The Overland : Siem Reap (Part 8)

December 18, 2012

Sambungan Episod 7.

Day 10 : 22 May 2011

Inilah pemandangan dari tingkap bilik aku. Cantik kan langit waktu ni? Tapi ini gambar sebelum hujan.

macam-macam bentuk ada. kurus, gemuk, pendek, tinggi, batu, kayu. dasat!
Seawal jam 6.30ptg aku dah mula kucar-kacir bersiap walaupun kat luar sana hujan tengah menggila dengan kilat sabung-menyabung. Aku harap hujan berenti sebelum kitaorang keluar atau alamatnya takdelah date penggulungan untuk malam ni (oh tidak!) 

Sambil menunggu hujan berenti aku memikirkan baju yang nak dipakai. Rasanya takde satu pun dressing paling makwe untuk malam ni sebab yang ada semuanya t-shirt. Halah, sape nak usung baju ropol-ropol waktu travel? (motip ropol-ropol?). Ah lantaklah, walaupun dressing tak makwe tapi hati totap makwe. Gituuu...falsampah sangat!

Tepat jam 7.30pm aku turun ke bawah. Ingatkan aku dah on time habis la konon tapi rupa-rupanya dia dah tercegat menunggu. Bila nampak kelibat aku terus dia hadiahkan sekeping senyuman.

Cair. Nasib baik bukan flying kiss. Kalau flying kiss mesti aku dah tergolek sampai ke bawah

Bila difikirkan macam kelakar jugak cara kitaorang berjumpa. Siapa sangka kali pertama terserempak dalam bas membawak kepada beberapa peristiwa coincidence yang akhirnya menghasilkan date sebanyak 3 malam berturut-turut. Never I imagine that. Movie sangat.

Dia : What did you do today?
Aku : Nothing much because I woke up late. I just went out to town, post office for postcards and supermarket
Dia : Really? Seems like we both woke up late today. Hehehe

Dahtu semalam tak gheti-gheti nak balik. Lupe?

Aku : So what about you?
Dia : I woke up and felt hungry so I thought of having lunch at the place we hangout every night. But the stall didn't open so I went somewhere else. Erm, did you mention going to supermarket? 

Ada satu supermarket dalam pekan Siem Reap, lokasinya menghadap sungai

Aku : Yeah, I went there to get some snack. Why?
Dia : I went there too but I didn't see you

Yu, yu ingat pekan Siem Reap ni ada ai dengan yu je ke?

Aku : Seriously??

KENAPE KITA TAK TERSEREMPAK TADI??!!! Arghhh!

Dia : When I went out of the building there was a lady approached me for some money. I asked whether she feel hungry and I thought of getting her some foods but she just refused
Aku : A lady? Did she hold a kid with her? 
Dia : Yeah. She was holding a small kid. I felt sorry for them but I just don't understand why she refused
Aku : I think I saw a lady with a kid this evening too. They look quite miserable. Hold on a sec!
Dia : Are you sure about it?
Aku : Very sure. But it was raining when I saw them. When did you find her?
Dia : Before raining
Kami : I think we met the same lady!!!

Aih, jumpa pengemis pun yang sama? Hahahahuahuahuapasaipakitatakjumpatadiiipffttt!!

Dia : You said you sent some postcards? To whom?
Aku : I send it to my friends and myself
Dia : Yourself?
Aku : Aah. You never send postcard to yourself? 
Dia : Nope. I seldom send it to my friends but never to myself. Why did you send to yourself? 

Banyak nau tanye! Aku cium kang baru nak diam kot?

Aku :  I actually send postcard to myself every time I travel. Nothing much, just for fun
Dia : Interesting. Why I never think of that before?
Aku : You can start now. Better late than never! 
Dia : Brilliant!

Kami pun sampai ke gerai semalam. Nampaknya gerai ni je yang sesuai untuk melepak. Lagipun kami dah kenal dengan tokeinya. Orangnya ramah, senyum lebau dan rajin melayan kami bersembang. Ada ke tokei ni kata aku orang Khmer? Khmer pun Khmer lah....

Dia : I think you're lucky because you can have multiple identity
Aku : Why did you say that?
Dia : You don't look like a tourist but much like a local. It's good since you can blend easily with them but difficult for me to pretend like one. Everywhere I go people just come and ask for money. They think I'm the white man with money
Aku : Ouch!
Dia : Yesterday I stayed until 3am because I thought the football match will be on TV. So I went out again to pub street and try to find the available ones but they don't have any. On my way back to guesthouse I met a lady, I think she's a hooker. She tried to stop me and offerred the service but I refused so I walked away. But she followed me and suddenly she grabbed my arm
Aku : She grab your arm?
Dia : Yes she grabbed my arm. I tried to release and walked away as fast as I could but before I knew, she shouted....
Aku : What did she said?
Dia : (sambil berbisik) I want to faafaaafufufuuu you!!!

Aku tengok muka dia. Serius. Dalam hati aku "Wah berani mati ko nak fiuuufiuufiuuu mamat ni?"

Aku : So how did you response?
Dia : Errr....I'm not comfortable saying it because I use some harsh words (muka serba salah)
Aku : Please tell!
Dia : Not that I don't want to say it but I never say anything like that to a woman. But she was too much. Maybe she think I'm just a typical white man but I'm nothing like that

Ya Allah, ada lagi ke lelaki macam ni? Walaupun takde agama tapi kenapa dia lebih baik dari orang yang beragama? Insaf aku dibuatnya... Jomlah kita kawin awak! #tetiba


bersambung....
.

50 comments:

yuyu-hè August 18, 2011 at 3:11 PM  

ehhh...ok fatt,ok.ckp melayu pon ok.lagi?lagi?

Janggel August 18, 2011 at 3:11 PM  

Wah kali ni punya entry versi bahasa ibunda! Best pulak bila pikir mat saleh kecek ghoper itu kan kan kan...

Fat aku suka part perkataan "sekeping Senyuman " tu, hahaha aku rasa sangat unik la situasi ketika itu sebab ko gunakan perkataan tu hahaha.

Ko penah tengok cerita serendipity tak? pasal kebetulan kebetulan ni? aku rasa itu antara citer terbest yang aku penah tengok, tapi citer cintan cintun la hahahaha ...dan aku rasa cite ko ni ala2 macam serendipity versi cambodia hahahaha.

Zaira Abd Razak August 18, 2011 at 4:01 PM  

seronok! seronok! seronok!
Teruskan usaha lagi ye cik owner

Fird August 18, 2011 at 4:07 PM  

Fatt i dah xleh bayangkan josh harnett yang ckp dgn u ahahah

fatt August 18, 2011 at 4:41 PM  

yuyu-he,
tak rasa cam chachat ke dia ckp melayu? hahahaha :P



janggel,
aku tak penah tgk citer tu tp slalu la dgr org sebut2...takpe, nanti aku donlod...hihi.. :)

aku penah dgr omputih ckp melayu tanpa pelat dan rasanya sungguh awkward ok...dan aku takleh relate muka mamat ni kalau dia ckp melayu...hahaha...sori arini aku bengong skit, sbb tu aku tulis dialog melayu.

sekeping tu sedap ye? aku rasa mcm sekeping roti...yummm....lapo!



zaira,
oke ke dialog melayu? tak pelik ke?



fird,
cer imagine josh hartnett versi celup..kih kih kih :))

tp siyes fail eh? klu camtu pasni kena tukau dialog omputih le. huhuhu...

MasZuber August 18, 2011 at 5:05 PM  

yes yes,

sudah bersambung.

jom speculate mamat tue kate ape!

aku rase dia kata,

"sorry, tgk muka u pun i tak lalu. macammana nak F*** u. lgipun i dok teringat kat makwe i yg dok kat madalay inn tuh."

amacam?

ms a,  August 18, 2011 at 6:39 PM  

agak lawak bila bayangkan dia cakap melayu, tapi best jugak.

sbb dia lelaki budiman kan, mungkin dia tak balas yg teruk2 kat hook tu. she said i wnt to f u. so he probably said "go f yourself!"

fatt August 18, 2011 at 6:59 PM  

mas,
aku like 100x...hahaha....(mode perasan) :P



ms.a,
yay! ure lucky one terakhir yg sempat bc dialog melayu..haha...somehow i pun rasa dia ckp camtu...tp dia mmg mcm berbisik2 bila sebut pkataan "F" tu...segan agaknya

Ely Hasrul August 18, 2011 at 7:03 PM  

pasnih suh cpt2 belajar agama. kang susah nk duk malaysia sbb rukun negara kena pecaya pada tuhan hahahhaha


lagiiii?????

Anonymous,  August 18, 2011 at 7:05 PM  

hari ni perut aku berdondang sayang giler wpun dah dekat nak berbuka ni, ni masalahnya bila masak siap awal. thanks ada cerita kau, perut aku dah senyap, hahahaha


zany

fatt August 18, 2011 at 7:09 PM  

ely,
taknak! eh tak...mksd aku mestila dia kena belajar agama kalau nak kawin dgn org berugama. but..."taknak" aku tu refer pd "baik aku pindah germany....lalalala~" hahaha :P



zany,
burp...dah batal posa! hahaha :)

iina August 18, 2011 at 7:35 PM  

Believed me fatt.. there are white guys that are so gentlemen and doesn't always behave bad.

Tak yah tggu mat saleh nak buat benda2 yg jahat tuh.. org asia.. org kita pun byk yg buat.. so far kekwn mat saleh aku yg mana intelligent.. and educated.. mostly they are more sensitive dari lelaki asia tau.. hahaha.. tanya pun bebaik jek.. bahasa pun elok jek.. ;)

Aku leh imagine apa dia ckp hahaha.. ;)

Lily Riani August 18, 2011 at 9:06 PM  

my siem reap was company trip.... as much as it is easy, but dull sket ler kan

kemang~ August 18, 2011 at 9:40 PM  

fatt. just read,hihihhi...

btw he's good ler, thought kalo white man senang je nak ehem tu.. tapi aku totally wrong

rase bersalah pulak kat white man

i learn something from ur entry today..

thanx fatt!

AKO @ retna August 18, 2011 at 9:50 PM  

makin x sabo lak isi perut ako nak ngabihkan citer u n Mr H ni...

copek laaaa huhu :p

dzuchan August 18, 2011 at 9:53 PM  

fatt...mat salleh tolak "hooker" tu..ada org pegi cari plak kan..

penantian pengakhiran epik cinta ko ni mmg mndbrkan he he he..

fatt August 18, 2011 at 10:27 PM  

iina,
ceciter apa yg terlintas di pikiranmu ittewww... :)

tp kan iina, dia lelaki ke-?? (aku dah lost count) mat saleh yg aku kenal yg baik...cerita2 lelaki lama tu takyah bukak la..sbb byk dah lupa..ni sorg cukupla..tp those guys mmg baik dgn aku. never la dorg buat tak senonoh even sekali pun. dulu sblm aku kenal si H, ada sorg tu aku baik, tp dah lost contact...memorable rasanya kalau bleh jumpa balik..huuu...

tak salah kalau aku ckp dorg ni wlpun takde agama tp kdg2 tu lagi baik dari kita. doa2 kanlah dorg dpt hidayah...sbb org camni senang nak lentur sbb perangai dah elok..tinggal takde pegangan je lagi..kdg2 tu aku rasa kesian...but hopefully dorg akan dpt jgk hidayah. insya allah :)



lily,
company trip always bored darl. u should repeat :)



kemang,
terima kasih :)

aku penah ckp dulu dia ni lain dari yg lain. selama aku kenal manusia bernama lelaki, aku rasa dia lain, mmg honest guy & well-mannered :)

ko jgn amik ati ye kemang, aku berckp dr konteks lelaki yg pernah aku kenal...sbb mostly yg aku kenal sume takleh pakai...based on my experience la. sorry tau, no offence. aku berpikiran ko adalah seorang lelaki yg baik, insya Allah :)



ako @ retna,
kang dah abih korang guling2 la sbb dah takde cerita syok...hahaha :)



dzuchan,
ada. tp sume stok perut mengandung 9 bulan, muka tapak selipar...huhuhu...

aku rasa ada 1-2 episod lagi pastu habisla..aku saja tak habiskan sekali sbb aku rasa sayu je nak habiskan. kome camne? :P

dzuchan August 18, 2011 at 10:42 PM  

x kisah pon...20 episod lgpon sanggup aku baca hehe.. tp nk gak dgr citer psal bungey jumping kt nz.. take ur time key...:-)

masMZ August 18, 2011 at 11:41 PM  

Alaaaaa tak sempat nak baca versi bahasa ibunda.... mana gayanya si dia bercakap.... [terpaksa aku ngingau membayangkan dia dengan ko sembang bahasa melayu]

fatt August 19, 2011 at 12:23 AM  

dzuchan,
dah mcm citer sembilu kalau episod berpuluh2...ekekeke..citer bungy jumping mesti ada punya...ko nak buat ye? :)



masMZ,
ko ni mesti byk tgk citer korea la ni...hahaha...ala mcm citer alih suara tu...mulut menguit lain, suara yg keluar lain. ekekeke :P

dzuchan August 19, 2011 at 5:17 AM  

fatt, blom lagi la taraf nak bungey tu..gayat u...
dulu masa keja water tank 8 tingkat pon ketaq2 lutut masa naik hahaha...
tapi tingin jgk la nak p NZ tu..

cik gold August 19, 2011 at 8:25 AM  

cik gold datang sini dan baca!!
haha..tiap2 ari mai

gadisBunga August 19, 2011 at 8:53 AM  

au baca masa versi english. takpe, layan aje.

anyway, aku rasa mamat tu spesis budak baik lah. sebab kalau mat salleh lain travel ramai yang selamba je cari hooker, tgk contoh yg datang malaysia atau yang pi siam dah lah. kire mmg tuah badan la ko jumpa mamat ni. kalau kene gayanya, tak lama lagi dapat la aku mkn baked rice (instead of nasik minyak) korang. ;p

Zaira Abd Razak August 19, 2011 at 9:50 AM  

Maunya tak pelik mamat germany cakap melayu!

Tapi belasah ajelah... Janji happy ending! Kan?

-AyA-,  August 19, 2011 at 10:19 AM  

aku ketinggalan ketapi...tak sempat nak baca versi original...huaaaa :D

fatt August 19, 2011 at 11:18 AM  

dzuchan,
based on pglmn aku, 1st jump mmg ko gayat gila. but the moment ko dah lompat (on air) ko rasa wah, camni ke burung rasa?? mmg best. ko kena cuba baru tau camne rasanya. fight ur fear :)



cik gold,
ye ke cik gold? tq! :)



gb,
sbb tu lah aku suka mamat ni..hehehe :P

sbb kita pun tau kan lifestyle dorg lagi la social..takat minum tu tkleh nak ckp apa la sbb mmg culture dorg, mcm kita hari2 minum teh tarik (cthnya), lepak mamak (dorg lepak bar)...sbb culture dorg gitu. tp klu masuk bab akhlak..aku rasa muda mudi ni la yg slalunya liar skit, parti sana sini. tp this guy, dia tak suka gi bar, muzik2 disko tu...mmg lain la dia ni..

klu aku gi sana mgkin la bleh aku conclude..but so far we're doing fine :)



zaira,
maybe happy or maybe sad ending. just wait :)



-Aya-
jgn dibaca...pening korang nak relate nanti. bak kata Fird, dia takleh bayang Josh Hartnett cakap melayu. hahaha :)

Zul,  August 19, 2011 at 11:25 AM  

Hii Fatt, i took about 3 days nak khatam baca blog u nie..really enjoying. rasa jealous sebab tak dapat nak buat mcm u ni..lagi2 biler dah ada family.

Anyway, good luck to you. Kalau u nak try baca buku lonely planet secara percuma, cuba2lah search kat website ni, www.issu.com

fatt August 19, 2011 at 12:55 PM  

wadi ar,
skiping ke spiking? hehehe :)



zul,
hi zul...thanks for ur time..mmg panjang meleret sikit, sori ye :)

tryla travel with ur family mcm yg omputih slalu buat tu. i find it interesting sbb dari kecik bdk2 dah diexpose pd dunia luar.

tq utk link. nti i cuba :)

Inah August 19, 2011 at 2:13 PM  

ohh aku ada kawan kat perancis and denmark yg kena visit! do let me know if you're planning to go there :D

slamat berpuasa hari ke 19! :)

as always, enjoyed reading your blurb! thank you for that!

inah adelaide

fatt August 19, 2011 at 5:40 PM  

inah,
thank u...but sorry today aku tak update ape2.

dah lama ke dorg dok ctu? aku mmg ada plan nak pusing europe tp mgkin 2013..kalau jadi aku inform :)

selamat bpuasa hari ke-19 jugak! :)

Azizan Zolkipli August 19, 2011 at 8:47 PM  

Banyak baca travelogue2. tapi yang ini unik sikit, sebab ada extra cerita pasal 'isi hati'. membuatkan saya 'minat pandang pertama'. terus terang bagitau, sebelum ni klik jadi follower je tapi haram nak baca (jangah marah naaa). ini ada masa baru jengah2 & terus berminat nak ikuti kisah selanjutnya ...

fatt August 19, 2011 at 9:50 PM  

azizan zolkipli,
hehehe...tkpe, tak kecik ati. tp mmg sblm ni sy takde sgt nak bercerita bila tulis jurnal..cuma kali ni je sy ubah style penulisan supaya ada nyawa & org yg membaca pun boleh rasa pglmn sy. tp sy ni tulis melalut sikit, huhu..apapun, terima kasih atas komen yg membina :)

norh August 19, 2011 at 11:42 PM  

menunggu episod seterusnya...

Anonymous,  August 20, 2011 at 4:00 AM  

depa mmg org perancis and danish :)..so depa mmg duk and keje kat sana..dulu diorg student exchange kat sini..so kira dah ada tempat tinggal kat perancis and denmark! :D

ehem! kitorg dah abis sahur..sure korg di alam mimpi skrg ni :P

inah

jelita78 August 21, 2011 at 5:19 PM  

Warkkkk
Terlepas baca in BM.. danggg!
Oh well..
Aku dapat rasa mamat H ni mmg hensem laa kalu hooker tu pon bley jadik desperate nak kat dia.. Cisss.. Agak ko mesti nak sepak minah tu kan?

fatt August 21, 2011 at 8:34 PM  

norh,
dah sambung!



inah,
owh...i tot our students :)
bestla awk inah ada ramai kwn belah2 sana..klu tour europe bleh visit sekali..

selamat berpuasa hari ke-21 :)



jelita,
lama dah pos...u lmbt baca..rugi tau. hehehe...nak sepak tu takdela..tp bila dah tgk muka dia rasa cam chantek aku lagi..hahaha...ayat takleh blah!

Biqque August 22, 2011 at 2:28 PM  

aku dah agak mesti akan ada nyer episod fufufufu ni hahahaha!

aku prefer english sbb aku leh bayangkan camne and apa yg dia ckp :D

fatt August 22, 2011 at 5:24 PM  

biqquem
mestila ada...hahaha... :D

*aku pun rasa janggal dia ckp melayu sbb tu aku tukar

ZaiZai August 24, 2011 at 5:29 PM  

fatt...aku tertinggal kapal lagi.. dah beberapa ari bz tahap cipan, tiap kali nak baca entry ko, x sempat2 jer.. baru ni dapat baca.. huhuh... ketinggalan betul la... tapi aku tetap likeeee...hehe kenapa aku x sempat baca dialog bahasa melayu.. kan best kalau dapat baca, rasa macam baca buku hikayat dulu kala..hehe

fatt August 25, 2011 at 2:07 PM  

ZaiZai,
takpe...aku yg rajin sgt taip. tp klu dtg malas mmg slow skit..hehe..tula..rugi ko miss..tp mmg kelakar la kan sbb omputih ckp melayu..dah mcm citer sin chan pulak. hahaha :)

niL December 18, 2012 at 1:59 PM  

Fatt..aku rasa ko mmg wajib kawen nih..Calon (baik) dah ader..

*Kompang dipalu pengantin baru Duduk bersanding tersipu malu Kompang dipalu pengantin malu! yachh!

Hulubalang December 18, 2012 at 2:15 PM  

kekekeke....best tol la telenovela ni...

ok nexttttttt....

alifah@along December 18, 2012 at 2:17 PM  

aaaauuwwww!!! sgt menjaga tatasusila ya itu lelaki ....
kalau la ko pakai ropol2 mlm itu ..... sila sambung ....

none December 18, 2012 at 2:21 PM  

fatt, kalau kau jadi kawen ngan dia aku nak ikut ya nyambut menantu kat Jerman nanti... aku sponsor satu dulang hantaran ya....haha...



twayblade December 18, 2012 at 2:37 PM  

damn it!!! aku ada concall jap lg kul 3.30pm, and now is 2.36pm and episod memori daun pisang abe german ko ni tergantung lagi. cisss!!! hati tak tenang tau tak. tak tenang!!! how to concentrate like this hah?!

nash December 18, 2012 at 2:53 PM  

Fatt, kalau boleh aku nak anugrahkan award kat cite ko ni, sbb asssyiiikk gitu..! hahaha

tang baju paling makwe dgn ayat ajak kawin ko tu mmg lawak ok! ekekeke

2langkahdibelakang December 19, 2012 at 10:17 AM  

fatt,

Ce ajak dia kawin. Kuang2x. aku dulu pon penah suka mat saleh rakan sekerja. Pantang mamat tu menyapa.. kilat sabung menyabung sampai ke pagi.

Cecepatlah gi Germany.. aku nak tengok review sbb ada plan gak nak pegi taun depan atau 2014

Fatt December 19, 2012 at 1:33 PM  

nil,
HAHAHAHA...tergelak aku baca komen korang ni tau. adoyaiii :D



hulubalang,
next, next...aku sekeh ko nanti



alifah,
kalau aku pakai ropol2, tu maknanya aku ada 3x jumaat lagi nak hidup. HAHAHAHA



none,
tetiba declare menantu, motipp sangat ko ni tau! cer citer dulang hantaran ape ko nak sponser



twayblade,
ni citer ulangan la ida..ko bkn dah baca ke citer ni tahun lepas? HAHAHAHA...sengal! :P



nash,
makasih..kalah ombak rindu tak? HAHAHA



2langkahdibelakang,
tudiaa kilat sampai ke pagi! HAHAHA..mamat tu org Germany jgk ke? aku blum ada ura2 lagi nak ke sana..haritu ada plan..tapi biasala..lain yang di plan lain yg jadi :P

2langkahdibelakang December 20, 2012 at 10:20 AM  

Fatt..

Bukan german, mamat Norway. Ish, kalau ingat sampai hari ni pun mata masih berkaca2. Rugi betul tak sambar dia. Kalu tak ada peluang tengok Nortern light sbb dia sekarang ni duduk Tromso, Norway (tempat northern light). Uhuk.

Aku pun plan dulu. Kalu ada rezeki lebih, insyaallah. Ingat nak harung Spain & Italy sekali dengan Germany. Yang penting tabung buluh aku kena penuhkan, sembang kosong tabung buluh kosong pun tak boleh.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP