Rumusan Diari 2012

January 03, 2013

Sebenarnya entry ni aku nak post sebelum new year tapi apakan daya aku busy yakmatsss. Ah tak kisahla janji aku buat entry ni setiap tahun. Oklah, secara keseluruhannya aku rasakan tahun 2012 adalah tahun yang manis bagi aku. Walaupun takde apa yang boleh dibanggakan tapi yang paling penting ialah hidup aku lebih bermakna dan ceria berbanding tahun yang sebelumnya. Aku amat berterima kasih kepada ahli keluarga dan kawan-kawan yang sentiasa menyokong dan menjadi tulang belakang aku sebab tanpa mereka siapalah aku. I heart you all!

Tapi dari segi yang satu ni aku no komen sebab seperti tahun yang sebelumnya aku masih lagi seorang loser yang cemerlang. Walaupun begitu aku tetap happy, a happy loser I must say :-) Pada pendapat aku, kebahagiaan bukanlah semata-mata bila kita hidup dengan seseorang. Bila sorang-sorang pun kita boleh bahagia jika tau caranya.

Happiness is when you know what you want in your life!

Dari segi travel, aku rasa tahun ni banyak jugak aku berjalan walaupun semua planning aku asalnya 50/50 antara pegi dengan tak. Tapi secara ringkasnya tahun 2012 telah membawa aku ke :

Februari : Beijing, Xian dan Chengdu
April : Cameron Highlands dan Gua Batu Maloi N9
Mei : North Island & South Island New Zealand
Jun : Ho Chi Minh City dan Phnom Penh
Julai : Pulau Redang
September : Mt Bromo, Ijen dan Semarang
November : Tokyo, Kyoto & Osaka dan juga Singapore

Trip-trip yang hangus pun ada tapi aku malas nak sebut sebab buat hangin je nanti hjafglwqjkktupffttt!! 

i came, i saw, i conquered
Kenangan manis tahun ni memang banyak terutama sekali sewaktu trip ke China, Jepun, Bromo & Ijen, Pulau Redang dan juga sewaktu roadtrip campervan di New Zealand. Tapi yang paling manis rasanya waktu tengok matahari terbit di Mt Bromo. Superbeautiful dan tersangatlah WOW sampaikan aku dah lupe apa yang cantik kat NZ. Hehehe. Oh ye, aku juga berikrar untuk memulaukan NZ untuk tempoh 5 tahun yang akan datang. I went there back and forth every year for 4 years straight and I've had enuff. Pegi tempat lainlah pulak. Jadi disebabkan itu aku terpaksa tarik diri untuk roadtrip 2014. Mintak maap TravelholicAwesome sebab aku tengah merancang sesuatu yang mega :-P

Kenangan tak manis pun ada tapi aku dah tune jadi manis sebenarnya. Aku belum penah lagi bercerita pasal pengalaman terkurung dalam bilik atm machine di Osaka kan? Belum. Ha sudah jangan korek sebab memang takde dalam blog ni. Personally peristiwa tu betul-betul buat aku rasa dekat dengan Allah SWT. Dia telah menguji tebal nipis iman aku dan sebagai seorang hamba yang kerdil aku tak mampu nak berbuat apa-apa kecuali berdoa dan berserah. Bila aku tengok cerita "Life of Pi", babak Pi meriba Richard Parker yang hampir nazak, hati aku jadi tersentuh sebab aku dah rasa perasaan tu. Perasaan di antara seorang hamba dan pencipta. 

Oklah itu saja ringkasan diari tahun 2012. Untuk tahun 2013 aku tak berangan apa-apa cuma merancang secara kecil-kecilan. Aku juga tak meletakkan harapan yang terlalu tinggi pada perancangan aku, just go with the flow dan selebihnya aku serahkan pada Allah SWT. Tapi apa yang lebih penting bagi aku sekarang ialah untuk terus berfikiran positif dan hidup dalam mood yang ceria. 

Akhir kata, 2013...please be good!
.

31 comments:

Allan Harris January 3, 2013 at 3:18 PM  

bese la tu...klu dh nme nyer suke travel... bagi aku travel klu semue nk manis x best jgk!!! Expect the best, be prepared for the worst, fuck what others think, do your own thing..

alifah@along January 3, 2013 at 3:50 PM  

ATM? ko terkurung dgn anjing liar ke? hehhehee... fatt, apapun ko lalui, ko mmg tabah ....wa salute sama lu !! selamat tahun baru dan happy sokmo ya!!!

~Beb~ January 3, 2013 at 4:26 PM  

aku agree gile babeng tang kebahagiaan tuh. xsmua benda yg org pndg bhgia tu, bhgia gak utk kite.. yg penting dri ni yg nk bwk sndri. bkn org lain.

habis sume ko balun dlm stahun fatt. cukop kental ko lalui semua dlm mse 12bln. aku klu ko ltk kat bere pahang tu pon dah terkencing aku rse. ini kan list yg ko sebut tuh. mne dtg kekuatan ko weh!

dasyat kot dugaan yg ko lalui tuh ble ko sama kdaan ko dgn pi waktu tgh laut dgn richard parker. mendalam sungguh!

MasZuber January 3, 2013 at 4:34 PM  

great to know you in person.

Enjoy the journey of your life, with or without anyone beside you.

remember, love comes when you least expect it.

:-)

zany January 3, 2013 at 4:41 PM  

Gambar Gunung Bromo tu memang cantik.

dzuchan January 3, 2013 at 5:22 PM  

2 lokasi yang telah ko p 2012 menjadi wishlist aku 2013...doakan aku berjaya beb.
aku bukan nak suka2 berjalan, tapi nak mengenal alam..walawehh puitis

btw, wish u all the best for 2013, kebahagiaan hidup jugak, MrG jugak...:-)

hopefully dapat jupe ko lagi 2013 ini...

Orga January 3, 2013 at 6:57 PM  

tahun 2012 ko sangat lah best fatt, dah jeles aku ni, hehe...harap tahun 2013 ko lagi gempak. tertunggu aku dengan trip mega ko tuh..adakah ke tempat mr G :)

gadisBunga™ January 3, 2013 at 7:38 PM  

aku jeles dengan orang lain yang dah jumpa ko in person. :)

Fatt January 3, 2013 at 7:54 PM  

allan,
gitewww...garang betoi lah



janggel,
apenye yg ko tak saborkan tu? gigil2 letewww



alifah,
bila masa aku sebut ada anjing? aku dah tambah..atm mesin..kang ada yg pikir angkatan tentera mesia plak..lol :)))



beb,
bak kata lady gaga, "because ppl likes to talk so we give them something to talk about"

yg penting kita enjoy!! - nora danish

aku pun nak tercirit buat sume2 tu tapi ntahla benda tu dtg sendiri. tahun ni aku slow kot..rehat sikit.

aku rasa relate somehow dgn citer life of pi..betul2 Allah nak test aku. hurm..nantilah ada masa aku cerita kat blog



maszuber,
aku rasa tacing bila baca komen ko ni mas..tskk tsskkk...

i am enjoying each & every moment now, and i almost forgot what it's like to have someone beside me.

anyway it's great to know u in person too & im glad we met :)



zany,
cantik mcm lukisan kan?



sal,
lupa..may kot. aku dah tukar. hehehe



dzuchan,
insya Allah ur dream will come true :)
i wish for more happiness in 2013..dan insya Allah kita akn berjumpa lagi ;)



orga,
takdelah..trip aku biasa2 je. kalau aku pegi antartika oke ko bleh jeles. hehehe. trip mega aku mgkin melibatkn negara Mr.G..hihihi..we'll see :)



gb,
aku biasa je gb, maszuber tu saje je bagi ko jeles. ko takde jumpa dia ke? bleh jumpe sekali ;)

norh January 3, 2013 at 9:18 PM  

may happiness always be with u ;)

Kay January 3, 2013 at 10:18 PM  

wah best lah fatt! dlm setahun hampir stp bulan awk jln! jelessnyeee..hebat siot,dpt jln almost every month. kalo sy, bleh habis suma duit saving. erk..

I hope your future trip will be more awesome and adventurous. yang penting bila kita jln, kita belajar culture org, system hidup dorg etc. from there byk benda kita akn belajar. sedikit sebyk dpt bantu pembesaran minda kita hahah betol x? hehe

For your next mega trip, wish you all the best! kalo jumpa Mr G, kirim slm heheh

Emy Tak Kecik January 3, 2013 at 11:14 PM  

rasa macam semangat plak nak menempuh 2013...

kau inspirasiku wakakakaka... *tetibe je kan hehehe

Wadi AR January 3, 2013 at 11:40 PM  

selamat tahun baru jugak fat. walaupun aku kadang komen tapi aku baca tau travel blog ko. sebab aku suka jalan jalan

dakS January 4, 2013 at 12:45 AM  

Selamat tahun baru fatt. ..

Cam sedih pulok entry ko ni... Aku x sangka fatt dr memula aku sekadar mintak advise je dr ko, sampai la ni aku dok betenggek kat sini walaupun tenggelam timbul ye..... Even en husband aku sibuk suh ajak ko lepak pekena kopi secangkir dua....
Thn 2012 aku byk travel Borneo and now aku dah ketagih nak pi mabul ..... Ripit nz tu sudah pasti tp tatau bila sbb lbh baik aku ronda tpt yg aku lom tinggalkan jejak lg....
2013 ni aku lom membabas kan diri aku lg sbb keje terlalu tight thn ni so payah nak plan awal... Tp yg sudah pasti bln 3 aku pi Hong Kong nak tgk rugby la pe lg.... Better ko Siapkan entry Hong Kong Cepat!!!
This time aku naik yg jenama layang2 tu sbb rege tiket AA almost the same( yg benornye aku merajuk dgn AA der).... Huhuhuhu....

Stay kepin touch ya sis.... Nti aku email lg kat ko bila ada masa deh....(skali pjg nye comment aku mcm surat berantai)

2langkahdibelakang January 4, 2013 at 9:07 AM  

Fatt..

Selamat taun baru 2013

Yang pastinya aku terhibur setiap kali membaca. Apapun, sila la berangan untuk ke Germany.. hahaha. Tukang hasut adanya ni :)

Meleana January 4, 2013 at 9:17 AM  

Mt Bromo tuh mmg superb.. lebey2 lagik gamba yg nampak ala-ala lukisan tuh. thumbs up!
Rase2 nyer.. kepenatan kelelahan kt Ijen & Bromo tuh secabar dgn daki gunung2/ bukit2 kt Malaysia tak?
Haih.. disebabkan dalam tempoh 'kebuyongan'.. maka segala trip ditangguhkan smpi masa yang sesuai.. walaupun hati ini menggelitik menggedik guling2 bile tgk semua org travel sane sini amek gamba cantik2.. Sobs sobs.

Paling menjadi carta teratas wishlist skrg.. nk buat Umrah (since list nk buat Haji still in a long queue)
Overall.. saya sentiasa kagum dgn ketabahan & peluang fatt yg dpt travel byk tempat, besh!
Well.. kita travel "to discover that everyone is wrong about other countries"... kannnnn.. (^,^)

Biqque January 4, 2013 at 9:27 AM  

aku rasa sume org nak ada trip mega, nanti tah ke mana2 tah sume plan TravelholicAwesome. hahaha! aku rasa trip kita bior le dlm2 negara jer, senang skit nak manage n berdesup terus kita leh pi kan?

stop being loser yg cemerlang, aku doakan Allah ada plan yg cemerlang, gemilang, terbilang utk ko fatt. may all ur wish come true :) setiap orang Allah dah tentukan pasangan nyer...cuma tatau kat mana dan bila jer...keep living ur life ok?

apa2 pun, aku tau, ko plg syg kat aku kan? kan? KAN? (lariiiiiiikkk)

Nur Liyana January 4, 2013 at 1:22 PM  

baca entry ni buat saya lebih bersemangat nk menempuh 2013..really admire u sis..walaupun tak habes baca lg suma story dlm blog ni but somehow i found something yg really amaze..yg membuatkan kite sedar tentang erti sebenar sebuah kehidupan..keep up the spirit high n wish u the best..hope plan travel saya tahun ni menjadi jugak..

zaraab January 4, 2013 at 2:01 PM  

Sunrise at Bromo. MasyaAllah. Masih 'KANGEN' dengan view tue sampai sekarang ni. One of the best experience and journey that i've been through this year. Tak sia-sia semput and lose my breath off all the way up.

* Happy New Year Fatt! InsyaAllah, dah boleh sambung trip yang tertangguh this year. Good luck + all the best! :D
* Much love and respect on you! “Berhenti bercita-cita adalah tragedi terbesar dalam hidup manusia” - Sang Pemimpi (Andrea Hirata).

CM January 4, 2013 at 3:27 PM  

salam

selamat tahun baru sis,,teruskan kembara..

Fatt January 4, 2013 at 8:00 PM  

norh,
makasih norh...same to u :)



kay,
ye kay, itulah yg kita akan belajar bila berjalan ke tempat org, insya Allah klu niat kita tu betul. thank u for the wishes..klu ada rezeki insya Allah sy akan ke EU tapi yg pastinya bkn thn ni, mgkin thn lagi satu :)

tahun ni mgkin tak serancak thn dpn sbb nak berehat



emy,
tetiba kau inspirasiku..lol :)))
selamat tahun baru cheq! semoga impian ko tercapai :)



wadi,
same to u wadi...takpe, ko komen sekali sekala pun ok aku tak marah hahaha...yg penting aku ingat ko :)



dakS,
selamat tahun baru weh! kan..lama dah ye rupanya..sejak masa ko nak pi NZ dulu..ada kot setahun dah. itulah yg aku cuba buat, nak pegi tmpt baru..asik ulang yg sama aku rasa rugi..btw sorila aku takleh nak up citer HK sbb hdd aku dah crash..so no more photos to show :(
ko ni asik pegi tgk rugby je pasaipa? tukaq le tgk bola plak..hahaha...
nak pekena kopi? bleh..tapi aku nak se-teko..kekekekeke :P

keep in touch! btw brp ko dapat utk tiket jenama layang2?



2langkahdibelakang,
terhibur dgn abe jemen letewww...saje je kan. aku mmg nak pegi pon, tapi bkn tahun ni..suntuk sgt & some more tabung hayam aku belum penuh :(



meleana,
thank u. tp gmbr tu mcm tipu kan? klu tengok dpn mata lagilah rasa mcm lukisan. sbnrnya nak tgk sunrise kat Bromo agak effortless..cuma kat Ijen yg kena mendaki. sy tak penah lagi mendaki mana2 gng di Msia..the only yg sy buat cuma Bkt Tabur..kekeke...

nanti lepas pantang pegila hanimun ke Bromo..tapi kena cek timing takut musim ujan kang tak cantik lak cuaca. anyway, same goes to u..semoga cita2 mengerjakan Umrah terlaksana, jgk ke tempat2 lain.

yup indeed, mainstream media slalu potray sstu negara itu ini, so kita kena tgk sendiri utk justify based on our preference, gdluck :)



biq,
HAHAHA...itulah..sume nak buat trip mega. aku rasa TA sesuai dlm Msia jek..senang nak kumpulkan ahli. eh aku happy lah wlpun loser cemerlang..ko tgk aku sengih je kan..hahaha..yelah biq, aku mmg paling yg kat ko lah dlm ramai2 tuuuuuuuu (motip sangat, nak bodek ke? lol!!!!)



nur liyana,
yup..benda paling penting ialah kebahagiaan. hidup klu tak happy buat apa pun kita tak enjoy..so kena sentiasa positif & optimis wlpun masalah yg dtg tu besar gila. i know it sounds easy, but thats life. like the saying, "this too shall pass". i hope u punya planning travel tahun ini akan berjaya...all the best for 2013 :)



zaraab,
hi zaraab. sy suka quote yg awk share, ni first time sy baca so thanks a lot :)

awk sampai ke Bromo bln berapa? tengok dari P1 ke P2? sy masih teringt waktu sy ke cni kali pertama..sangat kecewa sbb tak nampak apa..tapi kali kedua sy ke sini apa yg sy hajati tertunai. mmg sangat cantik & smpai skrg sy rasa benda tu mcm lukisan (kan?). sbb terlalu cantik. awk ada ke Ijen tak? kalau ya sy pun pasti awk akan KANGEN dgn view di sana :)

akhir kata, wlpun sy tak mengenali awk in person, tp sy pernah baca blog awk sbb ada sekali tu awk mention psl sy kayuh basikal dlm Angkor Wat..hehehe...thanks ;-)

Happy New Year to you & ur spouse, dan sbg rakan "sejawat", sy jgk nak ucapkan good luck to more adventures in 2013 :)



cm,
wsalam..insya Allah selagi hayat dikandung badan. selamat tahun baru jgk utk CM :)

smoothiesices January 4, 2013 at 9:42 PM  

Hi Fatt!
I guess its not to late for wish you...Happy New year 13'!
Semoga dimurahkan rezeki so bolehla travel and travel lagi..:)

Fatt January 5, 2013 at 4:07 AM  

hai smooth!

selamat tahun baru jgk utk awk..semoga tahun ni dapat berjalan2 lagi...terima kasih jgk sbb penah berkongsi tips Jepun dgn sy dulu..sy takkan lupa benda tu..tq again, have a wonderful 2013 ok! :)

Rawi Sanra January 5, 2013 at 8:03 AM  

Wahhh bestnya da mengembara byk. Still wondering, keje apa byk sgt cuti, byk sgt duit, heheeh,

Bah, Happy New Year! :')

Fatt January 6, 2013 at 11:12 AM  

rawi,
hahaha..soalan yg sama lagi. kerja sambung ekor beruang..kekeke...sbb tak ramai org berani buat jadi sbb tu gaji dia mahal :P

also, Happy 2013 For U! :D

Irfa January 7, 2013 at 9:39 AM  

seronoknya jd kamu..jalan sana sini melihat negara orang ;) dn tq sbb berkongsi cerita,baca blog kamu terasa macam akak pun ada dlm perjalanan tersebut ;)

Siti R January 7, 2013 at 1:45 PM  

Owh..awak ke NZ bln Mei? Sama dgn saya..tp sy ke South Island saja..Ntah2 ada berselisih :)

Anyway, happy new year to u.

P/S: Awak punya travelog patut dibukukan..serius

Fatt January 8, 2013 at 8:22 AM  

irfa,
sama2...tapi tahun ni sy nak slow down kot kak..nak simpan duit plak, asik keluar je tak simpan



siti r,
sy ada terfikir sbnrnya..insya Allah akan diusahakan. yup sy ke sana bln 5..waktu hjg2 bln 5..tapi sy pusing ke north jgk..mgkin kita ada terselisih sbb masa tu tak silap sy AA punye flight yg last :)

selamat tahun baru 2013 utk awk siti r :)

Siti R January 13, 2013 at 3:21 PM  

Semoga berjaya & terima kasih :)

Ooo..mungkin juga tak berselisih sbb sy pergi awal hingga pertengahan bulan.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP