Awesome April

April 23, 2012

Sori lama tak update. Bulan April dah nak abis tapi aku cuma berjaya taip 1 post. Hebat kan! Hehe..

Sepanjang 2 minggu lepas macam-macam peristiwa yang berlaku dalam hidup aku. Antaranya ialah pertambahan umur. Alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT kerana masih bernafas sehingga ke hari ini. Pertambahan umur bermakna semakin hampir seseorang pada kematian. Harapan aku semoga tahun ini lebih baik dan lebih membahagiakan dari yang sebelumnya. Ameen.

Tahniah untuk Ninie & Zaid di atas kelahiran anak sulung mereka, Fahim Zidane. Semoga Fahim menjadi seorang anak yang soleh dan bijak.

Juga ucapan Selamat Hari Lahir untuk Hanes yang jauh di perantauan. Semoga sihat & ceria selalu. I will always remember your birthday bcoz ours just next to each other. Have a blast year!


happy birthday!

Kedua. Oleh kerana kepala dah semak dengan kerja jadi aku dan kengkawan lari ke Cameron Highland. Kali terakhir ke sini waktu aku masih kecik jadi banyak benda dah berubah. Suhu di Cameron dah tak sesejuk dulu dan lalu lintas di sini pun agak memeningkan. Selain memborong sayur, minum teh dan makan scone, kami pegi jungle trekking di Mossy Forest. Kebetulan masa tu baru lepas hujan jadi keadaan dalam hutan agak berkabus. Walaupun sedikit creepy tapi tempat ni sangat cantik dan awesome. Highly recommended!

minum teh sambil tengok pokok teh
plain scone + cream + jam = RM8.50
tokey ladang BOH ialah seorang Scottish, bukan Malaysian. sad huh?
feeling jadi tokey ladang teh. ceh!
scenery dari lookout tower
the monkey pot (translate periuk kera)
mossy forest
feeling NatGeo photog....*haktuih*


Ketiga. Tak puas trekking kami cuba aktiviti caving di Gua Batu Maloi, Kuala Pilah. Sebab baru lepas hujan maka paras sungai agak tinggi ie. lebih dari paras buku lutut dan ada certain area yang setinggi paras bahu. Kami terpaksa melawan arus, merangkak, mencangkung, meniarap, menyelit dan apa saja asalkan dapat meloloskan diri di antara celahan batu yang sempit. Ada beberapa cabaran yang tough dan buat aku terfikir ape kejadahnye aku menyeksa diri dalam gua penuh air nih!!!! Memang tak sangka yang aku sanggup buat semua tu. Syabas bette!

caving at Gua Batu Maloi

Pada pendapat aku, Gua Batu Maloi agak tough dan sesuai untuk mereka yang berani dan sukakan cabaran. Cuma jangan lupa sediakan minyak panas dan koyok sebab kemungkinan akan sakit satu badan pastu. Terima kasih Yantie di atas cadangan bernas ke sini. Bebaloi-baloi!

On the way back ke Kolumpo kami melencong ke Melaka dan singgah di gerai Coconut Shake Klebang. Dah lama aku tak jejakkan kaki ke sini tapi kenangan 2 tahun lepas masih segar dalam ingatan. Walaupun semuanya dah berubah tapi rasa coconut shake tetap sama.
.

31 comments:

Biqque April 23, 2012 at 2:39 PM  

huyuh! mmg menarik la aktiviti gua2 ni kan? jauh tak dalam gua tu? ada sejauh gua tempurung tak?

mossy forest tu cantik gile and yet, scary jer nampak cam ada makhluk cite indon hahaha! patu aku terbayang dah pacat kejar2 NOOOOOOOOOO!

Ely Hasrul April 23, 2012 at 2:42 PM  

satu bulan satu entry? huyuh!

AKO @ retna April 23, 2012 at 2:51 PM  

perghhh gigih sunyi sepi kat sini tapi tatap ada xtvt kat luar tu berjalan seperti biasa ek :p

..at i.d.a_na April 23, 2012 at 3:00 PM  

silent reader here menyampuk.. mossy forest tiada pacat... in fact dah ada trek tangga kayu kat awal pendakian for tourist to see the awesome breathtaking view

gadisBunga April 23, 2012 at 3:18 PM  

happy belated birthday fatt. semoga ko ters menjadi inspirasi bagi travellers seantero dunia. :)

*

hari tu aku pegi lintas cameron je. singgah makan, pastu gi ladang teh mcm melawat kawasan je.

aku kene pegi lagi soon sebab aku ada byk benda lain nak buat situ. masuk mossy mountain antaranya.

pegi dgn mak ayah ni kene kurangkan sikit aktiviti lah...

tapi gambo mossy mountain tu superb gile!

psstt..tu camera baru eh? kelasss!

zila April 23, 2012 at 3:32 PM  

Scone tu berkecai ek?? Best x?

Daddy Ziyyad April 23, 2012 at 3:59 PM  

Happy Belated Birthday Fatt :)

Saya pun baru aja naik CH 3 minggu lepas..memang nampak jalan nak ke Mossy Forest tu...cuma tak dpt nak explore sebab pergi dgn keluarga, ada baby..

Nice pic!

Anash April 23, 2012 at 4:16 PM  

Mossy jungle
tetiba terasa cam nak jatuh nengok gambo tuh...
scone kat CH mahal ek? tapi berbaloi2 kalau memang sedap...kan?

huhu
(terbayang akak guling2 ATAS pokok teh..bukan guling2 celah pokok teh...)hehe

kodok @ scrlettfr April 23, 2012 at 4:53 PM  

salam sis... heheheh.. best kan Gua Batu Maloi... hehehe... penat main air kan...

kakchik@ella April 23, 2012 at 5:00 PM  

happy belated birthday. lamanya KC tak ke CH.

dzuchan April 23, 2012 at 8:25 PM  

1st-happy belated birthday, semoga bertambah destinasi utk ko share ngan kami :-)

2nd- Cameronnnn..iloikeeeeee

3rd- semoga may memberikan banyak enty :-)

YanTie AhMad April 23, 2012 at 8:43 PM  

haha..tu la aku cakap dah..memang tough giler batu maloi tu..calar-calar ngan lebam tu mmg sebenior dia...sakit 1 badan cam kena lenyek ngan lori 16 tayar katanya...miahaha..

weeii..mossy forest tu tak penah pulak aku pegi..cam cantik jek..

camera barruuuuuu!!..adiah besday yek???...;)

FaMY April 23, 2012 at 10:24 PM  

Selamat Hari Lahir. Entah-entah kau yang aku nampak tengah syok kunyah kat cafe Boh tu. Oke, gurau.

Baru pergi Camerons jugak. Bawak budak-budak buat Forest Replanting atas Brinchang. Mungkin boleh cuba pulak lain kali (; Gua Batu Maloi nampak sangat inviting. Cheerios.

Cawan April 23, 2012 at 10:25 PM  

tak calling2 cawan pun ajak join? alaaa..

penunggang.bulan.putih April 24, 2012 at 11:49 AM  

besnya dapat ber-junggle trekking di mossy forest..sy pun br g CH,tp tak dapek la singgah mossy forest,bawak baby..huhu rugi..

hepi belated birhthday!!

ps:tq advice psl travel insurance..tapi intan tak dapat dihubungi...sob..sob..

Fatt April 24, 2012 at 12:09 PM  

biq,
jauh la jgk..almost 2km campur cangkung, meniarap & etc. gua tempurung tu kacang putih sgt, yg ni mmg triple susah gile..sakit2 badan aku 2hari baru hilang

mossy forest takde pacat. aku masuk elok2 je pas hujan turun. tp kalau gua batu maloi mmg ada pacat, katak besar pun ada...hohoho...ada berani? org kata mossy forest tu ada penjaga..tp mmg cantik je tmpt ni..biasalah benda2 tu, janji jgn rosakkan tmpt dorg sudah



ely,
hebat kan? pasni tahla telor ayam



ako,
aktiviti berjalan spt biasa cuma aku malas nak taip..hehehe



ida,
aah, mmg takde pacat. tempat ni mmg cantik terjaga. tp waktu kami datang tu jalan lecak skit sbb baru pas hujan...kabus2 pun ada..mmg lawa



gb,
thanks gb! wah gerun aku wish ko..hehehe :D

aku rasa ko kena cuba masuk mossy forest. aritu aku saja amik guide sbb nak dgr cerita psl tempat ni...but overall mmg best amik guide sbb ko akan dpt mcm2 info

so apa lagi??

ye ni camera baru aku..tp aku tak byk menembak lagi. segan nak kuarkan dari beg sbb beso gedabak sgt



zila,
just nice la tak la rapuh sgt



dz,
thanks thanks!! :D

aah, kat brinchang rasanya signboard tu. kami naik 4x4 ke atas sbb jalan dia mcm lopak2 jgk..tp ada jgk keta yg naik...tmpt ni dkt dgn lookout tower, tapi nak masuk ke hutannya takde signbord. katanya ni tmpt ni berpenunggu sbb mcm terjaga hutannya...kalau ada baby mmg susah la kot nak bwk.

none April 24, 2012 at 3:13 PM  

happy belated birthday fatt...
I'm your silent reader....

Azizan Zolkipli April 24, 2012 at 4:08 PM  

Selamat ulangtahun kelahiran terlambat [terjemahan: happy belated birthday Fatt] !

Wahhh, bercuti di CH tu, tempat dimana Wakjan pernah menetap selama 11 tahun di sana. Ohhh, tiba2 rindukan pada kenangan bersekolah menengah di sana huhuhu ...

Mossy Forest tu, yang di Gunung Brinchang tu ke ? Hari tu dengarnya, tempat tu ditutup untuk kerja2 pembaikan.

apa2 pun, semoga seronok dengan apa jua yang dilakukan. mendoakan kesejahteraan kamu di dunia & akhirat atas penambahan umur itu ...

Mijoe April 24, 2012 at 6:30 PM  

happy belated birthday Fatt! birthday sama ngan Fahim ke Fatt? :p

semoga panjang umur, murah rezeki, diberkati, dan dapat more ideas to blog... Amin, Ya Rabbal Alamin!

:)

Ninie Hanis April 24, 2012 at 7:25 PM  

babe, thanks for the congratulations. :) Ehem..kemera baru nampak..patutlah gambar semakin nais.Lebih2 lagi mossy forest yg nampak cam cite puaka/seram tu..hehe.saluteee!


to mijoe: kalau iku my EDD mmg sama bday fatt,tapi dia dh xsabar nak keluar on 4/4/12 :D

atun's April 24, 2012 at 9:15 PM  

Salam,

Lamanyer dok menunggu update entry terbaru..heheh dan lama jugak aku x muncul kt ruangan komen ni..apapun Selamat Ulangtahun kelahiran, smg d pnjgkn umor n d murahkn rezeki..AMIN..
- Best kan Cameron!!!hehehe
- Cantik gmbaq mossy forest tu, angle yg terbaek la!!!(pakai Canon yek??)
- Wahh!!!Camera pun dh upgrade dhh..suka!!suka!!suka!!
-

Nooraishah Yahaya April 25, 2012 at 12:18 PM  

Hepi Belated bday!xtau nk wish kat mane since lama sgt ko bertapa dr blog ni!hah!

alifah@along April 27, 2012 at 4:36 PM  

Happy belated birthday fatt yg ke 3 series dah ke?hehhehee.....tak kisah la, janji hati masih MUDA...

Rayyan Haries April 28, 2012 at 1:41 AM  

Happppyy belated birthday fatt!

Aku pernah buat caving tu tapi kat seremban ke mana tah...lupa dah tapi agak cuak lah..haha...dah lah kecik..aku besar! T_T

p/s: Aku ada tagged ko kat entry baru kat blog..hehe... jangan marehhhh

abdul aliem April 28, 2012 at 1:36 PM  

gua batu maloi ni kat mana ya,macamana nak pergi situ

abdul aliem April 28, 2012 at 1:37 PM  

gua batu maloi,macamana nak pergi situ

fatt April 29, 2012 at 4:25 PM  

anash,
sy tak pastila scone kat tmpt lain brp rege sbb jarang makan benda ni. scone free lagi sedap kot. hehehe



kodok,
wasalam. peh...sakit badan 2hari lepas pekena caving kat cni. mmg penat gile tp best



kakchik,
thank u!! sy pun baru pi lepas 20tahun ke sini...byk yg berubah



janggel,
ini kan photobook



dzuchan,
tengkiu tengkiu! tapi ucapan penutup ko agak menakutkan...hahaha...aku cuba nak rajin tapi makin lama makin malas derr...camne?



yantie,
gile tough wei! terbaik wok! aku lebam ka lutut. pastu satu badan aku sakit cam kene gelek lori 16 tayar...hahaha...lenkali jom ripit!

mossy forest tu mmg cantik..tryla masuk sekali...pueh hati!

utk tahun ni kiranya tu adiah besday aku le...nak menembak pulak



famy,
thanks! aku kunyak 2x trip...dok area pintu dkt2 viewing deck...sama tak? hahaha. forest replanting kedengaran menarik...ni projek mana? gua batu maloi ko kena terai..at least once in a lifetime :)



cawan,
nak ripit lagi pun boleh. tapi kena tahan la sebab pastu dapat souvenir sakit badan. hahaha



penunggang.bulan.putih,
thanks thanks! psl insurance tu intan tak reply lagi ke? dia ckp tu amik dgn Ing Insurance rasanya. coverage below 15days tak sampai rm60, rasanya lah. dlm blog dia ada tulis.



none,
thanks!



wakjan,
owh terasa tuanya...sobs sobs sobs. terima kasih.

wakjan dok cni 11thn!!! mesti syok dok kat tmpt sejuk ni kan...tp time wiken agak pening sbb tmpt ni kena serbu dgn org luar sampai jem teruk.

yep, mossy forest ni kat brinchang. kerja2 pembaikan tu rasanya lepas filming citer puteri gng ledang kan? syg skit coz dorg usik tmpt tu..cuma saki baki masih terjaga & masih lawa...



mijoe,
arigatou gozaimas! bday fahim awal seminggu...skrg ni sy dah malas nak taip blog la mijoe...makin lama makin malas...camne nak buat ye?



ninie,
welcome dear. aku masih dlm tempoh suai-kenal dgn kamera ni. tak paham lagi function2 camera..pening. kdg2 cam malu nak kuarkan kamera ni kat tmpt2 public sbb besar sgt. hehehe

fatt April 29, 2012 at 4:32 PM  

atun,
wasalam...terima kasih di atas ucapan bday itu...aku skrg makin malas nak taip blog le...sejak dua menjak ni la...tapi kalau kat luar aku ada je menda buat cuma bila ngadap laptop ni otomatik la mata ngantuk le, nak tgk tv le, iskk...hrp2 spirit itu kembali. yep, aku pakai canon...die hard fan...kekekeke



aishah,
helo old fren! happy bday to u too...ko lahir sehari lepas aku kan...mana bleh lupe. aku kat cni je esah, pesbuk pun takde..klu nak cari aku sama ada kat cni or email. no fon aku ko ade?



alifah,
kita kan sebaya..kah kah kah. yg penting aku sentiasa nampak muda, tak reput kekdahnye..forever 21! *haktuih*



rayyan,
thanks dude!

gua ni aku buat kat pilah...tah2 sama kot? tapi siyesla aku tak sangka susah gile...ingtkan senang cam gua tempurung. tapi syabas jgk la utk ko sbb berjaya mengatasi segala cobaan dlm ruang2 gelap dan sempit...ada byk katak beso kan? hahaha

ko tag aku soalan mende? kang aku tgk



abdul aliem,
tempat ni kat k.pilah. naik plus highway exit ke simpang ampat & terus ke pilah sampai jumpa tmpt nama mawang. dia kat area ctu la. kalau nak tau lebih lanjut bleh emel sy

Rayyan Haries April 30, 2012 at 3:57 AM  

Fatt,

aku tak ingat kat mana. time study dulu wajib buat outdoor. budak2 ni buat lah caving n water tubing bagai..haha..nak tergelak pon ada..mau tersekat kat dalam tu nak panggil bomba? hahha... aku pon surprise aku leh lepas. Orang yg bawak tu soh confident jer, tak confident tak lepas katanya :P

katak aku tak ingat lah pulak tapi bab2 air tu tak yah cakap lah, masuk putih keluar coklat muka semua! haha

bukan soklan, tag kat gambar jer.hahaha..time tulis tu teringat kisah ko kat Angkor wat! :P

Nowwa Fitri May 3, 2012 at 10:21 AM  

Gua Batu Maloi kat Kuala Pilah?Errkk aku kena google ni..tak pernah dengor..sepelaung je dari umah tu..

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP