nak pi sbb dgr tasik membeku...aku rasa cukup dah kot kali ni peta China aku hampir complete..tinggal Guilin & Tibet je pasni...Urumqi or belah2 Kazakhstan tu kendian2 la kot



nowwa,
cerita aku biasala...berzaman nak habis..kang bertukun ko menunggu..hahaha



mijoe,
nak pegang panda kena bayau 1000Yuan ya cheq...kopak poket haku. tak dapek la...pegang kangaroo & koala lagi murah...nanges T___T



intan,
ofkos! gmbr aku melangut tu la..klu nak pacak tripod terbang la kamera aku. hehehe

NITA February 21, 2012 at 2:15 PM  

Kau naik badaling hari tu berapa hb?
Aku naik juyong pd 5 february. Mmg kena panjat lagi GW kat gate lain plak, boleh pi xian sekali.

Summer palace yg beku tu giler sejuk rasa nak tercabut hidung2.
Dengan angin kencang..
View marvelous tho!

Tapi gambar byk goyang2 terketar2

Irfa February 21, 2012 at 3:41 PM  

hai..salam kenal :)
baru jumpa blog ni dan dalam proses mengkhatamkan nya.

impian yg belum jd kenyataan ialah nak backpackers ;) serata dunia

langkah kaki.. February 21, 2012 at 7:58 PM  

okeyss.. berjaye tgk semua gmbar.. eh sis.. suke dgn jaket tnf sis.. haha. situ plak yg die tgk.. kui kui. seronokk bangat neh.. seronok tgk panda tu n army place tu.. =) boleh pergi dekat dgn panda tu ker?

Ninie Hanis February 21, 2012 at 8:34 PM  

maheii rupanya ye nk dukung dia..tapi yelah nampak je comel..kalau baby panda tu mmg suka panjat2 kita kalau dukung kan..kuku dia sangatlah mengerikan. :p dapat tgk live pon dah bertuah dah beb.

p/s Thanks for your postcard. Aku dpt yg gambo terracota army tu..mmg gila.hehehe...tq again :)

fatt February 23, 2012 at 1:58 PM  

nita,
aku naik 4hb...aku saja naik kali kedua sbb aku mmg suka npanjat GW, kalau suh aku buat 10x pun aku sanggup sbb pd aku, GW ni benda yg ajaib di dunia dan setiap kali dapat ke sini aku rasa macam berada di zmn dulu kala



irfa,
hai, salam ukhwah :)
terima kasih kerana berkunjung ke blog ni...
irfa, if u have the ambition & passion to explore, Insya Allah peluang akan ada...just mcm mana awk nak grab peluang tu saja :)



jie,
jaket tu sgt2lah syg...tapi rasa mcm kena beli yg baru sbb nak yg lebih besar...

panda tu takleh pi dekat..dats the closest yg bleh pegi sb ada barrier. kalau nak pegang kena bayar..mahal tau..huhuhu



ninie,
mahaiiii sangat. pegang kangaroo & koala pun tak mahal lagu tu....tapi aku rasa puas hatila wlpun tak dpt tgk dekat2

poskad dah sampai ke? alhamdulillah..aku anta 3 keping tau..hehehe

Lavender February 24, 2012 at 11:16 AM  

Fatt,

betul2, pacak tripod alamknya menangis la menyaksikan tripod di bawa angin.. hahahha.. tapo takpe, tripod je melayang bukannye kamera macam aku.. menangis tak sudahh.. huhu...

anyway, congrat kerana berjaya panjat tembok china kali ke2 dan merasai basic hiking.. hehehe.. satu pengalaman tu.. dah la hari gelap... syabas kan kite.. hehe

bunburry burn March 20, 2012 at 11:06 PM  

Fatt, smart baju nort face, bli mana?

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP