After A Long Hiatus

January 30, 2014

Dah lama aku tak menulis kat sini kan? Ada yang rindu? Puuiiii!

Apapun aku harap semuanya sihat-sihat belaka. Tujuan sebenar entry ini ditulis adalah untuk meredakan pertanyaan yang datang bertubi-tubi sejak blog ini ditutup secara tiba-tiba.

Paling tak tahan bila ada yang buat andaian aku dah kawin pastu busy menguruskan hal rumah tangga. Pitam sekejap. Adoi mana korang dapat idea ni? Hahaha sabor jela.

Sebenarnya minggu lepas ada masalah teknikal sikit jadi blog ini terpaksa tutup untuk tujuan penyelenggaraan. Ikutkan memang takde sebab aku nak private sebab bahan bacaan dalam ni umum. Lagipun blog ni diwujudkan untuk tujuan perkongsian. Jadi jangan risau sebab aku takkan private kecuali bila buat maintenance, ek?

Kedua, Insya Allah aku akan mula menulis semula tahun ini. Tahun lepas aku busy sebab fokus ke benda lain (bukan kawin ye), jadinya aku takde masa nak menghadap blog. Aku banyak sibukkan diri dengan kerja, kawan-kawan, aktiviti outdoor dan juga insan yang tersayang. EH???

i travelled a thousand miles just to see you #pitam
Disebabkan masa yang terhad maka aku terpaksa pilih mana yang penting. Tak bermakna tahun ni aku sambung menulis sebab takde benda nak buat. Ada, banyak, bersusun pulak tu. Tapi walau macam mana pun aku akan cuba bahagi-bahagikan biar sama adil, sama rata! Harapnya lah.

Cuma dalam masa terdekat ni aku sedikit sibuk sebab nak menguruskan event kedua water rafting di Gopeng, training mendaki dan farewell untuk si dia.

Intro takde tetiba nak farewell ni apekehei? Sebelum aku cerita kenapa farewell, kekdahnya...teruskan membaca.

Memang aku tak banyak bercerita pasal dia kat sini, fesbuk atau di mana-mana. Cukup sekadar dikalangan kengkawan rapat dan ahli keluarga. Hampir 8 bulan dia di sini, so with our relationship.

Macam orang lain, we started as strangers. And just like others, we travelled and found each other in Hanoi. As my trip ended, I flew back to Malaysia while he continued with his trip, until suddenly he decided to travel all the way down from wherever he was just to see me. And the rest is history.

during our trip to Penang
Ok back to farewell thing. It's hard for him to go home and it's hard for both of us. Kalau dia balik negara dia lagi susah sebab jauh beribu-ribu batu. Time zone apatah lagi banyak beza. Bukan tak cuba, tapi dah banyak cubaan hunting job di sini, needless to say it's pain in the arse. So the solution came. It's going to be a bit further but not that far, meaning kalau naik flight pun lebih kurang 5 jam. Walaupun tak berapa happy tapi itu yang terbaik setakat ini.

So sekarang dah bocor la sebab kenapa aku malas semenjak dua menjak ni. Haha. Sehingga ke tarikh itu aku akan sedikit sibuk tapi Insya Allah selepas tu aku akan mula menulis balik :-)
.

98 comments:

Asap Putih January 30, 2014 at 4:44 AM  

Patut la lama menghilang dalam hati ada taman rupanya.aku tak kira janji japan story sambung dulu ye sista!!

:: Mrs.Eady :: January 30, 2014 at 6:13 AM  

Hah..bkn dgn abe jerman tu?

Ohhhhhoiiii...ade je yg rindu ko fat!update laju skit selit-selit psl dia lagi!
Ohhoiiii...omak ekau mesti dah tak sabar nak bentang pelamin kan?hehehehee...

dzuchan January 30, 2014 at 7:29 AM  

aaaa...aku merindui karutan mu fatt...

ape2 pun decision yg korg (kau dan dia buat, All the best babe...

Wak Gelas January 30, 2014 at 7:49 AM  

ammvoii bz nak kawen matsalleh ghituu.,ehhhee wak wish u gudluck yee ., aminn

Merah Baldu January 30, 2014 at 8:26 AM  

ooucchhh...dalam hati ada taman yer.patut la lama x update blog.heheh...pagi2 lg Dessert Queen msg kat fb suh bce blog fatt..btw, congratulations..jgn sedih2.heheh

alifah@along January 30, 2014 at 8:36 AM  

oololloooo....gambar burung tu yaa aaaw.... #inibukanhatijeadatamantapisatubadandandalamrumahsemuaadataman

Kay Haleman January 30, 2014 at 8:49 AM  

Dia dpt kene kt hongkong/japan/korea? Just assuming sbb awak ckp distance x jaoh just kalo naik flight lebih kurang 5 jam..heheh im happy for you sisterrr

hurulaini January 30, 2014 at 8:59 AM  

Laaaa...perempuan rupanya...nampaknya mmg kena kaji bebetul your blog...i wanted to travel a lot too...hihi...

Mya January 30, 2014 at 9:06 AM  

i rindu u fatt! hehe.
happy for u. takpe jauh di mata dekat di hati.

tak sabar nak baca cerita2 travel u lagi. jgn menyepi lama2 :)

Jari Manis January 30, 2014 at 9:36 AM  

Fatt...welcome back!...rindu sama kamu dan coretan2 mu yang mencuit hati dan penuh informasi kat sini...JM pun tumpang gembira dgn life Fatt sekarang..keep on writing n sharing coz u r my faveret blogger :-)

Don't Afraid to Try January 30, 2014 at 9:37 AM  

fatt,

congrates!!!!! cepat2 ikat dia bawak balik msia nnt yer...ramai kwn2 aku ber'gewe' dgn mat saleh skrg nih...nmpk btl dorg suke ngn org asia..tp xtermasuk la dgn kes2 niger menipu tu yer...

mcm kene dush2 jek aku bile bc blog ko ni..bz sbb dh kawen lps tu bz ngn family...terase mak jemah..lps ni mak jemah kene aktif balik berblog...sbb i sentap...hehe...

anyway, im happy for u my dear..sabar ya...5 jam tu ok lg dr 13-14 jam...

2langkahdibelakang January 30, 2014 at 9:54 AM  

Fatt,

Alhamdullilah.. Setelah lama aku menunggu blog ada permission balik, aku suka semua update kat sini.

Welcome back / congrats my dear..

germany kan ;)


niL January 30, 2014 at 10:13 AM  

So aku assume lepas ni kirenya entry ko akan ada ayat jiwang Rhoma Irama laa kan??

cik kodok January 30, 2014 at 10:20 AM  

Sis fatt, welcome back...

Iqah Razak January 30, 2014 at 10:50 AM  

salam.. mizz fatt congrats on ur relationship with him...(Abg German) pls do keep update ur traveling story this year.. I miss ur blog! ;p

Fatt January 30, 2014 at 11:06 AM  

Haha...dahtu quality time katanya. Ok aku akn tulih psl Jepun dulu (y)

Fatt January 30, 2014 at 11:08 AM  

Bukan. Hehe. Bentang pelamin? Anak dia yg tak puas bujang lagi sbnrnya hehe

Fatt January 30, 2014 at 11:09 AM  

Aku kasi chance blogger lain pule...hehe.

Thanks sister...hope for a happy ending too :-)

Fatt January 30, 2014 at 11:10 AM  

Blom lagible wak...kursus nikahbpun lom pi lagi ni

Fatt January 30, 2014 at 11:10 AM  

Katup mulut tu nanti masuk lalat. Haha

Fatt January 30, 2014 at 11:17 AM  

Si Nowwa tu member hg ke? Kim salam kat dia. Blaja wat kek dgn dia gak ek? Aku x sedih lagi ni. Masihbleh handle..tp kat epot nanti mesti berderai jugak le rasanya..huhu

Fatt January 30, 2014 at 11:18 AM  

#panjangtulhashtaghanggilakuasasunnggoh

Fatt January 30, 2014 at 11:21 AM  

Korea. I wish Japan sbb tak into sangat Korea. Haih.

Thanks!

Fatt January 30, 2014 at 11:30 AM  

Ini zaman bila la ni? Hahaha. Dah lama tau identiti aku spoil.

Apapun, welcome to the club!

syieda January 30, 2014 at 11:32 AM  

Fatttt! Ahkak sedey aritu sbb private kan blog. Ingat dah tak nak bercerita lagi.
Dalam hati ada taman adalah cerita yang paling best nak dengar. Eh ni bukan mamat jerman aritu ke? Btw aritu kitorg ada gak buat andaian tentang mamat omputih ni bila ada nampak satu gambar kat blog sapa ntah..rupanya betul la andaian kitorag. Hihihi

Fatt January 30, 2014 at 11:39 AM  

I miss the blog readers too..dah lama x berbalas komen kat cni. Will start writing again (sbb dah tade gangguan..lol!)

Fuh nasib baik 5jam..klu 14jam mmg nangis dlm hati la..

Naramas Aman January 30, 2014 at 12:01 PM  

Oh macam tu rupanya. Ingatkan apa dah terjadi, tertanya-tanya jugak... senyap je.

Lepas tu cuba click ke blog Fatt, katanya saya tak dijemput ke blog Fatt ...hu hu hu :(

Welcome back :)

puan daya January 30, 2014 at 12:10 PM  

cepat sambung tulis blog nie
rindu nak baca.
dah khatam baca blog nie..
byk tak der sambungan

Nina Hamdan January 30, 2014 at 12:20 PM  

Ehem!! hahaha...
nice picture yang ada cik abang tu.. hahahha

Merah Baldu January 30, 2014 at 12:26 PM  

knl kak nowwa mse bce cte yemen dia tu la..ko gak yg cte.pastu bru2 ni aku p bljr kek ngan dia..pastu duk ngumpat ko.hahahhah..

Feeza Fauzi January 30, 2014 at 3:47 PM  

Go Fatt!!U Go Girl!!

Yang penting update travelog yang dah bersawang tebal ni..Rindu nak baca travelog Fatt.

anggun reen January 30, 2014 at 7:21 PM  

Gillerrr ahhh fatt. Boifren UK ko sambar. Hah dapat la travel ke europe for free :) heheh congrats fatt hehehe hensem doh. Ramai la lepas ni seme org nak travel sensorang hahaha

Hamidahamdan January 30, 2014 at 7:41 PM  

kak , congrates ..silent reader yg tak silent dah ...happy with the news

FARYN January 30, 2014 at 8:32 PM  

Bf kau ada adik laki single tak?? H haaha

Naizaitul Husna January 30, 2014 at 9:12 PM  

Lamanya tak update..tp bila bc update baru..cite yg sgt sweeet..hehe..ape2 pon semoga bertabahlah menjalani PJJ..kalau dah jodoh tak kemana..

Fatt January 31, 2014 at 6:17 AM  

@baya - amboi mak jemah makin bz la ni...lama tak jumpa rindu le. aku pun baru nk sambung balik taip blog pasni..lama tinggal jadi rindu kan? pasni tpksa la pjj setahun. nasib x jauh sgt klu x letihla kne ulang-alik ke sana. future plan tu ada cuma skrg waktu blum mengizinkan..

Fatt January 31, 2014 at 6:23 AM  

@2langkah,
Sorry to cause a delay. Blog header pun x ganti lagi ni walhal dah 2014. Haha.. Anyway terima kasih sbb masih stick around. Keep blogging sister (y)

Nope, dia org UK :-)

Fatt January 31, 2014 at 6:25 AM  

@JM
Thanks sis...New Year, New Spirit. Keep blogging too ;-)

Fatt January 31, 2014 at 6:28 AM  

@nil
Cer ko demo sat? Aku leh bayang M.Daud Kilau je nih :))))

Fatt January 31, 2014 at 6:29 AM  

@sis kodok
Thank u :-)

Zilla January 31, 2014 at 9:12 AM  

apa pun bila dah tiba time tu, jgn lupa jemput kitaorang...itu pun kalau sudilah ;)

Fatt January 31, 2014 at 1:39 PM  

@zilla - sudi...insya Allah bila sampai masanya akan jemput kwn2 sume. dah lama aku tak jumpa ko, tasya & adik...rindu bila teringt trip kita yg dulu2. kirim salam kat dorg ya :-)

Zilla January 31, 2014 at 3:05 PM  

ko selalu je hadir dlm mimpi kitaorg cuma yelah, masing2 dok sibuk dgn jalan masing2..apa2 pun, aku doakan ini yg terakhir bt ko...tak nak ada cerita mcm yg dulu2 lagi...

*Insyallah, nanti aku sampaikan salam ko tu..

Fatt January 31, 2014 at 3:50 PM  

@timetraveller - thank u

Fatt January 31, 2014 at 3:53 PM  

@iqah - wasalam. thank u but he's British, bkn Jerman. hopefully this year i sempat cover balik my older post..hopefully (y)

Fatt January 31, 2014 at 3:58 PM  

@syieda - haha tadela kak..sy punye blog tingtong aritu.

blog mana tu akak nmpk gmbr kitaorg? bf sy bkn bdk Jerman tu..dia dr UK, kami jumpa di Hanoi tahun lepas

Fatt January 31, 2014 at 4:00 PM  

@naramas - tahun lps sy sibuk skit, malas pun ya..tu psl blog senyap...tapi jalan ttp jalan..cuma x update je. but now im back :-)

Fatt January 31, 2014 at 4:02 PM  

@puan daya - haha..ya sy tau byk ciyer sekerat jalan. nanti sy sambung ;-)

Fatt January 31, 2014 at 4:05 PM  

@nina hamdan - terima kasih..random shot, dia bkn suka amik gmbr pun. payah.

Fatt January 31, 2014 at 4:10 PM  

@merah baldu - ngumpat aku rupanya. aku nk pi belajar wat kek gak dgn dia ni..tp blom tgk lagi jadual kelas. ada jodoh jumpa la kita haha

Fatt January 31, 2014 at 4:14 PM  

@feeza fauzi - tapi aku ni pesen tulis sekerat2 hahaha..takut hg frust baca cerita takde ending ;P

Ely Hasrul January 31, 2014 at 4:20 PM  

bila nak kenduri nyeee.. lama dah aku tunggu....

Fatt January 31, 2014 at 4:21 PM  

@anggun reen - europe mahal laa...tu dia cakap. haha..tapi aku x minat nak explore europe lagi..nk habiskan belah2 asia & middle east.

hah itu yg aku takut tu..takut dah lain konsep travel solo..ni aku x cari...dia dtg sendiri. klu cari tu lain haha

Fatt January 31, 2014 at 4:28 PM  

@hamidahhamdan - thank u sis ;)

Fatt January 31, 2014 at 4:29 PM  

@faryn - ada..tp aku xnk berbiras dgn ko masalahnya hahahaha

Fatt January 31, 2014 at 4:34 PM  

@naizaitul husna - klu jodoh tak ke mana..betul tu...jodoh pertemuan, ajal maut sume di tangan tuhan

Ninie Hanis February 1, 2014 at 12:04 AM  

"Hoh..awek rupanya.Aku ingat jejaka ensem pemilik blog nih.."

hahahaha! Jgn marah..gurau jek beb..Cepat kawen nnti aku sponsor penginapan makan minum hanimunan kat Bradford. ;)

Btw, aku mintak maap tak sempat contact ko blk mesia aritu. Saja la kasi can hg dating.Bahah!

p/s Aku pun ingat hg private belog.Welkam back sista!

shah_rule February 1, 2014 at 2:12 AM  

Lame lah kakak kacak menghilang.. haha

takpe2 keep up the good work! walopun senyap tapi mesti citer tu terbuku dalam hati kan.. haha tulis tulis~ lol

Zie Noorzail February 1, 2014 at 6:15 PM  

Yeah...fatt..udah 'balik'...dan syiok dengar...dlm hati ada taman ada rama-rama...ada mcm-mcm...yg penting..jgn lupa update blog yo..dik!

Ummul February 1, 2014 at 11:28 PM  

This is the guy yang bergambar dengan baju melayu oren berserta songkok tu kan? Waaaa....! All the best, fatt! :D

gadisBunga™ February 3, 2014 at 1:36 PM  

fatt...

Ko jangan marah Sara eh. Dia kat India skrg. Aku dah tau pasal bf ko tapi aku diam2 je. hehehehehehe. Ko jgn marah Sara ek. sayang ko!

Tapi sebab ko pernah tutup blog for mentenen before this so aku tak la tekejut tgk blog ko takleh bukak. anyway...Welcome back bebeh!

anne February 3, 2014 at 5:24 PM  

Congrates fatt! akhirnya....
all the best!
=)

CIKU February 3, 2014 at 6:29 PM  

Wah..dalam hati ada taman..apapun ciku memang sering etrnantinanti stori dari blog ni..tcare

Fatt February 4, 2014 at 8:18 AM  

@zilla - aku pun doakan yg sama utk ko & tasya. semoga korang pun akan jumpa someone yg sincere. kalau x ada halangan jomlah jumpa..call je aku bila2 masa ok

Fatt February 4, 2014 at 8:20 AM  

@ely - tarikh blom tetap lagi..nti aku gtau klu dah ade

Fatt February 4, 2014 at 9:09 AM  

@ninie - itulah..aku majok dgn ko nih..balik dahla jarang2...sabor jela. anyway whatsup me, got loads to talk about. daa~

Fatt February 4, 2014 at 9:14 AM  

@shahrul - as u know brader..hahaha. alah ko pun sama asik hilang pi obersi. kagum sbb dlm sibuk koje pun boleh keep up dgn hobby. thumbs up! :-)

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) February 4, 2014 at 9:27 AM  

wahh.. lama tak dengar khabar.. makan tahun kot.. however welcome back.. InsyAllah mana tau kan berkat jodoh thn nie ;)

Fatt February 4, 2014 at 9:28 AM  

@zie - terima kasih kak. insya allah :-)

Fatt February 4, 2014 at 10:52 AM  

@ummul - yea that's him :-)

june February 4, 2014 at 11:05 AM  

welcome back fatt... n congrats nak kawen.. alhamdulillah, seronok tgk mat saleh kawen ngan org kita, sy pon baru dpt abg ipar mat saleh.. hehe. kawen nnt jempot la, mai penang x blog, klu x boleh skodeng =)

dekdaa February 4, 2014 at 10:35 PM  

Waaaa... hati tgh berbunga+ jiwa kacau rupanya, ptt la blog bersawang hehe.

xpe.. ku tunggu segala hapdetmu walaupun aku jarang gila komen kat blog ko :D

azmalinda azai February 5, 2014 at 1:08 PM  

beb...tak tidur 3 malam aku hari tuh bila bukak blog ko tetiba tengok private...sedih kot..uhuhuhu... btw congrats!!!

ilah February 6, 2014 at 8:27 AM  

Wahh akak...first time msk blog ni dpt baca entry berbungaaa..i guess I will keep follow u..btw,congratsss akak..hee

La Kuchi February 6, 2014 at 3:58 PM  

inikah abg jerman yg pernah disebut2 dulu?

hahaha..well seronok baca cerita awak

Chibi Maruko February 8, 2014 at 9:54 AM  

wah wah mengikut jejak ku ke hahahha jumpa masa travel, ni yang best sehati sejiwa travel sesama ke mana mana sahaja bersama... :)

Muhammad Khairuddin Lim February 10, 2014 at 10:41 PM  

jANGAN menghilang...harap menulis terus...menanti entri terbaru.

Mami Illysha & Iris February 13, 2014 at 3:07 PM  

yeah!!! at last. dari aku anak dua sampai masuk tiga baru ko update blog ni???

btw, aku doakan yang terbaik2 ajelah untuk korang berdua!

atun's February 15, 2014 at 12:09 AM  

Salam..ALHAMDULILAH..punyer la aku dok ingt dah tutup trus blog backpackerbusuk ni..ingatkan nk fokus kt fb jer..rupanyer ada crita d sebaliknyer..apapun teruskan crita2 travel yg menarik kt blog ni yerr..Sayang tggal lama2..heheh..apapun Tahniah yerr!!!smg smuanyer bjln dgn lancar..InsyaAllah..AMIN

Norazlina Mutaal February 18, 2014 at 5:04 PM  

Tahniah Fatt...

Patutla senyap je... Pastu tetiba privatekan blog.. Dh kecik ati dh hari tu..

Tapi sekarang tak lagi... Selamat kembali Fatt!....

||alis|| February 22, 2014 at 7:44 PM  

fatt lama nyer hilang.. kumpul idea ke tgh nulis tuh? hiks.

mfjalil muhd February 23, 2014 at 10:42 PM  

selamat kembali..ingat saudari dah bersara.. he he..

June BM February 26, 2014 at 5:53 PM  

Welcome Back Fatt...Ingatkan hari itu dah privatekan blog..Sedih mak...Keep in writing, tak sabar nak baca new entry.

kairulizwan.com February 27, 2014 at 1:25 PM  

Ehem ehem.. Patutlah lama tak dengar coghitooo. hehe

Sarah March 21, 2014 at 12:15 AM  

Hai kak fatt, lame tak drop cmment kat sini...idk whether u rmmber me tapi we used to follow each other on twitter..yg sllu tweet psl kpop tu, sayalahh..haha..and akak dah deactivate pun skrg..dulu kan saya ada gtau akak, saya nak travel abroad once saya graduated, sbgai hadiah utk diri sndiri..and i made it!!haha tq kak for your words..i finally have the guts to makes my dream come true..alamak pnjng pulak komen..anyway, i'm so happy with your relationship and cepatlah2 update blog akak..:)

-sarah asshila-

jo March 27, 2014 at 2:01 PM  

Tahniah fatt..jgn lupa update bila dah berlaki nanti. Hihihi..

-jo

jo March 27, 2014 at 2:02 PM  

Jgn lupa update bila dah berlaki karang.. hihi...

Lukman Khatib May 7, 2014 at 2:52 AM  

beb, ape cite skang ni??? menyepi je. sihat ke idak. ok ke idak. ok nak kawen dah lettuww hikhikhik mana cerita jepun tu?? hikhik

Fariha Nazeem June 10, 2014 at 9:42 AM  

i like ur story with Mr G....boleh buat filem tau...huh

sofiah July 16, 2014 at 10:10 PM  

I miss yout blog too!! Congrates anyway :")

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP