Kiwi Land, Almost Done!

May 26, 2012

Setiap yang bermula pasti ada kesudahannya. Setelah menempuh perjalanan sejauh beribu-ribu kilometer merentasi North dan South Island, akhirnya tibalah masa untuk aku meninggalkan bumi Kiwi.
official transport + home in North Island
world's longest place name - Porangahau, North Island
Moeraki Boulders, South Island

Banyak perbezaan di antara North dan South dari segi kepadatan penduduk dan kepesatan pembangunan. Cuaca di North juga jauh lebih baik dan sisa musim luruh masih jelas kelihatan walaupun musim sejuk semakin hampir sedangkan di South, cuaca jauh lebih muram dan langit pula sentiasa mendung.

Pengalaman memandu di antara kedua-dua tempat juga berbeza. Jalan raya di North agak mencabar dan lebih banyak melalui lereng bukit yang curam berbanding South yang jauh lebih landai dan rata. Pemandangan yang disajikan di sepanjang jalan pun berbeza di mana lembu lebih banyak berbanding kambing biri-biri di North berbanding South.

Oklah, aku rasa sampai setakat ini dulu pasal NZ dan Insya Allah kalau ada kelapangan aku akan blog pasal tempat ni (walhal entry tahun lepas pun belum taip lagi). Waktu sekarang dah melepasi jam 12 tengah malam dan aku nak berehat dulu sebab esok aku nak memandu selama 9 jam dari Queenstown ke Christchurch.

Till then!
.

27 comments:

zany May 26, 2012 at 9:50 PM  

bestnya.....senyap2 dah sampai balik ke rumah kiwi.

m.u.l.a.n May 26, 2012 at 10:02 PM  

cool..!!!! i tak sampai south lagi...

Mon Ashmy May 26, 2012 at 10:03 PM  

Wah..akak kat NZ k?patut la senyap je skrg..hehe..nak poskad boleh?hahaha..akak,saya nk ke Jepun bulan 8 nnti..1st time ni gi oversea..share la tips..takut terlebih/terkurang bwk barang je ni..

Leez M. Saaid May 26, 2012 at 10:20 PM  

wowww...hebatlah hang ni. Negara Kiwi dah mcm balik kampung kan hehehe. Tak sabar nak tggu laporan penuh.

Ely Hasrul May 26, 2012 at 10:42 PM  

comel sungguh van tuh, hijau pepel

R.a.W | Ramble and Wander May 26, 2012 at 10:42 PM  

Hi there,

Mula2 buka blog guna telefon, kemudian kena buka guna laptop sebab nak tengok gambar2 lawa. Gambar2 mmg lawa & blog header pun cool yang amat!

Hope you'd have the time to blog about this trip soon! Looking forward to reading it!

Biqque May 27, 2012 at 12:03 AM  

Ha ko drive merentas desa? Best kan? Cepat blog! Nak tgk mana tempat ko menyinggah!

Bila la nak sambung roadtrip aku niii...aku sukaaaaaa sgt driving kat sana...

fatt May 27, 2012 at 4:47 AM  

zany,
hehe...kena senyap2 takut plan tak menjadi.



mulan,
wajib pegi!! seriously



mon,
dah nak balik sbnrnya mon. tak sempat nak hantar, kalau tak bersetem ok ke? nak pegi jepun ke..iskk my dream place tu. ok nanti balik kita tgk apa listing barang2 tu, ok!



leez,
tapi aku tak dapek la nak celen hang sbb hang queen of europe. hehehe...iskk bile la aku nak sampai europe ni



ely,
aku rasa mcm bawak sampan sbnrnya, beso gile



raw,
hi too! thank u! well hopefully i akan ada masa utk blog pasal trip ni. thanks for visiting :)



biqque,
book cepat jetstar. ko buat roadtrip dari Auckland ke Queenstown. nanti aku stori camne aku bawak campervan & tido dalam tu. peh gile sejuk..tapi sedap jgk sbb mcm main pondok2 :P

cik kodok May 27, 2012 at 7:49 AM  
This comment has been removed by the author.
cik kodok May 27, 2012 at 7:49 AM  

adoiiii sampai sudah aku failed nak sebut nama terpanjang tu kekekeek.

ntah nya ko.. ko hutang entry nih.
entry umrah pun tak abis lg kan kan kan hehe

dekdaa May 27, 2012 at 7:56 AM  

alamak ter'komen' guna id lama plaks.. kira halal la eh fatt kekeke.

Mijoe May 27, 2012 at 8:53 AM  

salam Fatt..

tetibe je ade kat NZ!!! travel berapa org Fatt?

excited betul nak tahu pasal experience dgn campervan tuh :)

Biqque May 27, 2012 at 4:09 PM  

hahaha ko tido dlm keta gak? mcm kitorang dulu ar, sumpah sejuk gedi. kalo kat mesia, mesti orang ingat buat projek dah, harus kena tangkap basah dah tu kahkahkah!

zahra May 27, 2012 at 7:28 PM  

mak datuk panjangnyer nama, ending best.. ku-pokai-when-u-a-kita-na-tahu, wa rasa masa tgh bincang2 nak boh nama kampong, penghulu kampong ni sebenarnya nak bagitau dia pokai, tapi sebab malu, dia merapu2 dulu siap ada gharok2, sudahnyer...org kampong epuk tangan...terus announce inilah nama kampong kita... hahaha

aziahmk May 28, 2012 at 12:19 AM  

hahahahaa...akak dh agak dah,....ko senyap2 musti ada projek underground punyer....akak rasa ko elok beli umah sebijik kt NZ fatt...boleh buat balik2 kampung2....err....akak pun buleh tumpang2 nanti...hehehehee

morbid5447 May 28, 2012 at 11:01 AM  
This comment has been removed by the author.
casperakhimi May 28, 2012 at 12:39 PM  

Awak, kita nak tanya ni...bila nak sewa car dengan jucy, perlu ke lesen kereta kita translate english? pergi JPJ semua. Atau just tunjuk je lesen kereta yg ada ni? Itupun renew lesen dkt POS malaysia without picture. Cuma bila kena tunjuk lesen selalu bagi yg the real one ada gambar dgn tunjuk yg ada expire date without pic. Awak faham tak? hehe. Thanks!

AndaQue May 28, 2012 at 12:53 PM  

pinjam kata2 morbid5447.... Terbaekk!!

retna yusof May 28, 2012 at 3:47 PM  

walla caya laaa!!
memula kitorg pun plan nak campervan je tapi bila pikir soal kselamtan bla bla itu ini, last2 cancel campervan tu yg book backpacker hostel je la..

adakah patut ako kembali lagi ke sana juga? haha.. ako nak try juga g belah north tapi erkk...bila la ek?? hehe

gadisBunga May 29, 2012 at 3:22 PM  

fatt...fatt..fat.... :D

Rayyan Haries May 29, 2012 at 4:28 PM  

i am so jelly! tak aci ko sampai nz 5 kali!! aku nak gi gak ni! :P

Anash May 30, 2012 at 8:46 AM  

NZ?
mmm
akak pasrah dok malaya...
....mmmm
(sambil makan magie buat alas perut)
hehe
balik dah iye?
sila updet blog!
haha

uMi aishah May 30, 2012 at 3:51 PM  

jumpa mamat kerinting x?

fatt June 1, 2012 at 1:26 PM  

cik kodok,
aku pun tak cukup napas nyebut...semput gile. aku nak sambung le entry umrah nih...hihi...tahun ni gerenti siappp!



dekdaa,
halalan toiyiba. hahaha



mijoe,
wsalam. travel 2org je ni. syok jugak naik campervan...mcm naik sampan! haha



biqque,
aah aku tido dlm keta..mmg sejuk tapi nasib baik dia kasik duvet..so bleh la bergulung dalam tu. aku rasa kalau kapel, mesti dah bergegar2 dah campervan tu, nasib baik kami spesis...kakakaka



zahra,
nice try! hahaha....part "ku pokai" tu mmg sesuaila...sbb aku pun dah pokai pas balik nz. hehehe



aziahmk,
biasala kak...skrg sume projek underground, kalau gebang tak jadi malu pekup muka setahun tak habis. sy pun rasa mcm nak cari umah sebijik kat sini. nanti dah pencen bleh pindah. hehe



morbid,
aku mmg baik. makasih



casperhakimi,
dgn sume company (including jucy), tak perlu translate ke english sbb tulisan kat lesen kita bukan simbol mcm china/arab/jepun & sama waktu dgnnya. bila nak sewa tu bawak sekali lesen asal (yg ada gmbr muka) dan renewal. itu saja



andaque,
sama2



retna,
rugi ko tak cuba naik campervan sbb mmg syiok. time ni la bleh main pondok2. aku byk save sbb tak kuar duit kat hostel. nanti ko tryla naik tapi jangan travel time lain kecuali summer sbb tak sejuk sgt.

apa lagi weh...ripitla!! hehehe



gb,
gb....gb....gb.... =P



rayyan,
naik jetstar! turun auckland



anash,
felda new zilen je kak, bukan new zilen down under..hehe...gurau je. eleh akak duit byk saje je simpan kepuk2 dalam bank. kan kan kannnn! =P



umi,
dia sultan new zilen ke ai kena hadap setiap kali turun sana? hahaha. dia ada jumpa kita ke bila balik cni??? nan hado....

hajiMete June 4, 2012 at 5:25 PM  

sonoknyerr gi NZ tuu.. uhhuuu

Hairi Tahir June 6, 2012 at 8:57 AM  

oi itukah kereta rege singgit tu?

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP