Shichi-Go-San

November 12, 2012

Syukur alhamdulillah. Di atas izin Allah SWT sampai jugak aku kat negara matahari terbit ni. Kalau mengikut kiraan, harini masuk hari kedua aku berada di Tokyo. So far so good. Communication breakdown? Hahaha....biasalah -____-

Ok kita pendekkan cerita. Pagi tadi aku pegi ke Meiji shrine dan kebetulan sekarang ada pesta untuk meraikan kanak-kanak lelaki dan pompuan yang berumur 3, 5 dan 7 tahun. Pesta ini dipanggil sebagai Shichi-Go-San (Shichi = 7, Go = 5, San = 3). Selain pesta ni aku jugak berpeluang tengok perkahwinan tradisional Jepun (shinto). Ramai jugak pasangan pengantin yang menikah harini, berduyun-duyun....tapi lain kali lah aku tak tepek gambar-gambar tu ek.

Dalam entry ni aku tepek 25 keping gambar calon menantu, boleh pilih mana satu yang berkenan. Aku rasa budak-budak ni memang kawaii tahap infiniti especially bila bergaya dalam pakaian tradisional yang dipanggil kimono (untuk budak pompuan) dan hakama (untuk budak lelaki). Selain baju tradisional hakama, ada jugak yang pakai baju moden dengan seluar sekerat. 

*info tentang Shichi-Go-San sila ketik sini.

#1 - haa..lentok lagi dek. tak cukup lentok lagi tu
#2 - alololo....kawaiiii >__<
#3 - kawaiiii @__@
#4 - tambunnye...
#5 - amboi adik kat tengah ni posing kemain lagi
#6 - kawaiiii....
#7 - mak dia lagi kawaiii!! eh?
#8 - santeknye baju!!!
#9 - alahaii yang kecik ni pun melaram jugak!
#10 - berapa umur ni dik? 3 tahun ke? keciknye kamu
#11 - comei! comei!
#12 - budak ni paling cantek. mixed kot?!
#13 - adik beradik
#14 - kawan Aqilah ^_^
#15 - besaunye sampul duit raye!
#16 - ni mungkin umur 7 tahun
#17 - dengan bakal menantu
#18 - Na, hensem tak? aku pilih yang ni untuk Aqilah...amacam?
#19 - ke yang ni?
#20 - takpun yang rupa Nobita tanpa spek?
#21 - ni hensem gak...ada rupa Korea skit
#22 - oooo...aku tau, ko mesti nak yang ni kan?
#23 - ni sepet sangat, tak sesuai 
#24 - abang ke adik?
#25 - my fave photo :)

Ha amacam? Kawaii kan? Dah tau mana satu menantu pilihan hati? (^___^)
.

26 comments:

anggerik desa November 12, 2012 at 12:26 AM  

1sttt...yeeee...fatt..akhirye ko jejak ke jepun...untunglaaa....sungguh & kawaii...pic 12 ..budak tu bila beso mesti cun...fatt..gambar ko sgt terang n sharp..dah bijak guna kamera mahall...rajin2 hapdet..tak sabo ni..

anggerik desa November 12, 2012 at 12:29 AM  

Tetiba nak kmbali jadik budak kecik n pakai kimono...sure aku sgttttt K.A.W.A.I.I....aku tomeyyy...wakaka...

rossdowsen November 12, 2012 at 12:35 AM  

no 12 santek. tak sepet sebab mix kot

f i d a j a c o b November 12, 2012 at 1:01 AM  

Ya Allah kiutnye. hahahah...

kalau ternampak kimono jual2 tepi2 jalan tlg tengokkan rega skali imbas cam gitu.. hahaha leh simpan duit nak beli...

teringin plak nak pakai kimono ni...

konpem #12 #13 tu mix.

kawaii desu nee..

sugoii!!!

Juw-one November 12, 2012 at 1:07 AM  

bawak balik mai sorang.... sorok dalam backpack tu.....

John November 12, 2012 at 1:08 AM  

sume comel2 mcm aku kecik2 dlu!!! hahah

Janggel / Rain November 12, 2012 at 8:19 AM  

Comelnya depa! Yang mak dia lagi KAWAii tu mesti mak dia buat pembedahan plastik kan? tapi kes ni bapak dia tak saman mak dia sebab dapat anak buruk kekeke.

Biqque November 12, 2012 at 8:34 AM  

Allahhhhhh cantik2 baju depa! nyesal tak beli siap2!

sampai pun ko kat sana. see?! tak susah kan? kan??? ko je yg seriau...ok jer sana :) have fun!

dzuchan November 12, 2012 at 8:44 AM  

no 21 cute...

beb, udah di japang upenye...patutla senyap je..:-)

Hulubalang November 12, 2012 at 8:44 AM  

gambo #13 tu tinggi toi kasut dak pompan tu pakai...baling anjen mau mati terkehel...

BlueEwoke November 12, 2012 at 9:02 AM  

Omaigoddddddddddddddd..comel gileeeeeeeee.. oh maii terpaksa la aku pegi bawak Aqilah celebrate benda alah ni, leh pakai kimono..ahhh comelnye semuaaaaaaa..suka suka suka!!!!

norh November 12, 2012 at 9:47 AM  

comel sangat depa ni.. baju semua lawa2..

nash November 12, 2012 at 2:13 PM  

wargh! dah sampai jepunggg dahh! memang sgt comel!

Bibu Wilda November 12, 2012 at 3:48 PM  

haha kawai2 sangat..yg tadi tu mix omputih kot..mata de pon tak sepet :)

syieda November 12, 2012 at 3:54 PM  

ME VOTE #13!!! KEKEKKEKEKE.. KAWAIIIIIIIII GILER!

zany November 12, 2012 at 4:10 PM  

hmm...bawa balik sorang ok gak kan. kidnap.
lamanya takde cerita baru, teruskan...

Diana Diane Teo November 12, 2012 at 4:37 PM  

Comel yeh semua budak-budak Jepun. Saya pun perasan almost all Japanese mom are so kawaii and pretty. Macam mana diorang mampu maintain that?

Nina Hamdan November 12, 2012 at 7:25 PM  

KAWAIIIIII~~~~

Yang mix tu jadi perhatian.. obvious sangat kot bapa dia mat salleh. Confirm! hahaha

Anash November 12, 2012 at 7:47 PM  

kawahhhh!!
eh
kawaiiii
comel sume-sume
(apesal akak nengok gamba..akak plak feeling-feeling nak sepetkan mata??)

untungla aqila..(tetiba??)

alifah@along November 13, 2012 at 3:16 PM  

Fattuya dah sampai jepun..oh noooooo...

awak...comeynya...termasuk la awak yg tak tunjuk muka tu...hehhehe

ooohhhhh...sgt jeles dgn keadaaan dan lokasi tempat kejadian.. oh Jepun, negara impian..oh nooo...ambik gmbr sampai muntah ya fatt!!

~("_^)~. November 13, 2012 at 8:46 PM  

Assalamualaikum...konichiwa...
awak saya copy gambor yg comel2 ni ye...nak wat wallpaper/fb poto..leh ye

Fatt November 16, 2012 at 12:19 AM  

anggerik desa,
alhamdulillah..akhirnya. mcm dlm mimpi je dah sampai cni. aah, bdk gmbr no.12 tu ayah dia mat saleh. mmg cantik pun dorg ni.

ko comei ke? meh tengok skit :))



rossdowsen,
aah..mix omputih sbb tu lawa skit



fidajacob,
aku tengok kimono murah ada jual kat area Harajuku kat crossing Lafoyet (nanti aku cek balik spelling dia) dgn Tokyu Mall..situ siang2 ada org jual..sepasang dlm 3,000 ke 4,000 Yen jugak le...but not bad..try cari yg murah skit ada less than 3k

as it is..mmg mixed :)

sugoiii = hebat/great kan? aku baru belajar tadi :P



juw-one,
haa itulah perancangannya nak kidnap sorang. hahaha



john,
macam ko? motip sangat masuk lif tekan sendiri. hahaha :))



janggel,
erkk...agaknyelah. tapi kan aku tgk pompuan jepun ni cantik2 jgk..natural beauty jgkla compared to Korean yg obviously muka operate



biq,
yang kecik ada dlm 2k Yen..kat area Asakusa...aku nampak aritu tapi nak beli pun anak takde lagi..muahaha :P

heh, ko tau..aku sesat je manjang. ko beli JR pass lainla bleh redah sume rail..aku beli Toei & Metro pass aje..mmg kena tengok line mana bleh masuk...huhuhu :(



dzuchan,
haha...klu aku bising2 nak pi jepun sekali tak pegi lagi malu. bek diam2 sudah



hulubalang,
aku rasa aku kena tunjuk kat depa ni camne ropa selipar jepun. mesti dorang tatau..klu tau la aku sure nangis punye sbb kat sini selipar dia tahap platform punya..kihkihkih



na,
terpaksa katanya..itulah. klu aqilah pakai aku gerenti mmg sama sebijik sebijun anak jepang. ko pegi tarikh 11-15 Nov beb, mmg timing dorang tgh celebrate benda ni



norh,
lawa kan baju tu...eeee rasa nak pakai pun ye. teringin :)



nash,
hikhikhik...



bibu,
aah betoi...yg itu mix omputih



syieda,
aku suka no. 1 sbb comel...kekeke...asli jepun



zany,
jom jom kita kidnap sorang dua bawak balik...err tpksa cari somi org cni. haha



diana,
i rasa dorg cantik sbb dorg byk mkn nasi pulut? bcoz org thai pun kulit cantik sbb mkn nasi pulut. make sense?



nina hamdan,
tidak syak lagi!! mmg ramai pun org amik gmbr dorang...i pun menyelit sama. haha



kak anash,
kawah la pulak!! hahaha...sabor jelah.
aah, pasaipa aqilah untung? sbb mak dia nak ripit lagi ek? hahaha



alifah,
fatto-san la.

kamera aku dah penuh memori kad ni..camne? walhal panjang lagi masa aku kat cni. tskk



nowwa,
ye sy mmg comel..hahaha :D



~("_^)~
waalaikumsalam...erkk...copy? ok boleh tapi hopefully u put the credit to me. thanks for cooperation



farah,
yup. one of my fave too...sbb mcm baby lagi

gadisBunga™ November 17, 2012 at 1:18 PM  

comel bakal menantu ko fatt..

pics - ohsemmm!!! i likeee!!!

Fatt November 17, 2012 at 11:44 PM  

gb,
makasih, tp still takleh celen ko beb! bdk2 ni mmg comel kan? aku nak keluar produk tah bile gamaknye. lol :))

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP