The Overland : Siem Reap (Part 6)

December 17, 2012

Oklah aku dah malas nak buat korang bertukun tunggu sambungan telenovela ni. Bagi yang pertama kali baca mungkin rasa pelik pasaipa terus lompat ke episod 6, kan? Sebenarnya entry ni penah di publish pada bulan Ogos tahun lepas dan ia adalah sambungan daripada episod ini. Masa tu aku rasa cerita ni berat ke telenovela dan takde informasi langsung so aku pun simpan balik semua sambungan dalam draft. Tapi lepas tu aku rasa macam tak bersebab nak simpan, lagipun ini kan travelog. Travelog tu kan pengalaman.

Walaupun kita mungkin pergi ke tempat yang sama tapi pengalaman kita semua berbeza. Dengan siapa kita pergi, dengan siapa kita berjumpa, apa yang kita lihat, lalui, cara kita menerima dan menterjemah sesuatu perkara dan bagaimana pengalaman itu tercoret juga adalah berbeza. Pendek kata setiap perjalanan adalah unik. Betul tak?

Oklah panjang betul aku merapik. Aku tau korang nak baca pasal dia je kan? Gigih sangat. Anyway entry ini tidak bergambar jadi bayangkan jelah.


Day 9 : 21 May 2011

Masih lagi di gerai makan. 

Dia : I actually enjoyed yesterday very much....all the cycling in the rain...

Dang! Dia still cakap pasal semalam. Sebenarnya saya pun suka cycling dengan awak dalam hujan. Poncho! Pokok! Payung kecik! Sume tu memang ohsemmm. Walaupun tak masuk akal tapi memang best

Aku : You'll remember me when you think of Siem Reap (wah berani mati punye statement)
Dia : Definitely (senyum)

Aummm!! Bukan kau je tapi aku pun sure akan teringat bila cakap pasal Siem Reap

Dia : Are you sure about going to Phnom Penh tomorrow?

Aik, tanya lagi?

Aku : Maybe, since I have nothing to do anymore

Indirectly hint dia yang aku berat hati nak pegi...

Dia : I'm going to Phnom Penh in 2 days time

Aik, bagi hint jugak?

Aku : I see. So how long do you plan to stay?
Dia : Maybe 1 or 2 days. After that I'll go to Laos for couple of weeks then return to Bangkok and catch my flight back to Germany
Aku : Long way to go!
Dia : Yeah. So what's your plan?
Aku : Pretty much like yours. I'll spend 1 or 2 days and after that return to Bangkok because I've already bought train ticket to Malaysia. I wish I could stay longer but I've wedding to attend
Dia : Wedding?
Aku : Yeah, my cousin's wedding. I must go or otherwise everyone will be mad at me
Dia : I wonder what it's like for the Malay wedding?
Aku : Erm...I'm not sure how to explain but we still practice the traditional custom. I think you should come over so I can bring you to one of them
Dia : Interesting! I've never been to Malaysia before so maybe yeah

Kami meninggalkan gerai makan sebab dah lama bertukun di situ. Aku ajak dia survey harga tiket bas ke Phnom Penh memandangkan aku bercadang ke sana esok. Kat sini ada banyak company yang sediakan perkhidmatan bas ke destinasi seperti Phnom Penh, Ho Chi Minh, Battambang, Silkhanouville, Bangkok, Poipet dan kedai-kedai ni dibuka sampai lewat malam so kalau nak beli last minute pun takde masalah. Walaupun setiap kedai menawarkan perkhidmatan bas yang sama tapi harga yang ditawarkan sedikit berbeza. Bas siang dari Siem Reap ke Phnom Penh lebih kurang USD5-7 manakala bas malam extra USD3-USD5 bergantung pada jenis bas (VIP atau biasa). Kalau berani boleh nego sebab kadang-kadang dorang bagi diskaun. 

Dia : So, have you make up your mind?
Aku : Erm?
Dia : Ermm...you going to Phnom Penh tomorrow?

Dah 4x dia tanya soalan yang sama termasuk semalam. Kalau taknak aku pegi cakap jela atau pun ko nak aku pegi sebenarnya? 

Aku : Errr...probably but I haven't decide yet
Dia : (senyum)

Mungkin dia tau apa yang aku tengah pikirkan

Dia : So what do you plan to do in Phnom Penh?
Aku : I want to go to Killing Field
Dia : Killing Field? 
Aku : Yeah, the Killing Field! It's famous. A must visit attraction in Phnom Penh 
Dia : Well, actually a friend of mine told me that Killing Field is owned by a Chinese man, not local so all the profit will go into his pocket

Betul ke ni? Kelentong kot?

Aku : Are you sure about it?
Dia : Yeah, I'm very sure about it. My friend got the info from a local in Phnom Penh. If you want to go then it's up to you but I won't because I don't think it's the right thing to do

Motip sangat mamat ni. Tapi mungkin betul apa yang dia cakap. Kadang-kadang ada jugak spesis manusia yang suka amik kesempatan si atas kesempitan orang lain

Aku : That's unaccepted
Dia : Cambodia is a very poor country, yet some people just being irrational and making business out of it

Baik punya racun. Alah kalau ko kelentong pun aku tak kesah. Bhahahah...

Alah, kalau aku dengar pasal ni dari mulut orang lain pun aku rasa tak bersemangat nak pegi. Aku memang tak support kalau benda tu untuk kepentingan peribadi. Kesian orang Cambodia, teringat pulak aku kat budak lelaki yang mintak sisa makanan tadi.

Sebenarnya kat Phnom Penh takde apa-apa yang menarik pun. Kat sana cuma ada muzium perang, Killing Field pastu sekolah yang di convert jadi penjara untuk seksa tahanan perang zaman pemerintahan Polpot. Bagi orang yang berhati tisu mesti tak lalu makan sebab semua exhibit-exhibit tu explicit content. Aku penah dengar orang lelaki pitam bila tengok. Itu lelaki, kalau aku? Pengsan buat menyusah orang ada la kot.

**nota : perenggan ni aku tulis pada tahun 2011, tapi siapa tau apa akan jadi di masa depan ye tak? akhirnya aku ke sana jugak pada tahun 2012. kehkehkeh. oh ye, aku tak pengsan waktu tengok semua exhibit tu.

Aku : I have something to show you

Semalam kan dia buat mengada repot baju hantar dobi so harini turn aku pulak nak merepot

Dia : What happen to your leg??
Aku : Bruise I think
Dia : How did you get that?
Aku : I don't know. I just notice them this morning. Do you know why?
Dia : Erm...let me see

Sambil belek-belek lebam kat kaki aku macam gaya seorang doktor

Dia : It's weird!
Aku : I know. I think a ghost bite me!
Dia : Hahahaha. Why did you say that?

Aku pun cerita dari A sampai Z pasal kejadian TV yang terbukak-tertutup sendiri

Dia : You think a lot. Don't worry, it will go away tomorrow, I'm sure
Aku : I hope so, but it's painful especially when I press it

Elok habis cakap dia pun tekan lebam tu

Aku : Ouch!!
Dia : I'm sorry!

Sebenarnya tak sakit mana pun, tapi saja mengada...bhahaha...

Dia : Do you know what makes a man like me fall for Asian woman like you?

*petir*
Oh Em Gi!!! Tetiba rasa nak lempang muka sendiri

Aku : Errrr....Nope!
Dia : Because Asian women are beautiful

*petir*
Ini hint ke apa?

Aku : Really? What makes you say that?
Dia : I think because they have small figure. Their nose, the shape of their face, their cheekbones and even their skin are beautiful (sambil buat aksi pegang hidung, muka dan tulang pipi sendiri)
Aku : But I think the other way round. I think white women are more attractive because they're tall, their nose are small & sharp, higher cheekbones and the shape of their face is almost symmetrical

Dia : I think you're beautiful...

*petir*
Aku mula jadi kucar-kacir, sipi-sipi nak jatuh kerusi. Tetiba lagu James Tumpul terngiang-ngiang di telinga. Babilahhhhh!!

Aku : You must be joking. See my nose...it's big....!
Dia : (geleng kepala) No. Your nose is not big. It's small and have shape

*petir*
Oke aku nak pengsan sekarang. Ambulan! Mana ambulan???

Aku : But I'm dark. See my skin is burned....!
Dia : We both actually
Aku : Heheheh (pffttt!!)

Oh, ye tak ye. Kat Siem Reap waktu ni panas gile sampai kami berdua jadi rentung. Tapi yang paling kelakar mamat ni sebab kulit dia macam udang kena bakar

Dia : I think your skin is fine. Did you know that white women spend a lot of money to make themselves tanned but look at you
Aku : But I'm....short?!
Dia : HAHAHA. You're not short, you're petite

*bunyi cengkerik*

Aku buat-buat minum konon tak paham apa dia cakap. Bengong!! Jangan bergurau macam ni boleh tak? Aku taktau nak balas ape dah ni #bunyicengkerik

Dia : But it's difficult for white women to like Asian guy

Terima kasih sebab tukar topik. Kalau tak sampai ke sudah aku tak tenteram

Aku : Do you know why?
Dia : I don't know. Maybe because they're small?

Small dari segi apa tu bang? Cakap kasik terang sikit

Dia : Maybe because they're short?!

Mintak maaplah lelaki-lelaki Asia, aku rasa ada betul jugak cakap dia ni. Memang jarang nak jumpa pompuan omputih berkapel dengan lelaki Asia. Tapi pompuan Asia memang banyak berkapel dan kawin dengan lelaki omputih. Boleh jadi salah-satunya sebab faktor ketinggian. Mungkin.

Aku : You look tired (cubaan aku menukar topik)
Dia : A little. Maybe because I went to Angkor Wat today
Aku : If you're tired then maybe we can go back to guesthouse now
Dia : I don't want to go back. It's still early

Tudiaaa...still early katanya. Sudahnya kami melepak sampai kedai tutup. Banyak yang kami borakkan sampai aku pun takleh nak recall. Sebelum balik kami singgah di beberapa buah bar yang ada satellite TV sebab katanya pukul 3 nanti ada match liga Germany dan favourite team dia turun padang. Katanya lagi dalam bilik dia dapat channel TV sana tapi bukan channel bola. Kami try & error 2-3 bar tapi mungkin sebab terlalu awal jadi tak boleh nak pastikan sama ada dekat bar-bar tu dapat channel bola. Akhirnya kami amik keputusan untuk balik. Di depan guesthouse.... 

Dia : So I guess you're not going to Phnom Penh tomorrow (sengih)

Hahahahaa....terperangkap!

Aku : Likely! (pffttt!!)
Dia : Since you're not leaving so maybe we can go out again tomorrow? (senyum)

Lagi? Bestnya. Tapi esok yang terakhir lah kan? Sedih

Aku : Sure, of course! (yahooo!!!) Same time?
Dia : Yup, same time. Anyway...thank you for staying (senyum)
Aku : (senyum) Actually....it's difficult for me to leave this place (errrr...pfftt!!!)

Berat jugak aku nak sebut perkataan"difficult" ni tapi lantaklah!

Dia : I know (senyum)

Eh?? Ko tau??!! *pengsan*

Aku : Erm (cubaan menukar topik) by the way there's a free cultural show at pub street so maybe we can watch it tomorrow
Dia : Sure. What time the show started?
Aku : Around 7.30pm
Dia : Sounds good. By the way I'm gonna stay until 3am. Hopefully they'll put the match on TV
Aku : Best of luck. Erm...I think I better go now coz it's already late
Dia : Ok. So I'll see you tomorrow. Have a good sleep!

Aah...yelah tu...another sleepless night rasanya

Aku : You too. See you tomorrow! (fuh!)

Kami melangkah menuju ke guesthouse memasing. Fikiran aku masih melayang pada perbualan tadi. Walaupun ia mungkin tak membawa sebarang makna tapi agak berjaya mengalihkan fikiran aku yang tengah berkecamuk. Sebenarnya tujuan aku ke sini seorang diri dengan harapan untuk melupakan sesuatu tapi hal sebaliknya yang berlaku. Sekali dua mungkin kebetulan tapi kalau berkali-kali adakah itu pun kebetulan? Entahlah...


bersambung.....
.

73 comments:

masMZ August 8, 2011 at 1:20 AM  

wallaaaaaaaa....... hihihi...... terasa keromantisan *petir~

pUrpL3 hYpp0 August 8, 2011 at 5:35 AM  

baru seminggu dua follow ur blog sis..:)..i love the way u sampaikan..:)..sgt romantik n funny.. bile jalan2 kat mlk ni..jumpe lonely traveller..msti teringat sis..:D..wish to be like u..:)

iina August 8, 2011 at 6:08 AM  

huyoo... kena puji ma.. tapi bab kulit tuh mmg betul.. sebab ramai dah minah salleh yang aku jumpa semua ckp nak kulit cam kita.. kita rasa putih melepak tuh cantik.. tapi pada diorg kulit kita yang sawo matang nie lagik cantik..

bab yang small tuh aku cam rasa nak gelak wakakakah... no komen.. byk definisi short n small tuh.. ahaks ;)

bila nak bawak H p kenduri kwin nie?? cecepat set date ;) (bwk p kenduri ok.. bkn bwk p kwin)

kemang~ August 8, 2011 at 6:33 AM  

ohhh

petir**

fatt aku skip bace yg pasal bas pi phnom penh sume tuh, teros aku bace yg dialog punye...wakakkaa


aneway i'm hepi when u're hepi, hehe..ngade ko yek manje2 ngan mat german tu...ahaksssss

byk betol kenangan time travel ni yek..travel makes frens rite,, or pakwe kah maybe? HAHAHAHAHAA

eh2 aku nak ikot pi sri lanka..nanti roger aku yekk :)

fatt August 8, 2011 at 6:40 AM  

masMZ,
romantik celah mana? gelabah 24jam ada le woii! hahaha :)



purpl3 hyppo,
hai! salam perkenalan & slmt bpuasa :)
trima kasih sbb sudi luangkan masa & suka bc tulisan yg caca marba ni...dik, nti kalau nmpk solo traveller tu tryla tego dia..mana tau bleh jdi bestfren pastu :)



iina,
jeles arr tu...lalalala~
kesimpulan dia iina, manusia ni tak penah puas dgn apa yg dia ada, sbb tu msg2 sibuk nak ubah kejadian Allah..aku bsyukur wlpun aku tak chantek kat mata org lain, aku masih chantek di mata dia...peh kembang tekak...hahaha...ala beb, cantik ni subjektif. tp taste omputih ni kdg2 pelik jgk...pompuan yg muka ulu & maid jgk yg jadi pilihan hati..mgkin sbb dorg nampak lagi etnik ke? wallahualam..mgkin dia nak baka yg pure punya..agaknyelah. kdg2 tu aku rasa nak bergaduh sbb geram nape dorg pilih bini/makwe muka maid...tensen mak!

ehem, kalau diberi pilihan antara 2 tu...opkos la ai bwk dia p kawin..hahaha :P

zura aini August 8, 2011 at 6:50 AM  

sila sambung lagi.
aku nak solat subuh ni sib baik citer dah tangguh sebentar

Zilla August 8, 2011 at 7:12 AM  

makk aiihh, ne skrip drama bersiri terbaru ko ke fatt? hahaha~ kalo rasa nk pelakon extra jgn lupa panggil kitaorang ye heheee

fatt August 8, 2011 at 7:45 AM  

kemang,
aku dah agak dah! hahaha...
ala kitaorg flirt aje...bkn siyes pun...tp klu jadi tu lain cerita le..haha. ok klu ada rezeki kita p sri lanka. insya allah. tp aku takleh janji ye bila sbb aku pun tak sure thn dpn aku camne



zura aini,
smbungan dia mgkin 1-2 hari lagi sis...malas lagi nak mengarang entry baru. hehe



zilla,
tulah ko..lama dah tak jenguk cni. aku tgh buat manuskrip ni..kot2 laku bleh letak kat arkib negara...lol!

Farihah August 8, 2011 at 8:24 AM  

aduhh...lagi 1-2 hari baru leh baca sambungan ke??

Err..boleh tak terus kasi tau sekarang, mcm maman hubungan korang berdua?? lost ctc?? masih berhubung?? dah declare?? pls..pls...nak tau sangat2!! hehehe

fatt August 8, 2011 at 8:36 AM  

farihah,
uols ni anti-klimaks la...klu rajin p korek komen entry2 lama..dlm tu ada jwpn. hehe...

Ogy August 8, 2011 at 9:03 AM  

fatt,
memula ajak pg kenduri kawin, peh tue ajak kawin pulakkk...jgn lupe jemput kengkawan...he...he..

Janggel August 8, 2011 at 9:11 AM  

Nak PETIRRRRRRRRR jugak la. hahaha
Wah semakin berubah arah kisah telenovela ni kan..romantika diamore. Anyway seperti biasa aku sangat suka kegedikkan yang tertonjol di dalam citer ni. Dan mamat tu sebenarnya (menurut pembacaan aku) seperti seorang yang sangat pemalu.Betol ker? hahahah best giler citer ni. cer buat novel hahahah kompom aku beli pastu nak mintak sain.

Haish merepek dah aku...ok sambung balik komen...dari Siem Reap ke Phompen tu berapa jauh perjalanan eh? so kiranya ko tak ke sana la eh..ehemm aku tau sebb ada daya tarikan lebih kat Siem reap kan kan kan...alasan yg ko bagi dalam citer kat atas tu bagi kaver line je. hahaha

Anyway sila teruskan penceritaan dengan cemerlang. Kalau boleh tak payah kasi habis la citer ni, nanti bosan pulak kami2 yang membaca ni sebb dah takde cite nak baca.

PEACE!

anne August 8, 2011 at 9:17 AM  

hai fatt, kalau ari tu asik *petir* je, skrg dah aummm dgn lalala lah plak. dah masuk another chapter nih, hehe..

aliah August 8, 2011 at 10:28 AM  

salam perkenalan...i baru je follow blog ini sebab cari info pasal cambodia..tetiba ada pulak cite suwit dalam ini :))

dah jadi fav blog dah ni...sungguh sempoi la...best!!!

Liana,  August 8, 2011 at 10:34 AM  

Happy for u fatt!! Petir ke petite ke ... Mmg awesome okey! Hehehe sila sambung setia mengikuti Nya.

BlueEwoke August 8, 2011 at 11:08 AM  

Hahahh kelako la ko Fatt..dan sweet betui la ko ngn mat german tu..ha cepat2 sambung citer!! Aku dah tersengih2 sorang2 kat opis ni baca post ko nih..aduhaiiii

fatt August 8, 2011 at 11:09 AM  

ogy,
yelah tu....ikan di laut asam di darat, dlm periuk bertemu jua



janggel,
pandai ko teka..mmg mamat ni pemalu. pemalu ya amat. ckp pun sopan je, bukan jenis ckp yg melantang2..kalau bkn sbb aku break the ice dulu mmg smpai ke sudah dia pendam rasa nak kenal aku...ecece...eh tak, dia sendiri mengaku kali pes time nampak aku dlm bas :P

bas SR ke PP lebih kurang 5/6jam naik bas..bleh tahan lama. sbb tu aku tpksa kansel sbb klu aku p PP sama date dgn dia nti aku tak sempat balik ke Bkk sbb almost sehari perjalanan.

dlm byk2 aku rasa ko sorg je yg paham aku. aku sbnrnya runsing klu org push aku update sbb aku nak tulis dlm keadaan mood aku free. klu mood aku celaru nti efek writing aku. ni pun mcm tak kick sgt..ah takpelah...biaq p...nti aku update lagi bila mood dtg. tapi kan...aku dah terpikir 1 benda ni...erm...aku tatau patut ke idak aku buh gmbr dia/kitaorg. mebi aku akan buat private entry dan hanya regulars yg rajin drop komen je aku bagi tgk gmbr tu..ko phm jela kan..ramai yg suka skodeng ni jadi aku malas. lgpun aku rasa tak appropriate nak show gmbr dia...aku kena jaga gak profile dia. kan? ape pendapat ko?



anne,
tulah..dia bertukar seiring dgn mood sbnrnya anne...



aliah,
hi! sori ye aliah...awk cari info tetiba benda lain yg awk dpt. but still ada info if awk baca bebetul...thanks for reading! :)



liana,
insya allah..smpai seru ai hapdet :)

aliah August 8, 2011 at 12:05 PM  

nak tanya yg bus SR ke PP, igt tak yg travel malam tu com mana? tq

fatt August 8, 2011 at 12:10 PM  

blueEwoke,
nti aku sambung...tp kena tunggu mood dtg. skrg ni mood ke laut



aliah,
ada byk company. awk takyah pre-book, walk-in aje sbb bersepah2 company yg provide transport ke sana. trust me, mmg byk...timetable varies. anyway u still boleh refer cni...

http://www.canbypublications.com/cambodia/buses.htm

Biqque August 8, 2011 at 12:14 PM  

tak bleh blah aku dah siapkan scene dah utk imagine setiap petikan ayat2 ko ngan dia fatt! hahahaha!

phnom penh tu ok kalo jenis orang cam kita2 ni nak explore...tapi betul, laki aku agak nak pitam gak tgk, tapi aku ok jer hahahaha!

takpe la, demi "H" (teringat horatio ok!) aku tak kisah if ko tak cite pasal phnom penh pun! hahahaha!

Cik Kentang August 8, 2011 at 12:27 PM  

entry yang buat aku gelak. Fatt ni nampak ajer taf tapi hakikatnya manja and romantik. Wahahaha...mesti korang ni sambung menyulam cerita/cinta thru internet kan?dan2 tiap2 hari on9..cecita..

dzuchan August 8, 2011 at 12:27 PM  

syokorlah very2 short hiatus...
wahhh...mmg romentik la korang ni..

senyum sorang2 ai kt depan computer opis..nasib baik xde orang nampak hehe...

Fatt..u go girl...

alifah@along August 8, 2011 at 12:27 PM  

Dia : Do you know what makes a man like me fall for Asian woman like you?
Dia : I think because they have small figure. Their nose, the shape of their face, their cheekbones and even their skin are beautiful (sambil buat aksi pegang hidung, muka dan tulang pipi sendiri)

2 ayat ni, kalau bagi kat aku, mmg tak tidur bermalam2 la...hahhahaa...btw, mmg sweet sungguh mamat tu..kalau la dia jumpa blog ni, n google translate, agak2 hujung tahun ni jugak dia datang Malaysia melamar u..hihihhi

alifah@along August 8, 2011 at 12:32 PM  

saya nak tgk gmbr privacy tuuuuuuu...hehheheee

Janggel August 8, 2011 at 12:35 PM  

Hahaha aku setuju ngan ko fatt. Tak payah rushing2 nanti penceritaan tak mantop. So buatlah entry dengan penuh wasatiah dan damai, supaya pengimaginan kami pembaca lebih tajam dan melampau-lampau..Weh kalo ko buat private entry tu jangan lupa ajak aku skali! Kalau tak aku suh petir panah blog ko!

Weh sebenarnya sepanjang2 aku baca telenovela ni aku hanya mengimajin gambo mamat tu yg dok kat basikal tu je hahahaha dengan gambo ko yg takde muka tu ok tak?

Pasal ko kensel pg PP tu pon aku setuju sebb ia mengambil masa yang lama, so macam tak bebaloi gak buat penat badan, baik ko spent time ngan mamat tu lagi berbaloi kan hahahahahaha.

Hmmm kalau tak silap aku, mamat ni sendiri taknak profile dia ada dalam internet kan? Sebb tu dia takde FB kan? so aku rasa ko tak payah la bubuh gambar dia yang jelas, kalau nak bubuh pon blur2 kan je la sikit2.. Tapi kalau kat private entry ko kene la bubuh yg jelas! hahahhaha
Itu hanya pendapat aku je.

PEACE!

kemang~ August 8, 2011 at 1:01 PM  

fatt, just finished my exam.. rushing aku berlari nak smbung baca balik sbb td baca skali lalu je,,

ehh chop chop!!

"mebi aku akan buat private entry dan hanya regulars yg rajin drop komen je aku bagi tgk gmbr tu" - am i listed?

ko jgn fatt x invite aku plakm, karang aku majauk x nak pi sri lanka, ekeke,,

aku pon x sure lg, next zero fare aku nak book pegi mabul... awesome.. and the life there.. org bajau tido dalam sampan kan? kan bagus kalo aku leh merasa tido lam smpan tu...nak rase mcm mane kehidupan dieorg..

eh melalut plak sampai ke mabul..hehe

aneway ko contact lg x mat german tuh?ne tau AA bukak route pi sane satu ari nnti..ehe

fatt August 8, 2011 at 1:05 PM  

biqque,
ko imagine sume babak ke? aduyai..
oh no horatio gile poyo takleh blah! hahaha...biqque, aku tak jadi p phnom penh sbb aku rasa masa yg ada suntuk, so better aku manfaatkan dgn sebaik2nya...wuuuhuuu~ :P
aku rasa smpai ke sudah aku tak p PP kot..rasa x baloi..ke cane?




cik kentang,
baru ko tau yg dlm hati aku ni ada taman di belakang zoo! hahaha...skrg ni tenet jela jadi penghubung..nasib baik aku hidup zmn milenium, kalau aku hidup zmn burung merpati, hanyut surat dlm botol alamatnya aku masuk wad gile




dzuchan,
aku rasa mamat tu yg romantik sbb aku mmg tak romantik :)




alifah,
ko mmg memahami debor dlm hati aku. masa dia ckp gitu aku rasa nak sorok muka sbb malu. tak tau nak buat expression apa...aku rasa riak muka aku fail gila..antara nak sengih dgn menahan sengih..leh byg tak? fail!

ok klu aku wat entry pword tu nti aku invite ko.





janggel,
ko mmg paham apa yg tersurat di sebalik tulisan aku..haha..mmg byk yg hidden cuma kalau org tu baca between the lines dia akan faham.

oit sabo jelah..mementang muka aku tanda soal..hahaha..takleh blah! yelah, tadi baru aku terpikir psl gmbr dia...ko tau kan blog aku tetiba mencanak trafik sbb cerita ni..so aku takmo la benda ni sensasi sgt...lgpun aku ni org kenal kat forum so aku takmo dorg misuse private life aku. aku kenal sape yg regular letak komen kat sini, kalau season tetiba timbul mungkin aku tak bagi la kan.

bkn apa, aku takmo org abuse...nti klu aku dah buat entry pword tu aku invite ko..aku tak kisahla org nak marah ke apa. yg penting aku kena jaga profile mamat ni..takmo la nti jadi pape kan..tak syok jgk..dont wori dude, gmbr private entry mestilah jelas..jgn risau...tp muka aku? lalala...hahaha...mgkin tnda soal lagi kot? :P

fatt August 8, 2011 at 1:24 PM  

kemang,
oi cane exam? bleh jwb ke? ko jgn buat karangan lain udah. hahaha :)

dont wori, aku kenal sape regular kat sini..ko mestilah listed. so sediakan aku lauk ayam masak merah petang ni sbb aku nak makan utk berbukak...kasi lemak2 sikit, aku nak makan 2 pinggan! boleh? :D

hah bila tu zero fare? ko ni mmg advance gila dgn promo..camne aku leh tatau ni...iskk..klu ko tau sila roger aku. ada promo baru ni aku tgk takde 1 pun yg senonoh..cakap je tiket p delhi 199 tapi tipoo..

mabul mmg best. tp klu ko ada lesen diving lagi best. aku cadang nak buat thn dpn tp blum tau bila. aku tkleh nak commit bln brp lagi tp dah ada dlm wishlist.

kitaorg still lagi ctc..kdg2 chat, kdg2 sekaip... :P

kemang~ August 8, 2011 at 1:29 PM  

oi, haha, cam bese la, ade lubang2.. mula la garu kepala x tau nak jwb ape..tp Alhamdulillah la, boleh jwb..org lain duk sibuk stadi aku duk sibuk baca blog ko, ekekeke...

oh fatt aku terharu sbb aku listed..ehehe.. ohoho buleh2... mari la kat PPUM , kite berbuke kat surau..ari ni lauk yg ko request tu kot, x smpat tnye ngan mak cik yg distribute lauk tu..kekeke... FOC je sehhhhh

xleh nak predict bila, my sis kate bln 10@11..tp xtau la bile nye..aku geram nak pegi mabul ni, wahaha

eh btw aku nak terjah pwtc weekend ni, ade Matta fair..nak rembat sume brochure yg ade.. hehe..ko pi x?

kemang~ August 8, 2011 at 1:41 PM  

eh aku cadang nak wat gak lesen diving tu..tp soon lah, mase keje ke..time student ni heavy sikit kalo nak buat..money prob, hihi...sape x jeles tgok org dive smbil tgok coral, tgok ikan lawo2..ohsemmmmm ! eh bkn ko nak wat kat thailand ke? phuket eh? ke kat mane ntah..dah lupa aku baca aritu.. :)

Janggel August 8, 2011 at 1:59 PM  

Fatt aku tak kesah ko nak bubuh gambo ko tanda soal heheh tapi gambo2 yg lain jangan ko pertandasoalkan pulak yer..nanti serius nampak macam blog teka teki plak sebab semua nak kena teka hehehe.Aku setuju bab jaga privacy org lain tu..sebb setiap org ada privacy diorg sendiri.


Minggu depan ni ada Mata Fare kat PWTC. pi la jengah.

Ely Hasrul August 8, 2011 at 2:36 PM  

apesal tak ajak dia blk mesia aje! alasan nk tunjuk malay wedding! hhahaha

Pijah Pelangi August 8, 2011 at 3:41 PM  

haha, gelak jap, sebab mcm terkena batang hidung sendiri, sebab aku pun selalu refresh blog ni gak,haha. Tapi xpe take ur time nk sambung citer seterusnya, aku paham bkn senang nak menulis ni kan, aku pun kena ikut mood gak nk tulis2 ni,haha. Kalo mood xde memang bersawang la blog tu,hihi.

Back to entri ni, wahhh ko xjd g PP sebab dia ke, kuat penangan mamat Germany ni,hehe. Part yang dia try2 nk flirt ko tu, ak imagine muka ko mesti blushing giler kan?haha. Hehe, xpe2 kalau dah jodoh x kemana, walaupun jauh beribu batu akhirnya ketemu juga,kikiki.

Ogy August 8, 2011 at 3:53 PM  

ko dh buat keputusan yg tepat dgn menkenselkn trip ke PP itew...peluang dh ade dpn mata....ape lagi?tetibe jea ko jd x biase jln sorang2 eh!!..he..he..
ape2 pun, doa yg terbaik tuk ko fatt..

june August 8, 2011 at 4:27 PM  

fatt,
count me in. huargghh sedih la klu xlisted. sy tggu dengan penuh sabar ni..

AKO @ retna August 8, 2011 at 4:38 PM  

*petir!*

ahahahaha suka la bila fatt cakap camtu.. sambel terbayang-bayang situasi dan perasaan nya tu..

*wink wink*

fatt August 8, 2011 at 8:13 PM  

kemang,
uik mana komen aku kena telan kucing ke? pelik, pelik..
lesen diving tu bebila ko leh amik, tp slalunya leh bayau 2x..so takle sakit benor...
eh ko belajau kat UM ke? playground aku tuh..lama dah tinggal. kdg2 rindu aku singgah fak aku tp skrg byk dah perubahan...nmpk benor aku ni dah tua :P

ko stadi wei jgn bc blog aku. sok tak kuar soklan lelaki dr negara manakah yg fatt dating? haaa...tak kuar soklan gitu..ko jgn bebukan. all the best wei! gudluck! :)




janggel,
takde aku tak buh tanda soal kat muka dia punya..muka aku je aku buh. hehehe :)
alaa matta fair ke? aku wakilkan ko la p tgk sbb aku takde kat kl ni




ely hasrul,
ada ajak..tp tunggu dia cuti pjg baru leh dtg. klu lambat bebeno teman jelah yg p sana jawabnye :)




pijah,
ops sori cheq! aku random je taip gitu sbb aritu tah sape dia komen ckp refresh blog aku setiap 3jam..hahaha...ada gak org gitu rupanya :)
iskk ko ni...takyah aku sebut, segan le. sekali sekala apa salahnya...lain kali aku leh gi PP lagi..hal gini jrg2 berlaku, mgkin sekali seumur hidup...kita layannnn sajo :P




ogy,
makasih ogy. tahle, itu jam tetiba aku punye feet kena sweep dgn dia..tu yg kucar kacir skit.




june,
insya allah. entry tu masih dlm perancangan. tgk mood lagu mana dulu. pape sy akan inform dlm blog oke




ako @ retna,
ko jgn bebukan...*petir* tu mmg kira mcm jantung aku berdebor nak gugur tau. tu pasal kuar efek *petir*. hahahaha :)

Janggel August 8, 2011 at 8:49 PM  

ok no probelem. nanti aku tengokkan.

Anonymous,  August 8, 2011 at 9:04 PM  

mak suker mak sukerrrrrr....x sabau nak tgu ending!!! fatt we want more we want more!!!shall we expect sumthing unexpected???grinning...

byetzhourha August 8, 2011 at 9:07 PM  

warghh..banyaknyer petir..hahhah...anyways terasa kesedihan jugak bila ckp akan jumpa for the last time..tapi kalau i pon...WAJIB cancel planning utk dating kan...hahhaha

kemang~ August 8, 2011 at 10:27 PM  

uik fatt.. ntah kot2 moss telan? haha.. ehh da abeh dah exam, td last paper..final bln 11 ni plak..x ah, aku x blaja kat um..aku blaja kat hospital tu.. kolej, ostel sume dlm hospital.. sbb tu la kalo org duk tnye kolej 6 ke,olej 12 ke, DTC ke, hape2 je lah pasai um memang aku out sebab jrg masuk um,.. kalo masuk pun pi tasik um tuh..

btw tq lahhh :) eh ko takde kat kl? pi mane ?

sori la aku byk tnye sikit, wahaaha

Farihah August 9, 2011 at 7:53 AM  

wahh...nak kena korek entry lelama ke?? ok..akan diusahakan demi telenovela ini..hehe

-AyA-,  August 9, 2011 at 8:28 AM  

'Do you know what makes a man like me fall for Asian woman like you?'

sweetnya sesi ayat mengayat ni!! fatt, ko ngn mamat ni masih contact tak??

Aku harap sangat ko ngn mamat ni in relationship skrg..or maybe soon?? sape tahu kan..(ehh motip aku plak ikut menyebok..haha)

fatt August 9, 2011 at 10:40 AM  

janggel,
macih! jasamu dikenang! :)



anon,
ending dia nanti ai karang sbb skrg mood nak menyambung belum mari...



byetzhourha,
mmg sedih..sape tak sedih. kansel pun kansel lah sbb yg ni tah bebila pulak, kan?



kemang,
aku pun rasa moss yg telan. hahaha. oh aku ingt ko kat um, ko berani la dok ospital tu...takde cerita jumpa antoo? aku ni skrg kat kg...posa kat cni



farihah,
chop! ni nak korek cerita mana ni? konpius skejap



-Aya-
mamat ni suka buat ayat yg kasik aku debor tau...dahla jenis lelaki pemalu...lagi aku rasa geram...ops terlebih sudah. kitaorg still keep in touch smpai skrg..tp tulah aya, aku takmo hrp sgt...flirt2 je, kalau ada oke, jadi kwn pun oke. but who knows what future hold for u? wallahualam :)

gadisBunga August 9, 2011 at 10:53 AM  

arghhhh fatt!!!!!

siyes dia dah tangkap cinta dgn ko. dan siyes dia pandai perayat. ko baca ayat apa weh?

*petir!!!*

fatt August 9, 2011 at 11:32 AM  

gb,
aku tak baca ayat apa weh!! aku rasa mata dia kero la...hahaha. cinta itu buta. lagi 1...erm, ikan di laut asam di darat dalam periuk bertemu juga...cewah..amacam, kena tak?

sorg dari germany, sorg dari msia...bertemu di tengah2 hutan angkor wat.

epic!

*petir*



naim,
pewiiit kembali!

ZaiZai August 9, 2011 at 12:25 PM  

kenapa aku baca entry ni senyum sorang2.. darn..hahaha fatt, x sabar nak tunggu next episode.. cepat update...huhuh

Biqque August 9, 2011 at 12:29 PM  

fatt, August 8, 2011 1:05 PM says:
"aku rasa smpai ke sudah aku tak p PP kot..rasa x baloi..ke cane?"

menjawab pada persoalan ko, takat nak pegi tu, pegi sekali je dah cukup...kira cam jejak skali, bukan utk pegi berkali2 la hahaha! so kalo ko sekadar nak merasa tengok sume kekejaman polpot tu, silakan...sbb aku ngan laki aku ni history junkie skit :D

aku pegi killing field, toul sleng, russian market, monuments, palace, wat, patu ada la tgk sungai ngan tasik yg tak de rupa tasik tu dah...

macam biasa, kalo ko tanak pegi, ko baca je kat blog aku hahaha! slalunya orang baca je dah macam pegi kan?
http://biqque.blogspot.com/search/label/*cambodia-phnom%20penh

kemang~ August 9, 2011 at 12:57 PM  

byk cite psl antoo kat sini.. kawan2 aku sume dah kena, aku belom penah lagi..ostel aku ni kerasss tau, kadang2 meremang gak bulu roma..tp alhamdulillah la stakat ni xde pape..

aku penah mandikan mayat tau, aku rase cuak gilaaa, yelah mane tau kot2 tetibe je die bangun, x ke fengsan aku,,

hehe

fatt August 9, 2011 at 1:31 PM  

ZaiZai,
sbb ko angau! hahaha :))



biqque,
aku dah terjah entry ko, mmg tertarik lagi ada la..tgkla ada rezeki aku nak ripit sana balik thn depan. tp aku turun kat hcm...route belum buat lagi..thanks beb!



kemang,
ko ni mesti tgk citer antoo byk sgt. aku kalau tgk citer antu aku mesti gelak2 kaver line..takmo takut konon2. walhal dlm hati...huh!

kemang~ August 9, 2011 at 4:17 PM  

haha,,,eh tak, betol kiteorg slalu kena kacau kat sini..tp nseb bek aku x kena lg..hosp kan tempat keras, aku takut gila kalo lalu kat lorong pastu takde lampu lgsg,, aaaa menyeramkan !

MasZuber August 9, 2011 at 6:44 PM  

ahhhhh menci menci ngan lelaki yg pandai perayat neh ;p

nways, mat salleh nie mmg kalo ckp terus terang. kalo dia kate cantik tue memang cantik laaa...ehehehhe

fatt, sila pujuk dia datang mesia minggu depan! ;p

Bunburry burn,  August 9, 2011 at 11:25 PM  

@fatt: kalau die jodohmu.. Aku tumpng happy.. Awww sweet mcm serina ngan laki die a ko nanti nihh!

@maszuber: apa laie mas.. Dh lelaki melayu ni jual mahal nk semua prmpn muka kacukan belaka.. I follow la pe laie!! Hahaha..

fatt August 10, 2011 at 11:03 AM  

kemang,
nti lelama mesti ko kebal dah tak heran dah dgn dorg ni. pehtu dorg pun mesti tensen jek nak sakat ko tp ko tak takut. reverse saikologi :)



masZuber,
minggu depan! fuh....
dia slalu ckp kat aku dia suka kalau jumpa certain org yg "heart on their tongue", mksdnya ckp apa yg dtg dari hati...so aku rasa ye la kot dia ni ckp betul...tp tulah, ko kena ingt, omputih ni taste dia pelik2...hahaha :)



bunburry burn,
kannn...lelaki melayu ni kekadang muka tin kemek pun ada hati nak pompuan muka pan-asian. ko tgk jela ex-hb yg pelakon dunia baru tu, anne ek..aku dah lupe...dgn gigi runcing, muka tempe pun ada hati nak awek gebus....pitam! @___@

Biqque August 10, 2011 at 12:47 PM  

ha macam menariks gile je if ko turun HCM...aku dah cover vietnam, dari HCM sampai Ha Long sampai Hanoi...lain2 experience siut!

babe, jangan main2, vietnam ramai omputih...silap2, ko jumpa lagi *batuk kuat2 tak benti sampai berdarah*

fatt August 10, 2011 at 4:46 PM  

biqque,
ko batuk TB ke hape? hahaha...
aku cam tertarik nak buat route dr HCM smpai ke Hanoi. since aku beli tiket 1-way so aku bleh plan lagi byk. teringin jgk nak masuk Laos tp tgk dulu camne..balik dgn apa, dari mana pun aku tak decide lagi. mgkin ketapi, mgkin flight, depends. tp klu naik ketapi dari Laos smpai ke Butterworth mmg jwbnya aku mati. hahaha...we'll see! erm..manalah tau tetiba jumpa *batuk* mata biru/hijau ke...manalah tau...hahaha..sbb dorg kan byk travel solo cam aku. chances tu mgkin tinggi *batuk smpai terkeluar anak tekak * :))

Biqque August 10, 2011 at 8:14 PM  

tak bleh blah sampai butterworth tu wehhhhhhhhhh! kahkahkahkah! baik ko teruskan je sampai KL! hahahaha!

uish, serius...takde biru/ijo pun, koko pun ko bantai je laaaaaaaaa! janji kisah seram romantik ko bersambung! hahahaha! bleh bahankan ni!

weh, dia takde add fb ke, email ko ke, apa2 ke? mana janji manis dia nak dtg tgk wedding melayu ni? aku sanggup ni re-married skali lagi ngan laki aku semata2 nak ko bawak dia...bleh? tak pun ko ajak dia dtg raya umah aku, bleh dia rasa kemeriahan raya kat mesia hahahaha!

fatt August 27, 2011 at 10:19 PM  

biqque,
aku dok utara la cheq...

ha, ko tunggu la..aku carik lagi colan2 yg sesuai utk dijadikan bahan cerita kat sini...ekekeke...

ko punye idea tu dah menarik, tp aku nak ke germany dulu kot..ada rezeki thn depan..insya allah. nti aku sambung cerita cintun aku di sana ek...hahaha :))

2langkahdibelakang December 17, 2012 at 1:02 PM  

Fatt..

Like. Like. Sakit perut baca. Well done :)

nash December 17, 2012 at 3:27 PM  

adoi..blushing2 aku bace sambungan telenovela ko ni Fatt. eh? aku pulak yg blushing? Petirrr!! hahahaha!

ko nak pegi jerman lak fatt?? bestnye! kasik pettirrr lg sekali..kehkeh

none December 17, 2012 at 3:46 PM  

wah... kesah percingtaangggg ni... gua suka oke *PETIR*...

banyok gile org komen pasal percintaan dua insan ni...

gua baca sambil senyum2 n gelak2... hilang stress gua pagi tadi meeting mcm2 mende nak kena buat....

fatt, cepat sikit sambungannya ya? aku doh tok sabo nak menunggu kesudahannya... kalah adam dan hawa ni....

ni kalau buat novel ni best seller aku rasa... kbai

pecah kaca pecah gelas

Miss A December 17, 2012 at 4:20 PM  

aku plak yg rasa malu2 bila baca post neh..uhuhuhuhu

Janggel / Rain December 17, 2012 at 4:44 PM  

Wah apasal aku macam rasa penah baca citer ni? eh nape tetibe aku dah ada komen kat atas tu? OMG Petirrrrr~

Naizaitul Husna December 18, 2012 at 1:32 AM  

i'm your silent reader yg tadi baru je bersuara dlm FB..tak sabar ni nak tunggu episod seterusnya ni...hehe..
tapi mmg setujulah dengan pendpt 'teman tapi mesra' ko tuh...sbb ade sorang member ni kawin ngan lelaki Norway..muka member ni mmg biasa je lah tp dia genit..laki dia plak mmg hensem...1st time tgk pon mcm xsangka tp tulah kata dah jodoh diorang kan..dah ada anak pon...comel plak tuh...mmg konfem dah besar nnt jadi rebutan..hehe
..so aku sarankan, ko ngoratlah dia nnt bile pegi german...haha!

Hulubalang December 18, 2012 at 1:47 PM  

oitttt fatt...aku dh fenin ni post yg mana ni tgk komen dh berlambak...errr ni aku dh baca ke lom ni? adoii.. nak kena wat u-turn nampak gaya ni hehehe...

Hulubalang December 18, 2012 at 1:52 PM  

tapi...bila baca post ni cam baca novel la plak...

mungkin fatt ada talent la jadik cerpenis...ihikk..

Hulubalang December 18, 2012 at 1:58 PM  

tapi...sekali lagi... ko boleh igt semua dialog ko ngan dia ekk fat..?? kagum aku...

ni nama dia penangan c.i.n.t.a kekekekeke....

Fatt December 18, 2012 at 2:17 PM  

2langkahdibelakang,
makasih daun keladi..eh kenapa jln reverse?



nash,
gitewww...jgn kena sambar petir sudah. lol! eee bila plak aku nak gi sana ni? lambat lagi kot



none,
musim hujan skrg ni kan..elok la tu ada *petir* hahahahaha :)))

brp byk pinggan cawan kat umah ko yg dah pecah? :P



miss A,
aku pun malu bila baca sblm republish :P



janggel,
back to the future katanya. hebat kan ko bleh komen dari masa lampau? hehehe :D



naizaitul,
yup, sy kenal nama ni..thank u :)

kdg2 tu selera dorg ni pelik. lagi antik muka tu lagi dorg suka. errr...muka aku ni antik ke??? terpaksa sapu bedak tebal2.



hulubalang,
halo macha...tengok sat tarikh post ni bila? bulan 8 tahun 2011. aku republish balik je benda ni. aku tulis entry ni pas aku balik so mmg tengah fresh la masa tu.

2langkahdibelakang December 18, 2012 at 11:34 PM  

Fatt,

Jalan reverse sebab best. Lain dari orang. Tergelak2 baca entry kau.

Bibu Wilda December 21, 2012 at 2:07 PM  

hey cane akk boleh missed hehehe..sonot nye cik Fatt..cam dlm novel..harap2 nanti one day de dtg mesia cari Fatt tehehehe..jgn lupa ajak akk tau kawen (woh advance sgt ahkak)hahaha

syieda December 22, 2012 at 5:21 PM  

mamat ni memang pandai mengayat la...
grrr.. boleh cair ok!

Umie Ibrahim December 27, 2012 at 10:36 PM  

Dia : I think you're beautiful...

*petir*
Aku mula jadi kucar-kacir, sipi-sipi nak jatuh kerusi. Tetiba lagu James Tumpul terngiang-ngiang di telinga. Babilahhhhh!!

>>hahaha....yg tgh baca ni pun rasa mcm nak terjatuh kerusi!
..Salam Fatt..(FB:Cikgu Ummi)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP