So This Is The Reason Why I'm Away...

February 05, 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

(Wah tajuk nak omputih aje..kekeke...)

Rupanya dah dua minggu aku tak update kat sini. Sebenarnya aku menghilang sebab pergi meninjau-ninjau ke bahagian selatan China dan utara Vietnam. Kali ni aku layan scene gunung-ganang pulak, lari dari kebiasaan. Perjalanan kali ini dimulakan dari Kunming, lepas tu Yuanyang dan seterusnya masuk ke Vietnam melalui pintu sempadan Hekou - Lao Cai. Dari sempadan aku terus ke Sapa dan akhirnya menamatkan pengembaraan di Hanoi sebelum pulang ke Malaysia.

Trip kali ni agak mencabar terutama dari segi data collection untuk perjalanan dari Yuanyang sampailah border crossing di Hekou - Lao Cai. Kebanyakan info yang diperoleh sangat terhad, bercelaru dan memeningkan sebab route ni tak begitu popular di kalangan traveller. Walaupun banyak halangan tapi syukur alhamdulillah perjalanan ini lancar dan selamat.

Di antara kesemua tempat yang aku singgah, paling favourite ialah Yuanyang. Aku suka tempat ni sebab panoramanya membuatkan aku terlupa yang aku sedang berada di China. Sebelum ini aku cuma berlegar di bandar-bandar besar seperti Beijing, Shanghai, Xian, Chengdu, Guangzhou, Shenzen dan Kunming tapi bila masuk ke kawasan perkampungan maka pengalaman yang aku dapat lebih istimewa. Oklah, cakap banyak pun tak guna so aku biarkan gambar-gambar ini bercerita.

#1 - pantulan awan dan langit dalam petak sawah
#2 -  proof that i'm still slim...heheh!
#3 - petani-petani di Duoyishu
#4 - kemain gigih aku bertahan dalam sejuk sebab nak amik gambar sunrise...alih-alih poofff!!
#5 - sunset yang cantik. lagi bermakna kalau dapat tengok dengan orang tersayang..kekekeke...
#6 - eh salah gambar pulak...next!!!
#7 - pantulan matahari terbenam di permukaan air dalam petak sawah
#8 - nenek-nenek yang perkasa
Banyak peristiwa yang berlaku semasa trip ini yang tak boleh aku lupakan terutamanya :

1 - Hampir terkandas di Kunming sebab tiket bas ke Yuanyang habis
2 - Pergaduhan di antara traveller Eropah dan Malaysia vs. polis China dan traveller China
3 - ATM tak boleh withdraw duit
4 - Terkandas di old town Nansha
5 - Berkongsi bilik dengan stranger
6 - Seorang traveller jatuh dari viewing deck dan bergolek ke dalam petak sawah
7 - Hilang beg yang sarat dengan makanan

#9 - viewing deck (pagoda) di Stone Forest
#10 - pemandangan Stone Forest dari viewing deck
#11 - pemandangan Cat Cat Village dari tempat tinggi

Sebenarnya banyak lagi peristiwa menarik, tragis dan kelakar yang telah berlaku tapi aku tak dapat nak recall sekarang. Gambar pun aku tak sempat nak pilih terutamanya di Kunming, Sapa dan Hanoi so mungkin entry ni nampak macam berat sebelah.

Erm, aku pun tak pasti bila nak publish cerita ni so nanti kita vote lah cerita mana keluar dulu ye. Aku pun pening sebab makin lama makin berderet senarai tertunggak...kekeke...Till then!
.

64 comments:

miji omar February 5, 2013 at 4:36 PM  

cite no 2 tu cam best je..

Naramas Aman February 5, 2013 at 4:39 PM  

Wahh Cantiknya!!!!!

Saya sebenarnya nak ke Kunming dan Guilin baru-baru ni, tapi tiket keretapi dah habis hu hu hu


Geramnya tengok gambar-gambar ni.

Bertuah Fatt dpt ke sana :)

Niza Zainal February 5, 2013 at 4:49 PM  

Gambar no. 8 mmg terbaek! :)

Niza Zainal February 5, 2013 at 4:51 PM  

Silap...gambar no.7 hehe bahana commenting dari hp...

Janggel / Rain February 5, 2013 at 4:54 PM  

WOW CANTIKNYA GAMBAR!!!!!!!

ok... sila habiskan entry ini.
Motif ko letak gambo yang sorang tu?

feeza fauzi February 5, 2013 at 4:55 PM  

cantiknyee...best dapat sampai tempat sawah padi bertingkat tu..

btw, mmg best kalau dapat travel jumpa journey camtu..tapi yang penting semuanya selamat,kan..

ceklala February 5, 2013 at 4:55 PM  

bestnyeeeeee! lenkali nak ikut bleh?hihi

Leena RB February 5, 2013 at 5:01 PM  

what a view sob sob..tersentuh jiwa tgk fatt sighh..jgn lupa update lagi tau!!
btw yang '#6 tersalah letak gambar' tuh ada citer menarik tak hehee..

FARYN February 5, 2013 at 5:44 PM  

aku nak request gambar pakwe2 kacak pls... mwahahhaa

gadisBunga™ February 5, 2013 at 6:14 PM  

subhanallah...ko dah sampai stone forest!!!! ah fatt!!!!

*

gile ohsem SEMUAAAA gambar sawah padi! pagi petang sume ohsem!!!

syieda February 5, 2013 at 6:51 PM  

awesomeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee gambar2 tu!!!!

nil February 5, 2013 at 6:57 PM  

gmbr 7 mcm gmbr national geographic. huhu..

Taqiuddin Mansor February 5, 2013 at 7:25 PM  

setiap gambar yg Kak Fatt amik seperti hidup dan berbicara..you are the best photographer!!

HiDayah@GM February 5, 2013 at 7:40 PM  

Cantek.Sekian.Terima Kasih.

rara February 5, 2013 at 8:43 PM  

so cantik!!! can be considered to be included in my list to go places. pls write about it cepat k! hehe

Orga February 5, 2013 at 9:23 PM  

gambar no 7 tu macam bentuk daun pun ada, seyes...memang cantik...

Hafizah Hassan February 5, 2013 at 9:33 PM  

argh!! hilang beg makanan takkan dapat ku lupa.. nak sardin!!! :((

Syed February 5, 2013 at 9:48 PM  

Nat Geo quality!
Thank you for sharing :)

Koqin Qaremo February 5, 2013 at 10:23 PM  

Cat Cat Village. Saya suka kucing

siti fatima Arifin February 5, 2013 at 10:29 PM  

cantiknyer gambar.... tempat yg best kan. teruja tengok stone forest tue

Don't Afraid to Try February 6, 2013 at 12:11 AM  

baru tgk post ko ni...


siyes thumb up!!!!!

Fatt February 6, 2013 at 1:41 AM  

miji omar,
mcm drama swasta pun ye cite no.2 tu..hehehe



fidajacob,
toceh! toceh!



ajlaa,
*nyorok belakang pintu*



naramas,
prof nak naik ketapi dari Beijing ke? jauh tuuuu..mau lebih 2 hari *pengsan*

kalau nak ke kunming, lajak sekali sampai ke Yuanyang..berbaloi2...sy mmg recommend sgt tempat ni :)



niza zainal,
hahahaha...takpe, myself pun selalu tersilap tekan. but thanks :)



janggel,
WOW LENS SAPE TU???
motip aku letak gmbr tu sbg hiasan semata2...kekeke... :P



feeza,
sy perati2 jgk kot2 ada pacat atau lintah tapi takde, mgkin sbb masa tu sejuk jadi dia pun menyorok (teori apakah ini?)

alhamdulillah, nasib baik selamat sampai ke hujung..kalau terkandas di tengah2 parah jgk tu



ceklala,
akan dipertimbangkan...hihihi



leena,
ada..mestila ada. hahaha...jgn lupa vote citer mana lepas ni (lepas habis taip travelog umrah)



sumayyah,
will speed up insya Allah



faryn,
hamboiii ke situ pule ye...hehehehe



gb,
sudoh...tapi aku tak teruja sgt mcm time tgk terracotta dulu..entohle, mgkin sbb batu karst kot..but overall mmg splendid...erm, ko bila nak pi HK?



syieda,
toceh-toceh arigato gozaimas :)



nil,
kembang-kempis lobang hidung aku



taqiuddin,
erkk...statement overst. kang abisla ahkak kena cerca dgn photographer termasyhor...adoi...but tq :)



hidayah,
sama2...hihihi



langit tinggi,
gituuuu...tq



leez,
lebih cantik bila live hoyehh



rara,
indeed. u should go beb...nice place, not too touristy. orang2 kat yuanyang esp mcm tak kisah dgn tourist, dorg tak tengok tourist mcm duit yg berjalan (ie. subjek utk di-pau). feel warm though :)



orga,
mcm lava yg mengalir pun ada tak?



hafizah,
kan iols dah kata bek kita bukak tin sardin tu dulu tapi uols kata save the best for the last...hahahaha :))



syed,
wow..big compliment. ure most welcome :)



koqin,
tapi kan..wlpun namanya cat cat village, binatang yg paling byk berkeliaran dlm kampung ni ialah babi...aiyakkk



siti fatima,
stone2 kat cni besor gile...ada la kot setinggi gua tempurung kat tepi highway yg lalu kat ipoh tu



azieazah,
saya juga kagum



sal,
gituuu..makasih beb :)

jarimanis February 6, 2013 at 7:19 AM  

Fattt no wonder lah lama x update :-), wlpun pengkomen dh ckp benda yg sama tp i still jgk nk komen dlm entri ni rupa2 terdapat tempat2 yg awesome ciptaan allah di sana. Subhanallah cantik bangat dan amat berterima kasih kerana berkongsi view yg cantik ni. I love u fatt hehehe. Bak kata klau menikmati ngan pasangan lg best in shaa allah aminnnn

Anash February 6, 2013 at 8:34 AM  

kbai!
(melopong lagi nih!!)
.
.
.
.
hahahaha
(welcome back)

Leena RB February 6, 2013 at 8:53 AM  

semua citer best but my top 3 will be #2,#6,#5..:)

ummusafiah February 6, 2013 at 8:58 AM  
This comment has been removed by the author.
Rawi Sanra February 6, 2013 at 9:03 AM  

Subahanallah, subahanallah, subahanallah! tiada kata lain yang lagi sesuai tuk mengambarkan kecantikan bumi tuhan ni. bestnya bermusafirrrrr, nak ikotttt bila nak bawak pembaca niii

P/s: ada pakwe baru nampak, heh

Naramas Aman February 6, 2013 at 9:04 AM  

Memang saya nak naik train dari Beijing ke Guilin dan Kunming. Cadang nak ambil soft sleeper atau hard sleeper. Boleh tidur dlm train. Nak pergi sorang ni. Dah pergi ke kaunter tiket, tanya, tapi semua tiket dah habis sebab semua orang cuti raya China...eee geramnya tak dapat pi. Lepas raya China baru ada, tapi saya dah balik Malaysia masa tu :(

Yang tinggal cuma tiket yang seatless, tak ada kerusi punya. Mampus! Berdiri dua hari!

morbid5447 February 6, 2013 at 9:19 AM  

huh!!!!...cantek..ko lepas ni bleh ckp cina la ye..ciao may yaaaa...hayyahhh..superb.

StarPrincess February 6, 2013 at 9:47 AM  

As salam...cantiknyer smua pic2x yg ditgkp...kreatif sgt2x...
saya follow awk yer ^_^..
Apepun, jom, tgk : Wordless Wednesday : Cahaya & Cinta
thnxxx...

dzuchan February 6, 2013 at 10:04 AM  

gambar no 7 paling awesome doublesome..x edit2 kan?

memang #jelly aku..

terbakar rasanya, sebab aku memang suka tempat2 cmni..huhuuuu

phoenix February 6, 2013 at 10:25 AM  

Cantik nyer gambo kamu fatt!!!!

Fatt February 6, 2013 at 12:16 PM  

jarimanis,
hehe..saja senyap2 pegi. klu hint2 tetiba tak jadi lagi malu kan. sbnrnya waktu sy pun masa first time ke sini pun ternganga jgk..mulut tak abis2 sebut cantiknya, cantiknya...mgkin kalau dah berpasangan nanti nak ke sini balik...sunset kat sini lawa :)



kak anash,
gituuu...kang masuk lalat nanti kak...sy dah pegi mirasa! (motip tetiba bagitau!?)



leena,
hahaha..insya Allah the stories will come up soon :)



naramas,
btul tu prof..sy dah rasa duduk lebih 15jam masa gi Chengdu aritu...tak sanggup rasanya klu terpaksa berdiri..lagi2 kalau 2hari!! pengsan

skrg ni dorg nak CNY dah. masa sy kat Vietnam aritu dah terasa2 dah aura dorg nak beraya..tapi kat Yuanyang blom nampak lagi. cuba tengok promo AA yg baru ni, return less than 200 ke Kunming..mgkin prof bole buat route dr Guilin ke Kunming via Nanning.

kali ni balik utk selamanya ke prof?



morbid,
mana reti le..gi berkali2 pun masih tak reti. wah..avatar ko..itu ko kah? nak flite tiket pree satu!



starprincess,
wsalam...luck i guess but thank u!



dzuchan,
dulu masa aku pakai kamera point & shoot korang ckp aku pakai dslr. bila aku dah pakai dslr korang ckp aku edit. beb, klu gmbr air tu putih sekalipun aku takleh buat dia kaler oren, tak reti aku. kalau enhance tu aku reti..mksdnya air tu kaler oren, tapi aku naikkan saturation dia kasi lagi cantik dari basic yg dah sedia ada. leh paham mksd aku? klu ko guna dslr, ko bleh control apreture, shutter speed, iso, saturation, white balance dan lain2 utk menghasilkan gmbr yg lebih bagus dr kamera kompak. so itu saja penjelasan aku. even NatGeo photog pun enhance gmbr, cer ko tanya SaifulNang tu dia edit ke tak? edit ni pd aku big word sangat bcoz edit akan mencacatkan gmbr, hilang originaliti dll...kalau enhance tu aku rasa sume org buat even professional pun. nape ko tak caye ke gmbr yg aku amik ni bleh dapat sama mcm gmbr yg aku penah letak dlm pesbuk. it's possible klu ko tau kontrol setting kamera :)



phoenix,
makasih phoenix, sy masih belajar setting kamera..will improve :)

Fatt February 6, 2013 at 1:09 PM  

rawi sanra,
sy ada perancangan nak ke sini lagi..tapi kena tunggu tahun depan sbb musim winter dah nak habis. fyi petak sawah ni ada air bila musim sejuk je...huhuhu...sy pun tak puas lagi mengambil gmbr2 kat yuanyang...ada byk sunrise & sunset spot di sini cuma haritu sy dapat ke Bada & Duoyishu dan ermm..dah lupa..haha :P

ps: tu bukan pakwe, tapi adik..kekeke

Fariha Nazeem February 6, 2013 at 2:32 PM  

hi...
patut la lame bpb tak update baru..gi melancong lagi rupenye...best..best..tp tu pakwe mane tuh?..nak pakwe german gakkk...hahaha

Fatt February 6, 2013 at 2:37 PM  

fariha,
hahaha...ni pakwe german jugak ni. tapi yang lain (apekehei asik jumpa pakwe german je ye??) tak hensem ke? lol :))

dakS February 6, 2013 at 4:31 PM  

fuhhh(br lps tutup mulut yg tenganga)...lawa gilos tpt ni...pd aku travellers yg memandai buat route sendiri jek yg bisa sampai kat ceruk2 ni...puas hati kan! kalu thn depan ko nak ripit sini halo aku tau... nti aku buleh comolot ngan pasangan aku masa tgk sunset... ekekeke...

atun's February 6, 2013 at 5:51 PM  

Salam,

Fatt, giler lama hampir stgh tahun aku x aktif dgn dunia blog ni..bru harini sempat bukak blog sbb gara2 aku medical leave arini..heheh..nway..cun gambaq2 tu..yang paling aku suka..gambar cloudy morning n pantulan matahari dkt petak sawah tu..CUN ooo..nampak gaya nyer negara china dh byk hg jelajah kan..best2..tp ada gmbaq mamat omputeh tu pun cun jgk..heheh..(ntah2 jelajah bersama mamat jerman ape??heheh)

Hjh Noralenna Abbas February 6, 2013 at 8:02 PM  

Salam. Akak silent reader blog anda. Akak suka folo pengalaman adik. Nice story n beautiful pictures.

Hjh Noralenna Abbas February 6, 2013 at 8:03 PM  

Salam. Akak silent reader blog anda. Akak suka folo pengalaman adik. Nice story n beautiful pictures.

smoothiesices February 6, 2013 at 8:46 PM  

finally you are back! puas menanti new entry dri hang..hehehe..:)
Motif gambar that guy? adakah ade another cerita telenovela..ehem2xx
Btw,nice photo..all awesome!

alifah@along February 6, 2013 at 10:48 PM  

fatt,
tak sia2 aku lepaskan ko pergi sana..hahahhaa...
nanti buat report panjang2 sikit ya...hahhahaa...kalau nak markah lebih, gmbr yang species #6 tu lebih sikit...hahhahhaaa....

takky February 7, 2013 at 2:29 AM  

dapat rase kan bahwa entri utk travel nie...
AWESOME!!!!!!!!!!
x saba nk tggu...

Fariha Nazeem February 7, 2013 at 7:45 AM  

nak pakwe german yang mcm ashton kucher tu hah...hehe..next trip ke mane plak?..cecepat le update lagi..letak gambo bebyk..tak sabar nak tgk nih...go go caiyok fatt!!..hehe

Biqque February 7, 2013 at 10:46 AM  

hamboih cantek gambar siap wideeeeeeeeee lagi! suka! suka!

ko jgn nak vote2, ko buat jer sume post ko ek...ngada...

soklan: ko mmg slalu withdraw duit kat oversea ek? aku pasan banyak kali dah. bleh cite skit kenapa berlaku sedemikan? ce cite ce cite.

Rozax Aniey February 7, 2013 at 9:51 PM  

Fatt,
Terbaik!! SubhanALLAH, sangat cantik! Paling suka,gambar #7...

Daebak!!

jeri February 10, 2013 at 10:06 AM  

speechless... Perghh awesome giler permandangan kat sini.
sadis nye hilang beg makanan tu...tapi alhamdulillah kau leh survive kat sana..
* nanti time winter kau g pulak kan? bulan apa tu? Time winter lagi cantik ke..

hijauolive February 10, 2013 at 4:07 PM  

view yg cantik...bestnya pegi tmpt yg x touristy ....penglmn yg org2 cekal cam fatt je bole buat ...

faza February 10, 2013 at 11:30 PM  

ohsem pix.....can't wait for the full entry

faza February 10, 2013 at 11:31 PM  

ohsem pix...can't wait for full entry

Fatt February 12, 2013 at 1:09 PM  

dakS,
hamboi! cemolot lagi, kelass. klu aku tak jadi ripit aku turunkan jelah ilmu memandai2 kat ko ye...janji selamat pegi & balik..kekeke :D



atun,
wasalam...tak baik tuduh..dosa besor! kekeke...nantilah aku cerita sapekah gerangan orang itu :)



hjh noralenna,
wsalam...terima kasih krn membaca catatan sy :)



smooth,
aku tengah sarat dgn vitamin M :P
motip aku buh gmbr tu sbb pembaca2 aku kan sukakan kontrobersi...hahaha...takde apalah..just a fren :)



alifah,
nak mula menaip ni yg lemah...aku masih tak tau nak start dari mana...ayoooo...heh yg #6 tu takleh expose lebe2...nti ada yg moyan (motipnyaaa entah)



el_kz,
china ni rupanya cantik..apart of skyscrapers etc etc



takky,
gitueee...sama2 kita nantikan :P



fariha,
aku tgh malas ni weh..camne nak update blog...huahuahua...



biq,
kali ni bukan aku, tapi ahli jemaah yg lain..eh tapi kan conversion withdraw lagi murah rupanya..contoh : 1juta dong = RM80 (klu kat MC Mesia 1juta dong = Rm160), pastu 500RMB = RM250 (klu MC Mesia 500RMB = 270RM)

kesimpulannya withdraw lagi berbaloi. surcharge tak byk..dlm RM6-7 je...



rozax,
saya pun suka yg #7..mabeles cantik



jeri,
nasib baik periuk memasak tak ilang..kalau tak mmg mati kutu sbb cni susah jgk cari yg halal...

weh ni time winter la aku pegi...tapi cni takde snow. winter standard le bln 12-2 atau 3 (hjg winter). klu winter je ko bleh tgk air dlm petak sawah ni..bln lain dorg dah start bercucuk tanam




hijauolove,
sy suka tmpt ni sbb tak touristy..dapat tgk local life...mmg kampung sgt2...awk pun boleh buat, sy pasti!



faza,
tengah mencari spark nak mula menaip..hehe

Yong Is My Name February 12, 2013 at 7:55 PM  

B B,

Love your blog!
Santeq2

xOxO CIk Yong

Fariha Nazeem February 13, 2013 at 9:11 AM  

takpe la fatt..take ur time..tp aku pasti ramai yg da tak sesabar nih..ko cepat2 carik vitamin R plak masuk dlm badan tuh...caiyok fatt!!!..haha..

myjourneymyphoto February 13, 2013 at 11:30 AM  

gambar #7 tu adalah sangat best!
yang lain lain pun memang sungguh best!

m.u.l.a.n February 14, 2013 at 12:43 PM  

my chinese fren pon kata yuanyang cantik...

cat cat village..!!! kami pi sana 2007 sebelum balik for good..

Bibu Wilda February 14, 2013 at 2:51 PM  

sgt2 cantek! Subhanallah..erk yg terselit tu pon ohsem hehehe

Fatt February 18, 2013 at 7:21 PM  

yong is my name,
terima kasih cik yong



fariha,
setelah lama mengumpul vitamin R, akhirnya..fuh



mjmp,
terima kasih..tapi still takleh celen gmbr2 awk



mulan,
sy ada jumpa msian chinese masa kat sana. rasa mcm tmpt ni tak ramai yg discover or mgkin tak ramai yg tau, mgkin kaki2 gambar je yg pegi



bibu,
hahaha...ape kak yg terselit tu? :P

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP