Made In China : Great Wall

March 14, 2012

Let pictures do the talking / Biar gambar yang bercakap

Great Wall @ Badaling
seksa jugak shot ni. silap langkah kamera ke bawah
cerun mendaki yang curam. pakailah high heel
gua stop 1-2 kali kat sini sebab semput
nampak macam biasa, tapi.....
curam gile!
walaupun macam mencacatkan pemandangan tapi palang besi ni banyak berjasa
kalau malas jalan boleh golek sampai ke bawah
guna skateboard pun boleh
subjek utama : Great Wall
subjek sampingan : kaki amoi-amoi yang kurus macam tiang telepon
katanya kalau jalan atas ni tanpa henti boleh sampai 60 hari kemudian
salah satu di antara 8 buah watch-tower yang ada di tembok Badaling
p/s : kalau zaman dulu ada cctv, mungkin Great Wall ni takde
balik ni gua nak buat sebijik kat rumah
winter : lengang!
nampak tak apa yang gua tunjuk? pesen monyet deme ni

katanya tulisan ni bermaksud "Badaling". kalau salah maknanya korang pun kena tipu. hahaha



Cerita lengkap gua taip kemudian..keh keh keh....Okbai!
.

31 comments:

Juw-one March 14, 2012 at 3:45 AM  

awesome! 1st time komen ni, sblm ni just folo jek! kipidup kak!

Rozita March 14, 2012 at 7:40 AM  

Menarik gambar gambar tuu...

CM March 14, 2012 at 9:16 AM  

salam perkenalan dr cikgu,,

Dah lama CM mencarik blog yg hebat begini,,,,moga adik terus di beri kekuatan,kesihatan dan kemurahan rezeki unttuk terus berkongsi kisah kembara dengan kami,,amiiin..

Cawan March 14, 2012 at 9:28 AM  

Waahhh! best nye dpt ke sini.. wonder of the world! bawak balik batu2 bata dia tak? he hee..

Lavender March 14, 2012 at 9:30 AM  

Fatt,

Sampai sekarang aku tak leh lupa kite panjat paip air besor tu semata2 nak kejar bas... Pengalaman yang sangat best la.. hahaha

anyway, pics kite be2 tu cool la.. itu je gambar kenangan kite kan..

Miss. Tina March 14, 2012 at 10:46 AM  

Wow dah sampai Great Wall mesti best kan...I wish I can leave my foot print over there ya one day. Tengok all your pics dah buat me teruja sangat and thanks for sharing beb.

Biqque March 14, 2012 at 11:27 AM  

ok! aku suka post ni sbb gambar2 ada caption! yeay!

-tak sangka lengang ek? walhal badaling ni la tempat paling ramai orang pi.
-cerun kan? aku panjat mutianyu dulu berpeluh sakan meleleh2. bodo gi waktu summer hahaha!
-pesen monyet tu sungguh kelakar. aku rasa dia nak buat spiderman tu. hahaha!
-menarik gak buat watch tower. ganti cctv kat rumah aku.
-gambar ko cantik shot2nyer. wah pasni laaaaaaaagi la cantik!

Iza Hyun J @ paE March 14, 2012 at 12:07 PM  

pergghhh giler mantap. Tang kaki tiang tepon tu x leh blah. agaknye kalau kite dok daki tiap2 ari kaki leh jadik tiang tepun x?? hehehehe
tp sure view time spring cantek.. huhuhuhu

Anash March 14, 2012 at 1:06 PM  

fatt,
adakah ini gambar dari kamera lama atau baru?
kalau lama..kira ...tak yah la beli baru..masih ok ape gambo nyer...
heheh (hasut plak? sukati le dia nak beli baru..)

akak pegi time hujan..maksudnnyer...tak sempat naik tangga dah kena balik naik tangga bas...waaa...nangis...

Fatt March 14, 2012 at 2:20 PM  

juw-one,
terima kasih...erkk, rasa2 klu compare gmbr profile tu dgn sy, muda lagi sy..hehehe




rozita,
klu ada dslr lagi menangkap




cm,
cikgu, tgh cuti skola ye. insya Allah cikgu, klu ada kudrat & $$ sy akan teruskan hobi ni...ameen




cawan,
tahun depan korang kena pi cni!
aku tak kikir plak batu dia, terlupe..iskk




lavender,
ko jgn..aku hampir semput dan terjelir disebabkan hal tu. aku memula cuak dorg nak rompak kita tau...kakakaka...gile kentang beb

ko ada tak gmbr last tu?




ms.tina,
apa lagi ms tina...ke sini le pasni...panjat sampai tower ke-8 ye...ada something kat ctu




biq,
ni sume hasil terakhir dari kamera lama aku..kamera baru blom rasmi lagi. amacam, ada bakat tak?

aku pun rasa mcm tak caye bila tgk tmpt ni lengang...dulu time spring pun busy...rezeki si intan la ni..




iza,
view spring cantik skit sbb ada cherry blossom...mcm pokok sakura tu, tp lebih kurang jek

aku pun rasa dorg ni byk berjalan sbb tu kurus keding je kaki




anash,
ehemmmm....ni kamera lama la kak..kamera baru belum rasmi lagi. next trip sy rasmi. klu kamera lama maknanya hebat la jgk kan? kuang kuang kuang....

akak tak dpt panjat la ni??? adui sadisnya :(

AndaQue March 14, 2012 at 2:41 PM  

Macam ni lah kalau travel mana2, share photo yang clear dan cantique, tapi kenapa tuan tanah di cover muka.... ada jerawat kat btg hidung ker... Saya pun insyaallah akan buat macam ni kiranya travel ke mana-mana nanti....ke Badaling naik train ker? Saya dulu pernah gak ikut laluan yang sama tapi terlajak terus ke Moscow dengan Trans siberia :)

Fatt March 14, 2012 at 3:01 PM  

andaque,
jawapannya encik boleh cari dari dalam blog. sy tak suka dikenali...sape sy tu tak penting. yg penting cerita sy. betul kan?

berapa kos buat trans siberia? kalau tak keberatan sila lah kongsi :)

Ely Hasrul March 14, 2012 at 3:45 PM  

aku dh bersalin! (ape punye jenis komen daaa)

zila March 14, 2012 at 4:44 PM  

Hai Fatt,

Bestnya gi China..saya tak mampu nak backpack cam awk..tapi saya suka travel..tapi nak mudah2 jer. Ntah2 one day gi great wall ni, saya dok bwh jer..hehe.

m.u.l.a.n March 14, 2012 at 6:06 PM  

saya lah calon pertama golek2 & guling2 kat situ.. best nya kalo dapat trekking sampai habis.. hati membuak2 rasa nak pi..

MasZuber March 14, 2012 at 6:59 PM  

uiks memang kena stamina tinggi nie naik great wall of china,

lengang tp kena tahan sejukkk= love+hate relationship!

dzuchan March 14, 2012 at 7:05 PM  

wauuuuuuu....aku just tau great wall ni satu dr 7 wonders..tgk gambar close up (sblm ni tak penah nak amik tau pon hahaha)
mmg wonders..

*x bole blah bdk2 posing cm monyet tu heeee

jay jamil March 14, 2012 at 7:30 PM  

nice pics, fatt..

it must be a tiresome journey but the pictures worth every second of it!

langkah kaki.. March 15, 2012 at 12:40 AM  

wahhhhhhhh..gagah nye up gambar2 ni. =P kalo gune berukband ni..mau menanges guling2.. T_T

alahaiii..jelesnye tgk those pics.. awesome gile. subhanallah. kalau x winter..sini penuh sakan lah yerk sis?

langkah kaki.. March 15, 2012 at 12:40 AM  

wahhhhhhhh..gagah nye up gambar2 ni. =P kalo gune berukband ni..mau menanges guling2.. T_T

alahaiii..jelesnye tgk those pics.. awesome gile. subhanallah. kalau x winter..sini penuh sakan lah yerk sis?

langkah kaki.. March 15, 2012 at 12:40 AM  

wahhhhhhhh..gagah nye up gambar2 ni. =P kalo gune berukband ni..mau menanges guling2.. T_T

alahaiii..jelesnye tgk those pics.. awesome gile. subhanallah. kalau x winter..sini penuh sakan lah yerk sis?

Ninie Hanis March 15, 2012 at 1:42 AM  

eh bila masa ko pakai spek?

bila ko tulis boleh guling2 nak cepat teringat lak cite Kungfu Panda 1.Part jatuh tangga tergolek2 ke bwh. :D

nice capture n stories.to be continued eh?

morbid5447 March 15, 2012 at 4:29 AM  

fatt!!

nasib ko tak pakai topeng darth vader..heheh

awesome mam!!

Lavender March 15, 2012 at 12:27 PM  

Fatt,

aku tak de gambar last tu.. ko x bagi pun kat aku.. hahaha

Fatt March 16, 2012 at 2:35 PM  

ely,
congrats on the newborn! :)



zila,
hai! cubala backpack sekali..kalau mudah2 je mcm kurang adventure. so sy suggest awk utk try, barulah awk tau apa keistimewaannya :)



mulan,
hahaha...sungguh! kalau dah letik mmg rasa nak guling je. almaklumlah ada slope yg flat tak bertangga. sy tak dapat trekking smpai habis, tp separuh jalan pun rasa semput gile2 kaw2 punye



maszuber,
hahaha...aku setuju, love+hate relationship. tp mmg betul, kaki kena kuat, pastu kena hati kering sbb klu cpt give up mmg tak dapat. jgn lupe bawak bekalan air sbb confirm semput dahaga



dzuchan,
kalau ko ada kat sini lagi ko nganga sbb kagum...bila lagi weh? tahun ni booking la. hehehe



jay jamil,
terima kasih...yup indeed a very tiresome journey tapi rasa puas yg infiniti bila tgk view great wall yg saujana mata memandang ni..hehe



jie,
tudiaa sampai 3x komen! hahaha
ni tak pakai berukbend, ni stream besau punye sbb 16 keping. kalau tak winter mmg selisih bahu tau jie..sungguh



ninie,
hehehe...ko cam aje kan perubahan aku. baru lagi beb, dalam awal tahun. almaklumlah dah tua ni penglihatan makin merosot...sob sob sob...

yer! aku rasa mmg panda tu patut berguling2 kat sni sbb mmg tinggi weh...

as always, cerita aku akan continued...kekeke



morbid5447,
aku ada terpikir gak sbnrnya. tapi nanti kena marah cuak jgk...hehehe



lavender,
aku tak bagi ye? ok nanti aku fwdkan....

langkah kaki.. March 17, 2012 at 2:53 AM  

alamak! tu tande internt gilos. sory la sis. menyemakkan kawasan anda jer. hik hik. =P
oh really? lagik lambat la perjalann jadiknyer?

AndaQue March 17, 2012 at 10:51 AM  

Cost Trans Siberia train USD660.66

1)Tiket train dr Ulan Bator - Moscow = USD125
2) Tiket train dr Moscow-Ulan Bator = USD205
3) 3 malam hotel di Moscow = USD159
4) Visa = USD160
5) Insurance tuk 11 hari = USD11.66

Tu ia cost yang saya bayar dulu tapi kalau try di Beijing price hampir USD1000 pasal tu saya try sendiri kat Ulaan Bator.

Kalau ada rezeki insyaallah saya nak try sekali lagi dari Moscow -Vladivostok. Ini perjalanan yang saya rancang mula-mula dulu tapi tak jadi so terpaksa bermula dari Beijing ke Ulan Bator dan ke MOscow.

AndaQue March 17, 2012 at 11:02 AM  

Cost Trans Siberia yang saya bayar dulu USD 660.66

1) Train tiket Ulaan Bator- Moscow = USD125 ( harga sebenar USD 195 saya dpt murah)
2) Train tiket Moscow-Ulan Bator = USD205
3)Visa = USD160
4) Tiga malam di Moscow = USD159
5) Insurance 11 days = USD 11.66

Di Beijing hanya ada sebuah travel agency yang kendalikan urusan visa dan tiket ke moscow iaitu Monkey Business saya pi tanya harga hampir USD1000, pasal tu saya try pulak kat Ulaan Bator. Nasib saya baik dapat harga yang ok drp di Beijing tu.

zila March 20, 2012 at 12:50 PM  

Fatt..

Time gi London ritu sya angan2 nk backpack la..siap galas beg cam awk tu..sekali xtahan daaaa..hehe. Lepas2 tu xnak dah..galas handbag jer..hehe..kain baju nyer seret ngn bag beroda..haha.

Nak dok hostel xleh..sebab i ni pemalu :P

fatt March 28, 2012 at 3:30 PM  

andaque,
sy tertarik sbnrnya nak buat Trans Siberia. awk mula dri Ulan Bator? so maknanya awk dari Beijing fly ke sana atau mcm mana? klau ada entry link tu di blog awak bleh share tak dgn sy.

urusan Visa utk masuk Rusia mcm mana? nak masuk Mongolia kena ada visa jgk ke? tp rasa mcm murah jgk cost yg awk buat ni...menarik!



zila,
beg ape pun takpe zila, tak jadi masalah sbb ini ikut pd keselesaan kita. sy mmg suka bwk backpack so itu sbb sy bwk backpack je. abihtu awk duduk mana kat london? hotel sana mahal ke?

sharip June 1, 2012 at 1:43 AM  

cantek gambar!!1st time read ur blog..interesting=)))aah..mase winter x ramai oram kat great wall,tapi sejokk die sampai ke otak=p

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP