Kebarangkalian sesat di Tokyo lebih cerah bagi orang yang jarang naik public transport

November 14, 2012

Ada kena mengena ke tajuk entry ni dengan gambar? Ada. Sebabnya setiap hari aku mesti sesat kat stesen subway. Ada lebih dari 14 lines subway dan metro kat sini termasuk private line dan JR. Camne tu? Gila!


Ini namanya Tokyo Tower. Aku amik gambar dari bawah je sebab naik ke observation deck tu agak mahal. Tapi takpe, nak yang free of charge boleh naik kat Tokyo Government Building. Lagi tinggi dari Tokyo Tower dan boleh teropong lagi jauh sampai ke Mt Fuji. Cuma 2-3 hari ni Mt Fuji masih malu nak bertegur-sapa dengan aku. Heh.

Tokyo mega city yang padat
walaupun padat tapi sangat tersusun dan yang penting sekali, bersih!
Sebenarnya aku tengah susah hati. Sepatutnya harini aku jumpa 2 orang kawan kat area Shibuya. Tapi masalahnya nombor tepon yang aku salin atas pembungkus mekdonel sebelum keluar dari train dah hilang entah ke mana. Mungkin cleaner hostel ni terbuang waktu kemas bilik. Tskk...

loyal Hachiko statue at Shibuya crossing

So camne sekarang ni? Adakah aku kena tunggu kat situ macam Hachiko? >__<

Aku harap dorang tak marah sebab aku tak sengaja. Ada rezeki mungkin kita jumpa di tempat lain, Insya Allah. Anyway terima kasih sebab belanja kopi. Hoho...kopi di Tokyo sangatlah mahal. Boleh terjun bangunan!

ps : lepas post entry ni aku pi jalan-jalan dan 3jam lepas tu baru aku teringat..."Eh, aku salah taip. Bukan Hachioji, tapi Hachiko!!". LOL!!! Sori -___-"
.

18 comments:

dzuchan November 14, 2012 at 10:55 AM  

hanjing tu nama hachiko ke hachioji?
:-)

14 line subway?aku hanya memikirkan cmno la nak maintain 14 line. alang KL ada 4-5 line ni pun macam-macam hal.

selamat mengexplore jepun dengan jayanya..ganbatte..

Daddy Ziyyad November 14, 2012 at 11:20 AM  

perghhhh..dah kat jepun dah..:)

Hulubalang November 14, 2012 at 11:32 AM  

ye...sepanjang idup aku x pernah naik monorail, sekali 2 naik lrt dan boleh dibilang dgn jari naik komuter. Camne tu?

aku ada peluang yg amat cerah utk sesat kalau naik public transport hahaha...

nash November 14, 2012 at 12:00 PM  

tu patung si Hachiko tu ke? :")

Neng Mumtazah November 14, 2012 at 12:12 PM  

salam Fatt...

wahhhh dah berjaya menjejakkan kaki ke bumi Jepang...seronotnyerr.

anyway, enjoy ur trip & take care.

PS: nak poskad :P

-aiyeen-

Koqin Qaremo November 14, 2012 at 1:02 PM  

tahniah fatt... berjaya menjejakkan kaki negara matahari terbit..eeeerrrkk kat sane musim ape ehh??

BlueEwoke November 14, 2012 at 1:43 PM  

Cuaca nampak cantik di Tokyo walaupun sejuk.. daun2 kt pokok tu pn dh nampak mcm nk merah..i iz eksaited!

Buyuiazliana November 14, 2012 at 2:37 PM  

Jepun tu ape je murah awak... semuanya mahai!

Biqque November 14, 2012 at 3:28 PM  

i iz jeles!

(ngadap gambar jepun ku berulang kali sambil lap air mata)

aku tgh tahan sebak nak tgk autumn ko kat jepun...sila la letak gambar banyak2!

Janggel / Rain November 14, 2012 at 4:58 PM  

Gitueeee gigih pulak si Fatt ni8 apdet blog kan...mementang kat jepun ada wifi! HAHAHAHA.

nama anjing tu ada AkA eh? Hachiko A.K.A Hachioji?

Bertabahlah. Masih lama lagi. kekekkee

Salam dari perantauan jugak.

norh November 14, 2012 at 8:29 PM  

nak terjun bangunan yg brapa tingkat tu fatt? he he

etuza November 14, 2012 at 10:22 PM  

wow...cantik2 belaka gambar tu

alifah@along November 15, 2012 at 1:56 PM  

best jugak mkn buah langsat (baca=sesat) tengah2 Jepun tu..hehheheh.... Hachiko oh Hachiko... tak pasal2, aku pergi kat situ nanti, ada Fatt Statue plak..hahhaa

Fatt November 15, 2012 at 11:56 PM  

dzuchan,
hach....sama la tu..make sense? :P

aah...tu baru subway, blum masuk private line & jr line...



dziyad,
yes i am :)



hbalang,
komuter lagi la aku dah lama tak naik, klu star & lrt tu gagah lagi. monorel? purba sangat. lol

ko mmg berpeluang cerah nak sesat mcm aku..hahaha



nash,
yup, 10 markah!!



aiyeen,
ingatkan sape lagi tadi neng mumtazah..err ni nama betul ke samaran ni?

erk..i lost ur adddress, how?



koqin,
skrg ni tengah musim luruh...sejuk gakla sbb nak masuk winter dah



na,
iskk, tak juge..pagi mendung..tengahari tu baru nak cerah..itu pun kejap aje sbb pastu ujan rintik2...not so good..



buyu,
hahaha...ntahnye sume mahal...aku rasa kedai Lawson 100 je yg murah..hihi



biq,
motip nak nangis? lol :))

kat Tokyo daun tak berapa nak kuning lagi..kat Kyoto ni bleh nampak la...nanti aku tepek gmbr yek



janggel,
motip sangat gelakkan aku..hehe...ala aku sambil2 je update blog sblm tido. klu kat Mesia mana ada masa, penat kerja membanting tulang. hahaha

anjing ni nama Hachiko la..aku typo teringt nama stesen jr line nama Hachioji. bleh?

aku taknak balik, bleh? hahaha :))



norh,
bangunan ground floor. hahaha



etuza,
makasih...amatur saja. main tembak suka ati



alifah,
klu hari2 mkn buah langsat bleh kembung perut seh...siyes aku pening dgn subway kat sini...

ko bila nak mai cni?

gadisBunga™ November 17, 2012 at 1:16 PM  

bape rege kopi tokyo? aku takut kene terjun bangunan jugak nih!

Fatt November 17, 2012 at 11:42 PM  

gb,
lebe kurang rm20 jgakla segelas..mcm starbucks tapi kat mesia pun aku jrg2 minum sbb gile aih melampau sgt utk secawan kopi yg so-so

alifah@along November 19, 2012 at 12:24 PM  

hahhaaa... gaya soalan, mcm ajak aku balik kampung je..ok2, esok aku sampai..hahhahaa

Fatt November 19, 2012 at 9:26 PM  

alifah,
hahahaha...saje je kan wat perangat. kekeke..gurau jek :P

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP