Tanah Jawa : Kawah Bromo (Part 8)

October 23, 2012

Sorilah dah seminggu tak update...bizi. Jom kita sambung lagi. Tinggal 2-3 entry lagi pastu abislah. Hooray!


Hari Ketiga : 17 September 2012 (sambungan)


Setelah bersusah-payah meredah lautan pasir akhirnya kami sampai kat satu dataran lapang. Ahhh...lega gile! Walaupun banyak kali kami berenti amik napas tapi yang penting kami sampai. Kat atas dataran ni kuda-kuda akan berenti untuk menurunkan penumpang dan bermula dari sini semua orang akan mendaki tangga untuk ke kawah Bromo.

#1 - parking kuda

Waktu ke sini, tangga habis teruk ditimbus pasir sampai tak nampak tempat berpijak. Rupanya pun sedikit uzur dan sebahagian railing patah. Bila mendaki dalam keadaan yang semacam ni tahap kesabaran kena tinggi sebab kalau orang depan sekejap-sekejap berenti, sekejap-sekejap berenti memang boleh cantas  mood. Tapi aku rasa keadaan ni temporary sebab dari gambar yang aku tengok sebelum dan selepas balik dari sini, kondisi tangga jauh berbeza dan lebih terjaga (eh ada orang sapu ke? gigihnya).

#2 - tangga ke kawah Bromo
#3 - orang ramai berpusu-pusu menaiki tangga
#4 - stairway to hell?
#5 - huyohh tenggelam!

Seperti orang lain kami juga tak melepaskan peluang untuk melihat kawah Bromo dengan lebih dekat. Dari pemerhatian aku, lookout point kat atas tebing ni agak terhad sedangkan jumlah pelancong yang berkerumun kat sini ramai. To make it worse, penghadang di sekeliling tebing banyak yang patah dan aku rasa benda tu dah selamat masuk ke dalam kawah (erk!). 

Jujurnya aku rasa tempat ni tak sesuai untuk orang yang gayat sebab bahaya kalau naik sensorang, takut nanti off balance terus kelepukkk...jadi gulai kawah (erk!). Sebenarnya aku pun gayat tapi dah kurang sikit lepas buat bungy jumping tahun lepas. Fiza? Hahahaha. Aku tengok muka dia pucat gila, kalau toreh sure tak keluar darah.

#6 - jangan gile-gile, nanti jadi gulai kawah
Walaupun cuak tapi aku cuba beranikan diri menyua kamera ke arah kawah. Terjengket-jengket aku berdiri kat tepi tebing semata-mata nak shoot gambar close-up. Apa boleh buat, tak mampu lagi nak beli lens panjang.  Waktu first time tengok kawah berapi dari jarak dekat terujalah jugak. Aku cuma terbayang, kalaulah.....kalaulah tetiba kena tolak dari belakang memang takde maap bagimu - babailah jadi lauk gulai kawah!!!

Kalau tengok dalam gambar #5 ni boleh nampak lelaki ni pegang bunga warna-warni kan? Bunga-bunga tu adalah untuk mereka yang berhasrat nak membuang hajat. So kalau sesiapa berhajat bolehla try tapi as usual, orang Islam takleh la buat sebab syirik. Ngerti?

#7 - kawah Bromo
#8 - kawah Bromo....lagi!
#9 - zoom skit
#10 - what the rock is cooking?
Sebelum beredar kami bergilir-gilir amik gambar sebagai bukti yang kami dah sampai. Ini jam masing-masing kontrol macho walhal dalam hati rasa gedebak-gedebuk macam nak terkeluar jantung.

#11 - wishlist Kawah Bromo ()
Sesi bergambar dengan kawah Bromo pun sudah selesai maka dengan segera kami beredar sebab lagi 15 minit jeep akan bertolak pulang hotel. Overall aku rasa puas hati sebab kali ni cuaca berpihak pada kami dan nampaknya tak sia-sia aku mengulang ke Bromo untuk kali yang kedua.

#12 - cuaknye, baikla cabot cecepat. kbai!
#13 - trafik jem weiii

Seperti biasa Fiza terlebih dulu meninggalkan aku, jalan laju-laju plak tu. Aku seperti biasa menten jalan lenggang-kangkung. Nasiblah. Janji Mat Saleh tu hangin. Hehehe  v(^_^)v

#14 - Fiza jalan tak toleh belakang dah
As expected, bila sampai ke jeep Mat Saleh tu cakap kami lambat 8 minit. Ceh. Ada aku kesah? Pastu rasanya Fiza balas cakap dorang punya 1 langkah tu sama dengan kitaorang punye 2 langkah. Logikle. Kaki deme kan panjang. Nyampah tul #@%&*!!

#15 - balik jom!
Tanpa membuang masa kami masuk ke dalam jeep dan supir pun memecut meninggalkan Sea Sand. Babai Bromo. Jumpa lagi!


bersambung....
.

26 comments:

Janggel / Rain October 23, 2012 at 2:16 PM  

Wahhh ada jual bunga kat atas tu? Hajat tu bukan yg kat umah kecik kan? Hajat lain kan?

Fatt October 23, 2012 at 2:32 PM  

janggel,
ada...ape je yg takde? ko nih...hajat tu general maa...asik nak memerut je...euwww *tutop idong*

;P

dzuchan October 23, 2012 at 2:37 PM  

warghh..takutnye..aku ni penggayat sikit
cmne aku nk p taun dpn ni..

masa gambo ko naik tu aku rasa ok je, tengok gambo kawah..*gulp*
curam..kalo tak naik rugi la pulak..
stress hahahhaha

none October 23, 2012 at 3:08 PM  

scary loh tangga tu... tapi aku rasa cam matching je baju oren ko tu ngan suasana kat bromo ni *takde kaitan ngan en3... haha

kalau suh aku undi gambo yang paling cun adalahhhhhhh
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
gambo tangan ko buat love tu... cun
mekasih, kbai

Wira Nordin October 23, 2012 at 3:34 PM  

gmbr yg #14 tu kuning-kuning atas pasir tu apa?
gold dust?

m.u.l.a.n October 23, 2012 at 4:06 PM  

brader tu slide turun bawah ke..? mmg terer..

Fatt October 23, 2012 at 4:20 PM  

dzuchan,
ilek le...small matter je ni. penat je ko naik kapai tobang jejauh sekali tak sampai ke kawah..iskk rugi tau



none,
jenuh aku dok pikir bila masa aku buat sign love kat sini...ini jam sign love aku dah tak pikir dah..rasa nak turun cecepat je..kang klu dok love2 bagai..jadi gulai kawah satgi...hoho



wira,
klu gold dah lama aku mendulang kat sini...itu rumput tak silap aku.



mulan,
terer nooo...dia turun menjunam kot. hahaha

abbazeef-wanderlust October 23, 2012 at 9:29 PM  

salam fatt,

aku xdpt bygkan tetiba meletup bnda tu..astaga...

btw cntik!

morbid5447 October 23, 2012 at 11:22 PM  

huh...the rock is cooking the flower..hehehe.eh betul ke..hehehanyway..mabeles

none October 24, 2012 at 8:45 AM  

gambo ko buat tangan bentuk love tu kat kawah ijen kan... lawolah gambo tu aku rasa

zaraab October 24, 2012 at 8:59 AM  

Insya Allah akan ke Bromo juga next week.

* Bro tue slide turun ek? Sempoi lar.


BlueEwoke October 24, 2012 at 9:10 AM  

tak ku sangka sesungguhnya kt bromo pun ada trafic jam!! gile ahhh..

Agak scary la jugak melihatkan kawah tu sayup2 jauh kebawah, memang sayonara selamanya la...

Dr Singa October 24, 2012 at 10:18 AM  

er...

kenapa saya rasa macam saya nak tiru lagi adventure awak eh....

* terus klik website kapalterbang merah*

jimmie October 24, 2012 at 11:24 AM  

mmg ngeri tengok kawah kalau la dpt 'tertolak' mat salleh loqla' musti best...hehehe
p/s musti mat salleh tu x hencem kan..kan

Hafizah Hassan October 24, 2012 at 1:54 PM  

Ciss! Ciss!! Sempat pulop ekau mengutuk aku yek.. Takpe takpe.. Ada lori ada bas! :-P

myjourneymyphoto October 25, 2012 at 1:27 AM  

ngeri tengok kawah tu masih terasa ke hari ini

Wak Gelas™ October 25, 2012 at 12:23 PM  

wak pon nk ucap slmt ariraya qurban jeeer..

hanie October 30, 2012 at 11:21 AM  

len kali get ready upih pinang jek la.. gelongsor jek ke bawah.. silap uturn..selamatttttt..jd satay kat bawah nun..kakakakak

Fatt October 30, 2012 at 12:36 PM  

abbaz,
wsalam...klu dia meletop, alamatnye takleh la tengok dedekat..kena tgk dari jauh



morbid,
ko pegi sampai ke kawah dok?



none,
oooh gmbr itew ke...aku tak sempat buat love bagai kat cni..takut tersilap step



gb,
gitewww



zaraab,
ko dah balik ke? camne cuaca, ok?
aku rasa dia slide la kot...org putih ni kan kdg2 gila.



na,
haaa...aku pun tak sangka cni pun bleh trefik jem. aku pun rasa skeri tgk kawah ni sbb kemain besau saiznya



dr singa,
dapat tiket murah tak dr? pegi tau!! bawak gb sekali :)



jimmie,
kesian. apala nasib org2 tak hensem...sob sob sob...aku tolak ko nak?



fiza,
ada hari bleh balas. hehehehe :P



mjmp,
saya pun rasa bnda yg sama x__x



wak gelas,
gitewww...sy pun sama wak...jgn mkn banyak daging..tak elok



sang utah,
ecin....



hanie,
satay sedap gak tu...jgn rentung sangat udah. lol. eh baru teman pasan, beso bebeno reben kat rambut mike tu...hehehe

abbazeef-wanderlust October 30, 2012 at 12:52 PM  

Mean ms tgh bsuke ria kat atas tu skali meletup ya rabbi, minx jauh la ya allah kalo aku g nnti.

Btw dier mmg xde penghadang je ape? Kalo skali slip je dah la berpasir kan? Fu..mmg watamat lah the end!

Btw sgt bahaya tp sgt best!

Mih3

Basil Hibiscus November 4, 2012 at 9:56 AM  

wah menariknya!!

Bromo masuk list. hehehehe

zaraab November 7, 2012 at 4:22 PM  

Fatt, just came back from Bromo last 2 days. Pak Supir jeep bagitau sepanjang minggu hujan. So, ramai yg datang tgk sunrise pun cuaca mendung jek. Tp Alhamdullillah, cuaca bagus masa kat sana! Nasib tak baik this time, kena naik from Penanjakan Point 2 sbb jalan ke Point 1 tgh renovation. Dia punya nak naik, MasyaAllah. Dengan berdebu nya, dengan mencacak nya. Tapi, we managed to get up there jugak. Sbb nak jugak tgk sunrise. But the view are not as nice as Point 1 as mentioned by local la.

Rawi Sanra February 10, 2013 at 11:35 AM  

Saya tgk gambar balik, sbb teringin nak sampai sini, tp tgk gambar pun mcm gayat, berdebar tgk gmbar, takde kes ke org jd gulai kt sini? Seram dowh

Rawi Sanra February 10, 2013 at 11:37 AM  

Tgk gambar pun da gayat, tp super awesome la view kt sana.. Takde kes ke org jd gulai? Huhu

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP