Musim luruh di Kyoto

November 18, 2012

Bandar Kyoto sekarang tengah sibuk dengan pelancong terutama pada hujung minggu dan akibatnya semua tempat penginapan penuh. Kebanyakan penghuni hostel yang aku jumpa terpaksa berpindah-randah dari satu hostel ke hostel yang lain. Aku jugak termasuk dalam kategori nomad dan nyaris-nyaris kena cari tempat tido di luar Kyoto sebab semua hostel yang disenaraikan di Hostelworld, Hotelbookers dan Hostel.com penuh. Aku jugak cuba email satu persatu, mana tau kalau-kalau ada hostel yang masih ada katil kosong dan setelah beberapa kali gagal akhirnya berjaya jugak. 

Tak semestinya bertukar-tukar hostel tu tak bagus sebab setiap satunya ada pro & cons. Kebaikan bertukar-tukar hostel ialah kita boleh merasa tido di banyak tempat, boleh kenal lagi ramai orang dan boleh compare dan recommend mana satu yang terbaik. Keburukannya pulak berubah tempat tido setiap hari (kalau jenis campak dalam lombong pun boleh tido mungkin takde masalah), terpaksa mengulang proses check-in dan check-out, terpaksa berpindah-randah dengan barang yang banyak dan terpaksa hafal nombor-nombor bas untuk ke sana.

Tapi aku masih bernasib baik sebab tak perlu mengangkat backpack yang berat melampau tu ke setiap hostel sebab owner di Haruya Aqua sangat baik hati dan suruh aku tinggalkan kat sana dengan percuma! Yay! Aku pun apa lagi, yabeda-bedu lah sebab letih hoi kalau nak usung benda tu ke hulu ke hilir. Jadinya aku cuma bawak baju untuk 2-3 hari dan stok makanan setiap kali bertukar hostel. Senang kan?

Hostel Haruya Aqua, female dorm 6 beds 2100Yen/RM84
Overall experience bertukar-tukar hostel memang menarik. Selepas banyak hari tido di bunk beds dan playhouse (??), harini aku merasa tido di atas tatami. Bukan tak penah merasa tido atas lantai tapi feeling tido atas tatami memang unik. Kalau golek belah kanan boleh sampai kat tilam budak Hong Kong, golek ke kiri boleh sampai ke tilam budak German. Hahahaha. 

Hostel Gojo Guest House, 6 beds female tatami dorm 2500Yen/RM100
Tapi dalam banyak-banyak tempat tido yang aku dah cuba, rasanya kat hostel semalam yang paling aneh sebab sebijik macam playhouse (pondok-pondok). Saiz "bilik" aku cuma 2m (panjang) x 1.8m (lebar) x 1m (tinggi). Hoh!!!

Hostel Mundo Chiquito, 7 bed mixed dorm Y2000/RM80
**kalau nak tau bawah tangga tu pun bilik, huyoh!!
macam capsule bed, kalau paranoid dengan tempat kecik sila pindah ke hostel lain
Aku mengaku yang orang Jepun sangat pro dalam memaksimumkan penggunaan ruang. Walaupun ruang tu sangat sempit tapi dorang pandai organize dan untuk itu aku tabik spring.

Tapi korang tau tak kenapa kat Kyoto sekarang tengah pack dengan manusia? Bukan orang luar je ramai tapi orang Jepun sendiri pun sanggup naik shinkansen (bullet train) semata-mata untuk ke Kyoto. Dorang semua datang ke sini sebab nak tengok fenomena musim luruh atau autumn foliage. Macam yang penah aku sebut dalam entry sebelum ni, kat sini daun-daun maple banyak dah bertukar warna. So aku nak share sikit gambar-gambar yang sempat aku amik semalam dan harini. Enjoy!

#1
#2
#3
#4
#5
#6
#7
#8
#9
#10
#11
#12
#13
So what's your favourite autumn colour? (eh tetiba cakap omputih. lol!)
.

36 comments:

uMi aishah November 18, 2012 at 8:47 AM  

sis,bape hari u kat jepun...nnti bentang budget tau..dasyat! btw i bru pulang thai-laos smlm..taking care my sis

uMi aishah November 18, 2012 at 8:48 AM  

sis,bape hari u kat jepun...nnti bentang budget tau..dasyat! btw i bru pulang thai-laos smlm..taking care my sis

John November 18, 2012 at 8:54 AM  

Wahhhh...cntiknya gmbr dedaunan tu kak fatt. Saya paling suka yg last tu ibarat air mata jatuh ke tanah....heheh

TheStyliss Photography November 18, 2012 at 8:55 AM  

Wahhhh minah dalam gambo tu mesti tengah pening pikir ayat nak tulis belog kan?

Cantek kan autumn kt sana.

Chawanna Na November 18, 2012 at 9:03 AM  

Wah daun2 di Kyoto dh berubah warna..i iz jeles... teruskan mengambil gambar2 yg cantik heheheh
So amacam? Kyoto best kan?

dzuchan November 18, 2012 at 9:31 AM  

cam best je hostel yang gambo no 2 tu..boleh feeling2 zaman oshin :-P

chanteknyaa gambo2 daun musim luruh tu..

Ainul Arina November 18, 2012 at 9:35 AM  

sugoiiiiiii !!!! @_@

subhanallah~

Syima Syaz November 18, 2012 at 10:48 AM  

dah lama tak singah sini...

rasanya kalau bujang lagi n single n available n erk dgn gaji skrg... i akan ctc u nak ikut gi merata-rata atleast 4bln 1negara... gituuu...
hehehehe

tapi skrg bukan takat dah tak single, dah ada anak dara pulak tu....
maybe anak lah nanti pegi..hehehe

Hazwan Samian November 18, 2012 at 1:45 PM  

cantiknyeeeeeee... mau pegi juge.. =D

smoothiesices November 18, 2012 at 4:38 PM  

nice photo!!
finally u dpt stay kat new Mundo,right?
Kalau vote i sure pilih Kyoto.Maybe sbb heritage place...Anyhow,enjoy ur trip!

zany November 18, 2012 at 4:39 PM  

gambar santek.
kau dah pakai DSLR ke fatt?
atau masih canon compact comel tu.

LediAgli November 18, 2012 at 7:50 PM  

Cantiknyaaa permandangan...

aziahmk November 18, 2012 at 11:20 PM  

fatt, ko dh balik mesia ke? kalo blum balik...akak nk kirim fridge magnet jepun 1. nanti akak bayar ye...

xazuraxabux November 19, 2012 at 5:27 AM  

fatt, aku betul-betul jeles nih...

Biqque November 19, 2012 at 8:57 AM  

*sedu sedan tgk gambar*

I MISS JAPANNNNNNNNNNN HUAAAAAAAAAAAAA!

SILA BWK BALIK DAUN MAPLE TU DAN FRAME. SAYA SUDAH, ANDA BILA LAGI?

HAHAHAHA!

ok, part bilik2 hostel tu mmg bagus sungguh la ko cuba, sgt bermanfaat info2 yg diberikan khususnya utk org2 single. part golek2 dgn playhouse tu menakjubkan! aku teruja! :D

masMZ November 19, 2012 at 10:41 AM  

huaaaaaaaa..... walaoopun ayat aku akan berbunyi tak berapa nak betul tapi aku akan tetap kata kaler2 daun tu nampak sangat lahzattttttt (means santekkkkkk) :D

m.u.l.a.n November 19, 2012 at 11:15 AM  

autumn...!!!!! very the beautiful...

pic #1 macam bilik kami kat ski resort dgn anak2 di melbourne..

pic #2 macam bilik masa kami travel di korea dulu..

pic #3 macam cabin kami dalam train ke sapa, vietnam..

kat switzerland pon kami duduk bilik macam hostel.. sbb ada anak2 & bilik air kat luar.. nak yg murah gitu lah..

Rawi Sanra November 19, 2012 at 12:16 PM  

Subahanallah! Ohsem ok, nak rasa autumn kt japan pulakkkkk!! Jelesnya

alifah@along November 19, 2012 at 12:26 PM  

ya , aku pilih Marple leaves color merah hijau... #3 pilihan dihati tuan puteri, ewah!!! apapun, semua superb beb...

Hulubalang November 19, 2012 at 4:07 PM  

aku teruja part golek guling2 dalam bilik sempit tu la.. errr ada mix dorm x? kekekeke....

nash November 19, 2012 at 10:41 PM  

huihh, bilik pondok2 tu pun rm80 sehmalam. part golek-golek mmg kelakar! hahaha

Fatt November 19, 2012 at 11:14 PM  

nil,
aku suka yg warna kuning. tp merah mmg cantik jgk



umi,
bajet iols kecik je sis. tak sampai 2k. hamboi baru balik thai-laos, ni backpacking dgn mak u ke? cayalah :)



sal,
merah itu menawan. hehe



john,
gedik sgt aih nak berkakak2..aku sekeh nanti. hoho.



tsp,
terkonpius skjp..ni komen utk entry sblmnya ke? sbb mana ada gmbr minah dlm entry ni (??)

autumn mmg cantik. kbtln kat Jepun ni dorg gila tgk daun



na,
kyoto mmg best. aku suke suke sukeeee sangat! tapi ko mesti turun tokyo pasni tau na..mmg ohsem jgk..hrp sesat jgk cam aku. lol!



dzu,
tapi kan, sbb wall antara bilik2 tu kayu biasa je so org sebelah sembang apa kita bleh dengar..aku wonder camne org dulu wat projek. lol!



ainul,
sugoiii ne! :)



syima,
hi beb. lama tak dgr citer..dr zmn ko bujan sampai kawin..skrg dah ada anak..alhamdulillah. cepat kan masa berlalu?

tunggu anak ko besar skit ko berjalan2 la satu family. mesti lagi best. lgpun seat utk baby free...so grab the opportunity :)


hazwan,
autumn kat cni mmg cantik. beza sgt dgn autmn kat negara lain yg pnh aku pi. jemput datang! :D



smoothiesices,
airgatou gozaimas! yup, i did, tapi cuma dpt 1 mlm sbb wiken tu gila2 punye fully booked..sume org datang coz nk tgk autumn leaves. btw ni hostel baru, yg mundo lama tu i tak pegi..izit sama katilnya kat sana? btw thanks for recommending. somewhat i rasa i lebih prefer Haruya Aqua coz building itself mmg unik dan lebih comfortable



zany,
makasih. aah kak, dah tukau skit..amik basic body je..cuma lens upgrade kasi zoom jauh skit



wadi,
sugoiiiii!!!! :)



lediagli,
betoi..pandang kiri kanan depan belakang sume cantik



aziah,
huhu..sori kak..tak dapat nak beli coz out of budget



azura,
kekekeke....ko heret mek hani tu datang cni. takyah pi nz..sungguh. cni lagi best!



biq,
terpaksa seludup 1 plastik daun maple. lol :))

aku pun suka Jepun...nak belajar language dia pasni pastu dtg balik. insya Allah

dok dorm mmg best tapi itulah, klu kena rumet yg jenis berdengkur, mmg kena prepare earplug le..nasib baik aku bawak..aman skit tido



mas,
lazatttt? ayat cam aji bakhil. takleh blah! hahaha :))



mulan,
korea pun ada tido atas tatami ke? sugoiii ne!!! :)

sy tak kisah tido mana, asal within budget ok. klu ada org berdengkur pun takpe sbb bleh pakai earplug

tapi mmg syok kan travel budget? nak selesa sgt bek dok dlm bilik je takyah kuar



alifah,
merah hijo pun cantik...ah sume cantik la sng citer..aku siap kutip2 lagi bwk balik..tak senonoh. lol!



hulubalang,
ko mmg pun, miang! takde mixed dorm utk tido golek2..sbb dia tau ko mmg akan sengaja golek ke tilam org lain. lol :))



nash,
kannn! ape je yg murah kat Jepun? tade beb! tapi aku rasa hostel aku kat Osaka murah...just 1500Yen/rm60. dapat bilik sebuah lagi..tapi itulah, Osaka ni bosan tade mende

Ninie Hanis November 20, 2012 at 5:09 AM  

nak nangis tgk gambo kat kyoto.lawo siot...best2!aku perasan walaupun daun byk kaler dan now musim luruh,tempatnya bersih je kan..takde plak daun gugur mcm dlm pic #10 tu. :)

uMi aishah November 20, 2012 at 6:14 PM  

bukan sis..trip backpacking kali ni dgn group kat fb Backpacker Buddies Malaysia (BBM). bajet u 2k utk bape hari ni? woww!

Fatt November 21, 2012 at 12:35 AM  

ninie,
uk tak lawa ke time autumn? mksd aku sana ada daun maple tak? cni daun maple kecik2 la sangat..huhu...

yup ure rite..cni susah gile nak jumpa daun kering kat jalan..ntah bila masa dorang sapu ntah. klu kat tokyo tu lagi lah..aku perati gak kat celah2 bangunan kot2 la berdaki ke berlumut ke tapi mmg takde..kagum!



umi,
huh join kelab plak ke? ramai ke yg pi? i rasa mcm ramai je pegi laos time cuti deepavali ni..ada tiket murah ke?

i punya bajet utk 12hari..okla tu..tapi mknan sume i bawak..ada jgkla terbabas beli makanan lain..nak merasa la katanya..but still okla..how much ur budget ke Thai-Laos? berapa hari?

uMi aishah November 21, 2012 at 9:30 AM  

dia bukan pesen kelab..tp mcm small grup utk bekpekers la. i saje join sbb nk cari kwn g travel. nk join u semedang bz huhu..

Tiket trn kat Hty RM60++. Blk naik kat Vientiane RM120++ Total RM220 je.

Budget byk habis kat pengangkutan. I gi dari 10-17 Nov. Roughly i spent almost RM700++ tak termasuk flight tiket. Stendet la duit perabih beli tshirt bagai haha..

uMi aishah November 21, 2012 at 9:33 AM  

eh,jap...klu x salah i hulubalang pun suppose join our trip kot? xtau la klu salah org. sbb dia ikut kashaz (cari forum)..tp dia cancel..

langkah kaki.. November 22, 2012 at 7:08 PM  

wahhh~~~ dedaun tu cantekkk bangat!!! =)
tp cute lagik playhouse tu...menarik sgt. =)

amnah mohamad November 25, 2012 at 5:49 PM  

cantiknya...., nak kena pegi jugak ni

Muhammad Saffuan (9W2SFJ) December 1, 2012 at 6:41 PM  

dari dulu azam nak ke jepun... teringat dulu masa sekolah menengah, cikgu ada offer program pertukaran pelajar dengan jepun... tapi tahu2 saja la kos dia... Insya Allah satu hari nanti kalau tak ke jepun, ke korea pun jadi la...

Fatt December 7, 2012 at 12:41 AM  

umi,
jomla kita trip sama2 lagi sis..rindu la nak travel dgn u..kita heret diana sekali..paksa dia folo. amacam?

eh sat, ni hulubalang yg forum tu ke hulubalang yg dlm blog i ni..konpius..apapun iols jeles sbb iols blom sampai vientiane lagi!!!



jie,
claustrophobic dik...bila celik mata waktu pagi mmg terkonpius sekejap..sungguh tak tipu...

ye daun2 tu mmg cantik..kecik2 plak tu



amnah,
autumn kat jepun mmg cantik..mgkin sbb daun maplenya halus2



saffuan,
sama la kita..dari kecik mmg teringin benar nak ke sini. akhirnya sampai jgk wlpun rasa mcm tak yakin pd awalnya. tryla..slow2 menabung pun takpe, sbb jepun mmg berpuluh2 kali ganda best dari korea

ceklala January 3, 2013 at 6:07 PM  

disebabkan gambar2 autumn macam fatt amik ni la buat semangat berkobar2 sangat nak pi jepun! memang japan salah satu impian nak jejak dari kecik hihi

tyyeearpah August 7, 2014 at 11:42 PM  

wah akak bestnya, dah lama rasa nak pergi sana, bila nak pergi lagi, sila-sila lah ajak saya, nak ikut akak jugak.xD

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP