Kyoto's Geisha & Maiko

November 21, 2012

Sebelum ke sini aku pernah memasang hajat untuk melihat geisha dari jarak dekat. Tapi untuk melihat geisha kita perlu ke sebuah kawasan yang di panggil Gion yang terletak di Kyoto. Geisha hanya boleh ditemui di Kyoto dan tidak akan kelihatan di mana-mana bandar lain di Jepun seperti Tokyo, Osaka, Hiroshima dan sebagainya. 

Ciri-ciri seorang geisha boleh dilihat pada mekap putih yang disapu pada muka dan leher, fesyen rambut statik yang sarat dengan hiasan dan pakaian tradisional kimono. Kesemua ciri-ciri ini menjadikan geisha sebagai ikon yang cukup simbolik dan sangat terkenal dengan identiti negara Jepun. 

Geisha adalah seorang penghibur yang berkebolehan bermain alatan muzik tradisional, menari tarian tradisional, bermain permainan tradisional dan sebagainya. Kadar bayaran yang diterima oleh seorang geisha adalah bergantung pada ranking. Selain geisha, maiko adalah apprentice bagi geisha dan mereka akan dilatih sehingga cukup mahir untuk menjadi geisha. Secara luaran aku tak dapat bezakan yang mana satu geisha dan yang mana satu maiko, tapi mungkin jawapannya ada di sini :

a) Geisha
b) Maiko

geisha or maiko, any difference?
huyoh tingginya terompah!! (10cm high!)
mekap putih kat leher
graceful geisha

Sebenarnya aku hampir putus asa waktu merayau-rayau mencari kelibat mereka di Gion. Aku difahamkan yang geisha hanya boleh dilihat sekitar pukul 6-7ptg sebab pada waktu inilah mereka akan keluar untuk bekerja. Tapi entah macam mana aku agak bernasib baik sebab tiba-tiba kelibat mereka muncul dan tanpa bertangguh aku terus grab peluang yang ada. Bukan aku je yang jakun bila ternampak geisha tapi boleh dikatakan semua orang pun 2x5. 

geisha atau maiko, aku takleh nak beza sebab nampak serupa
on average, kitaorang sama tinggi je, tinggalnya dorang pakai terompah 10cm dan tempat kami berdiri ni slope bukit. huh! #sajanakbagitau
Untuk kali pertama aku masih malu-malu nak mintak bergambar tapi mungkin dah tertulis rezeki aku nak terserempak untuk kali yang kedua. So kali ni aku dah tak pedulik muka tembok China ke tembok Berlin ke....yang penting aku ada bergambar dengan geisha. Ko ade? Hehehe ;-P

.

29 comments:

Ninie Hanis November 21, 2012 at 12:30 AM  

cayalah fatt..ini yang aku mahu! :)

Diana Diane Teo November 21, 2012 at 12:33 AM  

Saya tiada! Saya pergi Gion dua kali - siang dan malam gara-gara geisha & maiko tapi nampaknya nasib tidak menyebelahi saya. =(. You are so lucky, Fatt!

Tijah November 21, 2012 at 1:05 AM  

uishh. Rasa nak je aku antar anak aku skolah asrama fatt. Bleh ikut ko jln2. Errr agak2 ko sanggup x? Huhu

Nina Hamdan November 21, 2012 at 1:27 AM  

Dah macam memoirs of geisha punya story je bila baca post ni.. hehehe

Enjoy ya disana.. ngee :)

Kak Mahh November 21, 2012 at 3:12 AM  

Malu rugi,tak berapa malu kan untung...

Chawanna Na November 21, 2012 at 7:16 AM  

Kelas kau bergambar dengan mereka2 itewwww hahahah

Izni Hafiz Abdul Rashid November 21, 2012 at 7:21 AM  

Boleh beli terompah tu buat koleksi...

Sarah Asshila November 21, 2012 at 8:15 AM  

rasanya ni cm maiko je..sbb geisha yg ktorg jumpa jalan laju smcm..tak ada pluang2 pun nak amik gmbar ka apa..

dzuchan November 21, 2012 at 8:19 AM  

tudiaaaa...gambar terakhir

putih bebenor makeup..
memoirs of geisha

Lynn Hamzah November 21, 2012 at 8:27 AM  

dapat juga bergambar dgn geisha kan...kimono diorang cantik arr...

Janggel / Rain November 21, 2012 at 8:29 AM  

Wow hampir tak kenal antara ko ngan geisha yg mana satu. kagum! hehehe

masMZ November 21, 2012 at 8:43 AM  

caner nih??? kaler muka ko dah sama ngan muka geisha nih??? hahahahaa....

owhhh diorang pegang uncang... ingat kipas tangan nak wat2 tutup muka dan memberi jelingan manja.... hehehehe

zany November 21, 2012 at 8:49 AM  

saja je kan menyalahkan terompah. redha je lah, dah comel, ekekeke

Anash November 21, 2012 at 9:01 PM  

diapit oleh gadis geisha...
best le pulak...
heheh

niL November 21, 2012 at 9:56 PM  

Aku lg fokus pada tudung ko fatt...Colorful! Mana beli?? Cun!

nash November 22, 2012 at 12:08 AM  

tudung ko pun taknak kalah Fatt.. haha. dpt jumpe geisha, owhsem! update selalu, bestnya!

Biqque November 22, 2012 at 9:31 AM  

geisha yg aku kejar dulu mmg takkan bergambar dgn orang, ada manager, turun pun terus masuk kedai, patu diorang ada bawak bekas kotak 4 segi yg dikendong macam baby. patu diorang tak suka gambar diambil. masa tu mmg ramai gile kejar, and diorang jalan laju mcm lipas kudung sambil cover muka. dah la pakai terompah tinggi! gile hebak!

contoh bekas kotak yg dikendong: http://images.travelpod.com/tw_slides/ta01/49b/066/real-geisha--osaka.jpg

so geisha yg ko jumpa time siang ni tak sure la tahap geisha diorang ni camne plak. maybe class lain kot. hahaha! yg penting, ada gambor ye dak.

ni cite geisha aku:
http://biqque.blogspot.com/2012/06/japan-kiyomizudera-temple-and-gion.html

Naramas Aman November 22, 2012 at 4:13 PM  

Seronoknya Fatt dapat tengok geisha.

Selama ni saya tengok dalam filem je.

langkah kaki.. November 22, 2012 at 7:06 PM  

hys sis fatt... =) lame x menjengah sini. =)
geisha! mereka yg putih pon..tepek bedak kasi putih lagik kat muke. tp x pelik. bayangkan... kite berkulit itam manis.. tepek bedak macam tu..*horror*
btw...rambut tu palesu ke ori? O_o

Bibu Wilda November 28, 2012 at 10:57 AM  

complete!!~akk tayah susah pegi jepun la camni hehehe

Azizan Zolkipli December 3, 2012 at 4:10 AM  

bila gi travel ni, jangan malu2 untuk bergambor. ambil aje peluang yang mungkin sekali aje datangnya tu. jeleslah Wakjan kamu dapat bergambor dengan geisha tu huhuhu ...

Fatt December 5, 2012 at 8:32 PM  

ninie,
jom kita pakai kimono pastu tepek bedak sekati!!


diana,
actly diana, i almost give up tau..just right before i nak blah tiba2 keluar geisha 3 org..so i pun gelabah amik gmbr...hahaha...lucky mungkin. why not u come again this time..lepak area Kiyomizu temple..sana pun ada geisha :)



kak tijah,
akak, sy tgk gmbr akak je sy rasa akak pun bleh celen geisha dlm entry ni..keke...jom la kak tijah..sure gegar kyoto klu akak mai. sy sanggup je, janji upahnya akak kena buat lawak hari2..ok? :)



nina,
sy pun mcm tak caya waktu first time jumpa geisha...mcm mimpi.tapi mekap dia mmg tebal..huhu..cam antuuu



syieda,
sugoiiii!!! (mksdnya hebat!!)



kak mah,
LOL!! akak ni buat sy tergelak la..betoi2..klu malu2 mmg menyesal tak sudah



na,
ramai seh org amik gmbr aku dgn geisha waktu ni..glamer skejap..err mknanya bersepah2 la gmbr aku kat merata ceruk..pfff



izni,
terompah kat melaka tu byk..kat cni mahaiii



sarah,
agaknyelah..apprentice kot. abihtu satu keping pun tak sempat ke? laju gak dorg tu lari wlpun pakai trompah..iskk



dzuchan,
hahaha..siot. aku pun putih melepak ape! :P

tp mmg mekap dia sekati kot..putih cam antu



lynn,
tertunai sudah hajat dihati...gitewww...aah kimono dorg cantek sgt



janggel,
kannn...hebat tak? sama putih melepak kan muka aku dgn dorang. hahaha



mas,
cis kutuk aku. takpe..ada lori ada bas!

ni yg apprentice, klu geisha pro mgkin la kot jln sambil tutup2 muke..kekekeke...



zany,
kan..salah trompah le tebal sangat. hehehe... :P



kak anash,
klu si janggel & john mgkin dah menggigl2. hehehe



nil,
aku tak beli tudung ni..si john bagi..opss pecah rahsia



nash,
warna2 rangoli katanya. pasni aku nak cari takuya plak



biq,
hebakkk..aku dah usha entry ko..mmg ada rupa mamarazi dah ni. klu ko pakai continuous shot mgkin lagi byk gmbr ko bleh select. apapun, aku rasa puas hati dapat jumpa tak kisahla maiko ke geisha ke janji muka putih melepak bedak sekati. kekeke

tetiba aku rasa rindu kat kyoto...jom ripit jom!



naramas,
kak, bila lagi..maila kyoto..sini best..sy personally suka kyoto dari tokyo



mulan,
hot stuff..hehe



langkah kaki,
hi jie, mana pi bizi ke? klu kita yg hitam ni buh bedak setepek gitu haruslah bedak leher dgn tgn sume kasi putih.klu sekerat2 kang jadi mcm maikel jeksen...huhu..err, rambut tu rasanya ori..baca mana tah ckp dorg mmg ternak rambut tu (err ternak?)



none,
tertariksss



bibu,
gitewwww...



asmar,
makasihhh



wakjan,
hehehe...sy pun tak sangka jumpa dorg ni wakjan. klu tak jumpa mgkin ralat skit la kot sbb tak lengkap ke kyoto klu tak jumpa geisha..tapi betoi...kdg2 kena buang rasa segan..tp tgk tmpt..tp klu utk spesel ocasion camni sy mmg akan muka tebal. huhu :P

Biqque December 6, 2012 at 9:07 PM  

jom pakai bedak sekati! mesti kita pun cun cam depa! :D

Fatt December 7, 2012 at 12:43 AM  

biq,
aku rasa kalau ripit kali kedua mmg aku nak pegi kedai kimono utk cuba. aku ada jumpa 1 kedai mcm ni kat Asakusa...bukan baju kimono je ada..baju ninja, samurai sume ada...HAHAHAHAHA..tetiba aku rasa nak pakai topeng DV sambil pakai baju samurai..agak2 masuk tak? LOL :))

langkah kaki.. December 9, 2012 at 4:58 PM  

oh... bz dgn final year projek. sobss. wah. ternak rambut????? biar betik?? haha. ok ok. kirenye mmg original rambut sndri...wah~~ mcm mana lah mereka buek tu

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP